امروز شنبه 28 تیر 1404
0

آنچه در این مطلب می‌خوانیم:

درباره انواع سردرد و روش‌های درمانی آن است

سردرد عارضه بسیار شایعی است که اکثر ما در طول زندگی بارها آن را تجربه می‌کنیم. علامت اصلی سردرد، درد در ناحیه سر یا صورت است که ممکن است ضربان‌دار، مداوم، شدید یا خفیف باشد. بسیاری از سردردها با تغییر و اصلاح سبک زندگی، رفتاردرمانی و استفاده از درمان‌های خانگی قابل کنترل هستند.

سردرد علل گوناگونی دارد. در بیشتر موارد، سردرد علامت یک مشکل جدی نیست و به‌تدریج بهبود می‌یابد. در این موارد، درمان خانگی سردرد، برای رفع این علامت کافی است. اگر سردرد بیش از حد انتظار تکرار شود یا با علائم دیگری مانند استفراغ یا دوبینی همراه باشد، لازم است به پزشک مراجعه کنیم.

پزشک ممکن است برای تشخیص درست، درخواست برخی انواع تصویربرداری پزشکی مانند ام‌آر‌آی بدهد.

انواع سردرد

سردرد را می‌توان بر اساس شاخص‌های گوناگونی طبقه‌بندی کرد، مانند:

  • شدت درد
  • محل درد
  • تناوب درد یا فاصله زمانی تکرار سردرد
  • عامل ایجاد درد

سردرد اولیه

وقتی عامل دیگری مانند سینوزیت برای سردرد وجود ندارد و به عبارت دیگر، تنها مشکل موجود سردرد است، به آن سردرد اولیه می‌گوییم. در این حالت، سردرد علامت یک بیماری زمینه‌ای یا مشکل دیگری نیست. سردرد اولیه ممکن است شدید باشد، اما خطرناک به شمار نمی‌رود.

مغز توانایی احساس درد ندارد. التهاب در سایر اجزای حساس به درد در سر و گردن باعث سردرد اولیه می‌شود، مانند:

  • عصب‌ها
  • رگ‌های خونی
  • عضلات

سردرد اولیه را می‌توان به چهار نوع مختلف دسته‌بندی کرد که در ادامه به شرح مختصری از آن‌ها می‌پردازیم:

1. سردرد میگرنی

شاید میگرن یکی از انواع شایع سردرد باشد، اما هر سردردی میگرن نیست. اصطلاح «میگرن» به سردردی اطلاق می‌شود که در بیشتر مواقع (نه همیشه) یک طرف سر را درگیر می‌کند.

درد میگرن یک چالش مزمن است، اما اگر استرس یکی از عوامل آغازگر میگرن باشد، این چالش به یکی از دشوارترین مشکلات سلامتی تبدیل می‌شود. استرس، درد میگرن را آغاز می‌کند و از سوی دیگر، درد میگرن استرس را شدت می‌بخشد و این چرخه باید قطع شود. گاهی استرس و درد همزمان نیست و در آخرهفته وقتی می‌خواهیم استرس کار را فراموش کنیم، قطع استرس کار موجب بروز سردرد میگرنی می‌شود.

به عبارت دیگر مغز فرد مبتلا به میگرن به یکنواختی عادت کرده مانند خواب بجا و حتی استرس مداوم و با هر تغییری از جمله کاهش استرس ممکن است حساسیت نشان دهد.

سردرد میگرنی ممکن است از دو ساعت تا 72 ساعت ادامه یابد. میگرن در بیشتر اوقات با تهوع، استفراغ، حساسیت به نور یا صدا همراه است.

استرس و میگرنتومور مغزی

  • آنوریسم (گشادی غیرطبیعی در برخی از رگ‌ها)
  • مننژیت یا همان التهاب مغزی به دنبال عفونت باکتریایی یا ویروسی
  • ضربه مغزی یا ضربه به گردد
  • صلاح سبک زندگی به منظور کاهش شدت و دفعات سردرد
  • چند تغییر ساده در سبک زندگی می‌تواند به کاهش شدت و دفعات سردرد ما کمک کند. این راهکارها شامل موارد زیر است:

    • ترک سیگار
    • ترک الکل
    • کاهش یا قطع مصرف کافئین
    • داشتن برنامه غذایی و خواب منظم
    • چند جلسه ورزش طی هفته

    بسیاری از متخصصان استفاده از این روش‌ها را برای کنترل سردرد مفید می‌دانند.

    رفتار درمانی جهت رفع سردردهای مکرر یا مزمن

    سردرد ممکن است در اثر استرس، اضطراب، افسردگی و سایر عوامل روانی ایجاد یا تشدید شود. علاوه بر این، سردرد می‌تواند باعث ایجاد مشکل در روابط، کار یا تحصیل و زندگی روزمره شود.
    رفتاردرمانی به ما کمک می‌کند تا استرس، عصبانیت یا سرخوردگی ناشی از سردردهای مکرر یا مزمن را برطرف کنیم. انواع مختلف رفتاردرمانی عبارتند از:

    • روش‌های تمدد اعصاب (Relaxation) که تنش عضلانی را از بین می‌برد. این روش‌ها شامل مدیتیشن، رفع تدریجی انقباض عضلات و خودهیپنوتیزمی (به عنوان یکی از تکنیک‌های مدیریت ذهن) است.
    • تمرین‌های مهارت‌افزایی گروهی که به ما کمک می‌کند تا با درد مدارا کنیم. این تمرین‌ها شامل روش‌های بهبود و تقویت روابط، راه‌های پرهیز از افکار منفی و مقابله با شعله‌ور شدن درد است. کتاب‌های موجود در ارتباط با این موضوعات می‌توانند به ما کمک کنند.

    درمان‌های خانگی برای از بین بردن سردرد

    گاهی اوقات برای از بین بردن سردرد، یک درمان خانگی ساده کافی است. در اینجا با چند روش تسکین سردرد بدون نیاز به دارو آشنا می‌شویم.

    کمپرس سرد

    قراردادن تکه‌های یخ پیچیده شده درحوله یا یک کیسه سبزیجات یخ زده بر روی پیشانی یا حتی دوش آب سرد، ممکن است درد ناشی از سردرد میگرنی را کاهش دهد. باید کمپرس را به مدت 15 دقیقه روی سر خود نگه داشته و سپس به مدت 15 دقیقه استراحت کنیم.

    کمپرس گرم

    قراردادن پارچه یا حوله گرم بر روی گردن یا پشت سر به کاهش درد ناشی از سردرد تنشی کمک می‌کند. در صورتی که سردرد ما سینوسی باشد، باید پارچه یا حوله گرم را در ناحیه‌ای که درد دارد، قرار دهیم. دوش آب گرم نیز ممکن است در این زمینه کمک‌کننده باشد.

    کاهش فشار روی پوست سر یا سر

    «سردردهای فشاری خارجی» می‌تواند ناشی از پوشیدن کلاه، سربند یا حتی عینک شنای بیش از حد تنگ باشد. کشیدن و سفت بستن موها نیز حتی می‌تواند باعث سردرد شود.

    کم کردن نور محیط

    نور زیاد یا چشمک‌زن می‌تواند باعث بروز سردردهای میگرنی شود. اگر مستعد چنین سردردهایی باشیم، باید پنجره‌ها را با پرده‌های تیره و ضخیم در طول روز بپوشانیم و در فضای باز از عینک آفتابی استفاده کنیم. همچنین، استفاده از صفحه‌های ضد نور بر روی صفحه مانیتور و لامپ‌های فلورسنت با طیف نور روز در وسایل روشنایی کمک‌کننده خواهد بود.

    پرهیز از جویدن

    جویدن آدامس ممکن است باعث درد در ناحیه فک و سر شود. همین امر در مورد جویدن ناخن‌ها، لب‌ها، قسمت داخلی گونه‌ها یا وسایلی مانند مداد نیز صادق است. اجتناب از مصرف غذاهای ترد (مثل پفک یا پاپ‌کورن) و چسبناک (مثل آب نبات و شکلات) و نیز کوچک‌کردن لقمه‌ها کمک کننده است. در صورت دندان‌قروچه، استفاده از محافظ دهان با مشورت دندانپزشک ممکن است سردردهای صبحگاهی را کنترل کند.

    روغن نعناع

    روغن نعناع دارای خاصیت آرامش‌بخشی است که به تسکین درد نیز کمک می‌کند. استفاده از مقدار کمی روغن نعناع بر روی شقیقه باعث تسکین سردرد می‌شود. توجه داشته باشیم که از تماس این روغن با چشم‌ها خودداری کنیم.

    روغن اسطوخودوس

    رایحه‌درمانی با استفاده از روغن اسطوخودوس می‌تواند یک راه موثر و ایمن برای تسکین سردرد باشد. این کار با استفاده از پخش‌کننده اسانس در هوا یا مالیدن مقدار کمی روغن در کف دست و استنشاق رایحه امکان‌پذیر است.

