امروز سه شنبه 04 دی 1403
0

در این مقاله درباره بهداشت پوست و مو سخن خواهیم گفت

استفاده از انواع کرم ها و ماسک ها وعینک، ورزش،.... همه همه برای حفاظت از زیبایی پوست است

حال بهداشت پوست چیست؟

یکی از اجزای مهم بدن انسان خصوصاً خانم‌ها پوست است از این رو بهداشت پوست بسیار مهم است. امروزه افراد به دنبال راه حل‌های مناسب هستند تا پوست شاداب‌تری داشته باشند. در بالا اشاره کردیم که استحمام روزانه، دور بودن از فضای استرس زا و… از راهکارهایی برای بهداشت پوست به شمار می‌آید. یکی از مشکلات مهم که در سنین نوجوانی تا زمان پیری ما را با خود درگیر می‌کند التهاب پوست به دلیل استفاده از مواد آرایشی است. از رایج‌ترین آن‌ها رژلب‌هاست که به دلیل قرار گرفتن در زیر نور آفتاب متورم شدن لب را به علت وجود مواد رنگی رژلب به نام ائوزین هست.

حفظ بهداشت پوست

برای رعایت بهداشت پوست عوامل تاثیرگذار و صدمات احتمالی همچنین نوع پوست خود را باید بشناسیم.

تشخیص نوع پوست بسیار ساده است و فهمیدن آن بستگی به میزان تولید چربی پوست دارد. مواردی مثل ژن-استرس-مراقبتهایی که برای پوست صورت می‌گیرد در تولید چربی پوست تأثیر می‌گذارد.

برای تشخیص راحت نوع پوست لازم است ابتدا صورت را بشوییم و به آرامی خشک کنیم سپس با کاغذ نازک یا دستمال پاک کردن عینک در قسمت‌های مختلف پوست صورت فشار دهیم. اگر کاغذ چسبید پوست چربی دارید و اگر نچسبید پوست شما خشک است اگر کاغذ در نقطه (پیشانی-بینی-چانه) چسبید پوست مختلط یعنی نرمال دارید که حدود 70% خانم‌ها پوست نرمال دارند.

آشنایی با انواع پوست برای مراقبت از آن

در بالا اشاره کردیم که پوست سالم به چهار دسته تقسیم می‌شود:

پوست معمولی: در این نوع پوست اثری از جوش و آکنه، چروک دور لب و چشم و پیشانی یا جوش سرسیاه یا سرسفید نیست و این نوع پوست احساس خشکی و کشیدگی ندارد.

پوست خشک: می‌شود از علائم این پوست به پوسته پوسته شدن، چروک ریز دور لب، چروک دور چشم و یا روی پیشانی است. این افراد هنگام شستن پوست صورت و دست‌ها احساس خشکی و کشیدگی می‌کنند.

پوست چرب: افراد دارای پوست چرب جوش و آکنه و کمدون های سرسیاه و سر سفید در پوست دارند همچنین این نوع پوست براقیت به خاطر چربی زیاد دارد.

پوست مختلط: این نوع پوست در قسمت چانه، پیشانی و بینی چرب است اما نقاط دیگر صورتشان خشک و معمولی است.

با دانستن نوع پوست می‌توانیم بهتر در جهت حفظ بهداشت پوست گام برداریم و یقیناً رعایت بهداشت پوست در سلامت روحی و جسمی افراد بسیار مؤثر است.

نکاتی مهم در مورد بهداشت پوست:

برای بهداشت پوست باید نکاتی را رعایت کنیم:

از خستگی زیاد، کم خوابی، استرس و عصبانیت پرهیز کنیم.

از اخم کردن و چین و چروک صورت و کشیدن آن بپرهیزیم.

هنگام حرف زدن ریلکس باشیم.

آب در طول روز زیاد بنوشیم. نوشیدن گلاب نیز سبب می‌شود پف چشم در صبح از بین برود.

از اشعه ماورا بنفش دور باشیم و سعی کنیم زمانی که در معرض آن قرار می‌گیریم از کرم‌های مخصوص استفاده کنیم.

ورزش را فراموش نکنیم.

از غذاهای سرشار از ویتامین، میوه و سبزیجات در برنامه غذایی استفاده کنیم.

سعی کنیم وزن خود را متعادل نگه داریم چرا که اضافه کردن و کم کردن وزن می‌تواند بر روی پوست اثر بگذارد.

پوست خود را هر شب با پاک کننده تمیز کنیم و قبل از خواب مرطوب کنیم.

با پوستی که آرایش دارد به رختخواب نرویم زیرا باعث پیری زودهنگام پوست می‌شود.

اگر پوست خشکی دارید از کرم‌های چرب کننده صورت استفاده نمایید.

بعد ورزش به دلیل تعریق حتماً حمام کنید تا مواد سمی و چربی حاصل از بین برود و از مرطوب کننده بعد استفاده کنید تا رطوبت از دست رفته بازگردد.

هر گونه تغییر غیر عادی در پوست خال پوستی باید با یک پزشک متخصص مطرح شود.

از کشیدن سیگار و قلیون و سایر دخانیات خودداری کنیم.

محصولات انتخابی برای حفظ بهداشت و مراقبت پوست:

صابون و پاک کننده‌ها: در بهداشت پوست از این ترکیبات برای آرایش، چربی و کثیفی از سطح پوست استفاده می‌کنند. امروزه پاک کننده‌ها نسبت به صابون طرفداران بیشتری دارد زیرا با استفاده از آن‌ها رطوبت پوست حفظ می‌شود. در واقع این پاک کننده‌ها برای سلامت و بهداشت پوست است. برای پوست خشک باید صابون همراه با مرطوب کننده باشد و بعد شستن باید پوست را به آرامی مالش دهیم و اسکراب هم انجام دهیم. آب برای شستن پوست باید حتماً ولرم باشد و برای خشک کردن از حوله نرم جهت گرفتن آب اضافی استفاده شود.

مرطوب کننده: استفاده از مرطوب کننده در بهداشت پوست بسیار اهمیت دارد و برای هر نوع پوست مرطوب کننده مربوط به خود به کار برده شود. در پوست خشک مرطوب کننده چرب باید استفاده شود و برای پوست چرب ضرورتی در استفاده از مرطوب کننده‌ها نیست مگر در موارد خاص مثلاً فصول سرد و همینطور در پوست مستعد آکنه نباید مرطوب کننده معمولی استفاده کنیم. برای پوست نرمال از مرطوب کننده حداقل چربی و برای پوست ترکیبی در نواحی چانه و بینی و پیشانی از مرطوب کننده استفاده نشود.

ضدآفتاب: از موارد مهم و ضروری در بهداشت پوست استفاده از ضدآفتاب است. هر چه پوست روشن‌تر باشد احتمال آسیب بیشتر است بیماران نیز باید مراقب لازم در برابر اشعه مضر آفتاب را به کار گیرند.

ماسک‌ها: راه حل مراقبتی دیگر در بهداشت پوست استفاده از ماسک است که برای پاک کردن عمیق منافذ پوست –سفت کردن پوست و مرطوب کردن پوست توصیه می‌شود. اکثر افراد از ماسک‌ها به دلیل راحت در دسترس بودن و اثرات آن استقبال زیادی می‌کنند اما در مورد بیماران باید این محصولات به صورت هفته‌ای یک بار استفاده شود.

استفاده از عینک آفتابی همانطور که از چشم در برابر آفتاب حفاظت می‌کند از چین و چروک دور چشم در مقابل آفتاب محافظت می‌کند در استفاده از عینک بهتر است از فرم چشم را داشته و لبه بزرگتر داشته باشد تا از ورود امواج مضر جلوگیری کند.

اقدامات مناسب و بهداشت پوست باعث کاهش آسیب ناشی از نور آفتاب به پوست می‌شود و رطوبت پوست حفظ می‌شود البته از طرفی سبک زندگی درست به صورت روزانه بسیار اهمیت دارد.

کرم مرطوب کننده: استفاده از لایه بردارها نیز باسازی پوست را انجام می‌دهد و پوست نرم و شفاف می‌شود.

کرم دور چشم: از مراقبت‌های دیگر حفظ بهداشت پوست استفاده از کرم دور چشم به صورت روزانه است خصوصاً برای افرادی که مسن هستند این کرم‌ها توصیه می‌شود و سبب برطرف شدن تیرگی، چین و چروک و پف دور چشم می‌شود. این کرم‌ها با باز کردن عروق دور چشم سبب افزایش گردش خون در این نقاط می‌شود. بهتر است این کرم‌ها در اول صبح و شب‌ها بعد از شستشو صورت انجام گیرد.

کرم لایه بردار: برای سلامت و بهداشت پوست می‌توان از کرم‌های لایه بردار برای از بین بردن لایه‌های مرده پوست صورت استفاده کرد تا پوست راحت نفس بکشد و پوستی سالم‌تر داشته باشیم. با استفاده مرتب از لایه بردارها پوستی به دور از چین و چروک و خشکی و افتادگی پوست خواهیم داشت. این کار باعث باز شدن منافذ پوست به علت ضخیم شدن پوست می‌شود. این کرم را در شب می‌توانید جایگزین کرم‌های مرطوب کننده کنید. کافی است بعد از شستشوی صورت آن را به تمام صورت به جز دور چشم بمالید.

تأثیر معجزه آسای خواب بر مراقبت پوست:

خوابیدن عاملی بسیار مهم در بهداشت پوست است. 8 ساعت خوابیدن در شب سبب می‌شود که پوست خسته نشود و شاداب بماند. مالیدن عسل هم باعث تسکین پوست می‌شود و اثر درمانی دارد. برای پوست‌هایی که حاوی آکنه است نباید به جوش دست زد زیرا باعث تورم و قرمزی در نهایت زخم می‌شود هنگامی هم که احساس کردم جوش در راه است منطقه را با گلاب تمیز کنید و از چای سبز کیسه‌ای سرد بر روی محل استفاده کنید.

در استفاده از محصولات بهداشت پوست باید صبور باشیم. باید هنگام استفاده از محصولات پوست زمان بدهیم تا به نتایج بهتر دست یابیم و نباید از چند محصول با برندهای مختلف همزمان استفاده کنیم.

حال چطور از پوست خود مراقبت بهتری بکنیم؟ نکات کلیدی بهداشت پوست و مو از منظر پزشکی و دارویی

بهداشت پوست و مو

مراقبت از پوست و مو دغدغه خیلی از افراد است و افراد باید نکات کلیدی بهداشت پوست و مو را رعایت کنند، به خصوص خانم ها که در این زمینه حساسیت بیشتری نشان می دهند. پوست به‌ عنوان مهم‌ترین پوشش، بدن را از خطر ابتلا به بیمارى‌هائى که راه ورود آنها از طریق پوست است، مصون نگه مى‌دارد. علاوه بر این، نقش مهمى در سلامت انسان دارد، زیرا از یک طرف سموم و مواد زاید بدن را به شکل عرق خارج کرده و از طرفى با جذب کردن اکسیژن عمل تنفس را کامل مى‌نماید. به‌علاوه وسیله‌اى براى کنترل و ثابت نگه‌داشتن حرارت بدن است.

تغذیه سالم در سلامت پوست و مو موثر است پس از آن غافل نشوید؛ کمبود پروتئین ها، ویتامین ها، آهن و… باعث خشکی پوست و مو، ریزش مو، شکستگی مو، ایجاد چین و چروک در پوست و در نهایت از دست دادن طراوت و شادابی پوست و مو می شود. منظور از بهداشت یعنی رعایت و مراقبت درست پوست و مو در برابر عوامل تهدید کننده ای که موجب به خطر انداختن سلامت می شود. مو و پوست سالم، چهره را جوان تر و شاداب تر می کند. با رعایت نکاتی که برای بهداشت پوست و مو می گوییم می توانید پوست و مو را سالم نگه دارید.

اهمیت رعایت بهداشت پوست

پوست مواد زاید و سموم بدن را به صورت عرق از بدن دفع می کند. اگر پوست سالم باشد در مقابل بیماری های پوستی بسیار مقاوم است و همچنین می تواند در برابر عوامل بیماری زا و باکتری ها دفاع کند. چنانچه قسمتی از پوست خراش داشته باشد باکتری ها راحت نفوذ می کنند و باعث بیماری می شوند به همین دلیل لازم است از پوست خود مراقبت کنیم. برخی افراد پوست بسیاری حساسی دارند و به شوینده ها یا عطر ها واکنش نشان می دهند، که به صورت التهاب، قرمزی، آکنه و… روی پوست دیده می شود.

برخی خانم ها زیاد از لوازم آرایشی استفاده می کنند و مدام آرایش دارند این موضوع باعث می شود پوست نفس نکشد و شادابی خود را از دست بدهد حتی باعث بروز آکنه شود. بهترین زمان برای استراحت پوست شب، هنگام خواب است، قبل خواب سعی کنید آرایش صورت را با محلول مخصوص پاک کردن آرایش تمیز کنید و بعد با آب خالی صورت را بشویید و از شستشو با صابون خودداری کنید چون صابون ماده ای دارد که باعث گرفتن چربی پوست و خشکی می شود. اگر پوست خشکی دارید حتما از مرطوب کننده استفاده نمایید.

بهداشت پوست

همانگونه که خود مطلع هستید، پوست خارجی‌ترین اندام انسان و اولین لایه دفاعی بدن در مقابل تمامی صدمات و آسیب‌هاست. نکات کلیدی بهداشت پوست و مو به شما کمک می کند تا پوست و مویی سالم را تجریه کنید. پوست خود شامل سه بخش زیر است:

  • لایه اپیدرم: نازک‌ترین لایه و خارجی ترین لایه
  • لایه درم: لایه ضخیم و میانی
  • لایه هیپودرم: داخلی‌ترین لایه و متصل کننده پوست به سایر بافت‌های بدن

هر سه‌ ی این بخش‌ها در ضخیم‌ترین مکان پوست، نهایتا ضخامتی 6 میلی‌متری دارد، اما قوی‌ترین دژ دفاعی انسان است.

باید بدانید که پوست جزو بزرگ‌ترین اعضا‌ی بدن است. پوست انسان همواره در حال رشد و تغییر است و نمود کلی از سلامت جسمانی است. به عنوان مثال، افرادی که بر سر شانه‌ی خود جوش و آکنه دارند، دچار مشکل کبدی هستند. همان گونه که می‌بینید، پوست از ارگان‌های حیاتی بدن است و حفظ و نگه‌داری از آن بسیار مهم و ضروری است. بسیاری بیماری‌ها هستند که با وجود همین پوست هرچند نازک به انسان منتقل نمی‌شوند، اما با کوچک‌ترین زخم و جراحت بر روی پوست، آن بیماری به انسان سرایت می‌کند.

برای حفاظت از پوست شما در بدو باید با روش‌های پیشگیری بیماری‌های آن آشنا شوید و سپس با آشنایی با بیماری‌های آن، بدانید که در مواجهه با هر کدام باید چه راهکار‌ی را انتخاب کنید و جلوی پیش رفت آن را بگیرید.

  • نظافت و تمیزی پوست
  • شستن دست و صورت و نواحی بدن
  • بهداشت تراشیدن موها
  • دوری از تابش بیش از اندازه نور خورشید(آفتاب سوختگی)
  • انتخاب صابون و شستشو دهنده های مناسب پوست
  • انتخاب کفش مناسب و تاثیر آن بر پوست پا
  • جلوگری از چرب شدن زیاد پوست
  • جوش های صورت و نحوه برخورد با آن ها

بهداشت مو

برای خود وقت بگذارید و به بهداشت پوست و مو اهمیت دهید. اگر بهداشت مو را رعایت نکنید دچار موخوره، شپش، ریزش مو و… می شوید. هنگام شستشو سر از هر شامپویی استفاده نکنید، با توجه به نوع مو شامپو بگیرید؛ چنانچه موی خشکی دارید از شامپوی مناسب موی خشک و اگر موی چربی دارید از شامپوی مناسب موی چرب استفاده نمایید. هنگام شانه کردن موهای فر و خشک حتما قبل از شانه کردن موها را نرم کننده یا ماسک مو بزنید تا راحت شانه شود. سعی کنید هر چند وقت موهای خود را کوتاه کنید که رشد خوبی داشته باشد؛ مو هر چه کوتاه تر و کم حجم تر باشد نگهداری و رعایت بهداشت راحت تر می شود.

