امروز جمعه 10 فروردین 1403
0

نوع فایل:  پاورپوینت ( )

 قسمتی از متن پاورپوینت:

تعداد اسلاید: 57 صفحه


اصول و مبانی تربیت بدنی 1 ریشه مبانی کلمه مبانی جمع مکسر مبنا و به مفهوم بنا ها، بنیان ها، شالوده ها و ساختارها است. در واقع مبانی هر پدیده یا علم متضمن پایه ها، چهار چوپ، اسکلت و ساختار اصلی آن پدیده یا علم است.
تربیت بدنی نیز از این قاعده مستثنی نیست.
2 به قول «وست» و «بوچر» نویسندگان کتاب مشهور مبانی تربیت بدنی و ورزش بین ایجاد ساختار تربیت بدنی و بنای یک خانه شباهت های قابل توجهی وجود دارد. هم چنان که ستون ها و تیر های اصلی به خانه شکل و استحکام می بخشند، عناصر اصلی تربیت بدنی مبنا و چهار چوب مسلمی را به وجود می آورند و آن را به عنوان تجربه ای با ارزش برای تمام افراد پا بر جا می کنند. این عناصر مشخص و اجزای مختلف آن، در قالب یادگیری معنی دار به هم مرتبط خواهند شد. این عناصر، مفاهیم تربیت بدنی هستند و بیان گر ساختار تربیت بدنی در برنامه های مدارس کشور خواهند بود.
3 مفاهیم و عناصر بازی
ورزش
تربیت بدنی 4 بازی
بازی برای کودک امری فطری و نیازی طبیعی است
 بازی عامل ضروری و لازم برای رشد و تکامل کودک است.
کودکان بوسیله بازی چیزهایی را می آموزند که هیچ کس قادر نیست آن چیزها را از طریق دیگر به آنها بیاموزد.
کودک واقعیت های جهان خارج از ذهن را از طریق بازی مِی آموزد.
شروع بازی را می توان به گذشته های دور، حتی از بدو پیدایش انسان نسبت داد در حقیقت بازی جزئی از زندگی انسان ازبدو تولد تا زمان مرگ بوده و در کل تاریخچه بشریت متدرج است
5 تعریف بازی هر گونه فعالیت جسمی یا ذهنی هدفدار که در اوقات فراغت یا اشتغال و در جهت کسب لذت، آرام بخش جسم یا ذهن بازیگر و اقناع نیازهای آنی یا دراز مدت فرد یا گروه، چه به صورت انفرادی یا گروهی انجام گیرد، بازی نامیده می شود
متخصین تربیت بدنی و علوم ورزشی غالباً با این تعریف کلی موافق اند که: بازی فعالیتی است غریزی و نشاط آور که مطابق است با مراحل رشد انسان
6 بازی از نظر اسپنسر بازی را وسیله ای برای مصرف انرژی های انباشته و اضافی می داند که همین نظر منجر به این اعتقاد در عده ای از روانشناسان اجتماعی گردید که وجود جنگ و خونریزی در واقع به جهت مصرف همین انرژی های اضافی مصرف نشده بشر می باشد
7 ورزش لغت ورزش در زبان فارسی از فعل ورزیدن که بطور کلی به معنی عمل کردن، انجام کار پیاپی، به کار گماری فکری و جسمی و یا به معنی اجرای مرتب تمرین های بدنی به منظور تکمیل قوای جسمانی و روحی استعمال می شود.
تعریف وَرزش به فعالیت ها یا مهارت های عادی جسمانی ای گفته می شود که بر پایه یک رشته قوانین مورد توافق همگان و با اهداف تفریحی، یا برای مسابقه، نشاط شخصی، دستیابی به ورزیدگی، مهارت جویی یا آمیزهای از این اهداف انجام می گیرد.
8 تربیت بدنی لغت تربیت بدنی لغتی است مرکب از دو کلمه تربیت + بدن، کلمه تربیت در زبان فارسی به معنی پروردن، پروراندن و اسم مصدر پرورش می باشد و بدن که منظور همان جسم می باشد.
واژه تربیت به فرایند مداوم یادگیری گفته می شود که در سرا سر زندگی ادامه دارد.
می توان گفت

توجه: متن بالا فقط قسمت کوچکی از محتوای فایل پاورپوینت بوده و بدون ظاهر گرافیکی می باشد و پس از دانلود، فایل کامل آنرا با تمامی اسلایدهای آن دریافت می کنید.


خرید و دانلود - 13,200 تومان
0

نوع فایل:  پاورپوینت ( )

 قسمتی از متن پاورپوینت:

تعداد اسلاید: 30 صفحه

اقتصاد کاربردی برای مدیران بسمه تعالی تابع تولید تابع تولید، تولید مقدار بازده در یک اقتصاد را به درداده عوامل تولید و وضعیت دانش فنی ارتباط می دهد. تابع زیر تابع تولید را برحسب نماد نشان می دهد:
که در رابطه، Nو K نشان دهنده درداده سرمایه و نیروی کارو A نشان دهنده وضع دانش فنی است. تابع تولید AF(K,N) در معادله بالا مبین آن است که بازده تولید شده به عوامل درداده K و N و وضعیت دانش فنی بستگی دارد. افزایش عوامل درداده و بهبود دانش فنی به افزایش در عرضه بازداده می انجامد.
عوامل تولیدکننده رشد بازداده را نشان می دهد:
پیشرفت دانش فنی+ رشد سرمایه × سهم سرمایه نیروی کار+ رشد × سهم نیروی کار= رشد بازداده که در آن ө-1 و ө اوزانی هستند که سهم درآمد نیروی کار و سرمایه را در تولید نشان می دهند. 1- تأثیر رشد عوامل درداده در دو قلم اول مشاهده می شود. نیروی کار و سرمایه هریک معادل میزان رشد خود ضرب در سهم آن داده در درآمد، به رشد بازداده کمک می کند.
2- میزان بهبود دانش فنی، که پیشرفت دانش فنی یا رشد فرآوری کل عوامل نامیده می شود. میزان رشد فرآوری کل عوامل عبارت از مقداری است که بازداده در نتیجه بهبود شیوه تولید، بدون تغییر کلیه درداده ها، افزایش می یابد، به دیگر سخن هنگامی که فرآوری کل عوامل دارای رشد است که با همان عوامل تولید، بازداده بیشتری به دست آید.
3- یک تابع تولید، عوامل درداده و دانش فنی را به سطح بازداده ارتباط می دهد. رشد بازداده با فرض ثبات سطح دانش فنی، عبارت از میانگین وزنی رشد در داده هاست که اوزان برابر با سهم درآمدند. تابع تولید توجیهات را به عوامل درداده و تغییرات در دانش فنی، به منزله منابع رشد بازداده معطوف می کند.
4- نظریه رشد، عوامل تشکیل دهنده رشد میان مدت و بلندمدت بازداده را مورد مطالعه قرار می دهد. این معادله تأثیر رشد درداده و بهبود فرآوری را در رشد بازداده خلاصه می کند:
نتیجه گیری:
اقتصاد دانان طرفدار دیدگاه عرضه، افزایش سطح و میزان رشد بازداده اشتغال کامل را، از طریق ایجاد انگیزه های بهتر برای کارکردن، پس انداز و سرمایه گذاری و از طریق کاهش مقررات پیشنهاد می کنند، پژوهشهای تجربی نشان می دهد که این انگیزه ها در بخش طرف عرضه نیروی کار موفق است و اینکه کاهش کسری دولت سبب تهییج سرمایه گذاری می شود. ∆Y ∆N NO YO Y=F(N,…) تابع تولید مقدار بازداده را به درداده نیروی کار، باتوجه به سایر عواملف، نظیر سرمایه، ارتباط می دهد. افزایشهای متوالی نیروی کار، اضافه بازداده کمتر و کمتری را به دست می دهد. تولید نهایی نیروی کار X∆/ Y∆ یعنی افزایش بازداده برای هر واحد افزایش در اشتغال با شیب تابع تولید نشان داده شده است. مسطح شدن شیب نشان دهنده آن است که تولید نهایی نیروی کار نزولی است. رشد اقتصاد رشد سولو با وجود اینکه الگوی سولو بهترین چارچوب را برای آغاز بررسی مبحث رشد اقتصادی ارائه می کند، درواقع این الگو فقط آغازگر راه است. در این الگو بسیاری از جنبه های جهان به ساده ترین شکل خود درآمده اند و بسیاری از عوامل به حساب نیامده است. اقتصاددانانی که مبحث رشد اقتصادی را مورد بحث و مطالعه قرار می دهند، سعی می ک

توجه: متن بالا فقط قسمت کوچکی از محتوای فایل پاورپوینت بوده و بدون ظاهر گرافیکی می باشد و پس از دانلود، فایل کامل آنرا با تمامی اسلایدهای آن دریافت می کنید.


خرید و دانلود - 11,000 تومان
0

نوع فایل:  پاورپوینت ( )

 قسمتی از متن پاورپوینت:

تعداد اسلاید: 60 صفحه

اندیشه های راهبردی امام خمینی بحث اول: مخاطب اندیشه های راهبردی افراد راهبردی هستند. کسانی که می خواهند در ساختن آینده سهیم باشند. انواع انسان 1- طالب حفظ وضع موجود
2- متغیر با شرایط و پیرو تغییرات
3- سهم داران در تغییر شرایط و ساختن آینده شعر تا در پی یک لقمه نانی , نانی
گر در طلب گوهر کانی , کانی
این نکته رمز اگر بدانی , دانی
آن چیز که در جستن آنی , آنی
الناس ابناء ما یحسبون جدال برسر آینده: کدام یک از سه مسیر؟
1- صراط مستقیم
2- مسیر ضالین
3- مسیر مغضوبین
جدال برسر آینده: امام خمینی و غرب اکنون ظهور اسلام‌گرایی، بخشی از مبارزه هژمونیک برای تدوین ریشه‌ها است و تضاد میان منطق اسلام‌گرایی و منطق غرب مداری، مبارزه‌ای است بر سر این‌که تاریخ آینده را چگونه بنویسیم. دیدگاهها 1- امام خمینی و مقام معظم رهبری
2-فرانسوا توال در کتاب ژئوپلیتیک شیعه
3- ادوارد سعید در کتابهایش از جمله اسلام رسانه ها
4- بابی سعید در کتاب هراس بنیادین
جدال گفتمان ها 1- گفتمان کمالیسم ----------گفتمان غرب گرایی
گفتمان پهلویسم
2- گفتمان اسلام گرایی-----------جریان عقلگرا و نقلگرا ----------بنیاد گرا و متجمد – مجتهدین و مجددین – روشنفکران و متجددین اسلام ناب محمدی و استراتژی خاورمیانه ای آمریکا 1-مفهوم اسلام ناب محمدی – اسلام گرایی
جدال بر سرساختن حال و آینده وانواع انسانها
شرایط بردگی و استقلال -----فرد و جامعه
2- رویای آمریکا در جهان و خاورمیانه بویژه پس از فروپاشی شوروی- استراتژی 25 ساله
3 - رویای ایران در جهان و خاورمیانه پس از انقلاب اسلامی
4- انواع مسلمانان از نظر سیاسی و رویای هر یک و نسبت هر رویا با رویای غرب و آمریکا ادامه ابزارهای تحقق رویاها:
فرهنگی
علمی
سیاسی
اقتصادی
اخلاقی
نظامی ادامه شرایط لازم برای موفقیت یک گفتمان
کارامدی
اعتبار
فرابخشی
عادلانه به نظر رسیدن
پاسخگو بودن
در دسترس بودن
بحث دوم: مقدمه ای بر طرح مباحث راهبردی در اندیشه امام انواع اسلام شناسی:
جزئی
سیستمی
بر اساس لایه های وجودی انسان
داشتن مکتب فکری
راهبردهای اعتقادی-عرفانی ایمان
توحید افعالی
عالم جلوه اراده الهی است. نمونه سرد شدن اتش مارشدن عصا و راه شدن دریا و فوران اب از تنور
رهبری الهی
معاد باوری
توکل
تقدم ارزش های معنوی بر ارزش های مادی
مبانی انسان شناسی: انسان غیر مکتفی بالذات است.------------------علوم انسانی اسلامی
پیامد تقدم ارزش های مادی: قطع صله رحم و پذیرش سلطه خارجی
راهبردهای اخلاقی عزت مداری
ساده زیستی
تواضع
اخلاق حکومتی
حفظ نظام با اخلاق
صدور انقلاب با اخلاق راهبردهای فقهی-حقوقی ولایت فقیه
: فعل فردی و فعل اج

توجه: متن بالا فقط قسمت کوچکی از محتوای فایل پاورپوینت بوده و بدون ظاهر گرافیکی می باشد و پس از دانلود، فایل کامل آنرا با تمامی اسلایدهای آن دریافت می کنید.