    آب

    کم‌آبی بدن می‌تواند باعث ایجاد یا تشدید سردرد شود.
    مطالعات نشان داده است که یکی از علت‌های شایع سردردهای تنشی و میگرن، کم‌آبی مزمن بدن است. علاوه بر این، کم‌آبی بدن می‌تواند با ایجاد اختلال تمرکز و تحریک‌پذیری، علائم سردردهای ما را بدتر نشان دهد. نوشیدن آب، علائم سردرد را در اکثر افراد دچار کم‌آبی، طی 30 دقیقه تا سه ساعت تسکین می‌دهد.
    برای جلوگیری از سردردهای ناشی از کم‌آبی، نوشیدن آب کافی در طول روز و خوردن غذاهای آبدار کمک کننده است.

    کافئین

    نوشیدن کمی چای یا قهوه یا مصرف خوراکی‌های حاوی کمی کافئین در فاصله زمانی مناسب بعد از شروع درد، می‌تواند سردرد را کاهش دهد. باید به یاد داشته باشیم که مصرف بیش از اندازه کافئین هم می‌تواند منجر به سردرد شود.

    زنجبیل

    مطالعات نشان داده است که مصرف زنجبیل، به تنهایی یا همراه با داروهای مسکن معمولی که بدون نسخه قابل تهیه‌اند، باعث کاهش سردرد در مبتلایان به میگرن می‌شود. زنجبیل را می‌توانیم همراه با چای دم کرده یا به صورت مکمل از داروخانه تهیه کنیم.

    منیزیم

    منیزیم یک ماده معدنی مهم و ضروری برای عملکردهای بی‌شماری در بدن، از جمله کنترل قند خون و انتقال پیام‌های عصبی است.

    شواهد نشان می‌دهد که کمبود منیزیم در افرادی که سردردهای میگرنی مکرر دارند، بیشتر از دیگران است. استفاده از منیزیم یک روش موثر برای کنترل سردرد است.

    سبزیجات با برگ تیره مانند اسفناج، جزو بهترین منابع غذایی منیزیم هستند. یک فنجان اسفناج بین 38 تا 40 درصد میزان توصیه‌شده روزانه منیزیم مورد نیاز بدن ما را تامین می‌کند.

    سایر مواد غذایی حاوی منیزیم عبارتند از:

    • دانه‌ها، مانند تخمه کدو یا کدو
    • بادام‌ها
    • ماهی خال مخالی، ماهی تن و ماهی پولک
    • ماست یا کفیر کم‌چرب
    • لوبیا سیاه و عدس
    • آووکادو
    • انجیر
    • شکلات تلخ

    ویتامین ب کمپلکس

    ویتامین‌های گروه ب، گروهی از ریز مغذی‌های محلول در آب هستند که نقش‌های مهم زیادی، از جمله ساخت انتقال دهنده‌های عصبی و تبدیل غذا به انرژی را در بدن ایفا می‌کنند./p>

    برخی از ویتامین‌های گروه ب ممکن است در برابر سردرد اثری محافظتی داشته باشند. چندین مطالعه نشان داده است که مصرف مکمل‌های ویتامین ب، شامل ریبوفلاوین (B2)، فولات، ب 12 و پیریدوکسین (B6) ممکن است علائم سردرد را کاهش دهد.

    تخم مرغ، گوشت بدون چربی، شیر، کلم بروکلی، نان و غلات غنی شده منابع خوبی برای ریبوفلاوین (B2) هستند.

    عدس، سبزیجات با برگ سبز، تخم مرغ، کلم بروکلی، مارچوبه، طالبی و غلات غنی شده منابع خوبی برای فولات به حساب می‌آیند.

    گوشت قرمز، ماهی و پرندگان، تخم مرغ، شیر و سایر محصولات لبنی حاوی ویتامین ب 12 هستند.

    گوشت مرغ، ماهی، سیب زمینی و سایر سبزیجات نشاسته‌ای و میوه‌ها (به غیر از مرکبات) سرشار از ویتامین B6 هستند.

    استفاده از مکمل ب کمپلکس (حاوی هر هشت ویتامین گروه ب) روشی مطمئن و مقرون به صرفه برای درمان طبیعی علائم سردرد است.

    نگارش و گردآونده:رضا رحیمی

    منابع:

    اقتباس گردآوری از وب سایت دارو سازی دکتر عبیدی

    Up to Date, Cleverland Clinic, Web MD, Select Health, Healthline, Headache.org/Vitamin B2, Headache.org/More Folate May Reduce Migraine, National Institute of Health/ Vitamin B12 Consumer and National Institute of Health/ Vitamin B6 Consumer

    IR-1122-ABD-7219-WE

    0

    درمان عفونت های مزمن لوزه

    گلو درد می تواند نشانه بسیاری از بیمارها نظیر سرماخوردگی باشد، اما یکی از مهمترین علل بوی بد دهان و درد های مزمن گلو التهاب مزمن لوزهمی باشد. اگر احساس می کنید توده ای آزاد دهنده در گلوی شما است این احساس می تواند ناشی از باقی ماندن مواد غذایی در حفره های لوزه باشد که به این عارضه تونسیلیت یا سنگ لوزهگفته می شود.

    لوزه به عنوان بخشی از سیستم لنفاوی است که در کنار دیگر اجزای سیستم ایمنی بدن از بعضی عفونت ها جلوگیری می کنند. در حقیقت لوزه های کامی دو گره لنفاوی حفره دار است که در قسمت پشت گلو و دوطرف زبان قرار گرفته اند. در بعضی افراد مواد غذایی در داخل این حفره ها باقی می ماند، توسط باکتری های داخل دهان تخمیر شده و سبب ایجاد التهاب، درد و بوی بد دهان می گردد.

    در واقع سه نوع لوزه وجود دارد (لوزه سوم، لوزه زبانی و لوزه کامی) اما در اغلب موارد سنگ ها در لوزه کامی دیده می شوند. لوزه های کامی از دو بخش نرم تشکیل شده اند که در پشت گلو قرار دارند. حفرات لوزه های کامی مقدار سطح تماس با باکتری ها را افزایش می دهند.

    عفونت لوزه در هر دوره سنی ایجاد می شود. نوع مزمن در بزرگسالان ونوع حاد در کودکان بیشتر دیده می شود. در این نوشتار تصمیم داریم به بررسی التهاب مزمن لوزه بپردازیم برای آشنایی بیشتر با ما همراه باشید:

    علت عفونت های مزمن لوزه

    علل متفاوتی می تواند منجر به بروز التهاب مزمن لوزه شود اما به طور معمول زمانی تانسیلیت مزمن اتفاق می افتد که باکتری ها و مواد غذایی در حفرات ریز لوزه به دام افتاده باشند. این عارضه خطرناک نیست و تاخیر در درمان مشکل جدی ایجاد نمی کند.

    علائم عفونت لوزه

    برخی از افراد علائمی ندارد. علایم مهم و شایع آن عبارتند از: درد در ناحیه لوزه، درد گوش، بوی بد دهان و لکه های پنیری شکل روی لوزه.

    آیا عفونت های مزمن لوزه یا سنگ لوزه خطرناک است؟

    همان طور که ذکر شد این عارضه خطرناک نیست اما ممکن است منجر به احساس ناراحتی در فرد شود. سنگ لوزه اغلب با احساس درد طول کشیده ی گلو، درد گوش و بوی بد دهان خود را نشان می دهد.

    سنگ لوزهمتخصص گوش و حلق و بینی مراجعه نمایید تا بتواند در درمان بیماری شما کمک نماید، ولی از آنجایی که سنگ های لوزه همیشگی هستند و دوباره به وجود می آیند، درمان قطعی جراحی برداشتن لوزه ها یا حفره های لوزه می باشد که سبب می شود تا مواد غذایی مجدد در حفرات لوزه به دام نیفتند.درمان عفونت های مزمن لوزه

    عوارض عفونت لوزه

    التهاب مزمن لوزه می تواند سبب متورم شدن لوزه ها و انسداد نسبی مسیر تنفسی شود که در نهایت منجر به ایجاد وقفه های تنفسی یا آپنه در خواب می شود.

    یکی از عارضه های عفونت حاد لوزه سلولیت و آبسه عمق لوزه است. در صورتی که پشت لوزه ها عفونت چرکی وجود داشته باشد حتما بایستی درمان و جراحی انجام شود.