به نکات کلیدی بهداشت پوست و مو سر توجه بفرمایید:

  • شستن موى سر، حداقل دوبار در هفته
  • استفاده از وسایل شخصى استحمام جهت شستشو و خشک نمودن مو. ضمناً نباید موهاى خیس را در جریان وزش باد قرار داد.
  • برس‌کشیدن روزانه موها و ماساژ مرتب آن به‌مدت چند دقیقه که باعث تشدید سرعت جریان خود و رسیدن هوا به ریشه موها مى‌شود. شانه و برس پیوسته باید تمیز باشد و از شانه و برس دیگران استفاده نشود.
  • نوع شامپو و صابون باید با توجه به خصوصیات مو (چرب، خشک، معمولی) انتخاب شود.
  • براى استراحت باید از بالش و ملافه شخصى استفاده کرد تا از ابتلا به بیمارى‌هائى نظیر بیمارى قارچى سر در امان بود.
  • پس از اصلاح موى سر در آرایشگا‌ە‌هاى عمومى حتماً باید سر را با آب‌ گرم و صابون شست و پس از هر بار شستشو، موها را با دقت خشک کرد.
  • ناراحتى‌هاى عصبی، بى‌خوابی، بدى تغذیه و بیمارى‌هاى مزمن در وضع موها اثر نامطلوبى دارد.
  • براى بهداشت و سلامت موها باید به برنامه ‌غذائى نیز توجه گردد. وجود ویتامین‌ها و کلسیم در رژیم غذاى براى سلامت مو مؤثر است.
  • در صورت مشاهده هر گونه عارضه پوستى نظیر کورک، کفگیرک، زردزخم، پوسته و شوره سر و … لازم است به پزشک مراجعه شود.

نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

منبع: امید رجبی، دکترای داروسازی، شرکت داروسازی رجبی

0

در این مقاله با بهداشت دهان و دندان آشنا می شویم، دندان‌ها علاوه بر زیبایی صورت، در تولید صدا و گفتار سلیس و روان، تغذیه و گوارش آسان نقش اساسی دارد، مواظبت و مراقب از آنها باعث شادابی و نشاط جسمی و نیز نقش مهمی در ارتباطات اجتماعی و افزایش اعتماد به نفس دارد. ​

بهداشت دهان و دندان یک امر بسیار حائز اهمیت است که انجام آن برای زندگی هر فردی واجب است. حداقل یک مرتبه در طول زندگی کار ما دندانپزشکی برخورده است و مجبور بودیم به کلینیک دندانپزشکیمراجعه کنیم.

هر کس ممکن است بنا به دلایل مختلفی به مراکز مراجعه کند و درمان هیچکس با فرد دیگری نمی تواند یکسان باشد زیرا شرایط بدنی هر فرد مختص خود آن فرد است.

به دلیل هزینه های زیادی که برای درمان های دندانپزشکی وجود دارد برخی از افراد به دنبال درمان مشکلات خود نیستند؛ اما باید بدانید هر چه دیر تر به دنبال انجام درمان های دندان پزشکی خود باشید متاسفانه هزینه و اتفاقات جبران ناپذیر دیگری را باید تحمل کنید.

سلامت دهان و دندان با چکاپ دوره ایایرفلوبرای جرم گیری دندان ها و برداشتن استین، هزینه های مقرون به صرفه این پروسه است.

چگونه از بوی بد دهان خلاص شویم؟

بسیاری از افراد متاسفانه دچار بوی بد دهان هستند و این مشکل بسیار بین افراد مختلف رایج است. اولین راهی که هر فردی امتحان می کند استفاده از خوش بو کننده دهان و آدامس است. اما متاسفانه این روش روشی بسیار موقتی است و باید به دنبال یک درمان اساسی و اصولی برای این مشکل باشیم.

در واقع حلق، بینی و دهان یکسری حفره هایی هستند که مکان مناسبی برای رشد باکتری بوده و محیط امنی برای رشد آنها را فراهم می کنند. جالب است بدانید شیارهایی که بر روی زبان وجود دارند نیز مکان بسیار مناسبی برای تجمع ورشد باکتری هستند. باکتری هایی که در دهان وجود دارند دارای ترکیباتی هستند که از خود گوگرد آزاد می کنند و این گوگرد ها هستند که منشا بوی بد دهان بیماران خواهند بود.

البته بوی بد دهان بیمار می تواند منشا و دلیل های دیگری داشته باشد که شما اطلاعات دقیقی از ان ندارید. برای مثال اگر دچار بیماری هایی چون پوسیدگی دندان،بیماری لثه، بیماری های گوارشی و بیماری های تنفسی باشید ممکن است دهان شما نیز بوی بدی به خود بگیرد. پس بهتر است به صورت دوره ای همیشه چکاپ کامل انجام دهید تا از بروز بیماری های وابسته آن در امان باشید.

نکات بهداشتی برای سلامت عمومی دهان و دندان

یکسری نکات هستند که می توانند تاثیر بسیار زیادی بر رعایت بهداشت عمومی دهان و دندان شما را داشته باشند و اغلب توصیه می شود تا حد ممکن همه موارد را انجام دهید تا از این سرمایه گرانقدر مدت زمان بیشتری استفاده نمائید. در ادامه قصد داریم مواردی که باید توسط همه افراد رعایت شود را نام ببریم:

  • جالب است بدانید تنها موادی که قند بالایی دارند مضر نیستند بلکه موادی که بسیار ترش و اسیدی هستند نیز می توانند به آسانی مواد معدنی موجود در سطح مینای دندان بیمار را از بین ببرند.
  • یکی از سخت ترین مواد موجود در بدن مینای دندان است اما به راحتی هم دچار شکستگی می شود. برای مثال با خوردن قطعه های یخ، پاپ کورن، ته دیگ و مواد غذایی که بسیار سخت و سفت هستند ممکن است شکسته شده و دچار آسیب شود.
  • در صورت استفاده بیش از حد از مینای دندان آسیب بزرگی به دندان های شما میرسد.
  • دندان ها هنگامی که در طول دوره درمان ارتودنسی هستند برای پوسیدگی مستعدتر بوده و باید بهداشت بیشتری را رعایت کنید.
  • بدن انسان در طول شب آب کمتری نسبت به روز تولید می کند. به همین علت است که دندان ها اغلب آسیب پذیری بیشتری در شب نسبت به اسیدهایی که دهان تولید می کند دارند و آسیب جدی تری می بینند زیرا آب دهان خاصیت حفاظت کنندگی دارد که در شب به میزان کمی وجود دارد. به همین علت همه دندان پزشکان توصیه می کنند پیش از خوابیدن بهتر است هرگونه بقایای مواد غذایی را از رو و بین دندان ها پاک کنید تا پلاک های موجود هنگام خواب شما آسیب جدی به دندان شما نرسانند.
  • پس از آنکه قبل از خوابیدن دندان خود را مسواک بزنید هرگز هیچگونه مواد غذایی و نوشیدنی استفاده نکنید و اگر پیش از خواب از فلوراید استفاده می کنید بهتر است حتی پس از آن دهان خود را آب کشی نکنید زیرا فلوراید نیز از دهان شما با این امر خارج می شود و خاصیت خود را از دست می دهد. اما جالب است بدانید استفاده از فلوراید می تواند 25 درصد از بروز علائم پوسیدگی دندان جلوگیری کند.
  • پس از هر وعده غذایی دندان های خود را مسواک بزنید. اگر بعد از هر وعده دندان خود را مسواک نمیزنید حداقل چند ساعتی پیش از خوابیدن دندان خود را مسواک کنید تا هرگونه پلاک و باکتری تجمع شده بر روی سطح دندان شما از بین برود.
  • نخ دندان هایی وجود دارند که حاوی فلوراید هستند و بهتر است با استفاده از آنها روزانه پساز وعده غذایی بین دندان های خود را تمیز کنید تا هیچگونه مواد غذایی بین دندان های شما باقی نماند.
  • استفاده از هرگونه دخانیات می تواند خط ابتلا به سرطان دهان و میزان پوسیدگی دندان های شما را افزایش دهد پس بهتر است استعمال دخانیات را ابتدا بسیار کمتر کرده و سپس ترک کنید. دقت داشته باشید که استعمال دخانیات می تواند تاثیر زیادی بر بوی بد دهان و زرد شدن دندان شما داشته باشد.
  • بهتر است از مواد غذایی دارای قند بالا بسیار کم مصرف کنید زیرا در صورت رعایت نکردن بهداشت دهان پلاک هایی بر روی سطح دندان تشکیل می شود که برای دندان مضر است. 2 الی 5 دقیقه پس از استفاده کردن از موادی که دارای قند بالایی هستند که در صورت ماندگاری بلند مدت باعث می شوند دندان شما فرسایش یافته و باعث ایجاد حفره بر روی دندان می شود. پس بهتر است یا از خوردن مواد قندی بپرهیزید یا پس از خوردن آن حتما از مسواک و نخ دندان استفاده نمائید.
  • لطفا برای رعایت سلامت دهان و دندان یک رژیم غذایی متعادل بگیرید زیرا کمبود برخی مواد معدنی و ویتامین می تواند سلامت عمومی دهان و دندان شما را به خطر بیاندازد.
  • به صورت مرتب هر چند وقت یکبار برنامه ریزی کنید که به پزشک هت معاینه مراجعه کنید تا در صورت به وجود آمدن مشکل آن را به راحتی حل کرده و از جدی شدن آن جلوگیری کنند.
  • بهتر است 5 الی 30 دقیقه پس از مصرف مواد غذایی دارای قند و شیرینی جات آدامس بدون قند بجوید.

نکات بهداشتی دهان و دنداندرمان ارتودنسی دندان پیدا کنید پس بهتر است بیشتر مراقب دندان شیری خود باشید. چرا که آسیب پوسیدگی عمیق دندان شیری بر دندان دائمی اجتناب ناپذیر است.

  • دندان ها دارای شیار هایی هستند که اغلب توصیه می شود پس از رویش دندان های دائمیکه بین 6 تا 10 سال روند تکاملی خود را طی می کند بهتر است با استفاده از روش فیشور سیلانت شیارهای موجود را جهت جلوگیری از پوسیدگی دندانی بپوشانید.
  • اگر کودک شما دچرا ناهجاری های دندانی یا فک شده است که به صورت ژنتیکی وجود دارد بباید کودک خود را از سن 10 سالگی تحت کنترل دندانپزشک قرار دهید تا درمان های لازم برای آن ها انجام شود.
  • دقت کنید که معاینات دوره ای بسیار کمک کننده است و اگر شما هیچگونه دردی در دندان خود حس نکردید مستلزم نداشتن پوسیدگی در دندان شما نیست. زمانی شما درد را حس خواهید کرد که پوسیدگی بسیار شدید شده باشد و به عصب رسیده باشد.
  • در صورتی که دندانی را عصب کشی کردید بهتر است برای مدتی مواد غذایی سفت نخورید تا دندان شما از شکستگی در امان باشد. پس از عصب کشی باید بافت ها و دیواره های دندان عصب کشی شده تقویت شود زیرا در غیر این صورت احتمال شکستن ناحیه درمان شده شکست میابد.
  • نوشیدن آب به اندازه کافی برای تضمین سلامتی کل بدن شما تاثیر گذار است چه بسا که با مصرف آب به مقدار زیاد می توانید سلامت دندان های خود را نیز تضمین کنید. با استفاده از مصرف زیاد آب می توانید هرگونه مواد چسبنده ای که بر روی دندان شما قرار دارد را از بین ببرید.
  • اغلب شنیده ایم که توصیه می کنند از سبزیجات تازه استفاده کنیم جالب است بدانید مصرف میوه و سبزیجات تازه می تواند برای سلامت دندان بسیار مفید باشد. زیرا دارای فیبر بسیار زیادی هستند که می تواند سلامت دندان و دهان شما را تضمین کند.
  • همانطور که میدانید برای آنکه بتوان تمام سطح دندان را از پلاک های میکروبی پاک نمود باید زمان کافی صرف کرد. به همین علت توصیه می شود حداقل برای هر بار مسواک زدن 2 الی 3 دقیقه زمان بگذارید که متاسفانه طی تحقیقات انجام شده اغلب مردم 45 تا 0 7 ثانیه برای مسواک زدن خود زمان صرف می کنند.
  • در صورتی که در شرایطی هستید که نمی توانید دندان خود را مسواک بزنید بهتر است با استفاده از فشار قوی آب و با استفاده از یک پارچه پلاک های تجمع شده روی دندان خود را تمیز کنید و اجازه ندهید بر روی دندان باقی بماند.
  • جالب است بدانید هر زمانی که مسواک میزنید باید از مسواک بر روی زبان خود نیز استفاده کنید و پرزهای زبان خود را نیز مسواک کنید زیرا بسیاری از جرم ها در لا به لای پرز زبان شما قرار می گیرند و متاسفانه علاوه بر بد بو کردن دهان شما می توانند آسیب بزرگی به دندان های شما نیز برسانند. پس بهتر است با مسواک زدن پرزهای زبان خود به سلامت دهان و دندان خود کمک کنید.
  • افرادی که مسواک میزنند اغلب از زدن نخ دندان غافل می شوند اما باید بدانید هیچ روشی نمی تواند مزیت های نخ دندان را برای شما تداعی کند؛ پس بهتر است برای خارج کردن مواد غذایی بین دندان که موجب پوسیدگی دندانی می شوند از نخ دندان در طول شبانه روز و بدون محدودیت استفاده کنید. نخ دندان علاوه بر کاهش جرم بین دندان و جلوگیری از پوسیدگی دندانی می تواند التهاب لثه شما را کمتر کرده و بوی بد دهان را کاهش دهد.
  • بهداشت دهان و دنداندرست مسواک زدن و خمیر دندان مناسب و همچنین نخ دندان و گاهی دهانشویه.در این مقاله به برخی از مواردی که در بهداشت دهان و دندان نقش مهمی دارند، بپردازیم.

    حفظ بهداشت دهان و دندان

    حفظ بهداشت دهان و دندان نقش بسیار مهمی در سلامت جسم دارند.
    حفظ بهداشت دهان و دندان و لثه ها، ضروری است؛ چون بدون مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم، دندان ها ممکن است دچار فساد و لثه ها دچار بیماری شوند. شست و شوی دندان ها، علاوه بر افزودن بر زیبایی و سلامت دندان و در نتیجه نحوه بهتر تکلم، برای سلامت دهان و بدن نیز ضروری است. امروزه توجه به بهداشت دندان ها در بسیاری از کشورهای جهان، سبب کاهش شیوع فساد دندان نسبت به چند دهه قبل شده است؛ از این رو لازم است به موضوع بهداشت دهان و دندان توجه بیشتری مبذول شود.

     حفظ بهداشت دهان و دندانبوی نامطبوع دهان می شوند که به طور عمده، می توان آنها را به دو دسته تقسیم کرد:
    1)علل دهانی که بر اثر، ضایعات داخل دهان از قبیل لثه، دندان ها و روی زبان ایجاد می شوند؛
    2) علل خارج دهانی که در نتیجه عوارض گوارشی به وجود می آیند.

    علل داخلی بوی نامطبوع دهان

    1. عدم رعایت بهداشت دهان

    مسواک نزدن و عدم رعایت بهداشت، اصلی ترین علت ایجاد بوی دهان است. خرده های غذا در بین دندانها، فاسد و بدبو می شوند. بنابراین، در بسیاری از موارد، مسواک زدن و استفاده از نخ دندان، ممکن است باعث از بین رفتن بوی بد دهان شود.

    2. جِرم و ضایعات دندان

    هرچند به ظاهر، خود جرم نباید بویی داشته باشد، ولی این رسوبات، محل مناسبی برای لانه گزینی و پرورش میکروب ها و تکثیر آنها می باشند و بدین ترتیب، عامل عمده ای در جهت ایجاد بدبویی دهان محسوب می شوند.
    در مراحل پیشرفته تر، جرم سبب از بین رفتن استخوان اطراف دندان می شود و در نتیجه، بین دندان و لثه حفره ای ایجاد می شود که در آن، علاوه بر بافت های عفونی، مواد غذایی نیز فاسد می شوند و بوی بد دهان تشدید می گردد. بنابراین، راه پیشگیری از بوی بد دهان، عبارت است از: پاک کردن دهان و دندان ها از هرگونه جرم

    3. التهاب بافت های نرم داخل دهان

    حفره دهان برای کشت انواع میکروب ها بسیار مناسب بوده، عوامل میکروبی بیماری زای موجود در آب و هوا، غذا، دستها و اشیا به سهولت می توانند به درون آن راه یابند و به علت اینکه دمای دهان حدود 37 درجه سانتی گراد است و محیط مناسبی برای تولید و ازدیاد میکروب ها می باشد، در چنین مواقعی مخاط دهان و لثه دچار آماس تورم می شود و رنگ قرمز تندی به خود می گیرد؛ لذا ترشح غدد بزاقی، غلیظ و چسبنده شده، در نتیجه بوی دهان، نامطبوع می شود.