خرید و دانلود - 9,900 تومان
0

نوع فایل:  پاورپوینت ( )

 قسمتی از متن پاورپوینت:

تعداد اسلاید: 17 صفحه

انواع ساختمان و مدلهای آوار انواع ساختمان:
ساختمان ها بر اساس جنس مصالحی که در آنها به کار رفته و نوع آنها
به چند طبقه تقسیم می شوند.
 1- ساختمان های بدون اسکلت حمال با دیوار های حمال
2- ساختمان هایی که قسمتی از آنها اسکلت حمال و قسمتی دیوار حمال است
3- ساختمان با اسکلت حمال
4- ساختمان یکپارچه
ساختمان بدون اسکلت حمال با دیوارهای حمال:
 اکثر ساختمان ها از این نوع هستند. اصطلاح اسکلت حمال به ساختمان هایی که بدون اسکلت فلزی اطلاق می شود. دیوارها با کف و سقف بار خود را حمل کرده و حفاظت داخلی ساختمان را تأمین می کند.معمول ترین نوع آن ساختمان یک منزل مسکونی است که کف آن از چوب یا بتن ساخته شده است.
ساختمان هایی که قسمتی از آنها
اسکلت حمال و قسمتی دیوار حمال است:
در این ساختمان دیوارهای خارجی قسمت بدون اسکلت حمال را تشکیل داده و بار ساختمان را تحمل می کند. قسمت اسکلت حمال شامل تیرها و ستون های فلزی است دیوارهای این ساختمان مانند دیوارهای ساختمان بدون اسکلت حمال است فقط جائی که تیرها وارد دیوار می شوند دیوارها ضخیم تر ساخته می شوند. کف اتاقها یا سقف زیرزمین ممکن است با چوب، تیر آهن یا آجر ساخته شده باشد.پشت بام ها شیب دار یا مسطح می باشند. ساختمان با اسکلت حمال:
دارای اسکلتی هستند که وزن کلیه ساختمان و دیوارها را تحمل می کنند.
این اسکلت ممکن است از فولاد یا بتن مسلح باشد.
پی ها معمولاً برای هر پایه یا ستون بطور جداگانه حفر
می شوند ممکن است بامها مسطح یا شیب دار ساخته شوند.
چنانچه مسطح نباشند مانند کف ساخته می شوند و روی آن با گونی قیر اندود عایق می کنند.
ساختمان یکپارچه:
در این ساختمان پی ها،قاب ها،دیوارها،کف ها،پلکان و بام عمارت از بتون مسلح تشکیل و در محل ساخته می شوند و آرماتورهای بتونی به دقت در محل خود قرار داده شده و بوسیله رکابی تثبیت می شوند. این ساختمان ها بسیار محکم بوده و قادرند که فشار باد حاصل از انفجار را تحمل کرده و یا در ارتعاش زلزله ها و در برابر آتش سوزی بسیار مقاوم هستند.
آوار چیست؟ آوار:
به بقایای فروریخته و باقیمانده از یک بنا یا سازه براثر:
عوامل طبیعی مانند زلزله و عوامل غیرطبیعی مانند انفجار که بدون برنامه ریزی قبلی و به یکباره اتفاق می افتد, گفته می شود. انواع آوار (عامل ایجاد)‌: 
1 سوانح زمین ساختی (زلزله،رانش زمین‌ و فرونشست سطح زمین)
آوار تولید شده بیش از یک محله را در بر می گیرد و بسیار سنگین است.
2 سوانح طبیعی (گردباد،طوفان)
آوار تولید شده بیش از یک محله را دچار صدمه می نماید و نیز کم حجم و سطحی است.
3 انفجارات (انفجار گاز،بمب گذاری ها و جنگ)
آوار به بیش از چند ساختمان صدمه قابل توجهی به دیگر مناطق شهری وارد نمی گردد و میزان آوار تولید شده زیاد نمی باشد.
4 اتفاقات (گود برداری، سستی بنا، ریزش ساختمان به علت سستی زمین، برخورد وسایل نقلیه با ساختمان) آوار ایجاد شده محدود به یک یا دو ساختمان می شود.
عوامل خاص در برو

توجه: متن بالا فقط قسمت کوچکی از محتوای فایل پاورپوینت بوده و بدون ظاهر گرافیکی می باشد و پس از دانلود، فایل کامل آنرا با تمامی اسلایدهای آن دریافت می کنید.


خرید و دانلود - 9,900 تومان
0

نوع فایل:  پاورپوینت ( )

 قسمتی از متن پاورپوینت:

تعداد اسلاید: 26 صفحه

اهمیت پیوند اعضاء از بیمار مرگ مغزی اهمیت پیوند اعضاء از بیمار مرگ مغزی: پیوند اعضاء از جسد یکی از روش های درمانی شناخته شده در بیماران
مبتلا به نارسایی اعضاء می باشد.
نرخ اهدا پاسخگوی نیاز بیماران به اعضای پیوندی نبوده و تفاوت فاحشی با شاخص های جهانی دارد.
در ایران چندین هزار بیمار نیازمند به عضو در لیست انتظار پیوند
می باشند که سالانه 25% از آنها فوت می شوند.
. اهمیت پیوند اعضاء از بیمار مرگ مغزی: میانگین رضایت گیری کنونی اهدای عضو در ایران 37% است.
با افزایش موارد پیوند از بیمار مرگ مغزی تعداد موارد پیوندی از موارد
زنده کاهش یافته است.
به جز کلیه که قابل اهدا از زنده به زنده می باشد تنها منبع فراهم آوری اعضای پیوندی برای نجات جان بیماران نیازمند به عضو ارگان های افراد فوت شده یا مرگ مغزی است. مشکلات برنامه پیوند اعضا: عدم اعلام همه موارد مرگ مغزی به عنوان اولین گام در آغاز فرآیند پیوند از جسد
آموزش ناکافی گروه های حرفه ای (ارجاع دیرهنگام موارد بالقوه و محتمل مرگ مغزی، عدم ارائه مراقبت های لازم به اهداء کنندگان محتمل)
عدم تعریف جایگاه شغلی تعریف شده و مشتمل جهت هماهنگ کنندگان پیوند تاریخچه پیوند ایران:
اولین پیوند انجام شده در ایران پیوند کلیه بوده است در سال 1314 در بیمارستان فارابی تهران انجام گردیده است.
اولین پیوند مغز استخوان انجام شده در سال 1346 در شیرازصورت پذیرفته است.
اولین پیوند کبد انجام شده در سال 1372 در بیمارستان نمازی شیراز بوده است.
تاریخچه پیوند ایران: اولین پیوند قلب انجام شده در سال 1372 در بیمارستان تبریز بوده است.
ایران تنها کشور دارای بانک نسج در منطقه خاورمیانه است.
ایران رتبه دوم نرخ اهداء عضو در کشورهای خاورمیانه را به خود اختصاص داده است.
روش محاسبه تعداد دهندگان بالقوه سالانه در هر بیمارستان: به ازای هر 100 تخت ICU در سال در حدود 60 تا مرگ مغزی داریم که 37% آنها به اهداء عضو می رسند.
تعداد تخت های ICU در استان یزد 127 عدد است در نتیجه در سال در حدود 80 مورد مرگ مغزی باید داشته باشیم و در حدود 30 مورد پیوند اعضا مراحل اهداء اعضا: 1- شناسایی همه موارد مرگ مغزی در کوتاه ترین زمان (تلفن، بازدید منظم، وجود 1 نفر رابط در هر بیمارستان)
2- ویزیت کوردیناتور از نظر تائید مرگ مغزی و عدم وجود ممنوعیت اهدا و بررسی قابل استفاده بودن ارگانها و پی گیری ان تا نتیجه مطلوب.
3- گرفتن رضایت خانواده مراحل اهداء اعضا: 4-مراقبت از بیمار مرگ مغزی
5-تائید مرگ مغزی توسط گروه تایید 5 نفره
6- انتقال بیمار مرگ مغزی به ICU واحد فراهم آوری اعضا
7- ردعوامل عفونی
8- هماهنگی با مسئول تخصیص عضو وتیم جراحی جهت برداشت عضو
جنبه های شرعی و قانونی پیوند در اهدا کننده مرگ مغزی: در سال 1379 قانون پیوند اعضا در مجلس شورای اس