    نکته آخر

    راه های درمان خانگی عفونت های لوزه

    • بهترین کار استراحت کردن است.
    • خیلی کم و به صورت آهسته استراحت کنید.
    • اگر به دنبال مسکن های غیر شیمیایی هستید، ترکیب عسل و آبلیمو بسیار تاثیر گذار است.
    • حدالامکان از مایعات استفاده کنید.
    • از غذا های نرم استفاده کنید.
    • تا جایی که می توانید مایعات بنوشید و غذاهای نرمی مصرف کنید که راحت تر بلعیده شوند.
    • اگر به عفونت لوزه ها دچار هستید هنگام غذا خوردن آب بنوشید.
    • نوشیدن چای داغ همراه با عسل، گلودرد شما عزیزان را کاهش می دهد.
    • غرغره کردن آب نمک با آب گرم به کم شدن گلودرد ناشی از التهاب لوزه ها کمک بسیاری می کند.
    • تا جایی که می توانید از قرار گرفتن در معرض محرک هایی از هوای خشک، محصولات پاک کننده، دود سیگار پرهیز کنید.
    • نگارش و گردآونده: رضا رحیمی
    0

    تجربیات محیط پیرامونی و تعاملات ارتباطی اجتماعی و لمسی باعث تحریک و بهبود سلامت مغز کودک می شود. محیط زندگی کودک هرچقدر از لحاظ دیداری، شنیداری، حرکتی، چشایی، بویایی، لمسی قوی تر باشد باعث تحریک گیرنده های حسی و تقویت زنجیره سلولی و نورونی مغز کودکان خواهد شد. باید بدانیم مغز هیچگاه استراحت ندارد. مغز 24 ساعت شبانه‌روز کار می‌کند و برای پیشرفت به تحریک نیاز دارد. در این مطلب به 14 راه تحریک سلامت مغزی در کودکان خواهیم پرداخت و اینکه چگونه می توان مهارت‌های اجتماعی، عاطفی، حرکتی و ذهنی را در فرزندان خود پرورش و تقویت کنیم.

    سلامت مغز یعنی چه؟

    تجربیات و محرک‌هایی که مغز در اولین مراحل زندگی دریافت می‌کند، چگونگی شکل‌گیری مسیرهای بیولوژیکی را تعیین می‌کند که نه تنها در یادگیری و رفتار تأثیر می‌گذارد، بلکه بر سلامت عمومی در طول زندگی نیز تأثیرگذار است.
    بر همین مبنا می توان نتیجه گرفت که برای سلامتی ایده‌آل مغز لازم است کودکتان مهارت‌های اجتماعی را یاد بگیرد و به درستی پاسخگوی آنچه در مدرسه از او انتظار دارند باشد. بنابراین، در این مطلب ما ایده‌هایی برای تحریک سلامت مغز فرزندتان ارائه خواهیم داد.

    تمرینات نوروبیک برای تحریک سلامت مغز

    تمرینات نوروبیک تمرینات ذهنی است که برای ایجاد مسیرهای عصبی جدید در مغز با استفاده از حواس به روش‌های غیرمتعارف طراحی شده‌اند و با عنوان ورزش هوازی مغز یا ورزش مغز نیز شناخته می‌شوند. در اصل، تمرینات نوروبیک مجموعه‌ای از تمرینات است که به شما این امکان را می‌دهد که هم از طریق فعالیت‌های جسمی و هم ذهنی با هر دو طرف مغزتان کار کنید.
    همان‌طور که در ادامه خواهید دید، تمرینات بدنی و ذهنی را توصیه کرده‌ایم که باعث افزایش و پیشرفت ارتباطات عصبی در مغز می‌شوند. سفالگری یا بازی با گل رس، در حین این که هماهنگی دست و چشم را به خوبی انجام می‌دهد، گزینه‌ای عالی برای تحریک مهارت‌های حرکتی ظریف نیز می‌باشد

    ترسیم خطوط موازی

    از کودکتان بخواهید دو مداد بردارد و هر کدام را در یک دستش بگیرد. یک کاغذ بزرگ جلویش بگذارید، اگر کاغذ بزرگ ندارید، از دو برگه استفاده کنید. اکنون زمان آن رسیده است که کارتان را شروع کنید: نقشه کار این است که کودک شما باید هم‌زمان با هر دو دستش خطوطی را ترسیم کند.
    او باید حرکات مختلفی را امتحان کند: از بالا و پایین، دایره‌ای و غیره. این تمرین ساده (و سرگرم‌کننده) مهارت‌های حرکتی ظریف و نوشتن را تقویت می‌کند.

    چهار دست ‌و پا رفتن

    بیاید یه وقت‌هایی وانمود کنیم کودک هستیم و چهار دست‌وپا راه برویم! هدف از این بازی بهبود هماهنگی و فعال‌سازی مغز از طریق بینایی و یادگیری کینستیکی (حرکتی) است.
    برای انجام این بازی، فرزند شما باید همزمان حرکت بازو و پا را برای حرکت به جلو انجام دهد، مانند وقتی که کودک چهار دست و پا می‌رود. هنگامی که فرزندتان ریتم دارد، می‌توانید تغییراتی را با حواس دیگر اعمال کنید. به عنوان مثال، با پخش آهنگ به جلو حرکت کند و با قطع آهنگ حرکت او هم متوقف شود.

    تاثیر بازی‌های فکری در سلامت مغز

    با انجام فعالیت‌ها و بازی‌های تکرارشونده حافظه کودک خود را تحریک کنید. انجام بازی‌های تقویت‌کننده‌ی حافظه می‌تواند برای افراد خانواده هم بسیار سرگرم‌کننده باشد و به بچه‌ها کمک کند تا در زمینه‌های فکری که اغلب در آن‌ها تمرینی ندارند فعالیت کنند.

    ساخت پازل برای تحریک مغز

    جورچین یا همان پازل به این معنی است که کودک باید تصویر کاملی از قطعات کوچک بسازد و بدین ترتیب مهارت‌های تمرکز و منطق در او تقویت شود. کم‌کم جورچین‌های با تعداد قطعات بیشتر را انتخاب کنید. به یاد داشته باشید که سنین توصیه‌ شده توسط سازنده اسباب‌بازی فقط یک پیشنهاد است و شما می‌توانید با توجه به توانایی‌های فرزندتان از پازل‌های متفاوتی استفاده کنید.

    سودوکو

    کودکان بزرگ‌تر می‌توانند جداول سودوکو را حل کنند. این تمرینات برای تقویت تمرکز، تفکر منطقی و توجه فوق‌العاده‌اند.

    نقاشی کشیدن و سلامت مغز

    نقاشی باعث افزایش خلاقیت و ابراز احساسات می‌شود. برای فرزندتان یک کتاب بخوانید و سپس از او بخواهید در مورد آنچه خوانده‌اید، نقاشی یا طراحی کند. به این ترتیب، به او کمک خواهید کرد تا روی خلاقیت، حافظه، درک مطلب و ابراز احساسات کار کند.

    موسیقی و سلامت مغز

    آموزش نوازندگی یک فعالیت خوب برای تحریک سلامت مغز کودک است. به عنوان مثال، نواختن پیانو مستلزم فهمیدن نت‌هایی است که می‌خواند، رمزگشایی آن‌ها و در نهایت تبدیل آن‌ها به حرکات دست است، که باید به خوبی هماهنگ باشد تا صدای خوبی تولید کند.

    تحریک مهارت‌های حرکتی ظریف

    سفالگری یا بازی با گل رس، در حین این که هماهنگی دست و چشم را به خوبی انجام می‌دهد، گزینه‌ای عالی برای تحریک مهارت‌های حرکتی ظریف نیز می‌باشد. شما می‌توانید با کودک خود بازی کنید تا انواع حیوانات را بسازد و حتی بازی را به داستانی که خوانده‌اید مرتبط کنید تا در درک مطلب و ایفای نقش داستان نیز مهارت پیدا کند.

    پریدن، جهیدن، خیزیدن، لی لی کردن، اجرای حرکات تقلیدی حیوانات، هواپیما، بازی باشن و ماسه، بریدن، مچاله کردن کاغذ، ترسیم با دو دست، رقص، نوازندگی سازها، خواندن کتب، بازی های معما، خواندن اشعار همه و همه موجب تقویت مغز کودکان خواهد شد در کنار آن تغذیه مطلوب نیز توصیه می شود.

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    0

    خواندن یعنی شناسایی و باز شناسی نمادهای تصویری و نوشتاری با رمزگشایی آن. ولی نوشتن یعنی بازآفرینی و تولید و رمزگذاری معنادار محتواهای شنیداری و تبدیل آن به نمادهای نوشتاری همراه با درک مطلب. اختلال در خواندن و نوشتن و ریاضی و حساب ناشی از عملکرد ضعیف فرایندهای ذهنی مغز و سیستم اعصاب شناختی فرد است. بسیاری از صاحب نظران معتقد هستند که نوشتن و روزنگاری یا خاطره نویسی می تواند در سلامت مغز و اعصاب نقش مهمی را ایفا کند. در این مطلب ابعاد مختلف این موضوع بررسی و 5 دلیل مهم آن نیز ذکر شده است.

    تقویت قوای ذهنی و سیستم ایمنی با نوشتن

    جیمز دبلیو پنه‌بکر، استاد و روان‌شناس اجتماعی در پژوهش خود دریافت افرادی که اندیشه‌ها و افکار و احساسات خود را می‌نویسند وضعیت جسمی و روانی سالم‌تری دارند. نوشتن به آن‌ها کمک می‌کند تا بتوانند به تجربه‌های زیسته خود نظم ببخشند و از آن بیاموزند.