    4. دندان های پوسیده و عفونی

    دندان های پوسیده، هم جای مناسبی برای گرد آمدن خرده های غذا و متعفن شدن آنهاست و هم در پوسیدگی های پیشرفته، میکروب ها از طریق ریشه های دندان وارد بافت های زیر دندان می شوند و ایجاد عفونت و چرک می کنند و راهی به خارج می جویند؛ بنابراین، باعث بوی بد دهان می شوند.

    5. مخاط روی زبان

    مخاط روی زبان، در بعضی از افراد باعث نامطبوع شدن بوی دهان می شود. پاک کردن روی زبان و قرقره کردن با آب نمک، می تواند در زدودن این مشکل مفید باشد.

    بهداشت دهان و دندانhealthline

  • برگرفته از سایت کلینیک دندانپزشکی سینادنت
  • 0

    فرق ایمپلنت دندان با لمینت و کامپوزیت دندان

    تفاوت لمینت دندان، کامپوزیت و ایمپلنت دندانلمینت دندان برایتان دشوارخواهد بود. اساساً از لمینت های سرامیکی و کامپوزیتی برای بهبود ظاهر و زیبایی لبخند شما استفاده می‌شود، درحالیکه ایمپلنت‌های دندانی به عنوان جایگزینی برای دندان‌های از دست رفته به کار برده می‌شوند. در اینجا هرآنچه که باید درمورد ایمپلنت ولمینت دندان بدانید آورده شده است:

    مشکلاتی که توسط لمینت دندان و ایمپلنت دندان حل می‌شوند

    استفاده از لمینت ها چه از نوع سرامیکی یا ونیر کامپوزیت، یک راه حل عالی برای دندان‌هایی است که سالم هستند ولی ظاهر زیبایی ندارند. لمینت ها هرگونه نقص در پوسته پوسته شدن دندان، شکاف‌ها، لکه‌ها و موارد دیگر بر روی دندان را می‌پوشانند. در واقع فقط قسمت روبه جلو دندان یعنی سطح خارجی آن را می‌پوشانند. ظاهر آن‌ها شبیه به دندان‌های طبیعی است و متناسب با لبخند شما به صورت سفارشی طراحی می‌شوند. لمینت ها اعتماد به نفس شما را افزایش می‌دهند اما به هیچ وجه بر روی عملکرد دندان‌هایتان تأثیری نمی‌گذارند.

    مشکلاتی که توسط لمینت دندان و ایمپلنت دندان حل می‌شوندپوسیدگی دندان و بیماری‌های لثه شود. لمینت ها قابل جابجایی بوده و برای تعویض ساخته شده‌اند.

    این مطلب را از دست ندهید!

    سفید کردن کامپوزیت دندان چه شرایطی دارد؟

    بالعکس ایمپلنت‌های دندانی به صورت دائمی بوده و مادام العمر می‌باشند. با اینکه احتمال این امر بسیار کم است اما در صورتیکه 25 الی 30 سال از کاشت ایمپلنتفردی بگذرد آن شخص می‌تواند برای تنظیم مجدد آن اقدام کند. گاهی ایمپلنت‌ها در طی گذشت سال‌ها نیاز به سفت کردن و در مواقع ضروری نیاز به تعویض دارند ولی در حالت کلی به صورت دائمی استفاده می‌شوند.

    برای اصلاح لبخند ایمپلنت بهتر است یا لمینت دندان؟

    به سختی می توان گفت که لمینت یا ایمپلنت دندان برای ترمیم لبخند بهتر است، زیرا هر کدام نقش منحصر به فردی را ایفا می کنند.

    اگر دندان‌هایی دارید که از نظر ساختاری سالم هستند – اما نگرانی‌های در مورد زیبایی دندان و لبخند دارید – در این صورت برداشتن آنها برای کاشت ایمپلنت غیرضروری است. گزینه بهتر این است که ظاهر بیرونی را با چسباندن روکش به جلوی دندان مربوطه بهبود بخشید. لمینت ها برای مدیریت مشکلات سطحی کاربرد دارند، مانند:

    • فاصله های کوچک بین دندان ها
    • لکه یا تغییر رنگ عمیق
    • همپوشانی یا شلوغی خفیف
    • مینای دندان ناهموار و خرد شده

    تا زمانی که آسیب ساختاری تهاجمی یا بیماری پریودنتال وجود نداشته باشد، لمینت ها بهترین نتایج زیبایی را برای افرادی با این نوع مشکلات سطحی ارائه می‌کنند.

    از طرفی لمینت دندان قادر به جایگزینی دندان های از دست رفته نیستند. وقتی هیچ ساختار دندانی برای چسباندن آنها وجود نداشته باشد، تنها چند گزینه برای شما باقی می ماند. ایمپلنت های دندانی شاید یکی از بهترین گزینه های ترمیم لبخند برای دندان های از دست رفته باشد. طراحی ساده و استحکام آنها باعث می شود که بتوانند یک یا چند دندان را ترمیم کنند. خوردن، صحبت کردن و لبخند زدن با ایمپلنت مانند دندان های طبیعی است.

    آیا خطر پوسیدگی وجود دارد؟

    ایمپلنت های دندانی با ساختار طبیعی دندان متفاوت است. به این دلیل، آنها در برابر پوسیدگی دندان مقاوم هستند. با این حال، آنها هنوز هم می توانند پلاک، جرم و لکه را به خود جذب کنند. این آلودگی های باکتریایی باید به طور مرتب تمیز شوند تا از سلامت لثه و بافت های استخوانی اطراف اطمینان حاصل شود. اگر بهداشت منظم دندان وجود نداشته باشد، ممکن است باعث بیماری لثهشود. و منجر به شکست کاشت ایمپلنت دندان جدید شما شود.

    این مطلب را از دست ندهید!

    فرق لمینت دندان با ونیر کامپوزیت

    پرسلن یا مواد کامپوزیت موجود در روکش دندان نیز در برابر پوسیدگی مقاوم است، اما دندان پشت آن مقاوم نیست. اگر به هر دلیلی در دندان زیرین حفره ایجاد شود، می‌تواند در زیر روکش گسترش یابد و منجر به شکست در ترمیم شود.

    برای بهترین نتایج و اطمینان از طولانی ترین نتیجه برای ایمپلنت یا لمینت جدید خود، باید از آن مانند یک دندان طبیعی محافظت کنید. مسواک زدن روزانه و نخ دندان کشیدن ضروری است.

    روند قرار دادن ایمپلنت دندان

    روند قرار دادن ایمپلنت دنداناین مطلب را از دست ندهید!

    عوارض و مشکلات لمینت دندان چیست؟

    7. فعال کردن مواد شیمیایی موجود در چسب به وسیله‌ی پرتوی نور ویژه‌ای که باعث سفت تر شدن سریع آن می‌شود.

    8. برداشتن چسب اضافه و ثابت شدن لمینت.

    9. انجام هرگونه تنظیمات مجدد بر روی لمینت مانند زدن چسب بیشتر و تمیز کردن.

    توجه داشته باشید که لمینت ها ممکن است باعث ایجاد حساسیت دهان شما به سرما و یا گرما شوند. علاوه بر این‌ اگر که دندان‌های ضعیفی دارید و یا دندان قروچه می‌کنید در این صورت ممکن است استفاده از لمینت برای شما مناسب نباشد.

    پروسه ها چقدر طول می کشد؟

    با توجه به ماهیت ایمپلنت‌ها، روند درمان می‌تواند به چندین جلسه در طول چند ماه نیاز داشته باشد. زمان لازم است تا ایمپلنت به طور کامل با استخوان شما ادغام شود و به طور دائم آن را در خود جای دهد. پس از انجام استئواینتگراسیون کامل، ایمپلنت‌ها حتی قویتر از دندان‌های طبیعی هستند. شما معمولاً می توانید در حدود 3 تا 4 قرار ملاقات در طول حدود شش ماه برنامه ریزی کنید.

    از سوی دیگر، درمان لمینت دندان از 2 نوع سرامیکی و کامپوزیتی نیازی به هیچ نوع روش جراحی ندارد. ابتدا، دندان‌ها کمی به سمت پایین سوهان می‌شوند تا فضایی برای قرار گرفتن لمینت روی آن‌ها فراهم شود. از آنجا قالب گرفته می شود و روکش های دائمی ساخته می شوند و بعد از حدود دو هفته آماده قرار دادن می شوند. 2-3 ویزیت لازم است و این درمان در کمتر از یک ماه تکمیل می شود

    مدت زمان انجام لمینت کامپوزیتی از این هم کوتاه تر است و معمولا در یک جلسه بطور کامل انجام می شود.

    من کاندید لمینت دندان هستم یا ایمپلنت؟

    کاندیدای ایده آل برای لمینت دندان کسی است که دندان ها و لثه های نسبتا سالمی دارد اما می خواهد ظاهر لبخند خود را بهبود بخشد. برای ایمپلنت، فردی با دندان از دست رفته است که هنوز استخوان کافی در آن ناحیه برای حمایت دارد.

    در هر دو مورد، یک معاینه کامل برای رد هر گونه عارضه مورد نیاز است. همه کاندیدای لمینت یا ایمپلنت دندان نیستند، بنابراین بسیار مهم است که با یک متخصص دندانپزشکی با تجربه که به او اعتماد دارید کار کنید.

    تفاوت کامپوزیت دندان و ایمپلنت

    کامپوزیت دندان و ایمپلنت دارای تفاوت های زیادی هستند که بسیاری از افراد با این تفاوت ها آشنایی ندارند و این دو عمل را مانند یکدیگر می دانند. امروزه افراد زیادی هستند که علاقه مند به داشتن لبخندی زیباتر هستند و برای این کار علاقه مند به کامپوزیت کردن دندان ها و یا ایمپلنت آنها هستند. اگر قصد دارید بیشتر با تفاوت کامپوزیت دندان و ایمپلنت آشنا شوید و اطلاعات خود در این زمینه را افزایش دهید حتما ما را در این مطلب همراهی کنید. ما در این مطلب اطلاعات جامعی را در این خصوص در اختیار شما قرار خواهیم داد.

    ایمپلنت دندان چیست؟

    ایمپلنت دندان در واقع ریشه های مصنوعی برای دندان ها است که شما می توانید با قرار دادن آنها به جای ریشه های دندان های خود دندان هایی که کشیده اید را دوباره بکارید. یکی از مهمترین ویژگی های ایمپلنت دندان ها این است که دارای مقاومت بسیار زیادی هستند تا بتوانند جایگزینی مناسب برای ریشه های طبیعی دندان ها باشند. شاید برای شما جالب باشد که بدانید این ریشه های مصنوعی می توانند به مدت 25 تا 30 سال عمر کنند. یکی دیگر از نکاتی که درباره ایمپلنت باید بدانید این است که این ریشه ها به صورت مستقیم به استخوان متصل می شوند تا بتوانند پایه ای مناسب را برای دندان های شما به وجود بیاورند. اگر شما هم جز افرادی هستید که در گذشته دندان های خود را کشیده اید و یا به هر دلیلی امروزه نیازمند کشیدن دندان های خود هستیدایمپلنت می تواند روشی مناسب برای کاشت دندان های جایگزین برای شما باشد.

    تفاوت کامپوزیت دندان و ایمپلنت کامپوزیت دندان بر خلاف ایمپلنت در واقع برای زیبایی بیشتر دندان ها کاربرد دارد و نمی توان آن را جایگزینی برای دندان های کشیده شده دانست. در واقع کامپوزیت روکشی است که شما بر روی دندان های خود می کشید تا با این روش بتوانید دندان ها و در نتیجه لبخند زیباتری را داشته باشید. معمولا استفاده از این روکش ها بیشتر بر روی دندان های جلویی کاربرد دارند چرا که این دندان ها بیشتر از دندان های عقب به چشم می آیند. اگر شما هم جز افرادی هستید که دندان های شما رنگ گرفته اند و یا شکل و فرم مناسبی ندارند شما می توانید با استفاده از این روش به راحتی هرچه تمام دندان های زیباتری داشته باشید. معمولا این روکش ها در آزمایشگاه و در شرایط بهداشتی بسیار مناسب و همینطور با استفاده از مواد ویژه ای ساخته می شوند که به همین علت آسیبی را به دندان های وارد نمی کنند.

    تفاوت کامپوزیت دندان و ایمپلنت کامپوزیت دندان این است که شما می توانید مطمئن باشید که هیچ گونه آسیبی را به دندان های شما وارد نمی کند و در صورتی که شما بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید می توانید نسبت به عدم پوسیده شدن دندان های خود نیز مطمئن باشید. مزیت دیگر این عمل این است که شما می توانید به راحتی در یک جلسه دندان های خود را کامپوزیت کنید و نیازی نیست که زمان زیادی را صرف این کار کنید و چندین مرتبه به دندانپزشکی مراجعه کنید. آخرین مورد از مزیت های کامپوزیت دندان نیز این است که هزینه کمتری را نسبت به سایر روکش های دندان نیاز دارد.

    تفاوت کامپوزیت دندان و ایمپلنت کامپوزیت دندانو همینطور ایمپلنت دندان ها احتمالا به خوبی متوجه تفاوت آنها شده اید. در واقع می توان گفت که مهمترین تفاوتی که میان کامپوزیت دندان و ایمپلنت وجود دارد این است که ایمپلنت برای پر کردن جای خالی دندان هایی که از دست داده اید کاربرد دارد و به این شکل باعث زیباتر شدن صورت شما می شود ولی کامپوزیت دندان ها در واقع برای زیباتر کردن دندان هایی که دارید به کار گرفته می شود که این کار از طریق قرار دادن یک روکش با ظاهری زیبا بر روی دندان های شما انجام می شود. بنابراین امیدواریم با مطالعه این مطلب به خوبی متوجه تفاوت میان این دو روش برای زیباسازی دندان ها شده باشید.

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    منبع:

    سیده مریم حاکم زاده، جراح دندانپزشک

    محمدرضا فرهنگی دندانپزشک و جراح لثه

    0

    در این مقاله با انواع بیماریهای شایع چشم آشنا خواهید شد

    بیشتر مردم در یک دوره زمانی از زندگی خود به مشکلات چشمی دچار می شوند که بعضی از آن ها جزئی بوده و خود به خود از بین می روند یا در خانه به راحتی قابل درمان هستند. اما برخی دیگر از این مشکلات به مراقبت و درمان های پزشکی نیاز دارند. مشکلات و بیماری های چشم انواع مختلفی دارند و علائم خاصی را ایجاد می کنند. در این مطلب به برخی از بیماری های شایع چشم و علائم آن ها پرداخته شده است.

    قسمت های مختلف چشم

    چشم از قسمت های مختلفی تشکیل شده است که مشکل در عملکرد هر کدام از آن ها باعث ایجاد بسیاری از بیماری های شایع چشم می شود.

    قرنیه

    قرنیه لایه ای از بافت شفاف جلوی چشم است که به تمرکز نور کمک می کند.

    مجرای اشک

    روزنه های مجاری اشک در پرده های بالا و پایین در گوشه داخلی هر چشم قرار گرفته اند. اشک از طریق پلک پایینی، پلک فوقانی یا سطح چشم ترشح می شود. اشک قرنیه را روان و پاک می کند. مجاری اشک، اشک را تخلیه می کنند.

    عنبیه و مردمک چشم

    قسمت رنگی چشم عنبیه نام دارد. عنبیه مجموعه ای از عضلات است که مردمک چشم را کنترل می کند. عنبیه میزان نوری را که از طریق مردمک وارد چشم می شود، کنترل می کند.

    عدسی و شبکیه

    عدسیه در پشت مردمک چشم قرار دارد. عدسیه نور را بر روی شبکیه که سلول های حساس به نور در پشت کره چشم هستند، متمرکز می کند. شبکیه تصاویر را به سیگنال های الکتریکی تبدیل کرده و به عصب بینایی ارسال می کند.

    عصب باصره

    عصب بینایی، دسته ای ضخیم از رشته های عصبی هستند که به پشت چشم متصل شده اند و اطلاعات بصری را از شبکیه به مغز منتقل می کنند.
    وجود مشکل در هر کدام از بخش های چشم موجب ایجاد بیماری ها و مشکلات چشمی می شود.