توجه: متن بالا فقط قسمت کوچکی از محتوای فایل پاورپوینت بوده و بدون ظاهر گرافیکی می باشد و پس از دانلود، فایل کامل آنرا با تمامی اسلایدهای آن دریافت می کنید.


خرید و دانلود - 11,000 تومان
0

بصورت فایل ورد

همراه با منابع 

    مقدمه. 28

    مفهوم توریسم (گردشگری) 29

    مفهوم توریست (گردشگر) 30

روستا و روستانشینی.. 31

1-     تعریف روستا متناسب با گردشگری روستایی.. 32

-    تاریخچه گردشگری روستایی.. 34

-    توسعه و مفاهیم مرتبط با آن.. 35

-1-     تعریف توسعه. 35

-2-     تعریف توسعه روستایی و اهداف آن.. 36

-    گردشگری روستایی.. 38

-    اقسام گردشگری روستایی.. 42

-     گردشگری کشاورزی.. 42

-2-     گردشگری سبز. 42

-3-     اکوتوریسم (طبیعت گردی) 42

-4-     گردشگری غذایی.. 43

-5-     گردشگری ماجراجویانه. 43

-6-      گردشگری به منظور دیدار از دوستان و آشنایان.. 44

-7-     گردشگری با انگیزه خاص 44

-8-     سایر فعالیت‏ها و فرهنگ سنتی روستایی.. 45

-    علل توسعه گردشگری روستایی در دنیای مدرن.. 45

-1-     جذابیت‏های بصری روستایی.. 46

-2-     شرایط اقلیمی و آب و هوای مطلوب روستاها 46

-3-     وجود چشمه‏ های آب معدنی و آب درمانی و منابع گیاهی در مناطق روستایی.. 47

-4-     توسعه اقامتگاه ‏های گردشگران در مناطق روستایی.. 47

-5-     سهولت دسترسی به روستاها 48

-6-      پدیده شهرگریزی.. 48

-    دیدگاه ‏های مربوط به توسعه گردشگری روستایی.. 49

-1-     گردشگری روستایی به عنوان راهبردی برای توسعه روستایی.. 49

-2-     گردشگری روستایی به عنوان سیاستی برای بازساخت سکونتگاه‏ های روستایی.. 49

-3-     گردشگری روستایی ابزاری برای توسعه پایدار و حفاظت از منابع طبیعی.. 50

-  اثرات و پیآمدهای گردشگری در نواحی روستایی.. 52

-  بعد اقتصادی گردشگری روستایی.. 53

-  بعد فرهنگی اجتماعی گردشگری روستایی.. 56

   پیآمدهای بالقوه مثبت فرهنگی اجتماعی.. 57

   پیآمدهای بالقوه منفی فرهنگی اجتماعی.. 58

   گردشگری مطلوب... 59

-  بعد محیطی گردشگری روستایی.. 59

-1-   پیآمدهای بالقوه مثبت محیطی.. 60

-2-   پیآمدهای بالقوه منفی محیطی.. 61

-3-   گردشگری مطلوب... 62

-  بعد کالبدی و فیزیکی گردشگری روستایی.. 63

-1-   پیآمدهای بالقوه مثبت کالبدی و فیزیکی.. 63

-2-   پیآمدهای بالقوه منفی  63


خرید و دانلود - 33,000 تومان
0

بصورت فایل ورد

همراه با منابع

تعاریف و مفاهیم مشارکت

انواع مشارکت بر حسب موضوع و قلمرو اجرایی

مشارکت اجتماعی

مشارکت اقتصادی

مشارکت سیاسی

مشارکت فرهنگی الگوهای مشارکت

الگوهای مشارکت بر حسب نوع

الگوهای مشارکت بر حسب سطوح جغرافیایی

الگوهای مشارکت بر حسب کیفیت و همکاری

مشارکت طبیعی

مشارکت ارادی مشارکت خود به خودی مشارکت بر انگیخته مشارکت و نقش آن در توسعه روستایی مشارکت مسولیت پذیری ضرورت مشارکت در توسعه روستایی قدرت و مشارکت مشارکت و پایداری اقتصاد روستایی

مشارکت و کشاورزی پایدار

مشارکت اطلاعات محور فرایند مشارکت پیش شرطهای ضروری برای مشارکت مردم وجود یک نظام مردمی ایجاد روحیه دموکراسی و تصمیم گیری جمعی تمرکز زدایی واگذاری اختیار و قدرت تصمیم گیری به مردم وجود رهبران قدرتمند محلی وجود سنتهای فرهنگی و اجتماعی پذیرش تنوع افکار در بین روستاییان پذیرش سیستم های نظارتی از طرف مردم روستایی قراردادن اطلاعات و آگهی های لازم در دسترس روستاییان مشارکت و اعتماد اجتماعی ابزار مشارکت