    نوشتن علاوه بر تقویت قوای ذهنی، سیستم ایمنی افراد را هم تقویت می‌کند. یکی از دلایل آن این است که در نوشتن ازاحساسات درونی از ضمیر “من” برای تأکید بر دیدگاه خود استفاده می‌کنید. با این کار با احساسات و عواطف خود مرتبط می‌شوید و می‌توانید روشن‌تر درباره آن‌ها فکر کنید و در نتیجه بهتر می‌توانید این احساسات را به دیگران منتقل کنید تا حمایت و کمک‌هایی که نیاز دارید، دریافت کنید.

    روز پربارتر با نوشتن خاطرات روزانه

    در دوران سختی‌ها، بیشتر اوقات با احساس نه چندان خوشایندی از خواب بیدار می‌شویم. روزِ پیش رو هول‌انگیز به نظر می‌رسد. “روز‌نگاری” نوعی جریان سیّال ذهن است.

    هر فکری که از ذهن می‌گذرد را بنویسید بی‌دغدغه بی‌معنی بودن یا درست و غلط بودن‌های زبانی؛ فقط هرچه از ذهن‌تان می‌گذرد بنویسید، ذهن خود را آزاد کنید تا شاید افکار امید‌بخش‌تری بتواند در آن جای گیرد. بهتر است سه صفحه در روز بنویسید که حدود 30 دقیقه زمان می‌برد. این نظریه معتقد است با داشتن روزی پر‌بارتر، نتیجه‌ٔ زمانی که صرف نوشتن کردید را خواهید دید.

    کاهش اضطراب و استرس و افکار منفی

    وقتی احساسات خود را می‌نویسیم یاد می‌گیریم که خود را بشناسیم و دریابیم چه احساسی داریم و چگونه فکر می‌کنیم و چطور افراد و موقعیت‌های زندگی ما را آزرده می‌کنند. این آگاهی به معنای توانایی مهار احساسات و بروز واکنش‌هایی است که در هر موقعیت بهترین واکنش ممکن باشند.

    پژوهش‌ها نشان می‌دهد افزایش خود‌آگاهی نشانه‌های افسردگی، اضطراب و استرس و افکار منفی را کاهش می‌دهد و باعث بهبود وضعیت در هر زمینه از زندگی خواهد شد.

    مدیریت احساسات و افکار

    “مهم‌ترین فایده درمانی نوشتن این است که فعالیتی رها و آزاد است و پیشرفت در آن فقط به خودمان و توانایی‌هایی که داریم بستگی دارد. امور بسیاری در زندگی خارج از کنترل ما هستند یا فراتر از توان اقتصادی ما قرار دارند در نتیجه امکان انجام آن‌ها را نداریم، اما خریدن قلم و دفترچه کوچکی به راحتی ممکن است و می‌تواند به ما احساس رهایی بدهد تا بتوانیم احساسات خود را مدیریت کنیم”.

    دریافت پیام‌های مثبت ذهنی

    یکی از بی‌رحمانه‌ترین رنج‌ها حمله به خود و خود‌سرزنش‌گری است. با روزنگاری می‌توانیم آنچه که در ذهن‌مان می‌گذرد و به خودمان می‌گوییم به روشنی ببینیم و دریابیم که ما با هیچ‌کس اینطور برخورد نمی‌کنیم چه برسد به کسی که دوستش داریم. می‌توانیم این پیام‌های منفی ذهنی را تغییر دهیم، با خودمان مهربان‌تر باشیم و با کاستن از اضطراب و استرس روابط خوب با دیگران هم شکل می‌گیرد و رشد می‌کند”.

    نگارش و گردآورنده:رضا رحیمی

    منبع: BBC

    0

    مغز انسان به دو نیم‌کره راست و چپ تقسیم شده‌است. دانشمندان در حال کاوش در ارتباط با چگونگی غلبه یکی از نیم‌کره‌ها بر دیگری در رفتارهای شناختی -چیزی که آن‌ها را از هم جدا می‌کند هستند.

    معمولاً تعمیم‌هایی کلی در روانشناسی عمومی به وجود می‌آیند که وظایف معین (مثل استدلال، خلاقیت و …) را به یکی از دو طرف راست یا چپ نسبت می‌دهند. با چنین نظریاتی باید با احتیاط مواجه شد زیرا این وظایف اغلب در هر دو طرف مغز انسان توزیع می‌شود.در تحقیق منصوری و رقیب دوست 1387 عنوان شده دیدگاه سنتی درباره رابطه مغز و زبان, نیمکره چپ را نیمکره غالب و پردازشگر اطلاعات مختلف زبانی از جمله اطلاعات نحوی می داند, اما مطالعات اخیر نشان می دهند که در این زمینه نیمکره راست نقشی به مراتب مهم تر از آنچه تاکنون تصور می شده برعهده دارد. هدف پژوهش حاضر آن است که با ارزیابی و مقایسه عملکردهای زبانی و شناختی در بیماران آسیب دیده از دو ناحیه نیمکره راست و چپ مغز, اطلاعات جدیدی در مورد چگونگی توانایی های دو نیمکره به دست دهد. روش: در این پژوهش که به صورت توصیفی– تحلیلی و مورد– شاهد انجام شد, 10 بیمار آسیب دیده در ناحیه نیمکره راست, 10 بیمار آسیب دیده در ناحیه نیمکره چپ و 10 فرد طبیعی (شاهد) مورد آزمون قرار گرفتند. آزمودنی ها بر اساس ویژگی ها و معیارهای خاصی انتخاب و عملکرد آنها با اجرای آزمون های روانی کلامی, شباهت ها و حافظه عددی و درج واژه در جمله ارزیابی گردیدند. یافته ها: در آزمون روانی کلامی, تفاوت عملکرد هر دو گروه بیماران معنادار بود (p

    وظایف نیم کره راست:

    چپ و راست تعاملی است و تکمیل کننده هم هستند علیرغم تشابهات تفاوت های عملکردی در قشر مخ مشهود است.

    استدلال خطی و وظایف مربوط به زبان مثل دستور زبان و واژگان، اغلب به نیم‌کره چپ مربوط می‌شوند.
    دیسکلکیولیا یک سندرم عصبی است که منجر به آسیب محل اتصال لوب گیجگاهی و لوب آهیانه‌ای چپ می‌شود و با عوارضی چون ضعف مهارت شمردن، حساب کردن و ناتوانی در فهم و بکارگیری مفاهیم ریاضی همراه است.

    در مقابل، مشخصات مربوط به لحن مانند زیر و بمی وتکیه معمولاً به نیم‌کره راست مربوطند عمل‌کردهایی مثل پردازش محرک‌های دیداری و شنیداری، درک فضایی، درک چهره، و استعداد هنری در ارتباط با نیم‌کره راست می‌نمایند.

    مدارکی وجود دارد مبنی بر این که نیم‌کره راست در شرایط ناشناخته و نیم‌کره چپ در موارد تکراری و روزمره بیش از دیگری درگیر هستند.

    اعمال مشترک دیگری مثل حساب، تشخیص محل صدا و احساسات، بیشتر به‌طور دوجانبه اداره می‌شوند.

    نیم‌کره راست نیم‌کره چپ
    محاسبه عددی (محاسبه تقریبی، مقایسه اعداد، تخمین) محاسبه عددی (محاسبه دقیق، مقایسه اعداد، تخمین)
    فقط نیم‌کره چپ: بازیابی اطلاعات
    زبان: زیر و بمی، تکیه، واقع‌گرایی زبان: دستور، واژگان، معنا و ریشه کلمات

    تا کنون علم درباره برتری سیستم پردازش اطلاعات شناختی در مغز در دو نیمکره های مغزی مطالب زیادی را به بشریت هدیه کرده است، بطور کلی اینکه نیمکره چپ مسول پردازش اطلاعات کلامی و نیمکره راست مسول پردازش اطلاعات غیرکلامی است و اینکه غلبه طرفی مغز در سن تا 3 و 3 و نیم سالگی در کودکی اتفاق می افتد ولی جانبی شدن نیمکره های مغزی و پردازش اطلاعات شناختی در سن 10 و 11 سالگی اتفاق می افتد و اینکه گوش برتری راست یا چپ، چشم برتری راست یا چپ و دست برتری راست یا چپ چه تاثیری در دریافت اطلاعات تصویری، نمادی، بیان کلامی، درک مطلب دارد و برای پردازش آن در نیمکره های مغزی 1675 نوع پردازش شناختی انجام می گیرد(رحیمی،1398)حائز اهمیت است. ولی اکنون کشف جدیدی در این حوزه صورت گرفته که بسیار قابل تامل است.

    دلایل غلبه‌ی نیمکره‌ای در مغز کشف شد

    نیمکره‌‌های چپ و راست مغز در کارهای متفاوتی تخصص یافته‌اند. با این حال، تا کنون به درستی درک نشده که چرا در مورد هر وظیفه‌ی خاص، یک نیمکره از مغز بر دیگری غالب است.