    بیماری های شایع چشم

    آب مروارید

    آب مروارید یکی از مشکلات شایع چشمی است که به دلیل تشکیل مناطق ابری در لنز چشم ایجاد می شود. نور از طریق یک لنز چشمی شفاف به شبکیه منتقل می شود. شبکیه محل پردازش تصاویر است. آب مروارید مانع از انتقال نور کافی به شبکیه چشم می شود. در نتیجه چشم ها قادر به دید واضح نبوده و ممکن است در هنگام شب هاله یا خیرگی در اطراف چراغ ها مشاهده شود.

    علائم و نشانه های آب مروارید

    • تاری دید
    • مشکل دید در شب
    • مشکل در دیدن اجسام نورانی
    • تغییر مکرر شماره عینک طبی

    بیماری های شایع چشم

    بیماری های شایع چشم

    تخریب ماکولا

    دژنراسیون ماکولا نامی است که به آسیب قسمت مرکزی شبکیه به نام ماکولا، گفته می شود. ماکولا با توانایی تمرکز بینایی در چشم به بینایی آن کمک می کند.

    علائم و نشانه های تخریب ماکولا

    • تیرگی بینایی مرکزی
    • کاهش بینایی با ایجاد لکه های کور
    • مشکل دید در نور کم
    • کوچکتر به نظر رسیدن اشیا

    گلوکوم

    گلوکوم یک بیماری شایع چشم است که در آن عصب بینایی چشم آسیب دیده و با گذشت زمان بدتر می شود. گلوکوم منجر به فشار درون مایع چشم شده که این امر می تواند به طور بالقوه به عصب بینایی مسئول انتقال تصاویر به مغز آسیب برساند. این فشار افزایش یافته که به آن فشار داخل چشم نیز گفته می شود، در صورت ادامه یافتن برای مدت زمان طولانی ممکن است منجر به کاهش بینایی دائمی شود.

    گلوکوم به دو‌نوع اساسی زیر تقسیم می شود

    گلوکوم با زاویه باز

    شایع ترین نوع گلوکوم که به آن گلوکوم با زاویه دید عریض نیز گفته می شود، یک بیماری چشمی است که در آن شبکه مشبک طبیعی به نظر می رسد اما جریان مایع در آن دچار مشکل شده است.

    علائم گلوکوم با زاویه باز

    • دید تونلی
    • کاهش تدریجی دید محیطی در هر دو چشم

    گلوکوم با زاویه بسته

    این نوع بیماری که به آن گلوکوم بسته با زاویه حاد یا مزمن نیز گفته می شود، بر تخلیه چشم اثر می گذارد. زیرا زاویه بین قرنیه و عنبیه بیش از حد باریک شده و فشار بیش از حد در چشم ایجاد می شود.

    علائم گلوکوم با زاویه بسته

    • درد شدید در چشم همراه با حالت تهوع و استفراغ
    • اختلال بینایی ناگهانی در شرایط کم نور
    • حلقه های دور چشم
    • تاری دید
    • قرمزی چشم

    رتینوپاتی دیابتی

    رتینوپاتی دیابتی اساساً یک عارضه ناشی از دیابت است که با آسیب رساندن به رگ های خونی گسترش یافته در سراسر بافت های حساس به نور شبکیه، بر روی چشم تأثیر می گذارد. افراد مبتلا به بیماری دیابت نوع 1 یا 2 می توانند به این بیماری چشمی دچار شوند.

    علائم و نشانه های رتینوپاتی دیابتی

    • لکه های تیره یا رشته های شناور در دید
    • اختلال در تشخیص رنگ
    • نوسان بینایی
    • تاری دید
    • کاهش بینایی

    سندروم خشکی چشم

    یکی از عملکردهای اشک، مرطوب نگه داشتن چشم است. هنگامی که چشم قادر به تهیه اشک روانکاو نباشد، سندروم خشکی چشم ایجاد می شود. این بیماری به دلایل مختلف از جمله عدم توانایی بدن برای تولید اشک کافی یا تولید اشک با کیفیت پایین ایجاد می شود.

    علائم و نشانه های سندروم خشکی چشم

    • احساس سوزش و خارش در چشم
    • قرمزی چشم
    • حساسیت به نور
    • تولید مخاط در اطراف چشم
    • تاری دید
    • خستگی چشم
    • مشکلات استفاده از لنزهای تماسی

    ورم ملتحمه یا چشم صورتی

    التهاب ملتحمه که به عنوان چشم صورتی نیز شناخته می شود، نوعی بیماری است که بافت های پشت پلک را ملتهب کرده و ملتحمه را می پوشاند. این بیماری بسیار مسری است اما به ندرت جدی می شود.

    علائم و نشانه های ورم ملتحمه

    • قرمزی در پلک یا سفیدی چشم
    • تورم در ملتحمه
    • ترشحات ضخیم مایل به زرد در مژه ها
    • خارش و سوزش چشم
    • تاری دید
    • حساسیت بیش از حد به نور

    بیماری های شایع چشم

    بیماری های شایع چشم

    جداشدگی شبکیه

    زمانی که شبکیه از بافت های زیرین آن جدا شود، به عنوان جداشدگی شبکیه شناخته می شود. گاهی اوقات این بیماری با پاره شدن مناطق کوچک شبکیه شروع شده و در نهایت منجر به جدا شدن کامل شبکیه می شود. هرچه فاصله بین جداشدگی و درمان بیشتر باشد، احتمال از دست دادن بینایی کامل در چشم بیشتر است.

    علائم و نشانه های جداشدگی شبکیه

    • ظهور ناگهانی لکه های ریز در میدان دید در چشم آسیب دیده
    • بروز ناگهانی چشمک زدن پلک در یک یا هر دو چشم
    • تاری دید
    • وجود یک پرده سایه مانند در میدان دید

    یوئیت

    یوئیت نامی است که به گروهی از بیماری های چشم که باعث التهاب در یووآ می شوند، گفته می شود. یووآ لایه میانی چشم است که حاوی بیشترین رگ های خونی است. یوئیت ممکن است منجر به تخریب بافت چشم و در برخی موارد از بین رفتن چشم شود.

    علائم و نشانه های یوئیت

    • تاری دید
    • درد در چشم
    • حساسیت به نور
    • قرمزی چشم

    خستگی چشم

    یکی دیگر از بیماری های شایع چشم، خستگی چشم است که به دلیل استفاده شدید و بیش از حد از چشم ایجاد می شود. خستگی چشم گاهی اوقات کاملاً تحریک کننده است اما هنوز هم نمی تواند به طور جدی چشم یا بینایی را آزار دهد. پس از استراحت دادن به چشم ها و دنبال کردن روش های دیگر برای تسکین آن، این مشکل از بین می رود.

    علائم و نشانه های خستگی چشم

    • درد، خستگی، سوزش یا خارش چشم
    • آبریزش یا خشکی چشم
    • سردرد
    • تاری یا دو بینی
    • حساسیت به نور زیاد
    • مشکل در باز نگه داشتن چشم ها

    شب کوری

    کوری در شب یا شب کوری نوعی اختلال بینایی است که در آن افراد قادر به دیدن درست شبانه یا در محیط های کم نور نیستند. شب کوری کاملاً مانع دید در شب نمی شود. این بیماری به عنوان یک بیماری جدی تلقی نمی شود و بیشتر به عنوان علائم برخی از مشکلات چشمی مانند نزدیک بینی درمان شده به شمار می رود.

    علائم و نشانه های شب کوری

    تنها علامت این بیماری افزایش مشکل دید در تاریکی است.

    کوررنگی

    در صورتی که رنگدانه هایی که در مخروط های چشم وجود دارند، دچار مشکل شوند، چشم ها نمی توانند رنگ ها را به صورت عادی مشاهده کنند. در موارد بسیار نادر، مخروط های چشم فاقد هر گونه رنگدانه رنگی هستند. بنابراین چشم ها هیچ رنگی را نمی بینند. این بدترین شکل کور رنگی است که به آن آکروماتوپسیا گفته می شود.

    علائم و نشانه های کور رنگی

    • مشکل در تشخیص رنگ های مختلف
    • عدم مشاهده سایه های متفاوت یک رنگ

    مگس پران چشم

    رشته ها، لکه های سیاه و خاکستری یا تارهایی که در هنگام حرکت چشم مشاهده می شوند، مگس پران چشم نامیده می شوند. این مشکلات بیشتر به دلیل تغییرات مربوط به سن در زجاجیه چشم ایجاد می شوند. زجاجیه حاوی الیاف میکروسکوپی است که در اثر جمع شدن، زجاجیه سایه های کوچک بر روی شبکیه ایجاد می کند. این سایه همان چیزی است که به عنوان مگس پران شناخته می شود.

    علائم و نشانه های مگس پران چشم

    • لکه های تیره یا رشته های شفافی که در اطراف دید شناور هستند.
    • حرکت لکه های متناسب با حرکت چشم ها هستند.
    • در صورت نگاه کردن به یک زمینه روشن مانند دیوار سفید یا آسمان آبی، ظاهر این لکه ها بیشتر می شود.

    نزدیک بینی چشم

    دید کافی و واضح از اجسام نزدیک و دید تار از اجسام دور به عنوان نزدیک بینی چشم شناخته می شود. این اتفاق به دلیل خم شدن نامنظم نور به چشم ایجاد می شود.

    علائم و نشانه های نزدیک بینی

    • دید تار در هنگام مشاهده اجسام دور
    • برای دید واضح از اجزا به بسته شدن جزئی پلک ها نیاز است
    • خستگی چشم که منجر به سردرد می شود
    • مشکل در مشاهده اجزا در هنگام رانندگی با وسایل نقلیه

    بیماری های شایع چشم

    بیماری های شایع چشم

    دوربینی چشم

    دوربینی چشم بر خلاف نزدیک بینی به شرایطی گفته می شود که اجسام دور به خوبی دیده می شوند اما دید کافی از اجسام نزدیک وجود ندارد.

    علائم و نشانه های دوربینی چشم

    • دیده تار از اجسام نزدیک
    • برای دید بهتر نیاز به لوچ کردن چشم ها است
    • سردرد پس از انجام کارهایی که به تمرکز در اشیای نزدیک نیاز دارند.

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    منبع: رضا پورمازار جراح و متخصص چشم بلفاروپلاستی

    0

    عمل جراحی لازک چشم (LASEK (laser epithelial keratomileusis

    لازک یک عمل جراحی چشم است که بسیاری از مزایای سایر جراحی های لیزری اصلاح بینایی را با هم ترکیب می کند. لازک مزایای دو روش لیزیک وپی آر کی را با هم ترکیب می کند.

    جراحی چشم لازک برای درمان میوپی (نزدیک بینی)، هایپروپی (دوربینی) و آستیگماتیسم(بینایی کج و معوج) استفاده می شود. عمل جراحی لازک تکنیک نسبتا جدیدی است که در واقع شکلی از پی آر کی PRK است. این تکنیک بیشتر برای افرادی که ضخامت قرنیه پایین دارند و یا شیب انحنای قرنیه کم است، پیشنهاد می شود.لازک با هدف کاهش شانس بروز عوارض ناشی از فلپ (لایه برداری) لیزیک ابداع شد.

    جراحی لازک چشم چیست؟

    اگر در حال تحقیق برای حذف و برداشتن عینکتان هستید، احتمالاً با نام اختصاری عمل جراحی لازک Laser Assisted Subepithelial Keratectomy (LASEK) برخورد کرده اید. اما به راستی جراحی لازک چشم چیست؟ چگونه کار می کند؟ و چه چیزی را شامل می شود؟

    کراتکتومی زیر اپیتلیال با کمک لیزر یا لازک (LASEK) یک روش جراحی لیزری برای اصلاح عیب انکساری است. لازک به طور خاص برای اصلاح نزدیک بینی (میوپی)، دوربینی (هایپروپی) وآستیگماتیسم (بینایی کج و معوج) استفاده می شود. این یک تکنیک "ترکیبی" بین لیزیک(LASIK) و کراتکتومی فوتورفراکتیو یا پی آر کی(PRK) است. روش لازک تلاش می کند تا بروز عوارض مربوط به فلپ مرتبط با لیزیک را کاهش دهد و مانند PRK، به طور خاص در بیماران مبتلا به قرنیه هایی که برای لیزیک بیش از حد نازکهستند، مفید است. با حفظ فلپ اپیتلیوم قرنیه، لازک ممکن است خطر عفونت و بروز کدورت قرنیه را کاهش دهد، در حالی که زمان بهبودی و ناراحتی بعد از عمل را در مقایسه با PRK کاهش می‌دهد.

    عمل جراحی لازک شامل لیزر سطح قرنیه در زیر اپیتلیوم است. اپیتلیوم با یک محلول رقیق الکل نرم شده و سپس به آرامی به کناری منتقل می شود. بنابراین بستر قرنیه درآماده شده و می تواند لیزر شود. این فناوری بدون نیاز به تیغ جراحی بوده و روند بهبودی آن سریع است و از ناراحتی بیمار می کاهد.

    اغلب ما در مورد عیوب انکساری نکاتی را شنیده یا خوانده‌ایم، اما هنوز خیلی‌ها به درستی نمی‌دانند عیب انکساری چیست؟

    نمی‌دانند یک عیب است یا نوعی بیماری یا فقط یک اختلال در بینایی؛ هر کدام اینها که باشد، بهترین راه درمان آن کدام است؟ و سؤال‌های دیگری که گاه بی‌پاسخ باقی می‌ماند.

    اجازه دهید قبل از هر چیز این موضوع را روشن کنیم که عیب انکساری تنها یک اختلال بینایی است و بیماری محسوب نمی‌شود.

    اما سوال بعدی، عیب انکساری چیست؟

    اگر یادتان مانده باشد در دبیرستان و در درس فیزیک چگونگی تشکیل تصویر اجسام در چشم را خوانده‌ایم؛ آنجا یاد گرفتیم که ما اشیاء را می‌بینیم، چون امواج نورانی از آنها به چشم ما می‌رسد.

    این امواج نورانی که از اجسام به سوی ما می آیند، از لایه شفاف جلوی چشم که “قرنیه” نام دارد عبور می‌کنند و پس از شکست، بر روی شبکیه متمرکز می‌شوند.

    منظور از انکسار در اصطلاح عیوب انکساری نیز همان تغییر مسیر یا شکست نور است، که باعث می‌شود پرتوهای نور تغییر مسیر دهند و بر روی شبکیه یک تصویر واضح ایجاد کنند.

    باید بدانیم که تنها افرادی بدون عینک، بینایی کاملی دارند که ابعاد و اندازه بخش‌های مختلف چشم‌شان با یکدیگر در تناسب کامل باشد. یعنی انحنای قرنیه آن‌ها به شکلی باشد که میزان متناسبی از شکست نور را ایجاد کند تا پرتوهای نور طول کره چشم را طی کنند و دقیقاً بر روی شبکیه متمرکز شوند. در چنین شرایطی تصویر، درست در محلی که باید تشکیل می‌شود. در غیر این صورت، می‌گوییم چشم دارای عیوب انکساری است.

    عیوب انکساری هم شامل نزدیک بینی، دوربینی، آستیگماتیسم و پیرچشمی می‌باشد.

    خوب است بدانید 25 درصد از مردم دنیا دچار درجاتی از نزدیک بینی هستند که معمولاً ارثی است. نزدیک بینی از دوران کودکی آغاز می‌شود و در دوران نوجوانی پیشرفت می‌کند.

    دوربینی اما نسبت به نزدیک بینی شیوع کمتری دارد. در کودکان شایع‌تر است و ممکن است با افزایش سن از شدت آن کاسته شود اما در سنین پیری، شیوع آن دوباره افزایش می‌یابد.

    روش های تصحیح دید

    در صورتی که چشم ما دارای یک یا چند عیب انکساری باشد، راه های متعددی برای تصحیح دید وجود دارد؛ البته باید بدانیم هر یک از آنها دارای معایب و مزایایی است.

    در اکثر نقاط جهان، عینک شایع‌ترین و متداول‌ترین راه حل به‌شمار می‌رود. از مزایای عینک می‌توان به مواردی مانند نگهداری آسان و قابلیت تعویض، قیمت به نسبت پایین و داشتن جنبه محافظتی برای چشم اشاره کرد.

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    منبع:

    سعید یادگاری جراح و متخصص چشم

    علیرضا نادری جراح و متخصص چشم فوق تخصص قرنیه

    0

    در این مقاله با سنگ کلیه و راههای درمان آن آشنا می شوید.