نقاط قوت مشارکت مردمی در پیشبرد اهداف توسعه روستایی آثار مشارکت در مراحل مختلف برنامه ریز توسعه روستایی موانع مشارکت

نظریه های توسعه روستایی مشارکتی

روش تحقیق تکنیک های تحقیق


خرید و دانلود - 33,000 تومان
0

بصورت فایل ورد

همراه با منابع

بررسی تحقیقات انجام شده: 15

مبانی نظری: 22

1- توسعه: 22

- مفهوم توسعه: 23

3- سیر تاریخی مفهوم توسعه: 25

4- توسعه از منظر صاحب نظران: 27

4رستو: 27

4-2- دادلی سیرز: 27

4مایکل تودارو: 28

5- توسعه شهری: 29

مشارکت: 30

1- مفهوم و معنای مشارکت.. 30

2- تاریخچه مشارکت: 33

3- طبقه بندی الگو های مشارکت: 37

4- سطوح و تکنیک های مشارکت.. 41

5- مراحل مشارکت.. 43

6- اشکال مشارکت: 44

7- گونه های مشارکت شهروندان: 46

8- مراحل تحول تاریخی مشارکت.. 49

9- الگوهای مشارکتی تجربه شده در دو دهه اخیر. 50

10- مزایای مشارکت.. 52

11- موانع مشارکت: 53

12- ابعاد نظری مشارکت: 55

1 پارادایم واقعیت اجتماعی: 55

1 پارادایم تعریف اجتماعی: 56

1 پارادایم رفتار اجتماعی: 56

1 پارادایم ترکیبی: 57

13- نظریه های مشارکت پذیری: 58

13نظریه هانتیگتون ونلسون: 58

1 نظریه مشارکتی جان ترنر: 59

13نظریه مشارکتی جیمز میجلی: 61

13-4- نظریه مشارکتی اسکات دیوید سون: 62

13-5- نظریه مشارکتی دیوید دریسکل: 63

14- ﻣﺸﺎرﮐﺖ ﻣﺮدﻣﯽ در ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ رﯾﺰی و توسعه ﺷﻬﺮی: 64

15- جمع بندی: 68

16- مدل مفهومی تحقیق: 69


خرید و دانلود - 33,000 تومان
0

عنوان: پاورپوینت جامع و کامل کل کتاب مبانی سازمان و مدیریت تألیف دکتر علی رضائیان

دسته: مدیریت (مدیریت عمومی- مبانی سازمان و مدیریت- اصول مدیریت- تئوری های مدیریت پیشرفته)

فرمت: پاورپوینت(Powerpoint)

تعداد اسلاید: 403 اسلاید

کتاب مبانی سازمان و مدیریت تألیف دکتر علی رضائیان از جمله منابع مهم درس مبانی سازمان و مدیریت، اصول مدیریت و مدیریت عمومی و تئوری های مدیریت پیشرفته در سطح کارشناسی  و ارشد می باشد. این فایل شامل پاورپوینت کل شانزده  فصل این کتاب می باشد که در حجم 403 اسلاید  همراه با تصاویر و توضیحات بسیار کامل  و جامع تهیه شده است. بخشهای عمده این فایل شامل موارد زیر است:

فصل اول: مدیریت و کارآفرینی (19 اسلاید)

شامل:

تعریف مدیریت

پنچ نکته اساسی که زیر بنای مفاهیم کلی مدیریت است

خرده سیستم ارزشی

تعریف سازمان

فراگرد شکل گیری و رشد واحدهای سازمانی

مدیریت به منزله علم، هنر و حرفه

مدیریت به منزله علم، هنر و حرفه

آموزش مدیریت

سطوح مدیریت

سطح عملیاتی(سرپرستی)

سطح میانی

 سطح عالی

اهمیّت اثربخشی و کارایی عملکرد در زمینه ارزیابی موفقیت مدیران

مدیریت موفق و موثر

منابع قدرت

عوامل تعیین کننده موفقیت مدیر

تعریف کارآفرینی و رهیافت های آن

روش های تحقیق در مدیریت

فصل دوم:  نظریه های سازمان و مدیریت؛ سیر رهیافتهای علمی به مدیریت (39 اسلاید)

شامل:

رهیافت های عمده در سیر نظریه های سازمان و مدیریت

رهیافت سنتی

مدیریت علمی

اصول علم اداره(نظریه فراگرد مدیریت)

چهارده اصل فایول

نظریه بوروکراسی

ویژگیهای خاص بوروکراسی وبر

تفاوت بورکراسی با مدیریت علمی تیلور و اصول علم اداره فایول

رهیافت منابع انسانی

نظریه روابط انسانی(مطالعات هاثورن)

نظریه نیازهای انسانی

مفروضان نظریه نظریه نیازهای انسانی

نظریه x وy

رهیافت کمی به مدیریت

رهیافت های سیستمی و اقتضایی به مدیریت

نظریه سیستمی

یادگیری سازمانی

اجزای اصلی هر سازمان یادگیرنده از نظر پیتر سنج

نظریه «مجموعه های پیچیده غیرقابل پیش بینی» یا نظریه آشوب

نظریه اقتضایی

نقشهای مدیریت

ارتباط بین نقشهای مدیریت با خرده سیستم های هر سیستم اجتماعی از دیدگاه آدیزاس

ویژگیهای سازمان های کمال یافته

تفاوت دیدگاه های متعدد در مورد نظریه سازمان

استعاره های نظریه سازمان

مدیریت بر مبنای ارزشهای اسلامی

عمل گرایی و عمل بر مبنای نیت از دیدگاه اسلام

فصل سوم: خلاقیت و نوآوری(29 اسلاید)

شامل:

تعریف خلاقیت

ارتباط خلاقیت و برنامه ریزی

موانع خلاقیت

نوآوری در سازمانهای یادگیرنده

فراگرد نوآوری در محصول

نقشهای نوآور

موانع نوآوری

برخی از ویژگیهای افراد خلاق

شیوه های تفکر

تفکر خلاق

تفکر سببی یا علّی

تفکر استقرایی

تفکر قیاسی

تفکر قضاوتی و تحلیلی(برای حل مسأله)

تفاوت خلاقیت و نوآوری

فراگرد خلاقیت

 ایجاد نگرش موافق برای پذیرش افکار و طرحهای جدید

 افزایش حساسیت افراد نسبت به مسأله

مهیا ساختن شرایط خلاقیت از طریق فراهم ساختن مواد خام لازم

  ایجاد سلاست فکر

 استمرار فعالیت ضمیر ناخودآگاه بر روی مسأله

 درخشش ناگهانی یک فکر

پیشنهادهای عملی برای افزایش سلاست فکر

هم اندیشی مستقیم

هم اندیشی غیرمستقیم

هم اندیش رقابتی مستقیم

نحوه ترغیب به خلاقیت

فصل چهارم: تصمیم گیری و حل مسأله (32 اسلاید)

شامل:

مقدمه

رابطه فراگرد تصمیم گیری و حل مسأله

فراگرد مسأله یابی در سازمانها

مسأله یابی

مسأله یابی رسمی

مسأله یابی غیر رسمی

فراگرد حل مسأله و تصمیم گیری

انواع تصمیم

تصمیم های برنامه ریزی شده

تصمیم های برنامه ریزی نشده

موقعیتهای تصمیم گیری

انواع مسائل سازمانی و مرجع اتخاذ تصمیم برای حل آنها

فراگرد منطقی حل مسأله

ارزیابی میزان کارایی یک تصمیم

مدیران و موانع حل مسأله

اجتناب آرام

تغییر آرام

اجتناب دفاعی

ترس(هراس)

موانع استفاده از فراگرد منطقی اتخاذ تصمیم

روشها و فنون تصمیم گیری

چالش های معاصر تصمیم گیری

منابع پیچیدگی فراگرد تصمیم گیری در دنیای معاصر

انطباق با عدم اطمینان

سبکهای پردازش اطلاعات

اجتناب از دامهای ادراکی و رفتاری در تصمیم گیری

دام ظاهر نگری

دام تعهدات احساسی و اجتماعی

علل متداوئل بودن تعهد احساسی و اجتماعی

دام اعتماد بیش از حد

فصل پنجم: مبانی برنامه ریزی (38 اسلاید)

شامل:

مقدمه

اهمیت و ضرورت برنامه ریزی

تعریف برنامه ریزی

هدف از برنامه ریزی

اولویت برنامه ریزی

انواع برنامه ریزی

برنامه ریزی راهبردی (استراتژیک)

فواید برنامه ریزی راهبردی

برنامه ریزی عملیاتی (اجرایی)

برنامه ریزی تخصصی

رهیافتهای گوناگون به برنامه ریزی

برنامه ریزی از " داخل به خارج " و برنامه ریزی از " خارج به داخل "

برنامه ریزی از " بالا به پائین " و برنامه ریزی از " پائین به بالا "

برنامه ریزی بر مبنای هدف

برنامه ریزی بر مبنای استثناء

برنامه ریزی اضطراری

برنامه ریزی اقتضایی

مراحل عمده برنامه ریزی

سلسله مراتب برنامه ها

انواع برنامه ها

مأموریتها و اهداف بلند مدت

اهداف کوتاه مدت

راهبردها (استراتژیها)

خط مشیها

انواع خط مشی

رویه ها و مقررات

برنامه های عملیاتی (تاکتیکی)

بودجه

اصل تعهدات (Principle Of Commitment)

فنون برنامه ریزی

نمودار میله ای (گانت)

نمودار شبکه

فن ارزشیابی و تجدید نظر در برنامه

روش مسیر بحرانی

مزایای استفاده از روش مسیر بحرانی و فن ارزشیابی و بازنگری برنامه

ابعاد  و جنبه های گوناگون برنامه ریزی در سازمانها

فصل ششم: برنامه ریزی و مدیریت راهبردی(27 اسلاید)

شامل: مقدمه

راهبرد (استراتژی)

مراتب راهبرد (سطوح سه گانه راهبردها در سازمان)

راهبرد سطح سازمان مادر

راهبرد سطح مؤسسه(راهبرد سازمان در فعالیتهای عمده)

راهبرد سطح عملیاتی(وظیفه)

فراگرد برنامه ریزی راهبردی

شناسایی رسالت سازمان

تدوین هدفهای خرد و کلان

شناسایی ارزشها و فرهنگ سازمانی

شناسایی سازمان از حیث قوتها و ضعفهای آن

شناسایی محیط از حیث فرصتها و تهدیدهای آن

تدوین راهبرد در سطح کل سازمان

برنامه ریزی سبد سرمایه گذاری

ماتریس بی. سی.جی

بررسی تأثیر راهبردهای بازار بر سودآوری

مدل هفت s و فرهنگ سازمان

تدوین راهبرد در سطح موسسه یا فعالیتهای عمده سازمان

راهبردهای رقابتی عام

انواع راهبردهای انطباقی

چرخه حیات محصول

تدوین راهبرد در سطح عملیاتی

اجرای راهبرد

دامهای برنامه ریزی

فصل هفتم: عناصر و مفاهیم سازماندهی(20 اسلاید)

شامل:

مقدمه

تعریف سازماندهی

ساخت سازمانی

سازمان رسمی و سازمان غیر رسمی

ابزار رسمی کردن سازمان

نمودار سازمانی

نمونه ای از نمودار سازمانی

راهنمای سازمان

صف و ستاد

انواع واحدهای ستادی

انواع ستادهای عمومی

مبناهای سازماندهی

سازماندهی بر مبنای هدف

سازماندهی بر مبنای فراگرد.

تعیین استاندارد

تقسیم کار عمودی

رابطه درجه تمرکز و ارتفاع ساخت سازمانی با حیطه نظارت

تعیین ارتفاع ساخت سازمانی

میزان تمرکز و عدم تمرکز

روندهای جدید در سازماندهی

فصل هشتم: سازماندهی و طراحی سازمان (37 اسلاید)

شامل:

مقدمه

فراگرد سازماندهی رسمی

مراحل سازماندهی رسمی

طراحی واحدها سازمانی

سازماندهی بر مبنای وظیفه

نمودار کلی سازماندهی بر مبنای وظیفه

سازماندهی بر مبنای محصول

نمودار کلی سازماندهی بر مبنای محصول

ساماندهی بر مبنای فراگرد

نمودار کلی سازماندهی بر مبنای فراگرد

سازماندهی بر مبنای ناحیه جغرافیایی

نمودار کلی سازماندهی بر مبنای ناحیه جغرافیایی

سازماندهی با توجه به نوع مشتری

نمودار کلی سازماندهی با توجه به نوع مشتری

سازماندهی بر مبنای نوع بازار

نمودار کلی سازماندهی بر مبنای نوع بازار

سازماندهی بر مبنای زمان فعالیت

نمودار کلی سازماندهی بر مبنای زمان فعالیت

نگرشی پویا به طراحی واحدهای سازمانی

سازماندهی بر مبنای برنامه و پروژه

سازماندهی خزانه ای(ماتریسی)