    نیمکره‌‌های چپ و راست مغز در کارهای متفاوتی تخصص یافته‌اند. با این حال، تا کنون به درستی درک نشده که چرا در مورد هر وظیفه‌ی خاص، یک نیمکره از مغز بر دیگری غالب است. محققین دانشگاه رور بوخوم آلمان آخرین یافته‌‌های خود در این زمینه را تشریح کرده‌اند. آن‌ها توانستند در مغز کبوترها این نکته را توضیح دهند که غلبه‌ی نیمکره‌ای، به خاطر اختلاف اندکی در الگوهای فعالیت زمانی در هردو نیمکره می‌باشد.

    دو نیمکره‌ی مغزی توسط باندلهای ضخیم عصبی به یکدیگر متصل هستند که سطح اتصال commissure نامیده می‌شوند. دکتر گونتورکون اینگونه توضیح می‌دهد: در گذشته، تصور می‌شده که نیمکره‌ی غالب توسط این سطح اتصال، سیگنال‌‌های مهارکننده‌ای به نیمکره‌ی دیگر می‌فرستاده است، که باعث سرکوب شدن برخی عملکردهای خاص در آن ناحیه می‌شده است. با این حال، برهمکنش‌‌هایی که بین دو نیمکره به وجود می‌آید، هم مهارکننده هستند، هم تحریک کننده. همین باعث شده که تاکنون دلیل نامتقارن بودن عملکرد نیمکره‌‌ها، به صورت یک راز باقی بماند.

    محققان این بار با یک رویکرد جدید به سراغ این سوال رفته اند. آن‌‌ها کبوترهایی را برای انجام آزمون تشخیص رنگ انتخاب کردند و فعالیت هرسلول در قسمت پیش مغز visuomotoric در مغز پرنده را استخراج کردند. این قسمت از مغز اطلاعات گرفته شده توسط حس بینایی را پردازش کرده و عملکرد حرکتی را بر مبنای ورودی‌‌های بینایی کنترل می‌کند. در پرندگان، نیمکره‌ی چپ، نیمکره‌ی غالب برای انجام این وظایف می‌باشد.

    برای تحلیل اثرات برهمکنش‌‌های بین نیمکره‌ای، آن‌ها فعالیت نورون‌هایی که با نیمکره‌ی دیگر ارتباط برقرار می‌کردند را گاهی سرکوب می‌کردند. سپس عکس العمل نورون‌‌هایی که از این نورون‌‌های نیمکره‌ی دیگر، اطلاعات دریافت می‌کردند را تحت نظارت قرار دادند. با این کار آن‌‌ها قادر بودند اثرات برهمکنش دو نیمکره را رمزگشایی کنند.

    نتیجه‌ی این پژوهش این است که: اگر هر دو نیمکره برای کنترل عملکرد با یکدیگر رقابت کنند، نیمکره‌ی چپ قادر است فعالیت نورون‌‌های موجود در نیمکره‌ی راست را با تاخیر مواجه کند. پروفسور گونتورکون اینگونه تشریح می‌کند: قضیه بسیار ساده است، نیمکره‌ی راست آنقدر کند عمل می‌کند که نمی‌تواند کنترل پاسخ‌‌های پرنده را بر عهده بگیرد. محققان نشان دادند که نورون‌‌های نیمکره‌ی چپ و راست این قابلیت را نیز دارند که فعالیت خود را با هم هماهنگ کنند.

    پروفسور گونتورکون می‌گوید: این نتایج نشان می‌دهند که غلبه‌ی نیمکره‌ای بر مبنای یک مکانیزم بسیار پیشرفته بنا شده است. این موضوع تنها روی یک اثر تحریکی یا مهاری ساده بنا نشده است، بلکه به دلیل یک تاخیر زمانی کوچک در عملکرد نورون‌‌های نیمکره‌ی دیگر رخ می‌دهد.

    نگارش و گردآونده: رضا رحیمی

    منابع:

    رحیمی، محمد 1391، اختلالات ویژه یادگیری، ناشر سپهر اندیشه، قم

    رحیمی، محمد1389 نارساخوانی شناختی، ناشر بانیان دانش، قم

    منصوری، بهاره و رقیب دوست شهلا، تازه های علوم شناختی، سال 1387،دوره 10،شماره 1(مسلسل37)

    ساینس دیلی

    0

    پردازش آوایی در مغز افراد نارساخوان شناختی

    پردازش اطلاعات شناختی آوا ها در مغز یکی از اساسی ترین مراحل یادگیری است که فرد را قادر می سازد با دنیای پیرامون خودش ارتباط مطلوب برقرار نماید. پیشنه کاوی و مصاحبه بالینی سرنخ های مفیدی را در این خصوص می دهد بطور مثال کودکان نارس با تاخیر در صحبت کردن و یادگیری در نوزادانی که قبل از هفته 39 بارداری به دنیا آمده اند بیشتر از سایر نوزادان است. مطالعات با اسکن مغزی90 نوزاد نارس که دربخش مراقبت‌ های ویژه بیمارستان سنت لوئیس در سال‌ های 2007 تا 2010 بستری بوده به دست آورده اند این نارسا خوانی را نشان می دهد و افزون بر اختلال یادگیری، تکلم و قدرت تشخیص آوا، نوزادان نارس بیشتر دچار بیش فعالی، اضطراب، مشکل روده و اختلال در دستگاه گوارش، ضعف قدرت بینایی، عفونت‌ های مکرر، اختلال‌ های عصبی و اوتیسم بوده است. می دانیم که، گفتار شامل دو مولفه اساسی است؛ جنبه زنجیری و زبر زنجیری. جنبه زنجیری گفتار را مقوله‌ های معنایی و دستوری تشکیل می‌ دهند که خود شامل واژگان، صرف، نحو و واج است. ویژگی‌ های صوتی و آوایی که نوای گفتار نامیده می‌ شوند نیز سازنده بخش زبر زنجیری گفتار هستند. نوای گفتار واحدهای بزرگتر از واج و آوا را شامل شده و در هجا و کلمه و عبارت یا جمله مشاهده می‌ شود. نوای گفتار شامل دیرش، سطح زیر و بمی، بلندی، درنگ و تکیه است. تاکنون در توصیف ارتباط غیر کلامی تعاریف متعددی نقل شده است. طبق تعریف، ارتباط غیرکلامی عبارتست از پیام‌ های آوایی و غیر آوایی که با وسایلی غیر از وسایل زبانی و زبان‌ شناسی ارسال و تشریح شده‌ اند.
    نوا خصوصیت فیزیکی گفتار بوده که نشانه کیفیت زبان است؛ مانند تکیه و آهنگ که خود شامل فرکانس پایه صدا، شدت صدا و دیرش صداهای گفتار شخص است. نوا شامل خصوصیاتی است که در یک نقطه واحد از توالی همخوان‌ ها و واکه‌ ها رخ نمی‌ دهد. در واقع این خصوصیات با یک هجای کامل، کلمه و یا عبارت در ارتباط می‌ باشند و روی یک واکه و همخوان واحد قرار ندارند. نوا بسیار پیچیده است، چند عامل با هم در شکل‌ گیری این مفهوم نقش دارند. بسیاری از این جنبه‌ ها از قبیل زیر و بمی، بلندی، دیرش، مکث و همچنین مولفه‌ ها یی چون آهنگ، تکیه، ریتم و گام در شکل‌ گیری نوای گفتار موثر هستند.

    آگاهی واجی و شناخت واج ها عنصر مهم در رسا خوانی شناختی است.
    در آگاهی واج شناسی ما با مولفه های زیر در ارتباط هستیم:
    1 _ زبان شناسی علمی است که به مطالعه و بررسی نظام مند زبان می پردازد.
    2_ آگاهی واج شناختی یا واجی دانستن و وقوف بر ساختمان آوایی، واجی و هجایی واژگان است.
    3_ آگاهی واج شناختی به دانش فرا زبانی ساختار اصوات در زبان مربوط می شود.
    4_ آوا شناسی با خواص تفصیلی و آکوستیک اصوات گفتاری و چگونگی تولید شدن آنها وچگونگی درک آن ها ارتباط دارد.
    5_ منظور از اطلاعات واجی آگاهی از قواعد حاکم بر تناظر حروف.با صدا است.
    6_ سه شکل تقطیع واژه به صداهای سازنده اش عبارتند از هجا، واج، واج های درون هجایی.