    سنگ کلیه چیست و چگونه درمان می شود و علائم آن کدام است؟

    سنگ کلیه چیست و چگونه درمان می شود؟

    سنگ کلیه چیست؟

    سنگ‌های کلیه رسوبات سختی هستند که اغلب به علت بالا رفتن غلظت املاح و نمک در ادرار به وجود می‌آیند. ایجاد این سنگ‌ها علل متنوعی دارد و ممکن است در هر جای دستگاه ادراری از کلیه تا مثانه دیده شوند. اگرچه حرکت سنگ‌های کلیوی دردناک است، اما در صورت تشخیص به‌موقع، باعث آسیب دائمی به بدن نمی‌شود. اگر کسی در معرض خطر تولید سنگ‌های کلیوی باشد، پزشک متخصص اورولوژی می‌تواند راه‌هایی را برای پیشگیری از سنگ کلیه به او توصیه کند.

    علائم سنگ کلیه

    سنگ کلیه تا وقتی حرکت نمی‌کند و ثابت است، هیچ علامتی ندارد. مشکلات از زمانی آغاز می‌گردد که سنگ در کلیه جابه‌جا می‌شود یا به سمت میزنای (لوله‌ای که هر کلیه را به مثانه وصل می‌کند) به راه می‌افتد. در این حالت، برخی یا همه موارد زیر دیده می‌شود:

    • درد شدید و متناوب در پهلو و پشت، پایین‌تر از سطح دنده‌ها که ممکن است به پایین شکم تیر بکشد
    • سوزش ادرار
    • ادرار صورتی، قرمز یا قهوه‌ای
    • ادرار بدبو یا تیره
    • تهوع و استفراغ
    • احساس نیاز مداوم به دفع ادرار
    • افزایش تعداد نوبت‌های دفع ادرار بیش از حد عادی
    • تب و لرز در صورت وجود عفونت
    • کم شدن حجم ادرار

    یادمان باشد درد سنگ کلیه تغییر می‌کند. با جابه‌جا شدن سنگ در مجاری ادرار، محل و شدت درد دگرگون می‌شود.


    علل سنگ کلیه

    سنگ کلیه معمولا یک علت واحد و مشخص ندارد اما عواملی وجود دارند که احتمال بروز سنگ کلیه را بیشتر می‌کنند. به طور کلی، وقتی غلظت برخی مواد که می‌توانند بلور تشکیل دهند (مانند کلسیم، اسید اوریک و اُگزالات) در ادرار افزایش می‌یابد، سنگ کلیه تشکیل می‌شود. در حالت عادی، موادی در ادرار وجود دارند که از چسبیدن مولکول‌ها به هم و تشکیل بلور جلوگیری می‌کنند. اگر این مواد در ادرار کم باشند روند تولید سنگ را تسریع می‌نمایند.

    انواع سنگ کلیه

    اگر نوع یا جنس سنگ کلیه را بدانیم، علل تشکیل سنگ را بهتر درک می‌کنیم و پزشک متخصص اورولوژی بهتر می‌تواند برای پیشگیری از تشکیل دوباره آن ما را راهنمایی کند. بنابراین، در صورت امکان بهتر است سنگ را برای تعیین جنس به آزمایشگاه تحویل بدهیم

    انواع سنگ کلیوی به لحاظ ترکیبات سنگ به شرح زیر هستند:

    سنگ کلسیمی

    بیشتر سنگ‌های کلیه از جنس کلسیم هستند و بیشتر از همه از جنس اُگزالات کلسیم. اگزالات یک ماده طبیعی است که هم در برخی غذاها وجود دارد و هم در کبد تولید می‌شود. برخی سبزیجات، میوه‌ها، مغزیات و شکلات حاوی مقدار زیادی اگزالات هستند.

    علاوه بر غذاهایی که می‌خوریم، خوردن دوز بالای ویتامین د و برخی جراحی‌های روده هم غلظت کلسیم و اگزالات را در ادرار زیاد می‌کند.

    سنگ‌های کلیه ممکن است از جنس فسفات کلسیم هم باشند. برخی تغییرات در سوخت و ساز بدن، برخی سردردهای میگرنی و یک داروی ضدصرع به نام توپیرامات ممکن است موجب ایجاد این نوع سنگ کلیه شوند.

    سنگ ستراویتی

    این نوع سنگ کلیه در پاسخ به یک عفونت ایجاد می‌شود مانند عفونت دستگاه ادراری. این سنگ‌ها می‌توانند به سرعت بزرگ شوند و معمولا اندازه بزرگی دارند؛ به همین دلیل حرکت نمی‌کنند و علامت زیادی ندارند.

    سنگ اسید اوریکی

    این نوع سنگ کلیه در شخصی ایجاد می‌شود که مایعات کمی می‌نوشد ولی بدنش آب زیادی از دست می‌دهد. کسانی که غذاهای سرشار از پروتیین می‌خورند یا اسید اوریک خون بالا (نقرس) دارند هم ممکن است به این نوع سنگ کلیه دچار شوند.

    سنگ سیستینی

    این نوع سنگ فقط در کسانی دیده می‌شود که به یک اختلال ارثی مبتلا هستند که در آن، ماده خاصی به نام سیستین را بیشتر از حد معمول در ادرار دفع می‌کنند.

    تشخیص سنگ کلیه

    در صورت بروز علائم سنگ کلیه باید به پزشک متخصص اورولوژی (بیماری‌های مجاری ادرار) مراجعه کرد.

    دکتر ممکن است آزمایش خون (برای اندازه‌گیری سطح کلسیم و اسید اوریک)، آزمایش ادرار، سونوگرافی، رادیوگرافی (ساده یا تخصصی) یا سی‌تی‌اسکن درخواست نماید.

    درمان سنگ کلیه

    روش‌های درمانی متنوعی برای سنگ کلیه وجود دارد. پزشک معالج بر اساس اندازه سنگ کلیه روش مناسب را برمی‌گزیند.

    درمان سنگ کلیوی کوچک

    سنگ‌های کلیوی ریز نیاز به درمان تهاجمی مانند سنگ‌شکن ندارند و به طور معمول با انجام کارهای زیر دفع می‌شوند:

    • نوشیدن آب فراوان (روزانه دو تا سه لیتر)
    • داروهای مسکن غیرنسخه‌ای طبق مشورت با دکتر داروساز
    • داروهای نسخه‌ای شل‌کننده عضلات میزنای، بنا به تجویز پزشک معالج

    درمان سنگ کلیوی بزرگ یا سنگ کلیوی همزمان با سایر بیماری‌ها

    برخی از سنگ‌های کلیوی درشت هستند و از طریق روش‌های گفته شده در بالا دفع نمی‌شوند یا با خونریزی یا عفونت دستگاه ادراری همراه هستند؛ این سنگ‌ها شاید به درمان‌های زیر نیاز پیدا کنند:

    • سنگ‌شکنی با دستگاهی که امواج صوتیِ آن، سنگ کلیه را خرد می‌کند.

    این کار حدود 45 تا 60 دقیقه طول می‌کشد و ممکن است کمی درد داشته باشد و به همین دلیل ممکن است یک آرامبخش یا بیهوشی خفیف به فرد داده شود.

    • جراحی کلیه برای برداشتن سنگ‌های بسیار بزرگ
    • استفاده از آندوسکوپی (فرستادن لوله باریک حاوی نور به نام اورتروسکوپ از مجرای ادرار و مثانه) برای پیدا کردن سنگ در میزنای و خرد کردن آن با ابزار ویژه.

    این کار تحت بیهوشی عمومی یا بی‌حسی موضعی انجام می‌شود.

    • جراحی غده پاراتیرویید (در مواردی که پرکاری این غده عامل ایجاد سنگ کلیه است)

    پیشگیری از سنگ کلیه

    ایجاد تغییراتی در شیوه زندگی و برخی داروها می‌توانند برای پیشگیری از ایجاد سنگ کلیه کمک کنند.

    تغییر شیوه زندگی برای پیشگیری از سنگ کلیه

    کارهای زیر برای پیشگیری از این بیماری مفید است:

    • نوشیدن آب فراوان در طول روز به اندازه‌ای که احساس تشنگی نداشته باشیم و ادرار بی‌رنگ یا به رنگ زرد روشن باشد. در هوای گرم لازم است آب بیشتری بنوشیم.
    • غذاهای پر اگزالات کمتر بخوریم. ریواس، چغندر، اسفناج، مغزیات، چای، شکلات و محصولات سویا اگزالات فراوانی دارند.
    • در رژیم غذایی خود از نمک و پروتئین حیوانی کمتر استفاده کنیم.
    • به خوردن غذاهای سرشار از کلسیم ادامه دهیم اما در خوردن مکمل حاوی کلسیم محتاط باشیم.

    کلسیم موجود در غذاها احتمال ایجاد سنگ کلیه را زیاد نمی‌کند.

    خوب است به طور کلی در این مورد با یک کارشناس تغذیه مشورت کنیم.

    دارو برای پیشگیری از سنگ کلیه

    این داروها میزان نمک‌ها و املاح معدنی در ادرار را تنظیم می‌کنند و پزشک معالج بر پایه نوع سنگ دفع شده داروی مناسب را تجویز می‌نماید. به عنوان مثال شاید پزشک معالج برای پیشگیری از سنگ کلسیمی داروی افزایش‌دهنده ادرار از خانواده تیازیدها تجویز کند یا بنا به صلاح‌دید پزشک برای پیشگیری از سنگ ستراویتی، دوز کم آنتی‌بیوتیک برای مدت زمان طولانی لازم باشد.

    تجربه خودم را برای چندین بیمار کلیوی که بردم و رایگان آب استفاده کردن و رفع مشکل شدن برای همیشه. آب روستای چپقلی شازند اراک کنار نیروگاه برق شازند اراک باز گو می کنم:

    (در پایان ضمن آرزوی سلامتی یک آب معدنی را خدمتتان معرفی می کنم که در از بین بردن سنگ کلیه موثر است و نیازی به را مرتفع می سازد.

    آب معدنی چپقلی شازند اراک، که در دامنه کوه نیروگاه برق و پالایشگاه شازند در ارتفاع کوه قرار دارد که توسط تیمی از دانشگاه شهید بهشتی تهران با نصب تابلو مشتقات و املاح این آب در از بین بردن انواع سنگ کلیه معرفی شده است. البته راه مقداری صعب‌العبور است ماشین تا انتهای سرچشمه لوله آب می رود. با نوشیدن یک لیوان آن در محل چشمه تا بیاید پایین به جاده اراک شازند برسید سنگ کلیه حل شده و دردی دیگر نخواهید داشت. آدرس دقیق: از سمت اراک به طرف شهرک مهاجران شازند، بعد از پیچ می رسید به روستای چپقلی سمت راست جاده از زیر گذر عبور می کنید به طرف کوه روبروی چپلقی و کنار نیروگاه شازند می روید تا بالای قله کوه از آب پایین استفاده نکنید که بی اثر است، بالای کوه یک لوله آب است کنار یا تابلو معرفی آب چشمه برای دفع و رفع سنگ کلیه نصب شده است، البته مواظب افراد سود جو و فرصت طلب باشید تا فربیتان ندهد خودتان از لوله آب را برداشت کنید رایگان است.)

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    منبع: داروسازی دکتر عبیدی

    0

    بیماری های کیسه صفرا (عوارض، علائم و درمان آن)

    بیماری کیسه صفرا

    کیسه صفرا عضوی از بدن است که توجه کمی به آن داده می شود، همانطور که قلب و مغز انسان دارای اهمیت و نیازمند مراقبت است کیسه صفرا نیز نیازمند نگهداری و حفاظت از جانب فرد است، زیرا هرچند که شما عملکرد آن را احساس نمی کنید ولی در صورت بروز بیماری در این ناحیه متوجه مشکلات بیشماری خواهید بود.

    کیسه صفراکیسه صفرا چیست؟

    صفرای تولد شده در کبد در کیسه ی صفرا نگهداری می شود، کیسه که در زیر کبد قرار گرفته است و بعد از خوردن غذا مقداری صفرا را از طریق مجاری صفراوی به داخل روده کوچک منتقل می کند، و در واقع نقش بسیار مهمی در هضم و جذب چربی های غذایی و مخصوصا غذاهای چرب دارد، ممکن است کیسه صفرا دچار مشکلاتی مانند سنگ های صفراوی ریز شود که معمولا بروز آنها بدون علامت است و ناراحتی و بیماری جدی برای فرد ایجاد نمی کند.

    کیسه صفرا در زمان هایی که دچار مشکل عملکرد و آزادسازی صفرا شود دچار مسدود شدن مجاری شده و باعث بروز بیماری در بدن می شود.البته عوامل مختلفی وجود دارد که کیسه ی صفرا تهدید شده و دچار التهاب و مشکل شود:

    برخی عوامل را به شما معرفی خواهیم کرد:

    • سنگ صفرا

    ایجاد سنگ های کوچک و ریز و یا وجود سنگ های بزرگ در کیسه صفرا می تواند مشکل ساز باشد.

    این عارضه که با درد شدید در این ناحیه همراه است نیازمند مراجعه فوری به متخصص گوارش است.

    • مشکل کولیک صفراوی

    زمانی که سنگ صفراوی ایجاد انسداد در کیسه صفرا کند می تواند عاملی برای بیماری های صفراوی شود. کیسه صفرا در چنین حالتی دچار انسداد شده و دائما منقبض می شود، و در نتیجه با احساس درد شدید همراه است.

    • بروز التهاب در کیسه صفرا

    یکی از مهمترین مسائل در بروز این مشکل، مصرف الکل است. همچنین وجود عفونت ها و حتی تومور هایی که باعث ترشح بیش از حد صفرا می شوند عامل اصلی التهاب کیسه صفرا محسوب می شوند.

    کیسه صفراپرستار سالمند با علائم چنین بیماری هایی کاملا آشناست و می تواند به شما در این زمینه کمک کند. اما متأسفانه اطلاع رسانی در این زمینه بسیار کم بوده است. در این مطلب قصد داریم پس از معرفی کیسه صفرا و وظایفش در بدن، به بررسی بیماری ها و مشکلات مربوط به آن نیز بپردازیم.

    وظیفه کیسه صفرا در بدن

    وظیفه کیسه صفرا در بدن

    کیسه صفرا یک عضو کوچک گلابی شکل در بدن می باشد که در قسمت زیرین کبد قرار گرفته و توسط مجراهایی به کبد، روده و معده متصل شده است. در هنگام صرف غذا، زمانی که مواد غذایی به معده وارد می شوند، کبد شروع به تولید صفرا می کند. صفرای تولید شده از طریق مجاری موجود به سمت کیسه صفرا هدایت شده و در داخل آن ذخیره می شود.

    و اما صفرا مایعی زردرنگ است که به میزان زیادی به گوارش چربی و کربوهیدرات کمک می کند. در واقع این مایع که در داخل کیسه صفرا انباشته شده است در مواقع لازم از طریق مجرای مشترک بین کیسه صفرا و روده، به روده باریک می ریزد. مقدار زیادی از صفرا توسط روده باریک جذب شده و مقدار کمی از طریق مدفوع دفع می شود.

    سالمند

    اهمیت وجود کیسه صفرا در بدن

    اهمیت کیسه صفرا در بدن

    صفرا یکی از خلط های چهارگانه بوده و وجود آن در بدن ضروری است. ترکیبات اصلی آن، کلسترول، بیلی روبین و نمک های صفراوی می باشند. از ویژگی ها یا به عبارتی، وظایف آن در بدن می توان به لطیف و رقیق کردن خون و کمک به حرکت راحت تر آن در درون رگ ها اشاره کرد.

    همچنین صفرا ایجاد اشتها می کند؛ به هضم چربی ها کمک کرده و با ورود به روده، احساس دفع را به وجود می آورد. صفرا اگر کم باشد موجب ضعیف شدن نبض و کاهش نشاط و اراده می شود.

    دست و پا و علی الخصوص نوک انگشتان سرد می شوند. صفرای اضافی بدن در داخل کیسه صفرا ذخیره می شود تا در صورت نیاز در اختیار بدن قرار گیرد.

    وجود کیسه صفرا در بدن موجب ایجاد سلامتی بیشتر و کیفیت عملکرد ارگان های مختلف می گردد. اما وجود آن ضروری نیست. در حقیقت انسان بدون کیسه صفرا هم می تواند به زندگی خود ادامه دهد. چون حتی بدون وجود آن نیز به نحوی قادر به ذخیره صفرای اضافی تولید شده خواهد بود.

    به همین دلیل است که در هنگام بروز مشکلاتی از قبیل سنگ کیسه صفرا یا بیماری های دیگر، پزشک اقدام به جراحی و درآوردن کیسه صفرا از بدن می کند. در چنین شرایطی، مجاری صفراوی گشاد شده و کار کیسه صفرا را به عهده می گیرند.

