بدهی شرکت و مسئولیت پرداخت دیون آن، امری است که در مسیر کسبوکار و تجارت ممکن است برای شرکتها به شکلهای گوناگونی ایجاد شود. طبق قانون، شرکتها دارای شخصیت حقوقی میباشند یعنی شخصیتی مستقل از سهامداران و مالکین خود دارند. بنابراین دارائی، بدهی، معاملات، بستانکاری و تعهداتشان به خود شرکت مربوط میشود نه به سهامداران و مالکین و مدیران آنها. اما باید دید بدهی و دیون شرکت و مسئولیت پرداخت آن در انواع مختلف شرکتها به چه صورت است؟ با ما همراه باشید.
بدهی شرکت چیست؟
بدهی شرکت، تعهدات مالی است که شرکت علیه خود و به نفع دیگران پذیرفته است. مسئول پرداخت این بدهی برعهده خود شرکت میباشد و اگر در مواردی برابر قانون یا برابر قرارداد در قبال بدهکاری شرکت، اشخاص دیگری نیز مدیون و بدهکار شناخته شوند این امر، استثناء بوده و نمیتواند بدهکار بودن شرکت را منتفی نماید.
بنابراین؛ مسئول پرداخت بدهیهای شرکت سهامی خاص، سهامداران یا مدیران یا اعضای هیات مدیره و مدیر عامل شرکت نمیباشند مگر در مواردی که قانون معین کرده باشد.
ناآگاهی حقوقی در زمینه قوانین و مقررات شرکتها میتواند زمینه ساز بسیاری از مشکلات مالی و غیرمالی شود. میتوانید با افزایش دانش حقوقی خود در خصوص حقوق کسبوکارها از بروز مشکلاتی چون بدهی و دیون جلوگیری نمایید.
مسئولیت شرکاء در قبال پرداخت بدهیها و دیون شرکت
از نظر مسئولیت شرکاء در قبال پرداخت بدهیها و دیون شرکت، شرکتها به شرکت سرمایهای و شرکت شخصی تقسیم میشوند.
شرکت سرمایهای
یعنی در برخی از شرکتها مسئولیت شرکاء تا میزان سرمایه و آورده آنها در شرکت است و در واقع سرمایه مهم است و بیشتر از میزان سرمایه، شرکا در قبال بدهیهای شرکت مسئولیتی نخواهند داشت. بنابراین شرکت سهامی، شرکتی است که سرمایه آن به سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آنهاست و و شرکا در این شرکت، تا میزان آورده خود مسئول پرداخت دین شرکت هستند و راهی برای مراجعه به شرکاء در خصوص دین شرکت وجود ندارد.
شرکت شخصی
در برخی از شرکتها آنچه اهمیت دارد، شخص است تا سرمایه، و شرکاء در برابر پرداخت دیون و بدهیهای شرکت بیش از آورده و سرمایه خود مسئولیت دارند. مثلا در شرکت تضامنی، هریک از شرکا مسئول پرداخت کلیه بدهیهای شرکت هستند. بنابراین این شرکتها، شخصی میباشند.
مسئولیت پرداخت بدهی شرکت با توجه به نوع شرکتهای مختلف با چه کسی است؟
شرکتها جدا از سهامداران و مالکین هستند و پرداخت مالیات و دارائی و بدهیها با شرکتها است و این مبلغ بدهی از خود شرکت برداشته میشود و پرداخت میگردد نه از جانب سهامداران و مالکین.
علاوه بر شرکتها، سهامدارن و مالکین هم مسئول پرداخت بدهیهای شرکت هستند. سهامدارن و شرکا و مالکین همه در مواردی مسئول پرداخت بدهی میشوند که دارائیهای شرکت توان پرداخت را نداشته باشد و در وهله اول شرکت بدون توجه به نوع شرکت مسئول پرداخت بدهی میباشد.
در موارد زیر علاوه بر شرکت، سهامداران و مالکین شرکت نیز مسئول پرداخت بدهی شرکت به شمار میروند:
مسئولیت پرداخت بدهی در شرکت با مسئولیت محدود
در این از نوع شرکت،شرکا (سهم الشرکه داران) به اندازه سرمایهای که در شرکت دارند مسئول پرداخت بدهی میباشند. مثلاً اگر سرمایه یک شرکت، یک میلیارد ریال باشد و یکی از شرکاء دارای 10 درصد سهم الشرکه (صد میلیون ریال) سهم الشرکه باشد در مورد بدهیهای شرکت، فقط تا میزان صد میلیون ریال، مسئول خواهد بود.
مسئولیت پرداخت بدهی در شرکت سهامی عام و سهامی خاص
در این شرکتها صاحبان سهام به میزان مبلغ اسمی سهام شان مسئول پرداخت بدهی میباشند. بهطور مثال مثلاً اگر سرمایه شرکت، یک میلیارد ریال منقسم به یک میلیون سهام هزار ریالی باشد و یکی از سهام داران دارای 10 درصد سهم معادل صد هزار سهم هزار ریالی (صد میلیون ریال) سهم باشد در مورد بدهیهای شرکت، فقط تا میزان صد میلیون ریال، مسئول خواهد بود.