    7_ واج از دو بخش اصلی: همخوان یا صامت ها و واکه ها یا مصوت های زبان.
    8_ رشد مهارت واج شناختی کودکان از طریق شنیدن صدای کلمات صورت می گیرد نه اینکه چگونه نوشته می شوند.
    9_ برای آموزش آگاهی واج شناختی باید کودکان اصول الفبایی زبان را کشف کنند.
    10_ مشخصه اصلی اختلال واج شناختی ناتوانی در تلفظ اصوات گفتاری مورد انتظار متناسب با سن و زبان محلی فرد است.
    12_ آگاهی واج شناختی پیش بینی کننده قوی برای رشد خواندن و نوشتن است.
    13_ املا سه عنصر کلیدی دارد. تک واژشناسی. ریشه شناسی. واج شناسی.
    14_ املا در مقایسه با خواندن به طور جدی تری در اثر ضعف واج شناختی آسیب می بیند.
    15_ بهترین پیش بینی کننده برای یادگیری املا آگاهی واج شناختی است.
    16_ آگاهی واج شناختی رکن اساسی یادگیری املا است.

    حال با این مقدمه می توان گفت، پردازش آوا ها توسط قشر شنیداری در هر دو نیمکره مغز انجام می‌ شود. قشر شنیداری اولیه در دو نیمکره، به زیر و بمی و آهنگِ گفتار پاسخ می‌ دهد، اما به نظر می‌ رسد که اولویت‌ های محاسباتی متفاوتی برای هر مورد منظور شود. با وجود این که قشر شنیداری اولیه نیمکره چپ به طور خاص به ویژگی‌ های آوایی گفتار واکنش نشان می‌ دهد، قشر شنیداری اولیه در نیمکره راست مغز به ویژگی‌ های زیر و بمی گفتار پاسخ می‌ دهد. عملکرد نسبی دو نیمکره قشر شنیداری نسبت به انواع محرک، به دلیل حساسیت متفاوت این مناطق به ویژگی‌ های زمانی و طیفی (spectral مربوط به موج صدا) موجود در درون داد صوتی می‌باشد. نیمکره چپ، تغییرات سریع اطلاعات با وضوح محدود را ثبت و پردازش می کند؛ در حالی که نیمکره راست برای ثبت و تحلیل محرک‌ هایی با خصوصیات معکوس (reverse) اختصاصی شده است.

    سیستم اول، برای درک و تشخیص آوا های گفتاری، ایده‌ آل خواهد بود، اما تعیین این صداها با وضوح بالا (یعنی توالی واج‌ها) ضرورتِ وجود سیستمی با قدر

    ت تفکیک زمانی 20 تا 50 میلی‌‌ثانیه را ایجاب می‌ کند. سیستم دوم، اطلاعات زبر زنجیری گفتار (مثلا اطلاعات نوایی) را تحلیل می‌ کند؛ که در این مورد نیز به سیستمی با قدرت تفکیک زمانی 150 تا 300 میلی‌ ثانیه نیاز می‌ باشد. هیکاک و پوپل (2007) معتقدند که نیمکره چپ و راست معمولا در مقیاس‌ های زمانی متفاوتی فعالیت می‌ کنند که باند فرکانس مربوط به امواج مغزی مشخص و متمایزی را نیز نشان می‌ دهند؛ به این صورت که مکان‌ یابی فعالیت‌ های عملکردی نیمکره چپ عمدتا در محدوده باند گاما و نیمکره راست در محدوده باند تتا می‌ باشد.

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    منبع: نارساخوانی شناختی، رحیمی، محمد، ناشر بانیان دانش قم 1398

    0

    حس و حرکت ضامن بقای انسان است. جالب است بدانیم در هر روز بطور متوسط یک فرد معمولی 8000 با دیسک کمر حرکت دارد و یک کارگر یا کشاورز16000 بار دیسک کمر حرکت دارد، آسیب به آنها تمام اندام ها را تحت تاثیر قرار می دهد. در این بخش با انواع بیماری‌های عضلانی اسکلتی آشنا می شوید.

    بیماری های عضلانی اسکلتی

    سیستم اسکلتی و عضلانی ، شامل انواع مختلفی از ماهیچه است که هر کدام نقش اساسی در عملکرد بدن دارند. ماهیچه ها به فرد اجازه می دهند حرکت کند، حرف بزند و غذا بخورد. آن ها ضربان قلب، تنفس و هضم را کنترل می کنند. سایر عملکردهای به ظاهر نامربوط، از جمله تنظیم دمای بدن و بینایی هم به نوعی به سیستم عضلانی وابسته هستند.

    بیماری های اسکلتی عضلانی

    بیماری های اسکلتی عضلانی به تمامی بیماری ها و اختلالات مربوط به استخوان ها، مفاصل و ماهیچه ها اشاره دارد. شایان ذکر است دردی که بر اثر انواع اختلالات اسکلتی عضلانی ایجاد می شود، زندگی و فعالیت روزمره فرد را دچار اختلال خواهد نمود.

    به طور کلی از انواع بیماری های اسکلتی عضلانی، می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

      • آرتروز مفاصل و ستون فقرات
      • دیسک بین مهره ای
      • انحراف ستون فقرات
      • التهاب تاندون و مفاصل
      • فیبرومالژیا
      • سندرم درد میوفاشیال
      • سندرم کانال کارپ
      • انواع میوپاتی ها و نوروپاتی های محیطی

    بخش های بدن در معرضبیماری های اسکلتی عضلانی

    بخش هایی از بدن که امکان ابتلا به بیماری های اسکلتی عضلانی در آن ها وجود دارد، عبارتند از:

    • زانو
    • کمر
    • گردن
    • لگن
    • شانه ها
    • مچ و انگشتان دست
    • کف پا و ساق پا

    ساختار سیستم عضلانی اسکلتی

    عملکرد ماهیچه ها اغلب با فعالیت های پاها، بازوها و سایر اندام ها همراه هستند، اما عضلات در حرکات ظریف تر مانند حالت صورت، حرکات چشم و تنفس نقش دارند. سیستم عضلانی را می توان به سه نوع ماهیچه اسکلتی، صاف و قلبی تقسیم کرد.

    عضله اسکلتی

    ماهیچه های اسکلتی، ماهیچه هایی هستند که فرد می توانند آگاهانه آن ها را کنترل کند. آن ها به استخوان ها متصل شده و با انقباض خود باعث حرکت استخوان ها می شوند.

    عضله صاف

    عضلات احشایی که ضعیف ترین بافت عضله هستند که از طریق اندام های بدن، در نقل و انتقال مواد های مختلف بدن نقش دارند. از آنجا که عضله احشایی توسط قسمت ناخودآگاه مغز کنترل می شود، به عنوان عضله غیر ارادی شناخته می شود، زیرا فرد نمی تواند آن ها را کنترل کند.

    عضله قلبی

    دیگر عناصر سیستم اسکلتی عضلانی

    • رباط ها
    • تاندون ها
    • مفصل
    • غضروف
    • اعصاب
    • عضلات اسکلتی

    عملکرد سیستم عضلانی اسکلتی

    • تنفس. تنفس به استفاده از عضله دیافراگمی وابسته است.
    • تنظیم دما. حفظ دمای طبیعی بدن عملکرد مهم سیستم عضلانی است.
    • ثبات. تاندون های عضلانی در مفصل زانو و مفصل شانه در ثبات بدن بسیار مهم هستند.
    • گردش خون. عضله صاف در شریان ها و رگ ها نقش مهمی در گردش خون در بدن دارند.
    • هضم. غذا از دستگاه گوارش با حرکت موج مانند عضله ها (پریستالالیس) حرکت می کند.
    • ادرار. ماهیچه ها و اعصاب برای نگه داشتن و رهایی ادرار از مثانه باید با هم همکاری کنند.
    • وضعیت. ماهیچه های اسکلتی در هنگام نشستن یا ایستادن بدن به وضعیت صحیح بدن کمک می کنند.
    • تحرک. وظیفه اصلی سیستم عضلانی تحرک است. وقتی عضلات منقبض می شوند، آن ها منجر به حرکت های مختلف بدن می شوند.
    • زایمان. عضلات صاف در رحم هنگام زایمان منبسط و منقبض می شوند. این حرکات جنین را از طریق واژن انتقال می دهند. همچنین، عضلات کف لگن به هدایت سر نوزاد در کانال زایمان کمک می کند.
    • کنترل حرکات چشم. شش ماهیچه اسکلتی در اطراف چشم، حرکات آن را کنترل می کند.
    • محافظت از اندام. ماهیچه های داخل تنه از اندام های داخلی در قسمت جلویی، کناره ها و پشت بدن محافظت می کنند. استخوان های ستون فقرات و دنده ها نقش بیشتری در محافظت از بدن دارند.

    شایع ترین بیماری های سیستم اسکلتی عضلانی

    اختلالات اسکلتی عضلانی (MSD) شرایطی هستند که می توانند بر روی عضلات، استخوان ها و مفاصل تأثیر بگذارند. MSDs رایج هستند و خطر ابتلا به آن ها با افزایش سن بیشتر می شود. شدت MSD می تواند متفاوت باشد. در بعضی موارد باعث درد و ناراحتی می شوند که فعالیت های روزمره فرد را مختل می کند. تشخیص زودرس و درمان آن ها ممکن است به کاهش علائم و بهبود پیش آگهی بلند مدت بیماری کمک کنند.