    بیماری های شایع کیسه صفرا در سالمندان

    بیماری کیسه صفرا در سالمندان

    اگرچه کیسه صفرا جزو اندام های ضروری به شمار نمی رود اما بروز هر گونه بیماری در آن می تواند علاوه بر دردناک بودن موجب ایجاد مشکلات فراوانی در بدن شود. سالانه افراد زیادی به این مشکلات دچار شده و ناچار به جراحی کیسه صفرا می شوند.

    برخی از بیمای های مربوط به کیسه صفرا که غالبا در دوران بزرگسالی و سالمندی بروز پیدا می کنند به شرح زیر می باشند:

    • سنگ کیسه صفرا (کوله لیتیاز)

    اگر به هر دلیلی میزان صفرا و چربی بیش از حد باشد کریستال هایی از جنس کلسترول یا رنگدانه و.. در داخل کیسه صفرا شکل می گیرند. این کریستال ها به مرور زمان به هم پیوسته و تشکیل سنگ می دهند.

    سنگ هایی با اندازه های مختلف که ممکن است هم اندازه یک سنگریزه باشند یا به درشتی یک توپ گلف. این سنگ ها به سمت مجاری صفراوی حرکت کرده و ایجاد عفونت یا التهاب می کنند. سنگ کیسه صفرا شایع ترین بیماری صفراوی است که ممکن است با عوارضی همچون درد و تهوع همراه باشد.

    • التهاب کیسه صفرا (کوله سیستیست)

    زمانی که صفرا نتواند از کیسه صفرا خارج شود کیسه صفرا دچار التهاب خواهد شد. این مشکل ممکن است به دلایل متعددی رخ دهد که متداول ترین آنها وجود سنگ در مجاری صفراوی می باشد. وجود عفونت ها، مصرف الکل و همچنین تومورهایی که منجر به تولید بیش از حد صفرا می شوند نیز از دلایل دیگر بروز این مشکل به شمار می روند.

    التهابات ایجاد شده در کیسه صفرا، این اندام را در برابر باکتری های عفونت زا بسیار آسیب پذیر می کند. همچنین ممکن است منجر به پارگی کیسه صفرا نیز گردد.

    • سرطان کیسه صفرا

    سرطان کیسه صفرا از دیگر مشکلات صفراوی است که نسبت به سایر بیماری ها شیوع کمتری دارد. اما اگر بروز پیدا کند می تواند به سایر اعضای بدن نیز منتقل شده و خطرآفرین باشد. البته اگر این بیماری به سرعت و در مرحله اولیه شناسایی شود امکان درمان وجود دارد.

    اما متأسفانه از آنجا که معمولا یک عارضه بدون علامت است تشخیص آن نیز دشوار بوده و معمولا زمانی میسر می شود که بیماری پیشرفت کرده باشد.

    • عفونت مجاری کیسه صفرا

    عفونت کیسه صفرا یکی از خطرناکترین بیماری های صفراوی است و اگر به سرعت تشخیص داده نشود می تواند منجر به مرگ بیمار شود. عفونی شدن کیسه صفرا معمولا به دلیل گیر کردن سنگ در مجاری صفراوی اتفاق می افتد. تب، احساس درد در ناحیه شکم، تنگی نفس و مشکلات گوارشی از جمله علائم این بیماری می باشند.

    • پارگی کیسه صفرا

    پارگی کیسه صفرا ممکن است در اثر عوامل مختلف مانند التهاب یا عفونت کیسه صفرا و یا وارد شدن ضربه به ناحیه شکم ایجاد شود. این عارضه بسیار خطرناک است. زیرا در صورت عدم درمان سریع احتمال پخش شدن صفرای درون کیسه در داخل شکم و انتقال آن به خون وجود دارد.

    این امر می تواند منجر به عفونی شدن خون و وارد شدن شوک به بدن گردد. پارگی کیسه صفرا معمولا با درد شدیدی همراه است و فرد مبتلا را به بیمارستان می کشاند.

    مهم ترین علائم بیماری های کیسه صفرا

    علائم بیماری های کیسه صفرا

    هر کدام از بیماری های کیسه صفرا می توانند علائم متفاوتی را از خود نشان دهند. یا حتی در برهه ای از زمان کاملا بدون علامت باشند. اما به طور کلی، برخی از نشانه های مهمی که می توانند زنگ هشداری برای بروز مشکلات صفراوی باشند عبارتند از:

    • دردهای شکمی تیز و شدید (ممکن است دردها به ناحیه کمر و شانه راست نیز منتقل شوند.)
    • احساس پر بودن شکم و ایجاد درد بعد از خوردن غذا، مخصوصا غذاهای چرب
    • دردهایی که با کشیدن نفس عمیق شدت پیدا می کنند.
    • درد قفسه سینه
    • حالت تهوع و استفراغ
    • تب و لرز
    • سوزش سر دل
    • تغییر رنگ غیر طبیعی مانند زرد شدن پوست و یا چشم ها
    • سوء هاضمه

    بیمار گوارشی

    مشکلات کیسه صفرا چه کسانی را بیشتر تهدید می کنند؟

    مشکلات کیسه صفرا

    مشکلات صفراوی معمولا قابل پیش بینی نیستند. اما برخی از افراد بیش از سایرین در معرض خطر ابتلا به این بیماری ها قرار می گیرند. سالمندان، علی الخصوص بانوانی که بالای 50 سال سن دارند از جمله این افراد آسیب پذیر به شمار می روند.

    سالمندانی که از خدمات پرستاری در منزل بهره مند هستند در صورت ابتلا، با سرعت بیشتری مورد شناسایی و درمان قرار می گیرند. سنگ کیسه صفرا ممکن است در اثر عوامل ژنتیکی نیز ایجاد شود.

    بنابراین چنانچه پدر و مادر یا برخی از اعضای خانواده شما دچار این عارضه هستند بهتر است با پزشک مشورت کنید و در صورت نیاز با انجام آزمایشاتی از سالم بودن کیسه صفرای خود مطمئن شوید.

    برخی از فاکتورها مانند چاقی، دیابت، مصرف قرص های ضدبارداری، کاهش وزن سریع و مصرف الکل می توانند احتمال خطر بروز بیماری های کیسه صفرا را افزایش دهند.

    آزمایشات متداول جهت تشخیص بیماری های کیسه صفرا

    آزمایشات کیسه صفرا

    اگر برخی از علائم ذکر شده را دارید یا به دلیل داشتن زمینه ژنتیکی نگران عدم سلامت کبد و کیسه صفرای خود هستید بهتر است به پزشک مراجعه کنید. احتمالا پزشک متخصص برای اطمینان از وجود بیماری کیسه صفرا و همچنین تشخیص نوع و علت آن از آزمایشات زیر استفاده می کند:

    1. سونوگرافی شکمی که آسان ترین راه جهت تشخیص بیماری های صفراوی است.
    2. آندوسکوپی که طی آن یک دوربین به داخل روده و کیسه صفرا فرستاده می شود تا از آنها عکس بگیرد.
    3. کولانژیوپانکراتوگرافی که به دو روش رتروگراد آندوسکوپی و یا رزونانس مغناطیسی انجام می شود و می تواند تصاویری واضح از درون کیسه صفرا و اندام های مرتبط با آن به دست بدهد.
    4. اسکن HIDA که طی آن ماده رنگی داخل وریدی به درون کیسه صفرا تزریق می شود. اگر مشکل بازگشت صفرا از کیسه صفرا به کبد وجود داشته باشد از طریق اسکن مشخص خواهد شد.

    سیستم گوارش

    چگونه می توان از بیماری کیسه صفرا پیشگیری کرد؟

    پیشگیری از بیماری کیسه صفرا

    برخی از فاکتورهای ریسک و عوامل زمینه ساز بروز مشکلات صفراوی را به شما معرفی کردیم. طبیعتا اجتناب از این موارد می تواند گام مؤثری در جهت پیشگیری از بروز این مشکلات باشد. به عنوان مثال از مصرف الکل بپرهیزید.

    اگر چاق هستید به فکر کاهش وزن اصولی باشید. اگر دیابتی هستید به فکر درمان و کنترل آن باشید. غذاهای سالم بخورید و مطمئن باشید به میزان نیاز از سبزیجات و میوه و غلات در رژیم غذایی خود استفاده می کنید.

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    منبع:

    امیر طاهری، فوق تخصص گوارش

    اینترنت

    0

    درمان عفونت ریه و انواع آن

    نشانه های ابتلا به عفونت ریه، نحوه تخلیه عفونت ریه، عفونت ریه باعث مرگ می‌شود؟

    عفونت ریه

    هنگامی که قسمتی از بافت ریه و کیسه های راه‌ های هوایی التهاب یابند و در آن­ها خلط و ترشحات مسیر تنفسی را ببندد و در تنفس فرد مشکل ایجاد شود، می گویند که عفونت ریه رخ داده است. عفونت ریه ممکن است در اثر حضور ارگانیسم های مختلفی در ریه صورت گیرد. این ارگانیسم ها می توانند شامل انواع ویروس ها، انگل ها و یا باکتری ها باشند.

    ارگانیسم های کوچک از طریق جریان خون به ریه‌ ها رسیده و سبب ایجاد عفونت می گردد. اما در اغلب اوقات ارگانیسم ها توسط قطرات ریز آب موجود در هوای تنفسی یا همان قطرات تنفسی که از فردی به فرد دیگری منتقل می‌ شوند به ریه ها منتقل می گردند.

    دمای معمولی بدن افراد معمولاً در حدود 37 درجه سانتی گراد می باشد که اگر فرد دچار عفونت های باکتریایی در ریه شده باشد، ممکن است که دمای بدن فرد به اندازه حدود 40.5 درجه سانتی گراد نیز بالا رود که این میزان از تب بالا بسیار خطرناک است.

    عفونت ریه چیست؟

    هنگامی که قسمتی از بافت ریه و کیسه های راه‌ های هوایی التهاب یابند و در آن­ها خلط و ترشحات مسیر تنفسی را ببندد و در تنفس فرد مشکل ایجاد شود، می گویند که عفونت ریه رخ داده است.

    عفونت ریه ممکن است در اثر حضور ارگانیسم های مختلفی در ریه صورت گیرد. این ارگانیسم ها می توانند شامل انواع ویروس ها، انگل ها و یا باکتری ها باشند. عفونت ریه بیماری شایعی می باشد که این بیماری به خصوص در کودکان خردسال و افراد مسن بسیار خطرناک است.

    عفونت به وجود آمده در ریه بیشتر کیسه‌ های هوایی که در ریه موجود می باشند را درگیر کرده و مجاری هوایی انتقال دهنده هوا به ریه ها را به میزان کمتری درگیر می کند. بخشی از ریه که دچار عفونت بسیار شدیدی شده باشند توسط مایعی پر می گردد. این مایع حاوی گلبول های سفید می باشد که برای مقابله با عفونت تولید شده‌ اند.

    شیوع عفونت ریه همان گونه که اشاره شد بسیار بالا می باشد و در هر سال حدود یک درصد از افراد بالغ گرفتار این بیماری می شوند. همچنین هر ساله تعدادی از این افراد دچار مرگ نیز می گردند.

    دلایل و منشاء به وجود آمدن بیماری عفونت ریه

    همان گونه که اشاره شد عفونت ریه یا پنومونی توسط ارگانیسم های کوچکی مانند ویروس ها، باکتری ها، قارچ ها و غیره که منجر به بیماری می‌ شوند، به وجود می ‌آید. این ارگانیسم ها معمولاً در ریه افرادی که سالم هستند وجود ندارد و در برخی مواقع این ارگانیسم های کوچک از طریق جریان خون به ریه‌ ها رسیده و سبب ایجاد عفونت می گردد. اما در اغلب اوقات ارگانیسم ها توسط قطرات ریز آب موجود در هوای تنفسی یا همان قطرات تنفسی که از فردی به فرد دیگری منتقل می‌ شوند به ریه ها منتقل می گردند.

    منبع این ارگانیسم های کوچک می توانند افرادی باشند که به دلیل بیماری خود با سرفه و عطسه سبب انتشار قطرات تنفسی خود به دیگران می‌ شوند. برخی مواقع این میکروب‌ ها از مکان‌ های ناشایع نیز منشا می گیرند. به عنوان مثال ارگانیسم های که سبب ایجاد یک نوع خاص از عفونت ریوی به نام پنومونی لژیونلایی می گردند، ارگانیسم هایی هستند که در آب های گرم زندگی می کنند.

    به عنوان مثال دیگر می‌ توان پسیتاکوز را نام برد که معمولاً از پرندگان به خصوصی مانند طوطی ها منشا می گیرد. همچنین استافیلوکوک های مقاوم به متی سیلین نیز معمولاً در بیمارستان ها یافت می‌گردند و می‌ توانند در افرادی که به علت های متفاوت در بیمارستان پذیرش شده اند ایجاد عفونت ریه یا پنومونی کنند.

    علاوه بر ارگانیسم هایی که می توانند سبب ایجاد عفونت ریه شوند، ممکن است عوامل دیگری از جمله استنشاق انواع مواد شیمیایی مانند بخارهای سمی سبب ایجاد التهاب در ریه افراد گردد. در برخی موارد نادر نیز ممکن است التهابات ریه در اثر استنشاق موادی که حساسیت زا هستند ایجاد گردد.

    افرادی که دارای مشاغل خاص هستند ممکن است در هنگام کار با موادی که در محیط کاری یا انواع محیط های دیگر وجود دارد، مواجه شوند که این موارد سبب ایجاد التهاب در بافت ریه این افراد می گردد. مثلاً به عنوان مثال می توان برخی از کشاورزان را نام برد که در زمان تنفس گرد و غبارات حاصل از غلات کپک زده ممکن است دچار التهابات ریوی گردند.

    افرادی که دارای مشاغل خاص هستند ممکن است در هنگام کار با موادی که در محیط کاری یا انواع محیط های دیگر وجود دارد، مواجه شوند که این موارد سبب ایجاد التهاب در بافت ریه این افراد می گردد. مثلاً به عنوان مثال می توان برخی از کشاورزان را نام برد که در زمان تنفس گرد و غبارات حاصل از غلات کپک زده ممکن است دچار التهابات ریوی گردند.

    افرادی که دارای مشاغل خاص هستند ممکن است در هنگام کار با موادی که در محیط کاری یا انواع محیط های دیگر وجود دارد، مواجه شوند که این موارد سبب ایجاد التهاب در بافت ریه این افراد می گردد. مثلاً به عنوان مثال می توان برخی از کشاورزان را نام برد که در زمان تنفس گرد و غبارات حاصل از غلات کپک زده ممکن است دچار التهابات ریوی گردند.

    علائم عفونت ریه

    علائم عفونت ریه معمولا به صورت ناگهانی بروز می کند. از علائم شایع عفونت ریه می توان:

    • تنگی نفس
    • درد قفسه سینه
    • سرفه و تب لرزهای گاه گاهی نام برد.
    • سرفه ها در ابتدا خشک می باشند، اما هنگامی که یکی دو روز از روند بیماری گذشته باشد، ممکن است با خلط های زرد سبز و رگ های خونی همراه باشند.

    علائم عفونت ریه می تواند از علائم و نشانه های خفیف تا نشانه های شدید متفاوت باشد. بروز علائم و شدت آن­ها به عوامل مختلفی بستگی دارد که می‌ توان از این عوامل به سن فرد، سلامتی عمومی بدن وی و این که آیا بیماری فرد توسط باکتری، ویروس و یا قارچ ایجاد شده باشد، بستگی دارد. علائم ممکن است مانند علائم ساده شبیه به علائم سرماخوردگی و آنفولانزا باشند، اما تمایل به ماندگاری بیشتری در بدن دارند.

    در ادامه مبحث علائم را به صورت مفصل شرح خواهیم داد.

    اولین موردی که در عفونت ریه پدیدار می‌ گردد سرفه هایی هستند که مخاطب غلیظی را ایجاد می‌ کنند. سرفه ها به بدن فرد کمک می‌ کنند که مخاطی که بر اثر التهاب راه‌ های هوایی و ریه ها ایجاد شده است، خلاص گردند. همچنین ممکن است در برخی مواقع این سرفه ها حاوی خون باشند.

    هنگامی که فرد مبتلا به برونشیت یا ذات الریه می گردد ممکن است سرفه ای داشته باشد که مخاط ضخیمی دارد و ممکن است رنگ آن هم بین رنگ‌هایی مانند:

    • شفاف
    • سفید
    • سبز
    • و زرد مایل به خاکستری متفاوت باشد.
    • همچنین لازم به ذکر است که حتی بعد از بهبود علائم نیز ممکن است سرفه ها تا چندین هفته در بدن فرد باقی بمانند.

    مورد بعدی احساس درد تیز و سوزاننده در قفسه سینه می‌ باشد. دردی که در قفسه سینه در هنگام عفونت ریه ایجاد می گردد، به صورت درد های تیز و یا سوزاننده توصیف می‌ شود. هنگام سرفه و نفس کشیدن های عمیق توسط فرد درد قفسه سینه شدت می‌ یابد. گاهی اوقات دردهای شدید می توانند در قسمت های میانی بدن و در پشت کمر فرد نیز احساس شوند.

    تب از جمله علائم بعدی است که در عفونت ریه مشاهده می گردد و در این جا آن را شرح خواهیم داد. هنگامی که بدن فرد در مقابله با عفونت، سیستم ایمنی خود را به کار می‌ اندازد، تب ایجاد می‌ شود.

    دمای معمولی بدن افراد معمولاً در حدود 37 درجه سانتی گراد می باشد که اگر فرد دچار عفونت های باکتریایی در ریه شده باشد، ممکن است که دمای بدن فرد به اندازه حدود 40.5 درجه سانتی گراد نیز بالا رود که این میزان از تب بالا بسیار خطرناک است. ممکن است تب دوباره بالا رود، بنابراین باید حتماً برای جلوگیری از افزایش تب فرد اقداماتی را انجام دهد.

    اگر تب فرد بالای 38.9 درجه سانتی گراد رود، اغلب منجر به علائمی از جمله:

    • لرز
    • تعریق
    • درد های عضلانی
    • سردرد
    • ضعف
    • و کمبود آب در بدن می‌ شود.
    • همچنین اگر تب فرد بالاتر از 38.9 درجه سانتی گراد رود یا بیش از سه روز ادامه پیدا کند حتماً فرد باید به پزشک مراجعه کند.

    درد بدن نیز از دیگر عوامل علائمی است که در هنگام عفونت ریه در بدن فرد مشاهده می گردد. ممکن است در هنگام ابتلا به عفونت ریه عضلات و کمر فرد دچار درد هایی شود که به این عارضه میالژی نیز گفته می‌ شود. در بعضی اوقات ممکن است که در عضلات نیز التهاب ایجاد گردد که در صورت ابتلا به عفونت می‌ تواند به درد بدن هم منجر شود.

    آبریزش بینی نیز یکی دیگر از علائم می باشد که این آبریزش بینی اغلب در عفونت ریه های شبیه به برونشیت می باشد و با یک سری از علائم‌ آنفولانزا نظیر عطسه همراه است.

    تنگی نفس و خس خس سینه نیز از دیگر علائم می باشند. تنگی نفس در این حالت به این معناست که فرد احساس می کند نمی تواند نفس بکشد یا در هنگام تنفس در ریه خود احساس سختی دارد‌. اگر فرد در تنفس خود دچار مشکل شود باید فوراً به پزشک متخصص مراجعه کند.

    همچنین هنگام بازدم و بیرون دادن نفس نیز ممکن است سینه فرد صداهایی مانند سوت های پر صدا ایجاد کند که فرد به صورت خس خس آن را بشنود، این حالت در هنگام باریک شدن مجاری هوایی و یا التهاب این مجاری صورت می‌ گیرد.

    معمولاً در هنگام مواجه با عفونت بدن احساس تنبلی و خستگی می کند. این موضوع به این دلیل می باشد که در این هنگام بدن در حال مبارزه با عفونت است و سبب ایجاد احساس خستگی در بدن می گردد. استراحت یکی از مهم ترین عوامل برای بهبود در این موقعیت می باشد.

    کبود شدن رنگ پوست و یا لب ها نیز ممکن است به دلیل کمبود اکسیژن در هنگام عفونت ریه رخ دهند. در این حالت لب و یا ناخن های فرد با رنگی متمایل به رنگ آبی پدیدار می‌ شوند. صدای ترک خوردگی و یا خرخر در ریه ها نیز یکی از علائمی است که حاکی از وجود عفونت ریه می باشد. این صدا از انتهای ریه‌ها به وجود می آیند که به عنوان کراکل یا ترک‌های bibasilar نیز شناخته می‌ شوند. پزشک متخصص می‌ تواند با استفاده از ابزارهایی مانند گوشی های طبی یا استتوسکوپ این صداها را شنیده و بیماری را تشخیص دهد.

    علل ایجاد عفونت ریه

    عفونت ریه انواع مختلفی دارد که در اثر وجود ویروس ها، باکتری ها و قارچ های مختلف ایجاد می‌ شود.

    • برونشیت
    • ذات‌الریه
    • برونشیولیت

    از جمله سه نوع از شایع ترین عفونت های ریوی می باشند.

    شایع‌ ترین میکروارگانیسم هایی که سبب بروز برونشیت می‌ شوند عبارتند از ویروس هایی مانند ویروس های آنفولانزا یا ویروس های سینسیتیال تنفسی. همچنین باکتری هایی مانند:

    • مایکوپلاسما پنومونیه
    • پنومونیه کلامیدیا
    • و بوردتلاپرتوسیس

    نیز از جمله میکروارگانیسم هایی هستند که سبب ایجاد برونشیت می‌ شوند.

    از جمله شایع‌ترین میکروارگانیسم که مسئول ایجاد ذات الریه می گردند نیز می‌ توان باکتری‌ هایی مانند استرپتوکوک پنومونیه که شایع‌ترین میکروارگانیسم پدیدآورنده ذات‌ الریه می باشد و همچنین باکتری های آنفولانزای هموفیلوس و مایکوپلاسما پنومونیه و همچنین ویروس هایی مانند ویروس آنفولانزا یا (RSV) را نام برد.

    انواع عفونت های ریوی به ندرت توسط قارچ هایی مانند:

    • پنوموسیستیس جیرووسی
    • کپسولاتوم هیستوپلاسما
    • و یا آسپرژیلوس در بدن فرد ایجاد می گردد.

    عفونت های قارچی ریه در افرادی که سیستم ایمنی آن­ها سرکوب شده اند بیشتر رخ می‌ دهد. این سرکوب به دلیل بروز انواع خاصی از سرطان، ایدز و یا مصرف داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی سیستم ایمنی در برخی از افراد رخ می دهد.

    بررسی علائم در انواع مختلف عفونت ریه

    علائم ذات الریه

    ذات الریه یکی از شایع ترین عفونت های ریوی می باشد که دلایل وجود آن می‌ تواند باکتریایی، قارچی و یا ویروسی باشد. این بیماری اغلب پس از ایجاد آنفولانزا در بدن رخ خواهد داد.

    این بیماری به عنوان یک نوع بیماری التهابی ریوی نیز شناخته می‌ شود. بیشتر اشخاص درگیر، اشخاص مسن، سیگاری و همین طور کودکان و نوزادان هستند که در معرض ابتلای بیشتری به این بیماری قرار دارند.

    علائم بیماری ذات الریه با توجه به میزان شدت آن از خفیف تا شدید می باشد. با توجه به سن فرد و وضعیت سلامتی جسمانی فرد این شدت متفاوت خواهد بود. به طور کلی می‌ توان از علائم ذات ریه در بیماران به علائمی شبیه به آنفولانزا و سرماخوردگی در بیماران خفیف و همچنین

    • التهاب ریه
    • درد عضلانی
    • خستگی
    • درد و گرفتگی قفسه سینه
    • تنگی نفس
    • تب و لرز بالا
    • استفراغ به خصوص در نوزادان
    • و همچنین تغییر سطح هوشیاری و عملکرد مغزی در افراد مسن نام برد.

    علائم سل

    لازم به ذکر است که سل یکی از بیماری‌ های عفونی ریوی است که علت به وجود آمدن آن باکتری به نام باکتری مایکوباکتریوم توبرکلوزیس می باشد. این بیماری به وسیله سرفه سرایت می کند. از طریق غذا، یا تزریق خون و نیش حشرات امکان انتقال این بیماری به افراد دیگر ممکن نمی باشد.

    از نشانه ها و علایم بیماری نیز می توان:

    • تنگی نفس
    • تب
    • سرفه
    • خلط سبز یا خلط آلوده به خون
    • کاهش اشتها
    • خستگی زودرس
    • ضعف عمومی و بی حالی و تعریق شبانه را نام برد.

    علائم برونشیت

    هنگامی که در پوشش لوله های برونش ریه التهاب و عفونت رخ دهد و سیستم ایمنی فرد ضعیف گردد عفونت ریه ای رخ می دهد که به آن بیماری برونشیت می‌ گویند. برونشیت می‌ تواند به صورت حاد و مزمن رخ دهد‌. از جمله علائم این نوع از عفونت ریه می توان به:

    • خس خس سینه
    • تنگی نفس
    • درد قفسه سینه
    • مخاط های سنگین
    • سرفه های مداوم
    • و خستگی اشاره کرد.

    عفونت ریه در کودکان

    هنگامی که بخشی از ریه و یا کیسه های راه هوایی دچار التهاب شوند و در آنها خلط و ترشحات مثل تنفس فرد را ببندند مشکلات ریوی از جمله عفونت ریه در کودک ایجاد می شود در این حالت کودک دچار تنفس های سطحی شده و اکسیژن و اکسیژن خون وی پایین می آید.

    این بیماری در کودکان ممکن است به دنبال یک سرماخوردگی شدید که به درستی درمان نشده باشد رخ دهد. برخی از علائم و نشانه های بیماری در کودکان با بزرگسالان تقریباً یکسان می باشد. از جمله نشانه های یکسان با بزرگسالان به دلیل وجود عفونت ریه در کودکان می توان به:

    • درد قفسه سینه
    • تب
    • سرفه
    • بی حالی
    • و بی اشتهایی اشاره کرد.
    • همچنین ممکن است در کودکان تندی نفس
    • تندی نبض
    • کبود شدن پوست بخصوص اطراف دهان رخ دهد.
    • استفراغ
    • اسهال در شیرخواران
    • و همچنین بی‌قراری و خوب شیر نخوردن
    • اتساع و درد شکم نیز از جمله علائم در نوزادان است که می توان به آن­ها اشاره کرد.

    برای درمان تب کودک می توان:

    1. از پاشویه و یا تن شویه صحیح کودک
    2. داروهای تب بر که توسط پزشک تجویز شده اند
    3. قطره
    4. شربت
    5. شیاف استامینوفن
    6. و شربت بروفن استفاده کرد.

    همچنین برای راحت تر نفس کشیدن کودک می‌ توان هوای اطراف کودک را مرطوب نگه داشت. برای این کار بهتر است از دستگاه‌ های بخور گرم و مرطوب در قسمت بالایی سر کودک استفاده کرد. بخور به شل شدن ترشحات کمک کرده و تخلیه آن رت برای کودک راحت‌تر می کند.

    تشخیص عفونت ریه

    برای تشخیص عفونت ریه پزشک سوالاتی درباره علائم بیماری از فرد بیمار می پرسد و سپس با گوش دادن به وسیله گوشی پزشکی قادر به شنیدن صداهای غیر طبیعی می باشد و در نتیجه نواحی گرفتار در ریه را تشخیص خواهد داد. این بیماری به همین سادگی تشخیص داده نمی شود و معمولاً باید عکس هایی از قفسه سینه بیمار گرفته شود تا تشخیص پزشک با کمک آن­ها تایید گردد.

    درمان عفونت ریه

    درمان عفونت ریه در افراد مسن

    راه های درمان عفونت با توجه به منشاء ایجاد عفونت، سن و ویژگی های بدنی افراد متفاوت می باشد و پزشک متخصص تشخیص می دهد که چه دارویی را با توجه به تمام جوانب تجویز کند. اما درمان اصلی عفونت های ریوی به وسیله آنتی بیوتیک ها می باشد. یکی دیگر از عوامل مهم برای درمان عفونت ریه استراحت در منزل است که حال عمومی فرد بهتر می‌ کند.

    اگر افراد دچار انواع شدیدتری از بیماری شوند باید حتماً در بیمارستان بستری گردند تا سطح اکسیژن خون آن­ها تحت نظر پزشک متخصص باشد. همچنین مایعات به صورت مداوم به وسیله سرم به آن­ها تزریق گردد. با وجود این که بیشتر افراد در روند درمان حال عمومی بهتری پیدا می‌ کنند، اگر بیماری در بدن این افراد بسیار شدید باشد، حتی با بهترین شیوه های درمانی نیز ممکن است این بیماری منجر به مرگ افراد شود.

    چه هنگام به پزشک مراجعه کنیم؟

    هنگامی که فرد در قفسه سینه خود احساس درد می کند، یا حال خوبی ندارد و علائم عفونت ریه در بدن وی به صورت مداوم شدیدتر می شود، اگر سرفه های خونی داشته باشد و یا در مخاط سینه وی خون دیده شود، بیشتر از سه هفته به صورت مداوم سرفه کند، فرد بالای 65 سال سن داشته باشد، سیستم ایمنی بدن وی بر اثر عواملی از جمله شیمی درمانی دیابت ضعیف شده باشد و در آخر اگر وضعیت خاص و حساسی در رابطه با قلب و کلیه داشته باشد و این مشکل در بلندمدت با وی همراه بوده باشد، باید به سرعت به پزشک مراجعه کند.

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    منبع: مهسا موسوی فوق تخصص ریه و آسم

    0

    فشار خون بالا چیست و چگونه می توان آن را کنترل کرد؟

    Hypertension

    پرفشاری خون به معنای بالا بودن میزان فشاری است که بر اثر برخورد خون به دیواره‌ی سرخرگ‌ها ایجاد می‌شود. سرخرگ‌ها، رگ‌هایی هستند که خون را از قلب به تمام اعضای بدن می‌رسانند. میزان فشار خون، با دو عدد مشخص می‌شود. فشار خون سیستولیک (عدد بالایی) نشان دهنده‌ی فشار وارد شده به دیواره‌ی سرخرگ‌ها در هنگام انقباض قلب است و فشار خون دیاستولیک (عدد پایینی) نشان دهنده‌ی فشار وارد شده به دیواره‌ی سرخرگ‌ها در هنگام آزاد شدن عضلات قلب (بین هر ضربان قلب) است.

    بالا بودن فشار خون باعث بروزعوارضی مانند بیماری قلبی، نارسایی کلیوی، تصلب شرایین، آسیب‌های چشمی و سکته مغزی می‌شود.

    فشار خون در حالت طبیعی باید کمتر از 120/80 باشد. در صورتی که فشار خون بین 120/80 تا 139/899 باشد، شخص در معرض ابتلا به فشار خون بالا قرار دارد و فشار خون 140/90 و بالاتر نشان دهنده ابتلا به بیماری پرفشاری خون است. در دوران بارداری نیز فشار خون بارداری، به طور طبیعی، باید کمتر از 120/800 باشد. بالا بودن فشار خون باعث بروز عوارضی مانند بیماری قلبی، نارسایی کلیوی، تصلب شرایین، آسیب‌های چشمی و سکته مغزی و آسیب به مغز می‌شود.

    چه افراد بیشتر در معرض پرفشاری خون هستند؟

    افزایش فشار خون در بین افراد بالاتر از 45 سال متداول است. در این بین سهم مردان بیش از زنان است. این آمار در افراد بالای 65 سال به عکس است به نحوی که زنان بیشتر تحت تاثیر پرفشاری خون قرار می گیرند.

    داشتن سابقه خانوادگی از عوامل افزاینده ریسک ابتلا به فشار خون بالا است. همچنین نژاد نیز در افزایش ریسک ابتلا به این بیماری موثر است؛ چنانکه فشار خون بالا و عوارض ناشی از آن در سیاه پوستان بیشتر مشاهده شده است. همچنین حدود 60% از افراد دیابتیک شرایط پر فشاری خون را تجربه کرده اند. آمارها حاکی از آن است که از هر 5 فرد مبتلا به پر فشاری خون،1 نفر از ابتلا به این بیماری آگاه نیست. که این مهم، از عمده ترین ریسک فاکتورهای حمله قلبی و سکته مغزی است. عدم درمان مناسب برای فشار خون بالا می تواند منجر به ایجاد آسیب های قلبی، مغزی، کلیوی، ریوی و اختلال در گردش خون بدون هیچ علامت خاصی شود.