مسئولیت پرداخت بدهی در شرکتهای نسبی
شرکای شرکت به اندازه سرمایهای که در شرکت دارند مسئول پرداخت بدهی میباشند. اگر داراییهای شرکت به اندازه بدهیهای شرکت نبود هر شریک به اندازه سرمایهای که در شرکت دارد مسئول پرداخت بدهی میشود.
مسئولیت پرداخت بدهی در شرکت تضامنی
در این نوع شرکت اگر دارایی خود شرکت به میزان بدهیها نبود هر یک از شرکای شرکت بی توجه به به میزان سهام و سرمایه خود، موظف به پرداخت بدهیهای شرکت میباشند.
مسئولیت پرداخت بدهی در شرکت مختلط سهامی
در این جا به دو بخش تقسیم میشود. کسانی که سرمایه آنها به صورت سهام است و به میران سهامشان مسئول پرداخت بدهی میباشند. دسته دوم کسانی هستند که شریک ضامننامیده میشوند و بعد از این که دارائی شرکت برای پرداخت بدهی کافی نبود مسئول پرداخت بدهی به اشخاص ثالث هستند.
مسئولیت پرداخت بدهی در شرکت مختلط غیرسهامی
در این نوع هم دو بخش تقسیم میشود. دستهای که شریک با مسئولیت محدود میباشند و تا میزان سرمایه خود مسئول پرداخت دیون شرکت هستند و دسته دیگر که شریک ضامن معرفی میشوند مسئول کلیه بدهیهای شرکت میباشند.
مسئولیت پرداخت بدهی در شرکت تعاونی
سهامدارن به اندازه ارزش اسمی سهام خود مسئول پرداخت بدهی شرکت تعاونی میباشند.
در تمام موارد بیان شده در بالا بستانکاران یک شرکت وقتی میتوانند برای دریافت بستانکاری خود به شرکاء و سهامداران مراجعه کنند که شرکت منحل شده و دارائی شرکت برای تسویه بدهیها کفایت ننماید.
در وهله نخست، هر شرکتی، بدون توجه به تعداد و نوع مسئولیت شرکاء و سهامدارانش، مسئول پرداخت بدهیها و انجام تعهداتش میباشد و در صورتی که اموال و سرمایه شرکت برای پرداخت بدهیها و انجام تعهدات شرکت کفایت نکرد پس از انحلال شرکت، نوبت به مسئولیت شرکاء و سهامداران به ترتیب بیان شده در بالا می رسد.
بدهی شرکت سهامی خاص و مسئولیت پرداخت آن
همانگونه که گفتیم پرداخت دیون و بدهیهایی که شرکت سهامی خاص مسئول آن است، با این وجود مواردی در قانون به صورت استثنائی معین شده است که مدیران و سهامداران نیز برای پرداخت بدهیهای شرکت مسئول شناخته میشوند.
در صورتی که این بدهیها نتیجه تخلفات از مسئولیتهای هیئت مدیره یا مدیرعامل باشد، این اشخاص به صورت انفرادی و یا به صورت مشترک مسئول پرداخت این بدهیها خواهند بود. بهخصوص زمانی که شرکت ورشکسته شود یا داراییهای آن برای پرداخت بدهیهای آن کافی نباشد، با اثبات تخلف مدیران از مقررات اساسنامه یا سایر مقررات که باعث ورشکستگی شرکت شده است میتوان تا میزانی از دیونی که شرکت قادر به پرداخت آنها نیست را از مدیران مطالبه کرد.
همچنین مسئولیت مدیران براساس ماده 19 قانون صدور چک میباشد که چنانچه مدیران شرکت سهامی خاص برای پرداخت دیون شرکت چک صادر نمایند، همراه با شرکت به صورت تضامنی مسئول پرداخت چک خواهند بود یعنی هریک از افراد مسئول پرداخت تمام مبلغ بدهی میباشند.
مسئولیت سایر سهامداران شرکت که سمت مدیریتی ندارند، تنها تا میزان مبلغ اسمی سهام آنان خواهد بود و نمیتوان بدهیها را از اموال شخصی سهامداران پرداخت نمود.
بدهی مالیاتی در شرکت متوجه چه کسی است؟
از دید قانون مالیات مستقیم مسئولیت بدهی مالیاتی هر شرکتی با آخرین مدیران آن شرکت میباشد ولی از دید قانون تجارت مسئولیتهای مالی هر شخص حقوقی با مدیران آن است و همیشه نسبت به دوره مدیریتشان مسئولیت دارند.
باید بگوییم که پرداخت بدهی مالیاتی شرکت، همچون دیگر بدهیهای شرکت، بر عهده شرکت میباشد و باید از محل وجوه و داراییهای خود شرکت، پرداخت و تسویه گردد.