    آرتروز

    آرتروز در حقیقت همان ورم و حساسیت یک یا چند مفصل است. علائم اصلی آرتروز درد مفصلی و خشک شدن آن ها است که معمولاً با افزایش سن فرد بدتر شده و شدت می گیرد. شایع ترین انواع آرتروز شامل استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید می شود.

    استئوآرتریت

    استئوآرتریت، نوعی بیماری است که باعث تجزیه غضروف می شود که از انتهای استخوان های مفاصل محافظت می کند. این بیماری منجر به ساییدگی استخوان و درد قابل توجه، آسیب به استخوان ها و بافت های همبند، التهاببافت اطراف و محدودیت در حرکت می شود.

    آرتریت روماتوئید

    آرتریت روماتوئید (RA) یک بیماری خود ایمنی است که باعث التهاب مزمن مفاصل می شود. بیماری های خود ایمنی، بیماری هایی هستند که وقتی بافت های بدن به اشتباه توسط سیستم ایمنی بدن مورد حمله قرار می گیرند بروز می کنند. در حالی که التهاب بافت مفاصل و خود مفاصل از علائم اصلی آرتریت روماتوئید است، این بیماری می تواند باعث التهاب خارج از مفصل و آسیب در اندام های دیگر هم شود. آرتریت روماتوئید می تواند بر روی چندین عضو دیگر بدن تأثیر بگذارد. به همین علت آرتریت روماتوئید را یک بیماری سیستمیک و گاهی بیماری روماتوئید می شناسند. آرتریت روماتوئید که در افراد زیر 16 سال شروع می شود، به آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان (JIA) یا آرتریت روماتوئید نوجوان JRA معروف است.

    علاوه بر این عفونت ها یا بیماری های زمینه ای مانندپسوریازیس یا لوپوس می تواند باعث ایجاد انواع دیگری از آرتروز شود. بسته به نوع آرتروز، درمان فرد متفاوت خواهد بود. البته هدف اصلی از درمان آرتروز کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی فرد مبتلا است.

    نرمی استخوان

    • کلمه (Osteomalacia) به معنای “استخوان های نرم” است.
    • به عبارتی این شرایط مانع از جذب شدن مواد معدنی و سفت شدن استخوان ها می شود.

    در نتیجه استخوان ها ضعیف شده و احتمال خم شدن و شکستگی در آن ها افزایش می یابد. فقط بزرگسالان دچار بیماری نرمی استخوان یا استئومالاسیا می شوند. این بیماری در کودکان راشیتیسم نامیده می شود. پوکی استخوان در زنان شایع تر است و اغلب در دوران بارداری اتفاق می افتد. نرمی استخوان با پوکی استخوان را اشتباه نگیرید. هر چند هر دو باعث شکستگی استخوان هستند. اما نرمی استخوان یا استئومالاسی مانع از سفت شدن استخوان ها می شود و پوکی استخوان باعث تضعیف استخوان می شود.

    پوکی استخوان

    پوکی استخوان باعث ضعف و شکنندگی استخوان ها می شود. شکستگی های مربوط به پوکی استخوان بیشتر در مفصل ران، مچ یا ستون فقرات رخ می دهد. استخوان بافت زنده ای است که مدام در حال شکسته شدن و جایگزینی است. پوکی استخوان وقتی ایجاد می شود که ایجاد استخوان جدید با از بین رفتن استخوان پیر همخوانی نداشته باشد. پوکی استخوان زنان و مردان از همه نژادها را تحت تأثیر قرار می دهد. اما زنان سفید پوست و آسیایی به ویژه زنان مسن که یائسگی را پشت سر می گذارند بیشتر در معرض خطر قرار دارند.

    داروها، رژیم غذایی سالم و ورزش با تحمل وزن می توانند به جلوگیری از ضعف استخوان یا تقویت استخوان های ضعیف در حال حاضر کمک کنند. پوکی استخوان، بیماری است که باعث کاهش چگالی و استحکام استخوان ها می شود زیرا در این شرایط ضعیف شدن استخوان ها سریعتر از رشد استخوان رخ می دهد. این بیماری می تواند ناشی از ژنتیک یا عادات ناسالم زندگی مانند کمبود کلسیم یا ویتامین D وسیگار باشد.

    سندرم تنگی کانال مچ دست

    سندرم تونل کارپانل یک مشکل شایع است که باعث بروز درد، بی حسی و مور مور شدن دست ها و بازو می شود. این عارضه زمانی ایجاد می شود که یکی از اعصاب اصلی دست عصب میانی (مدیان) با وارد شدن به مچ دست فشرده شدن یا در تنگنا قرار می گیرد. در بیشتر بیماران، سندرم تونل کارپال یا همان تنگی کانال مچ دست با گذشت زمان شدیدتر می شود. به همین خاطر است که تشخیص و درمان سریع این عارضه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. زیرا در ابتدای بروز این مشکل فرد می تواند به راحتی با استفاده از آتل مچ دست یا پرهیز از انجام فعالیت های خاصی علائم این عارضه را درمان کند. برای جلوگیری از آسیب دائمی مچ دست و برای برداشتن فشار از روی عصب مدیان عمل جراحی نیاز است.

    تاندونیت

    • تاندونیت التهاب یا سوزش تاندون است.
    • این بیماری باعث ایجاد درد و حساسیت به بیرون از مفصل می شود.

    در حالی که تاندونیت ممکن است در هر یک از تاندون ها ایجاد می شود، اما بیشتر در اطراف شانه ها، آرنج ها، مچ دست ها، زانوها و پاشنه رخ می دهد.

    برخی از نام های متداول برای مشکلات مختلف تاندونیت، عبارتند از:

    • آرنج تنیس
    • آرنج گلفر
    • شانه پارچر
    • شانه شناگر
    • زانوی جامپر

    بیشتر موارد تاندونیت را می توان با استراحت، فیزیوتراپی و داروهایی برای کاهش درد درمان کرد. اگر تاندونیت شدید باشد و منجر به پارگی تاندون شود، ممکن است بیمار به عمل جراحی نیاز داشته باشد. درمان و بهبودی تاندون ها ممکن است شش هفته یا بیشتر طول بکشد.

    دیستروفی عضلانی

    دیستروفی عضلانی اشاره به گروهی از بیماری ها دارد که باعث ضعف پیشرونده و از بین رفتن حجم قابل توجهی از عضلات می شود. در بیماری دیستروفی عضلانی، ژن های غیرطبیعی یا همان جهش های ژنتیکی در تولید پروتئین های لازم برای تشکیل ماهیچه سالم دخالت کرده و باعث مشکلات عضلانی برای فرد مبتلا خواهد شد. انواع مختلفی از دیستروفی عضلانی وجود دارد. البته علائم شایع ترین نوع از این بیماری بیشتر در دوران کودکی و نوزادان پسر را درگیر می کند. علاوه بر این انواع دیگری نیز دارد که تا بزرگسالی هیچ علامتی از خود نشان نداده و به صورت خاموش در بدن فرد حضور خواهد داشت. هیچ درمانی برای دیستروفی عضلانی وجود ندارد اما داروها و درمان می تواند به مدیریت علائم و کندتر شدن روند بیماری کمک زیادی کند.

    میاستنی گراویس

    نام این بیماری از ریشه آلمانی و لاتین گرفته شده و به صورت تحت الفظی به معنای «ضعف عضلات شدید» است. بیماری میاستنی گراویس یا Myasthenia gravis، اختلال عصبی عضلانی خود ایمنی مزمن است که با ضعف گروه های عضلانی مشخص می شود. بیماری میاستنی گراویس نه جزء بیماری های ارثی است و نه جزء بیماری های واگیری اما ممکن است چندین نفر از اعضای یک خانواده را درگیر کند. تعداد زیادی از مبتلایان این بیماری تشخیص داده نمی شوند. بیماری میاستنی گراویس می تواند فارغ از نژاد، جنسیت و سن برای هر فردی از هر نژاد، جنسیت و سنی اتفاق بیفتد. این بیماری در بین زنان کم تر از 40 سال و مردان بالای 60 سال شایع تر از دیگر افراد است.

    بورسیت

    بورسیت، التهاب دردناک بورساها است. Bursae کیسه های کوچک و پر از مایعات در مناطقی از بدن هستند که در معرض حرکت و اصطکاک (مالش) است. Bursae حاوی مقدار کمی مایع سینوویال یک مایع روان کننده روشن است که نقش موثری در حرکت بین استخوان ها، تاندون ها و عضلات در نزدیکی مفاصل دارد. بورسیت معمولاً روی شانه تأثیر می گذارد اما در بورسایی که در نزدیکی سایر مفاصل اصلی قرار دارد، از جمله باسن، آرنج، زانوها و پاشنه نیز شایع است. علائم آن شامل درد و التهاب است که از علل مختلفی مانند فعالیت بدنی شدید و آسیب دیدگی ناشی می شود. درمان به طور معمول شامل استراحت مفصل آسیب دیده و جلوگیری از تحریک بیشتر است.