سازماندهی با گروههای متداخل

تحول در روشهای سازماندهی و تنظیم ساختار

ساختار تیمی

ساختار شبکه ای

طراحی سازمان

پیوستار ویژگیهای طرحهای سازمانی

پنج قسمت اصلی سازمانها

سازمانهای بوروکراتیک و طرحهای مکانیکی

بوروکراسی ماشینی

 بوروکراسی حرفه ای

 بورکراسی بخشی

سازمان های انطباق پذیر و طرحهای ارگانیکی

ساختار ساده

سازمان ویژه موقت (ادهوکراسی)

عوامل اقتضایی و طراحی سازمانی

فصل نهم: هماهنگی (24 اسلاید)

شامل:

مقدمه

تعریف هماهنگی

تفکیک

ترکیب

سازو کارهای ایجاد هماهنگی  و نحوه استفاده از آنها

اصول ایجاد هماهنگی

عوامل تعیین کننده حیطه نظارت

ویژگیهای شخصی

عوامل شغلی

متغیرهای محیطی

هماهنگی و فن آوری

انواع وابستگی به فن آوری

وابستگی مجموعه ای

وابستگی ترتیبی

وابستگی طرفینی

سازو کارهای ایجاد هماهنگی

هماهنگی برنامه ریزی نشده و غیر رسمی

هماهنگی برنامه ریزی شده و رسمی

هماهنگی به وسیله افراد

هماهنگی به وسیله گروهها

مقایسه ویژگیهای برخی از سبکهای هماهنگی و سازماندهی

عوامل تعیین کننده سبک سازمانی

فصل دهم: مدیریت منابع انسانی (17 اسلاید)

شامل:

مقدمه

مراحل عمده فراگرد مدیریت منابع انسانی

فراگرد مدیریت منابع انسانی

کارمندیابی

انتخاب

توجیه و راهنمایی

حرکت

ترک خدمت و انفصال

گامهای فراگرد برنامه ریزی منابع انسانی

عواملی که برای پیش بنی تقاضا و عرضه نیروی انسانی باید بررسی شوند

تدوین راهبرد برای تأمین منابع انسانی

ارزیابی سیستم برنامه ریزی منابع انسانی

مهارتهای مورد نیاز مدیر

بهبود مدیریت و عوامل مؤثر در توسعه مهارتهای انسانی

آموزش مدیران و توسعه مهارتهای مدیریتی

فصل یازدهم: مدیریت بازار و بسیج منابع انسانی (20 اسلاید)

شامل:

مقدمه

مدیریت بازار

انواع تقاضا و وظایف مدیر بازاریابی

تقاضای منفی

فقدان تقاضا

تقاضای پنهان

کاهش تقاضا

تقاضای نامنظم

تقاضای متعادل

تقاضای بیش از حد

تقاضای مضر

مدیریت مالی

وظایف مدیران مالی

کنترل نقدینگی و نظارت بر گردش اعتبارات

افزایش سودآوری

مراقبت از اموال و داراییها

مدیریت پشتیبانی

مدیریت قوانین و مقررات و استفاده از منابع حقوقی

فصل دوازدهم: مبانی رهبری(18 اسلاید)

شامل:

مقدمه

تعریف رهبری

رویکردهای عمده در مطالعات رهبری

خصوصیات و صفات ویژه رهبری

رفتار رهبری

سبک سنج مدیریت

پنج حالت ویژه در سبک سنج مدیریت

سیستمهای مدیریت

رهبری اقتضایی

نظریه رهبری اقتضایی فیدلر

نظریه رهبری وضعیتی

رهبری و قدرت

منشأ انواع قدرت و فراگرد نفوذ بر افراد

فصل سیزدهم: هدایت از طریق انگیزش (20 اسلاید)

شامل:

مقدمه

نحوه شکل گیری رفتار انسان

نظریه پردازی در مورد انگیزش

نظریه های تبیین کننده عوامل انگیزش

نظریه سلسله مراتب نیازها

نظریه x وy

مفروضات نظریه y

ویژگیهای سبکهای مورد استفاده مدیران بر مبنای مفروضات x و  y

نظریه تقویت و اصلاح رفتار

فراگرد ایجاد انگیزه با تأکید بر رابطه تلاش، پاداش و رضایت خاطر کارکنان (طبق نظریه انتظار(

نظریه عوامل بهداشت روانی و انگیزاننده ها

نظریه های تبیین کننده فراگرد انگیزش

نظریه  تقویت و اصلاح رفتار

نظریه انتظار

نظریه برابری

نظریه هدفگذاری

فراگرد هدف گذاری و اخذ نتیجه

انگیزش کارکنان در مقایسه با مدیران

فصل چهاردهم: هدایت از طریق ارتباطات (22 اسلاید)

مقدمه

فراگرد ارتباطات

ساده ترین فراگرد ارتباطی

عناصر فراگرد ارتباطات

عوامل ایجاد اختلال

ارتباطات یکجانبه و دوجانبه

انواع مسیرهای ارتباطی

ارتباطات افقی

ارتباطات عمودی

ارتباطات مورب

ارتباطات در سطح افراد

موانع ارتباطات میان افراد

راههای برای افزایش وضوح پیامها و رفع موانع ارتباطات میان افراد

ارتباطات در سطح سازمان

شبکه های ارتباطات غیر رسمی

انواع شبکه های ارتباط غیر رسمی

شبکه های رشته ای

شبکه های انشعابی

شبکه های تصادفی

شبکه های خوشه ای

سیستمهای ارتباطات رسمی

شبکه  متمرکز

شبکه ستاره ای

شبکه سه شاخه

شبکه زنجیره ای

شبکه دایره ای

شبکه همه جانبه

مقایسه کارکردهای شبکه های ارتباطی رسمی

توصیه هایی برای بهبود فراگرد ارتباطات

سبکهای ارتباطات

فصل پانزدهم: مبانی کنترل (22 اسلاید)

شامل:

مقدمه

تعریف کنترل

فراگرد کنترل

تعیین معیارها و ضوابط کنترل

انواع معیارها و استانداردها

مقایسه نتایج عملکردها با معیارها و استانداردهای تعیین شده

تشخیص میزان انحرافها و بررسی علل بروز آنها

تنظیم و اجرای برنامه ها و عملیات اصلاحی

تدابیر و وسایل کنترل و نظارت

انواع کنترل

کنترل آینده نگر

کنترل حال نگر

کنترل گذشته نگر

کنترلهای پیش گیرنده

کنترلهای اصلاح کننده.

سیستم کنترل اصلاح کننده

نمودار سیستم کنترل اصلاح کننده

ویژگیهای سیستم کنترل مؤثر

نکات قابل تأمل در طراحی سیستم کنترل

مشکلات کنترل

فصل شانزدهم: مدیریت بحران و سیستمهای کنترل راهبردی (16 اسلاید)

شامل:

مقدمه

نوع شناسی بحران و طبقه بندی انواع بحرانها

مراحل اصلی برنامه ریزی برای کنترل بحران

پیش بینی و ممیزی بحران

تهیه برنامه های اقتضایی برای مواجهه با بحران

تشکیل گروه مدیریت بحران

تکمیل برنامه کنترل بحران از طریق اجرای آزمایشی آن

مواجهه با بحران و کنترل آن

انواع سیستمهای کنترل

سیستمهای کنترل تشخیصی

سیستمهای کنترل تحدیدی

سیستمهای کنترل تعاملی

سیستمهای کنترل ارزشی

نمودار سازوکار تجدید نظر در استراتژی کلی سازمان و سیستم جامع کنترل آن

نتیجه گیری

پاورپوینت تهیه شده بسیار کامل و بوده و به راحتی می توان قالب آن را به مورد دلخواه تغییر داد و در تهیه آن کلیه اصول نگارشی، املایی و چیدمان و جمله بندی رعایت گردیده است.


خرید و دانلود - 45,100 تومان
0

نوع فایل: پاورپوینت ()

 قسمتی از متن پاورپوینت:

تعداد اسلاید: 17 صفحه

برآورد نیروی انسانی براساس نگرش سیستمی مقدمه از آنجائیکه انسان وجوامع انسانی دربستر زمان قرار دارند ومکلف به حرکت عینی ونیل به کار هستند می توان مقاصد نسبی برای این حرکت درنظر گرفت که فرد درهر زمان دریکی ازاین مسیرها قرار می گیرند
طراحی دقیق انتقال از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب “مسیر حرکت “ یا “خط مشی “را مشخص می نماید
تلاش جهت دستیابی به راههایی که بتوان با توسل به آنها کارکنان سازمان رادروضعیتی قرار داد که وظایف خود رابه نحو احسن انجام دهند بهترین ابزاررا جهت رسیدن به اهداف سازمان دراختیار می گذارد
لذا باید تلاش شود که ابتدا سه عامل فرد کار ومدیریت درهر سیستمی روشن گردد.
چه کسی چه کاری راتحت چه شرایطی یا چه مدیریتی انجام دهد پرستاری پرستاری یک حرفه پویاست که عملکرد آن بطور مداوم درحال تغییر می باشد
اهم فعالیت های پرستاری درحیطه های مختلف درمان:
حیطه مراقبتی ودرمانی
حیطه حفاظتی
حیطه آموزشی
حیطه هماهنگی
حطیه مراقنت بهداشتی (پیشگیری-درمان وتوانبخشی)
سلامتی حق هر انسان است ووضعیتی است که فرد حق مطالبه آن رادارد سازمان مورد بحث ما یعنی بیمارستان جهت دستیابی به اهداف خود:
ارائه خدمت و بهبود حال بیماران
و
درنهایت اعتلای سطح سلامت جامعه
نیاز به همکار کارکنان خاص به نام
پرستار یا گروه پرستاری
دارد
طراحی نیروی انسانی روشی جهت تشخیص وضعیت موجود ورسیدن به وضعیت مطلوب می باشد
یا
نیروی انسانی مناسب مورد نیاز درزمان ومکان مناسب
نیروی انسانی مورد نیاز= اضافه شدگان + جداشدگان - نیروی انسانی موجود اقدامات لازم جهت برآورد نیروی انسانی (براساس اصول Decision making) جمع آوری اطلاعات
تبین وضع موجود:
نیاز بیماران درگروه های مختلف
رده ای حرفه ای ونیمه حرفه ای درپرستاری
روشها ودستوالعملهای اجرائی حاکم درجامعه ادامه تعیین راه حلها (فرضیه ها):
برآورد براساس روش عبدا.. ولوین
برآورد براساس روش سازمان بهداشت جهانی
برآورد براساس روش سنتی
برآورد براساس روش نگرش نظام گرا
برآورد براساس روش عبدا.. ولوین تعداد نیروی انسانی مورد نیاز=
تعداد تخت*مجموع ساعات مراقبت مستقیم وغیر مستقیم * روزهای سال
ساعت کار پرسنل درروز* تعداد روزهای مفید کاری در سال
مراقبت مستقیم در بخشهای عمومی در24 ساعت به ازای هر تخت= 4 ساعت
مراقبت مستقیم در بخشهای ccu در24 ساعت به ازای هر تخت= 8 ساعت
مراقبت مستقیم در بخشهایIcu در24 ساعت به ازای هر تخت= 12 ساعت
مراقبت غیر مستقیم در بخشهای عمومی در24 ساعت به ازای هر تخت= 1-0.7 ساعت
برآورد براساس روش سازمان بهداشت جهانی تعداد نیروی انسانی مورد نیاز=
تعداد تخت* میزان ساعت کار مفید مراقبتی* ضریب اشغال تخت
ساعت کار پرسنل درروز
کل ساعت مراقبت در24 ساعت در بخش داخلی وجراحی= 5 ساعت
کل ساعت مراقبت در24 ساعت در بخش کودکان وزنان= 6 ساعت
کل ساعت مراقبت در24 ساعت در درمانگاهای روزانه= 2 ساعت
کل ساعت مراقبت در24 ساعت در بخش داخلی وجراحی= 5 ساعت
کل ساعت مراقبت در24 ساعت در اتاق عمل ودیالیز وccu -Icu= 24 ساعت
برآورد براساس روش سنتی به ازای هر8 تخت عمومی 1 پرسنل + ضریب یک سوم به ازای هر شیفت

توجه: متن بالا فقط قسمت کوچکی از محتوای فایل پاورپوینت بوده و بدون ظاهر گرافیکی می باشد و پس از دانلود، فایل کامل آنرا با تمامی اسلایدهای آن دریافت می کنید.


خرید و دانلود - 9,900 تومان