    ممکن است برخی افراد با بالا رفتن شدید فشار خون دچار علائم زیر شوند:

    • سر درد شدید
    • سرگیجه
    • تنگی نفس
    • تاری دید
    • احساس نبض در سر یا گردن
    • حالت تهوع
    • خستگی
    • درد در قفسه سینه
    • وجود خون در ادرار

    دلایل پرفشاری خون چیست؟

    دلایل بسیاری برای افزایش فشار خون وجود دارد اما علت دقیق آن مشخص نیست.

    دلایل محیطی: از جمله عوامل افزاینده فشار خون می توان به عادات غذایی و سبک زندگی اشاره کرد. برخی از این عوامل عبارتند از:

    • سیگار کسیدن
    • اضافه وزن و چاقی
    • کمبود فعالیت فیزکی
    • مصرف زیاد نمک و حساسیت به سدیم
    • مصرف الکل
    • استرس
    • افزایش سن
    • عوامل ژنتیکی
    • اختلالات
    • غده آدرنال و تیروئید
    • اختلالات خواب
    • بیماری های مزمن کلیوی
    • کمبود ویتامین D

     دلایل ژنتیکی فشار خون بالا:

    در بسیاری از خانواده‌ها، فشار خون بالا یک بیماری ارثی است. نتایج بسیاری از تحقیقات نشان دهنده‌ی تاثیر برخی از ژن‌ها و جهش‌های ژنتیکی در ابتلا به فشار خون بالا بوده است. البته موارد ابتلا به فشار خون بالا بر اثرعوامل ژنتیکی تنها 2 تا 3 درصد از کل موارد ابتلا به این بیماری را به خود اختصاص داده است.

     دلایل بیولوژیکی فشار خون بالا:

    1) بر هم خوردن تعادل آب و نمک در بدن: در حالت عادی کلیه‌ها وظیفه‌ی متعادل کردن آب و نمک بدن را بر عهده دارند و این کار را با حفظ سدیم و آب و دفع پتاسیم انجام می‌دهند. در صورتی که این عملکرد کلیه دچار اختلال شود، حجم خون در بدن افزایش پیدا می‌کند که این موضوع باعث بالا رفتن فشار خون می‌شود.

    2) مشکلات سیستم رنین،آنژیوتاسیون،آلدوسترون: سیستم رنین-آنژیوتاسیون-آلدوسترون در بدن وظیفه‌ی تولید هورمون‌های آنژیوتاسیون و آلدسترون را بر عهده دارد. هورمون آنژیوتاسیون موجب تنگ شدن عروق بدن می‌شود، که این امر باعث بالا رفتن فشار خون در بدن می‌شود. هورمون آلدوسترون بر عملکرد کلیه در احتباس آب و نمک تاثیر می‌گذارد. افزایش هورمون آلدوسترون در بدن، بر نحوه‌ی عملکرد کلیه‌ها تاثیر گذار است و موجب افزایش حجم خون و در نتیجه افزایش فشار خون می‌شود.

    3) عملکرد سیستم عصبی سمپاتیک: عملکرد سیستم سمپاتیک بدن تاثیر مهمی بر تنظیم فشار خون در بدن دارد. این سیستم بر ریتم ضربان قلب، ریتم تنفس و فشار خون موثر است. محققان در حال بررسی نحوه تاثیر عدم تعادل سیستم سمپاتیک بر بالا رفتن فشار خون هستند.

    4) عملکرد و ساختار عروق بدن: تغییر در عملکرد و ساختار عروق کوچک یا بزرگ بدن، می‌تواند موجب بالارفتن فشار خون شود. هورمون آنژیوتاسیون و سیستم ایمنی بدن می‌توانند باعث تنگی و جمع شدن عروق بدن شوند، که این موضوع بر میزان فشار خون موثر است.

    5) سایر بیماری‌ها: سایر علل ابتلا به فشار خون بالا شامل بیماری‌هایی مانند نارسایی مزمن کلیه، وقفه تنفسی در خواب، اختلالات تیروئید و ابتلا به برخی تومورها می باشد.

    عوارض پرفشاری خون چیست؟

    ابتلا به پرفشاری خون می تواند سبب ایجاد آسیب های بافتی و در نهایت ایجاد مشکلات ذیل شود:

    • حمله قلبی و سکته مغزی: فشار خون بالا می تواند با سختی عروق و تصلب شراین همراه باشد از این رو ریسک ابتلا به حمله قلبی و سکته مغزی را افزایش می دهد.

    • نارسایی قلبی: با افزایش فشار خون، ماهیچه به قدرت بیشتری جهت پمپاژ خون نیازمند است از این رو ماهیچه های قلبی ضخیم تر می شوند. ضخیم شدن این ماهیچه ها با ایجاد نارسایی های قلبی همراه است.

    • سندروم های متابولیک: این سندروم مجموعه ای از اختلالات متابولیسم است که با افزایش تریگلیسیرید، کاهش HDL (کلسترول خوب)، فشار خون بالا و ازدیاد انسولین همراه است.

    • مشکلات حافظه و یادگیری: فشار خون بالای کنترل شده می تواند بر روی قدرت تفکر، حافظه و یادگیری تاثیر گذار باشد. این اختلال در بسیاری از افراد دارای پرفشاری خون مشاهد می شود.

    • ضخیم، تنگ یا پاره شدن عروق چشم: این موارد که ممکن است در نتیجه ی پر فشاری خون ایجاد شود، باعث تاری دید می گردد.

    • تضعیف و تنگ شدن عروق خونی کلیوی

    • افزایش خطر ابتلا به آنوریسم

    راه‌های درمان و پایین آوردن فشار خون:

    فشار خون بالا بر اثر عوامل مختلفی ایجاد می‌شود و بنابراین راه‌های درمان و پایین آوردن سریع فشار خون نیز مختلف هستند. هدف از درمان فشار خون بالا، پایین نگه داشتن میزان فشار خون بیمار کمتر از عدد 140/900 است. اقدامات درمانی برای فشار خون بالا عبارتند از:

    • بهبود عادات زندگی
    • ترک سیگار
    • کاهش وزن
    • ورزش کردن
    • عدم مصرف الکل
    • خوردن غذاهای کم نمک و کم چرب
    • دارودرمانی: انواع دارو برای فشار خون بالا وجود دارند و پزشک شما سعی می‌کند، دارویی تجویز کند که مناسب شرایط شما است.
    • - نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی
    • - منبع:
    • آزمایشگاه فردا
    • مهرداد اقدسی فوق تخصص قلب
    0

    بیماری لثه: تشخیص، علل، علائم، درمان و پشیگیری از آن

    اگر با تحلیل لثه روبرو هستید و یا اینکه لثه شما متورم، قرمز و ملتهب شده حتما با بیماری لثه روبرو هستید و باید خیلی زود با مراجعه به یک دندانپزشک اقدام به درمان آن کنید. درباره این بیماری، علل، علائم، درمان و نحوه پیشگیری از آن مطالبی در این مقاله آمده است که خواندن آن ها خالی از لطف نخواهد بود.

    بیماری لثه چیست؟

    البته زمانی که از بیماری لثه حرف می زنیم منظورمان تنها یک بیماری واحد نیست. بلکه مجموعه ای از بیماری ها با علائمی مشابه (البته با درجات متفاوت) است. این بیماری ها که در انگلیسی نیز تحت عنوان (Gum disease) شناخته می شوند در تمام دنیا شایع هستند و در آن افراد، با ورم لثه، زخم و یا حتی عفونت بافت لثه روبرو می شوند.

    این بیماری ها در بزرگسالان بسیار شایع تر هستند. و در کسانی که برای ملاقات های منظم چکاپ، جرم گیری و بلیچینگ دندانها به دندانپزشک مراجعه نمی کنند تقریباً اجتناب ناپذیر است.


    علت بیماری لثه چیست؟

    علت اصلی ایجاد این بیماری در افراد پلاک دندانی است. پلاک دندان یک ساختار یا لایه نازک و چسپنده است که شامل بزاق دهان، باکتری ها، مواد معدنی، باقی مانده بسیار ریز مواد غذایی است. این پلاک یا لایه نازک چسپنده تقریبا هر روز و بعد از خوردن مواد غذایی یا نوشیدنی ها (غیر از آب) ایحاد می شود. راه برداشتن این پلاک مسواک زدن و استفاده از نخ دندان است.

    اگر هر روز پلاک دندانی را پاک نکنید کم کم روی هم انباشه شده و چندین لایه با هم سفت و سخت شده و تبدیل به یک ساختار سخت به نام تارتار می شوند. این تارتار به زیر بافت لثه نفوذ کرده و باعث ایجاد بیماری های لثه می شوند. تارتار را فقط باید در مطب دندانپزشک برداشت.


    مراحل بیماری لثه چیست؟

    البته بیشتر زمانی که صحبت از بیماری لثه می شود به دو مرحله از این بیماری بیشتر اشاره می شود. مرحله اول بیماری ژینژیویت یا جینجیویت (Gingivitis) است و مرحله دو بیماری پریودنتیت (Periodontitis) است.


    مرحله اول: ژینژیویت

    ژینژیویت همان التهاب لثه است. التهاب لثه اولین مرحله بیماری لثه است. در این مرحله، بافت اطراف دندان و لثه شما ملتهب می شود (که اغلب به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است). این وضعیت را می توان با لثه های قرمز و متورم تشخیص داد که هنگام مسواک زدن به راحتی خونریزی می کنند.

    گاهی اوقات تغییرات هورمونی نیز می تواند باعث التهاب لثه شود. برای مثال خانم های باردار به دلیل این تغییرات می توانند تحت تاثیر قرار بگیرند و با التهاب و خونریزی لثه مواجه شوند.


    مرحله دوم: پریودنتیت یا پیوره

    پیوره یا پریودنتیت آخرین و خطرناک ترین مرحله بیماری لثه است. در طی این مرحله، عفونت یا بیماری گسترش می یابد و همچنین استخوان زیر لثه و دندان های اطراف را تحت تأثیر قرار می دهد. اگر این وضعیت ادامه یابد، پریودنتیت می تواند منجر به سست شدن شدید استخوان شود، که این خود، می تواند منجر به از دست دادن دندان ها یا مرگ دندان نیز شود.


    علائم بیماری های لثه کدام است؟

    بیماری های لثه بطور معمول در سنین میان سالی آشکار می شود. این بیماری حتی در بین مرد ها شیوع بیشتری دارد. ­­بیماری های لثه زمانی بروز می کند که پلاک های تشکیل شده در زیر خط اتصال دندان به لثه از بین نرفته و کم کم باعث بروز علائمی مانند التهاب شده اند. در صورت بروز هر کدام از این نشانه ها که علائم بیماری لثه هستند شما باید به دندانپزشک مراجعه کنید.

    این نشانه ها عبارتند از:

    • ورم لثه
    • قرمز شدن لثه
    • خونریزی بی دلیل لثه
    • احساس دندان درد به هنگام جویدن
    • بوی بد دهان
    • حساس شدن دندان ها به گرما و سرما
    • لق شدن دندان ها
    • عقب نشینی لثه و نمایان شدن ریشه دندان ها
    • تحلیل لثه

    سایر بیماری های مرتبط با باقت لثه کدامند؟

    ممکن است به جز ژینژیویت و پریودنتیت برخی از افراد با بیماری های دیگری که بافت لثه را درگیر می کند روبرو شوند. برخی از مشکلات دیگر لثه در ادامه به صورت خلاصه توضیح داده شده اند.


    سفید شدن لثه ها

    سفید شدن لثه ها ممکن است بر اثر نوعی عفونت قارچی به نام برفک دهانی باشد. در این صورت دندانپزشک شما قارچ را از سطح لثه ها جدا می کند. او توصیه های لازم را جهت جلوگیری از بازگشت قارچ به روی لثه شما عنوان می کند. عوامل مختلف دیگری ممکن است باعث سفیدی لثه ها شوند.


    لوکوپلاکی

    دهان پیسی یا لوکوپلاکی نوع دیگری از بیماری سفید شدن لثه است. در این صورت دهان از لکه های سفیدی پوشیده می شوند این لکه ها ممکن است بعدا تبدیل به سرطان شوند. بیماری لوکوپلاکی در اثر مصرف افراطی الکل و تنباکو ایجاد می شود.


    سیاه شدن رنگ لثه ها در اثر نکروز بافتی

    در بیماری نکروز رنگ لثه ها بدلیل مرگ سلولهای لثه سیاه می شوند. این بیماری در اثر:

    • عفونت ویروسی
    • ایدز
    • استرس
    • مصرف مواد مخد و دخانیات
    • عدم رعایت بهداشت دهان و دندان به استخوان ها سرایت می کند.

    بیماری پریودنتال

    پریودونتال لیگامنت رشته های ظریفی هستند از جنس الاستیک که دندان ها را به استخوان فک اتصال می دهند. اگر هر نوع بیماری و اختلال در ساختمان این رشته های ظریف بوجود بیاید ممکن است منجر به از دست رفتن دندان شود. در بیماری پریودونتال:

    • دندان ها لق می شوند
    • لثه ها ورم کرده قرمز پررنگ یا بنفش می شوند
    • دهان بد بو می شود لثه ها تحلیل می روند
    • از بین لثه ها ودندان ها چرک بیرون می آید

    شیوع این بیماری در مردان بیشتر از زنان است و در سنین بالای 30 سالگی بیشتر دیده شده است.


    درمان بیماری لثه

    برای درمان این مشکل باید قبل از هر چیزی از شر پلاک دندانی و تارتار سخت شده زیر خط لثه خلاص شوید. انجام یک جرم گیری عمیق می تواند به بیرون کشیدن تارتار، باکتری ها و تمیز کردن زیر خطر لثه کمک کند. به دنبال جرم گیری دندان، اگر مبتلا به بیماری پریودنتیت هستید، روش دیگری وجود دارد که به شما کمک می کند تا فاصله بین لثه ها و دندان را کاهش یابد. این درمان برای برطرف کردن مشکل تحلیل لثه است.


    روت پلنینگ (ROOT PLANING)

    روت پلنینگ در واقع یک برنامه درمانی است که برای درمان بیماری لثه خفیف انجام داده می شود. در این روش جرم دندان ها (مخصوصا در خط لثه) زدوده می شود و تمام پلاک ها نیز برداشته می شود. ممکن است در برخی بیماران دندان ها نیز پولیش داده شوند تا لکه های دندانی برداشته شده و سطح دندان ها نیز صاف شود. اگر بیماری لثه شما شدید باشد لازم است که جرم گیری یا اسکیلینگ عمقی زیر خط لثه برای شما انجام داده شود.


    جرم گیری دندان (SCALING)

    دندانپزشک شما در این روش از وسیله ای به نام scalar استفاده می کند تا هر اثری از پلاک و تارتار را از دندان ها و خط زیر لثه های شما پاک کند. اگر تارتار به زیر خط لثه پیشرفت کرده باشد جرم گیری عمقی تر انجام خواهد شد.


    ارتودنسی دندان

    در اغلب موارد وجود مال اکلوژن های متعدد یا ناهماهنگی و نامرتبی دندان ها باعث می شود که نتوانیم به راحتی دندان ها را مسواک بزنیم. رعایت بهداشت دهان و دندان با وجود دندان های کج دشوار است و می تواند ما را به سمت بیماری لثه سوق دهد.

    صاف و منظم کردن دندان ها با کمک ارتودنسی می تواند یک عامل مهم در پیشگیری و حتی درمان بیماری های مرتبط با لثه باشد. یک متخصص ارتودنسی می تواند با کمک انواع دستگاه ها و طی مدت زمان مناسبی به بهبود بهداشت دهان وو دندان و زیبایی لبخند شما کمک کند.


    راه های پیشگیری از بیماری لثه

    اگر تاکنون با این بیماری روبرو بوده اید ابتدا با کمک یکدندانپزشک عمومی یا یک متخصص ترمیمی و زیبایی دندان اقدام به درمان بیماری کنید و بعد از آن با اقدامات زیر مانع از عود مجدد بیماری و بازگشت آن شوید. این ها در وقاع مهمترین اصول پیشگیری بیماری لثه هستند:

    • دندان های خود را روزی دو بار مسواک بزنید.
    • بعد از هر وعده غذایی بین دندان های خود را نخ دندان بکشید و حتماً به قسمت های انتهایی دندان نیز رسیدگی برسید.
    • دهان خود را با استفاده از محلول دهانشویه حاوی فلوراید بشویید تا از پوسیدگی باکتری خلاص شوید.
    • هر 6 ماه یکبار به مطب دندانپزشک مراجعه کنید
    • 1 بار در سال دندان های خود را جرم گیری کنید
    • بلیچینگ دندان انجام دهید

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    منبع: درویش پور، متخصص ارتودنسی