    درمان بیماری های اسکلتی عضلانی

    تشخیص به موقع انواع بیماری های عضلانی اسکلتی، عاملی اساسی جهت درمان و جلوگیری از آسیب بیشتر بدن محسوب می گردد.

    لازم به ذکر است که درمان بیماری های استخوانی، به شدت آسیب دیدگی بستگی دارد.

    به عنوان مثال زمانی که بیماری در مراحل اولیه باشد، با تجویز حرکات ورزشی خاص و همچنین داروهای مسکن می توان درد را تسکین بخشید.

    اما چنانچه بیماری شدت یافته باشد، جهت درمان و کنترل درد؛ روش های متعددی وجود دارد که در راستای تسریع روند بهبودی می توان از آن ها بهره برد.

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

    0

    7 علامت و نشانه آب مروارید چشم

    آب مروارید در ابتدا ناچیز است و ممکن است تاثیر کمی بر بینایی شما داشته باشد. شما هرروز از عدسی چشم استفاده می‌کنید. با افزایش سن، احتمال آب مروارید بیشتر می‌شودبهترین دکتر متخصص چشم صحبت کنید. برای آشنایی با 7 نشانه آب مروارید ادامه مطلب را بخوانید.

    با افزایش سن، تجمع پروتئین‌های درون عدسی چشم شما باعث کدر شدن عدسی چشم می‌شود که بینایی چشم را با مشکل مواجه می‌کند و منجر به آب مروارید می‌شود.جراحی ترمیمی برای آب مروارید، ممکن است از دیدن دوباره جهان با همه رنگ‌های آن متعجب شوید.

    7. دردسر مضاعف

    پراشیدگی نور ناشی از کدورت عدسی چشم در آب مروارید می‌تواند باعث شود که شما دو یا چند تصویر از یک شیء مشاهده نمایید. عوامل مختلفی می‌توانند باعث دوبینی شوند. برخی از این عوامل عبارت‌اند از:

    • تومور مغزی
    • تورم قرنیه
    • مالتیپل اسکلروزیس
    • سکته مغزی
    • آب مروارید

    پراشیدگی نور ناشی از کدورت عدسی چشم در آب مروارید می‌تواند باعث شود که شما دو یا چند تصویر از یک شیء مشاهده نمایید.Healthline

    0

    علت سوزش معده چیست؟

    باید بدانیم بالا آمدن ترشحات اسیدی معده باعث سوزش در این اندام می شود که به آن رفلاکس گوارشی اطلاق می گردد. این حالت به دلیل عملکرد نادرست دریچه مری است که در حالت طبیعی مانع از بالا آمدن اسید معده به سمت مری می شود.

    سوزش معده در چه اوقاتی بیشتر بروز می کند؟

    این ناراحتی در غالب موارد شب ها به وجود می آید اما ممکن است پس از غذا خوردن نیز احساس شود.

    در چه صورتی این ناراحتی بیماری تلقی می شود؟

    زمانی که فرد بیشتر از دو بار در هفته دچار سوزش معده شود باید آن را بیماری بداند. برخی داروهای این ناراحتی به طور آزاد به فروش می رسند اما در صورت علائم غیر عادی و سوزش های بسیار مکرر یا دردناک باید با پزشک مشورت کرد تا علت بیماری تشخیص داده شود و داروهای مناسب تجویز گردد.

    برای تسکین بیماری باید از چه کارهایی پرهیز کرد؟

    برای جلوگیری از رفلاکس معده توصیه می شود فرد پس از صرف غذا دراز نکشد. پس از شام نیز بهتر است صبر کرد و کمی زمان خوابیدن را تعویق انداخت. همچنین نباید قبل از آن فعالیت شدید داشت.

    افراد مبتلا به سوزش معده باید چه نکاتی را هنگام خواب رعایت کنند؟

    سر باید از سطح بدن بالاتر قرار گیرد. البته منظور استفاده از بالشت خیلی بلند نیست بلکه بالا آمدن حدود 15 سانتی متر کافی است.

    چه داروهایی برای این بیماری تجویز می شود؟

    داروهای ضد اسید معده به طور آزاد به فروش می رسند که حالت اسیدی محیط معده را خنثی می کنند. البته این داروها بیماری را درمان نمی کنند اما علائم آن را تسکین می دهند. داروهایی دیگری نیز وجود دارند که توسط پزشک با تشخیص دقیق بیماری تجویز می گردد.

    چه مدت می توان خود درمانی را ادامه داد؟

    خود درمانی برای بهبود سوزش معده نباید بیشتر از 15 روز ادامه یابد. در واقع این داروها برای طولانی مدت توصیه نمی شود. اگر علائم بیماری ادامه یابد باید حتما با پزشک مشورت گردد.

    عوارض احتمالی رفلاکس معده چیست؟

    در طولانی مدت،‌ بازگشت مکرر اسیدهای معده می تواند التهابات دردناکی در مخاط مری ایجاد کند. به همین دلیل رفلاکس مکرر، دردناک و طولانی مدت حتما نیازمند مراجعه به پزشک است.

    چه نوشیدنی در زمان رفلاکس توصیه می شود؟

    نوشیدن یک لیوان برای کاهش اسید معده مناسب است. بر خلاف تصور عموم، نوشیدنی های گازدار به هیچ وجه توصیه نمی شود.

    غذاهای مناسب برای سوزس معده

    • زنجبیل
    • ملون
    • گوشت بدن چربی
    • رازیان
    • سبزیجات
    • موز
    • - .نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی
    0

    در این بخش با کبد و بیماری های آن بطور مختصر آشنا می شوید.

    کبد (جگر) حیاتی ترین عضو بدن که زندگی بدون آن امکان پذیر نیست و بیماری های این عضو جز بیماری های خاموش به شمار می آید. کبد به همراه لوزالمعده نقش هضم و متابولیسم بدن را برعهده دارد. لازم ذکر است که از دیگر اعضای مهم بدن کیسه ی صفرا می باشد ولی بدون آن امکان زندگی برای فرد وجود دارد در صورتی که حیات بدون کبد امکان پذیر نیست.

    علائم بیماری کبد

    وظیفه و عملکرد کبد

    از مهم ترین قسمت های بدن کبد می باشد که وظایفی مانند: فعال کردن ویتامین ها و مواد معدنی، ذخیره مواد معدنی و ویتامین ها، سوخت و ساز کربوهیدرات و استروئید ها، تبدیل نمودن آمونیاک به اوره و … می باشد.

    علائم بیماری کبد

    آسیب های کبد می تواند شامل هر چیز باشد از منشاء وراثتی گرفته تا مسمومیت و بیماری های طولانی اینها می توانند در بقیه ی عمر روی کبد تاثیر بگذارند.

    تورم شکم یکی از مشکلات جدی در بیماری کبد است که باعث افزایش مایع در شکم می شود چون باعث بالا رفتن سطح پروتئین در خون و مایع می شود.

    تغییر رنگ، زرد شدن پوست و سفید شدن چشم ها علامت آسیب های کبدی است. زردی پوست و سفیدی چشم نتیجه ی افزایش روبین خون است و اینکه کبد قادر نیست میزان را کم کرده و از بدن خارج کند.

    دردهای شکمی مخصوصا گوشه ی سمت راست قسمت بالای شکم و قسمت پایین سمت راست قفسه ی سینه نیز علامت آسیب های کبدی هستند. ممکن است ادرار زرد پررنگ شود که علت آن افزایش سطح بیلی روبین در جریان خون است که کبد آسیب دیده قادر نیست آن را از بدن حذف و از طریق کلیه ها دفع کند.

    ممکن است پوست شما شروع به خارش کند که به نظر نمی آید تمامی داشته باشد و آنقدر زیاد می شود که بثورات جلدی (جوش های پوستی) در آن دیده می شود.

    این نشانه ی دیگر کبد آسیب دیده است که مانند یک مایع در سراسر بدن جریان دارد و در خارش های شدید پوستی روی سطح پوست آشکار می شود.

    وقتی کبد آسیب دیده باشد چندین تغییر در حرکت روده ی بزرگ برای دفع نیز رخ می دهد. مثلا ممکن است شما متوجه شوید که دچار یبوست شده اید و یا تغییراتی را در ظاهر مدفوع ببینید.

    مشکلات گوارشی از جمله سوء هاضمه و بازگشت اسید معده می تواند به دنبال آسیب های کبدی اتفاق بیفتد و حتی می تواند منجر به استفراغ شود.

    همچنین آسیب های کبدی پیشرفته که منجر بهنارسایی کبد هستند. بدون هیچ توجیه پزشکی می توانند باعث از دست دادن اشتها شود و در نتیجه کاهش وزن شود.

    بطور کلی در مواردی که بیماری دچار سوء تغذیه هستند مواد مغذی باید از طریق وریدی (رگ) تزریق شود.

    نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی