امروز جمعه 09 آذر 1403
0

بیماری شارکو ماری توث یا CMT گروهی از اختلالات وراثتی است که سبب آسیب عصبی می شوند. این آسیب عمدتا در بازوها و پاها (اعصاب محیطی) بروز می یابد.

شارکو ماری توث همچنین تحت عنوان نوروپاتی وراثتی حرکتی و حسی نیز شناخته می شود. این بیماری در نهایت به ضعیف شدن و تحلیل رفتن عضلات منجر می شود. علاوه بر آن، امکان دارد فرد از دست دادن حس و انقباض های عضلانی را تجربه کرده و راه رفتن برای او دشوار شود. بد شکلی های پا از جمله چکشی شدن انگشتان و افزایش بیش از حد قوس پا نیز در مبتلایان به این بیماری شایع هستند.

علائم معمولا در پا و قسمت پایین تر از مچ آن بروز می یابند اما با این وجود می توانند در نهایت دست ها و بازوها را نیز تحت تاثیر قرار دهند. علائم بیماری شارکو ماری توث معمولا در نوجوانی یا اوایل بزرگسالی پدیدار می شوند اما با این حال، ممکن است در میانسالی فرد نیز بروز یابند.

علائم شارکو ماری توث

علائم کلیدی شامل موارد زیر می شوند:

✔ ضعیف شدن و در نهایت تحلیل رفتن عضلات قسمت پایینی پا، قسمت پایین تر از مچ پا، دست و ساعد

✔ از دست دادن حس در انگشتان دست، انگشتان پا و اندام ها

دیگر علائم می توانند موارد زیر را در بر گیرند:

✔ ناهنجاری هایی در عضلات قسمت پایین تر از مچ پا که به قوس بیش از حد کف پایا چکشی شدن انگشتان پا منجر می شوند.

✔ سختی در به کار گیری دست ها

✔ ناپایداری مچ پا و مشکلات تعادلی

✔ وجود درد در قسمت پایینی پاها و ساعد

✔ از دست دادن قسمتی از حس بینایی و شنوایی

✔ اسکولیوز

✔ کاهش رفلکس های تاندونی

علائم و شدت آن ها می توانند در بین افراد و حتی در بین خویشاوندان نزدیکی که این بیماری را به ارث برده اند به طرز قابل توجهی متفاوت باشند. ممکن است در مراحل اولیه بیماری به دلیل خفیف بودن علائم، افراد از ابتلای خود به CMT اطلاع نداشته باشند.

cmt در کودکان

نشانه های شارکو ماری توث در کودکان

در صورتی که علائم در دوره کودکی پدیدار شوند، کودک ممکن است:

نسبت به هم سالان خود سر به هواتر بوده و بیشتر در معرض تصادفات و سوانح قرار گیرد.

از آن جایی که بلند کردن پا در هر قدم دشوار می باشد، کودک راه رفتنی غیر عادی دارد.

پای کودک در هنگام بلند شدن از زمین، به جلو می افتد. (افتادگی پا)

علائم دیگر اغلب در هنگامی پدیدار می شوند که کودک دوره بلوغ را تمام کرده و وارد بزرگسالی شده است. با این وجود، این علائم می توانند در هر سنی (از جوانی تا اواخر 70 سالگی) ظاهر شوند.

با گذشت زمان، پا می تواند تغییر شکل دهد. در این وضعیت، در حالی که ران ها حجم عضلانی و شکل خود را حفظ می کنند، قسمت زیر زانو بسیار نازک می شود.

علائم با گذشت زمان بدتر شده و ممکن است موارد زیر رخ دهند:

✳ ضعف پیشرونده در دست ها و بازوها

✳ دشواری شدید در به کار گیری دست ها: برای مثال، دشواری در بستن دکمه های لباس، باز کردن درب ظروف و بطری ها

✳ درد عضلانی و مفصلی: دلیل چنین موردی این است که مشکلات در راه رفتن و وضعیت بدنی بر روی بدن فشار وارد می کنند.

✳ درد نوروپاتیک که به وسیله اعصاب آسیب دیده به وجود می آید.

✳ مشکلات تحرک و راه رفتن مخصوصا در افراد مسن تر

بیماری CMT

روش تشخیص بیماری شارکو ماری توث

در حین معاینه فیزیکی، پزشک می تواند وجود موارد زیر را بررسی کند:

⚛ علائم ضعف عضلانی در بازو، پا، دست و قسمت پایین تر از مچ پا

⚛ کاهش حجم عضلانی در قسمت پایینی پاها

⚛ کاهش رفلکس های تاندونی

⚛ از دست دادن حس در دست و پا

⚛ بد شکلی های پا مانند قوس بیش از حد آن یا چکشی شدن انگشتان پا

⚛ دیگر مشکلات ارتوپدی ماند اسکولیوز خفیف یا دیسپلازی مفصل رانی- لگنی (هیپ)

همچنین، امکان دارد پزشک انجام آزمایش های زیر را توصیه کند. این آزمایش ها می توانند اطلاعاتی را درباره وسعت آسیب عصبی و علت احتمالی آن ارائه دهند.

تشخیص بیماری شارکو ماری توث

بررسی سرعت هدایت عصبی (NCS)

این آزمایش قدرت و سرعت پیام های الکتریکی جا به جا شده بین عصب ها را سنجش می کند. الکترودهایی که بر روی پوست قرار می گیرند شوک های الکتریکی کوچکی را جهت تحریک اعصاب به بدن می رسانند. پاسخ هایی که ضعیف بوده و یا با تاخیر به وجود می آیند می توانند بیانگر یک اختلال عصبی مانند بیماری شارکو ماری توث باشند.

الکترومیوگرافی (EMG)

در این روش یک الکترود سوزنی و باریک از طریق پوست به درون عضله وارد می شود. فعالیت الکتریکی عضله در هنگام استراحت و انقباض آرام آن اندازه گیری می شود. ممکن است پزشک بتواند با آزمایش عضلات مختلف توزیع این بیماری را تعیین کند.

نمونه برداری عصبی

در این روش، از طریق یک برش بر روی پوست بخش کوچکی از عصب محیطی عضله پشت ساق پا برداشته می شود. آنالیزهای آزمایشگاهی این عصب، بیماری شارکو ماری توث را از دیگر اختلالات عصبی تمایز می دهد.

آزمایش ژنتیک

این آزمایش ها به وسیله یک نمونه خون انجام شده و می توانند شایع ترین نقص های ژنتیکی شناخته شده از نظر ایجاد بیماری شارکو ماری توث را تشخیص دهند. آزمایش ژنتیک می تواند به افراد مبتلا به این اختلال، اطلاعات بیشتری جهت برنامه ریزی برای تشکیل یا توسعه خانواده ارائه دهد.

پیشرفت های اخیر در زمینه آزمایش ژنتیک این مورد را بیشتر مقرون به صرفه و فراگیر کرده است. ضروری است تا قبل از قرار گیری تحت آزمایش ژنتیک، مشاوره ژنتیک انجام شود. زیرا در اینصورت فرد مزایا و معایب آزمایش را خواهد دانست.

آزمایش نوروپاتی

تشخیص نوروپاتی خفیف و شدید به چند روش صورت می گیرد.

سوابق بیماری

ابتدا، دکتر شما سوابق و پرونده بیماری های شما را بررسی کرده و علائم بیماری را در شما در نظر می گیرد. همچنین درباره نوع داروهایی که مصرف می کردید یا در حال حاضر مصرف می کنید، سابقه مسمومیت، تروما، شرایط کاری، سابقه بیماری های عصبی خانوادگی و نوع رژیم غذایی و مصرف الکل از شما سؤال می پرسد.

آزمایش نورولوژیک

در آزمایش نورولوژیک، رفلکس های شما، تعادل و هماهنگی عضلت، استحکام و بافت ماهیچه و توانایی نشان دادن حساسیت به فشار و دما تست می شود.

تصویر برداری و آزمایش خون

با آزمایش خون، ویتامین ها و تعادل مواد معدنی، تعادل الکترولیتی (نشان دهنده مشکلات کلیه، دیابت و …)، تیروئید، مسمومیت، آنتی بادی به ویروس های خاص و بیماری های خود ایمنی مشخص می شود. با MRI نیز می توان تومور و مشکلات اعصاب را مشخص کرد.

تشخیص الکترودی (EDX)

پزشک ممکن است برای بیمار تست EDX برای تعیین محل و درجه نوروپاتی تجویز کند. این تست شامل دو آزمایش است:

  • تست هدایت اعصاب (NCS)
  • تزریق الکترومیوگرافی (EMG)

آزمایش بافت

در برخی موارد، نمونه برداری از پوست، عضلات و اعصاب برای تشخیص نوروپاتی مورد نیاز است.

درمان قطعی بیماری شارکو ماری توث

هیچ درمان قطعی برای بیماری شارکو ماری توث وجود ندارد. با این حال، این بیماری به آرامی پیشرفت کرده. روش های درمانی وجود دارند که می توانند به فرد در مدیریت بیماری شارکو ماری توث کمک کنند.

داروی بیماری شارکو ماری توث

گاهی اوقات، بیماری شارکو ماری توث می تواند سبب درد ناشی از کرامپ های عضلانی یا آسیب عصبی شود. در صورتی که درد برای فرد یک مشکل باشد، داروهای مسکن تجویزی می توانند به کنترل درد کمک کنند.

درمان درد مچ پا

درمان غیرجراحی

# فیزیوتراپی در شارکو ماری توث

فیزیوتراپی می تواند به تقویت و کشش عضلات جهت پیشگیری از سفت شدن یا تحلیل رفتن آن ها کمک کند. یک برنامه درمانی معمولا شامل تمرینات low contact و تکنیک های کششی می شود که به وسیله مربی راهنمایی شده و توسط پزشک تایید شده اند. فیزیوتراپی در صورتی که زود هنگام شروع شده و به صورت منظم پیگیری شود می تواند به پیشگیری از معلولیت کمک کند.

# کار درمانی

ضعف در بازو ها و دست ها می تواند سبب دشواری در گرفتن اشیا و انجام حرکات انگشتان از جمله بستن دکمه ها یا نوشتن شود. کار درمانی می تواند در استفاده از وسایل کمکی به فرد کمک کند. از جمله این وسایل کمکی می توان به دسته های پلاستیکی مخصوص بر روی دسته های در یا استفاده از چفت به جای دکمه در لباس اشاره کرد.

# وسایل ارتوپدی

بسیاری از افراد مبتلا به بیماری شارکو ماری توث به کمک برخی وسایل ارتوپدی خاص جهت انجام حرکت های روزانه خود و همچنین پیشگیری از آسیب دیدن نیاز دارند. قالب ها یا بریس ها می توانند در راه رفتن یا بالا رفتن از پله ها به پا و مچ آن پایداری بخشند. می توان برای حمایت بیشتر از مچ پا استفاده از چکمه یا کفش ساق بلند را مد نظر داشت. کفش های مخصوص یا کفی هایی که در کفش ها قرار داده می شوند می تواند به بهبود راه رفتن کمک کنند. در صورت داشتن ضعف در دست یا دشواری در گرفتن یا نگه داشتن اشیا می توان استفاده از شست بند را مد نظر قرار داد.

جراحی، آخرین درمان شارکو ماری توث

در صورت شدید بودن بد شکلی های پا، جراحی های اصلاحی پا می توانند به کاهش درد و بهبود توانایی راه رفتن کمک کنند. جراحی نمی تواند ضعف یا فقدان حس را بهبود بخشد.

درمان های احتمالی آینده

محققان در حال تحقیق بر روی تعدادی از درمان های احتمالی هستند که ممکن است روزی بتوانند بیماری شارکو ماری توث را درمان کنند. درمان های احتمالی شامل دارو ها و ژن درمانی می شوند که ممکن است به پیشگیری از انتقال این بیماری به نسل های آینده کمک کنند.

ورزش کردن

سبک زندگی و درمان های خانگی شارکو ماری توث

برخی عادت ها می توانند از عوارض ایجاد شده توسط بیماری شارکو ماری توث پیشگیری کرده و در مدیریت اثرات آن به فرد کمک کنند. فعالیت های خانگی در صورتی که زود هنگام شروع شده و به صورت منظم پیگیری شوند، می توانند مصونیت و رهایش را به افراد ارائه دهند.

# به طور منظم تمرینات کششی انجام دهید

انجام تمرینات کششی می تواند به بهبود و حفظ محدوده حرکتی مفاصل و همچنین کاهش خطر آسیب دیدن کمک کند. علاوه بر آن، این تمرینات انعطاف پذیری، تعادل و هماهنگی را افزایش می دهند. در صورتی که فرد مبتلا به بیماری شارکو ماری توث می باشد، انجام تمرینات کششی منظم می تواند سبب کاهش یا پیشگیری از بد شکلی های مفصلی شود که امکان دارد در اثر کشش نامتعادل عضلات بر روی استخوان ها به وجود آیند.

# به صورت روزانه ورزش کنید

ورزش کردن به صورت منظم، می تواند عضلات را قوی نگه دارد. ورزش های low contact مانند دوچرخه سواری و شنا کردن فشار کمتری بر روی عضلات و مفاصل آسیب پذیر وارد می کنند. فرد می تواند با تقویت کردن عضلات و استخوان ها تعادل و هماهنگی خود را افزایش داده و خطر زمین خوردن را کاهش دهد.

# پایداری (تعادل) خود را افزایش دهید

ضعف عضلانی ناشی از بیماری شارکو ماری توث می تواند سبب ناپایداری فرد بر روی پا های خود شده و منجر به زمین خوردن و آسیب دیدن شدید او شود. راه رفتن با یک عصا یا واکر می تواند پایداری فرد را افزایش دهد. وجود روشنایی مناسب در شب می تواند در اجتناب از لغزیدن و افتادن به فرد کمک کند.

مراقبت از پا

داروی PXT3003

PXT3003 ترکیبی از داروهای باکلوفن، نالتروکسن و سوربیتول با دز پایین است که برای مصرف دو بار در روز ساخته شده است و منتظر تأیید FDA است. این دارو مکانیزمی چندگانه دارد: بازداری از تولید بیش از حد ژن PMP22، حفظ آکسون های محیطی عصبی و افزودن اثرات مثبت به سلول های ماهیچه ای، مفاصل عصبی و سلول های ایمنی.

مراقبت از پا اهمیت دارد

به دلیل وجود بد شکلی های پا و از دست دادن احساس، مراقبت معمول از پاها جهت کمک به رهایی و پیشگیری از علائم اهمیت دارد.

پای خود را بررسی کنید

پاهای خود را جهت پیشگیری از پینه، زخم، بریدگی و عفونت به صورت روزانه بررسی کنید.

از ناخن های خود مراقبت کنید

ناخن های خود را به صورت معمول کوتاه کنید. جهت پیشگیری از رشد ناخن ها به درون گوشت پا و همچنین عفونت ها، ناخن های خود را به صورت مستقیم کوتاه کرده و از کوتاه کردن آن ها تا لبه های بستر ناخن خودداری کنید.

کفش های مناسب بپوشید

کفش هایی را بپوشید که محافظ بوده و اندازه مناسبی دارند. برای حمایت از مچ پا می توان پوشیدن چکمه یا کفش های ساق بلند را مد نظر داشت. در صورت ابتلا به بد شکلی هایی پا مانند انگشت چکشی، می توان کفش هایی مخصوص تهیه کرد.

مراکز درمان بیماری شارکو ماری توث

بیماران می توانند برای درمان این بیماری به پزشکان متخصص عروق پا یا متخصص ارتوپدی مراجعه کنند.

انواع بیماری شارکو ماری توث

CMT انواع بسیاری دارد. در اینجا انواع عمده آن بیان شده اند.

CMT نوع 1

1 مورد از هر 3 مورد ابتلا به بیماری شارکو ماری توث را ایجاد می کند. علائم اغلب در بین سنین 5 تا 25 سالگی پدیدار می شوند. ژن های معیوب سبب تحلیل رفتن غلاف میلین عصب می شوند. با از بین رفتن این غلاف، در نهایت آکسون آسیب دیده و پس از آن عضلات بیمار پیام شفافی از مغز دریافت نمی کنند.

این مورد به ضعف عضلات و از دست رفتن حس یا بی حسی منجر می شود. کمتر از 1 فرد در هر 20 نفر به ویلچر نیاز پیدا خواهد کرد. انواع زیر شاخه CMT نوع1 CMT1A و CMT1B هستند. این دو مورد توسط تغییرات ژنتیکی متفاوتی ایجاد شده و علائم آن ها می تواند متفاوت باشد.

CMT نوع 2

در حدود 17 درصد موارد ابتلا به بیماری شارکو ماری توث را ایجاد می کند. در این مورد، ژن های معیوب به طور مستقیم آکسون ها را تحت تاثیر قرار می دهند. در این نوع CMT سیگنال ها با قدرت کافی ارسال نمی شوند تا عضلات و حس را فعال کنند. به همین ترتیب این افراد عضلات و حس لامسه ای ضعیف تر دارند.

CMT نوع 3 یا بیماری دژرین – سوتاس

یک نوع نادر از CMT است. در این مورد، آسیب به غلاف میلین به ضعف شدید عضلانی منجر می شود. حس لامسه نیز به شدت تحت تاثیر قرار می گیرد. نشانه های این بیماری معمولا در دوره شیرخوارگی قابل ملاحظه هستند.

CMT نوع 4

یک بیماری نادر است که غلاف میلین را تحت تاثیر قرار می دهد. علائم معمولا در دوره کودکی بروز یافته و بیماران اغلب به ویلچر نیاز دارند.

CMT X

به وسیله یک جهش در کروموزوم X به وجود می آید. این بیماری در مردان شیوع بیشتری دارد. یک زن مبتلا به CMT X علائمی نداشته و یا علائم آن خفیف خواهند بود.

علل شارکو ماری توث

بیماری شارکو ماری توث، یک بیماری ژنتیکی یا وراثتی است. این بیماری هنگامی رخ می دهد که جهش هایی در ژن های تاثیر گذار بر اعصاب پا، قسمت پایین تر از مچ آن، دست و بازو به وجود آید.

گاهی اوقات، این جهش ها به اعصاب آسیب می رسانند. دیگر جهش ها به غلاف میلین آسیب می زنند. غلاف میلین، پوششی محافظ است که عصب را احاطه می کند. هر دوی این موارد، سبب تضعیف جا به جایی پیام بین انتهاهای عصبی و مغز می شوند. این یعنی ممکن است برخی عضلات پیام مغز را مبنی بر منقبض شدن دریافت نکرده و به همین ترتیب فرد سکندری خورده و بر روی زمین می افتد. همچنین، امکان دارد مغز پیام های درد را از پا دریافت نکند. برای مثال امکان دارد، یک تاول که بر روی پای فرد وجود داشته پاره شود و بدون متوجه شدن فرد عفونت کند.

عوامل خطرزا

بیماری شارکو ماری توث وراثتی بوده و به همین دلیل در صورتی که یکی از خویشاوندان درجه یک فرد به این بیماری مبتلا باشد، او در معرض خطر بالاتری جهت ابتلا به این بیماری قرار دارد. دیگر عوامل نوروپاتی مانند دیابت می توانند علائمی مشابه با این بیماری را ایجاد کرده و یا علائم آن را تشدید کنند.

بیماری شارکو ماری توث

عوارض بیماری شارکو ماری توث

شدت عوارض بیماری شارکو ماری توث بسته به هر فرد متفاوت است. معمولا جدی ترین مشکلات، ناهنجاری های پا و مشکل در راه رفتن می باشد. عضلات می توانند ضعیف تر شده و امکان دارد، فرد به نواحی آسیب برساند که حس در آن ها کاهش یافته است.

همچنین، در صورتی که عضلات کنترل کننده عملکرد تنفس، بلع یا صحبت کردن تحت تاثیر بیماری شارکو ماری توث قرار گیرند، امکان دارد فرد در ارتباط با این موارد دشواری هایی را تجربه کند.

نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

منبع: غلامرضا نادری متخصص ارتوپدی، آرتروسکوپی، آرتروپلاستی

0

تفسیر نوار قلب (ECG یا EKG)

آشنایی بامفاهیم پایه ECGنواحی قلب در ECGاجزای ECG (موج ها و فاصله ها)

هر بخش نوار قلب چه چیزی را نشان می‌دهد؟

مفاهیم پایه ECG (نوار قلب)

طبق تحقیقات مهم‌ترین یافته های بالینی ما در شرح حال، معاینه و مشاهدات پایه‌ای است و یک سیستم مناسب برای بررسی و تفسیر ECG کمک به کاهش خطاها می‌کند

برای شروع با مفاهیم پایه‌ای ECG آغاز می‌کنیم. و به بررسی اینکه چگونه می‌توان ECG را ثبت کرد و فیزیولوژی پایه قلب خواهیم پرداخت.

برای گرفتن ECG بصورت 12 لید، نیاز به 10 الکترود است (بعضی اوقات به الکترود، لید می‌گویند که ما برای پیشگیری از سردرگمی از همان لفظ الکترود استفاده می‌کنیم).

توجه! به یاد داشته باشید تفسیر نوارقلب کار تخصصی است و باید توسط پزشکان متخصص انجام شود. این مقاله نیز صرفا برای مطالعه کادر درمان، پزشکان و دانشجویان پزشکی تهیه شده است.

هر لید را می‌توان عکسی از فعالیت الکتریکی قلب تصور کرد. 12 لید داریم که از 12 زاویه مختلف با کمک اطلاعات 10 الکترود ثبت می‌شوند. الکترودها شامل 4 الکترود اندامی و 6 الکترود قفسه سینه ای است.

محل قراردهی الکترود ها برای ثبت ECG (EKG)

وقتی فعالیت الکتریکی(یا دپولاریزاسیون) به سمت یک لید می‌رود، انحنای آن مثبت می‌شود و وقتی فعالیت الکتریکی از یک لید دور می‌شود انحنای آن منفی می‌شود و اگر عمود به آن حرکت کند کمپلکس ایزوالکتریک خواهد بود (مثل موج R و S در V4 که به یک اندازه هستند و می‌توانید در شکل 3 ببینید)

فعالیت الکتریکی در نوار قلب

نواحی قلب در ECG یا نوارقلب

نواحی مرتبط با هر لید از نوار قلب طور خلاصه در ذیل آورده شده است:

  • V1, V2 = RV (نشانگر بطن راست)
  • V3, V4 = septum (نشانگر سپتوم)
  • V5, V6 = L side of the heart (نشانگر سمت چپ قلب)
  • Lead I = L side of the heart (نشانگر سمت چپ قلب)
  • Lead II = inferior territory (نشانگر ناحیه تحتانی)
  • Lead III = inferior territory (نشانگر ناحیه تحتانی)
  • aVF = inferior territory (remember ‘F’ for ‘feet’) (نشانگر ناحیه تحتانی)
  • aVL = L side of the heart (نشانگر سمت چپ قلب)
  • aVR = R side of the heart (نشانگر سمت راست قلب)

به طور معمول و حالت استاندارد کاغذ با سرعت 25 میلی متر بر ثانیه حرکت می‌کند و هر مربع بزرگ معادل 0.2 ثانیه و هر مربع کوچک معادل 0.04 ثانیه است.

اجزای ECG (موج ها و فاصله ها)

نوار قلب را می‌توان به اجزای مجزایی تقسیم کرد برای این کار به لید 2 نگاه کنید (شکل 4 را ببینید).

بخش های مختلف نوار قلب (ECG segments)

هر بخش نوار قلب چه چیزی را نشان می‌دهد؟

مدت نرمال برای هر قطعه از نوار قلب:

  • فاصله PR: بین 0.12 تا 0.2 ثانیه (3-5 مربع کوچک)
  • QRS: کمتر از 0.12 ثانیه(3 مربع کوچک)
  • QTc: بین 0.38 تا 0.42 ثانیه

چگونه نوار قلب را بخوانیم؟ (خواندن ECG / EKG)

سیستم های مختلفی برای تفسیر ECG وجود دارد. این سیستم که ما به بررسی آن می‌پردازیم به شما کمک می‌کند که نکته‌ای را جا نیندازید:

  1. اطلاعات بیمار
  2. زمان، علت و موقعیت انجام ECG
  3. اندازه گیری ضربان قلب در ECG(rate)
  4. بررسی ریتم بر روی ECG(rhytm)
  5. بررسی محور بر روی ECG(axis)
  6. بررسی موج p و فاصله pr (P-wave & PR interval)
  7. بررسی موج Q و کمپلکس QRS ((Q-wave & QRS complex
  8. بررسی بخش ST (ST segment)
  9. بررسی فاصله QT (QT interval)
  10. بررسی موج T (T-wave)

حال اجزای فوق را با جزئیات بیشتری بررسی می‌کنیم.

1. اطلاعات بیمار

شامل: نام بیمار، تاریخ تولد (برای اطلاع از سن بیمار) و شماره پرونده و تخت بیمار، بخش و محل بیمار

این اطلاعات در دپارتمان اورژانس که پزشکان روزانه با ECG های متعددی رو به رو می‌شوند اهمیت بسیار دارد چراکه به تفسیر مناسب ECG کمک می‌کند و در صورت نیاز به انتقال به بخش های دیگر اقدامات لازم به درستی و راحت تر انجام می‌گیرد.

2. زمان، علت و موقعیت انجام ECG

  • چه زمانی نوار قلب گرفته شده است؟
  • اگر چند سری نوار گرفته می‌شود باید نوار قلب شماره گذاری شود
  • اگر نگران تغییرات دینامیک در نوار قلب هستیم بهتر است که چند سری نوار قلب درخواست کنیم. (عموماً سه نوار قلب با فاصله 10 دقیقه) تا بتوان آنها را مقایسه کرد. در این موارد باید آنها را با به صورت 1،2 و 3 نامگذاری کنیم.
  • آیا بیمار هنگام انجام ECG درد قفسه سینه دارد(chest pain)؟ این علامت یا هر علامت یا نکته بالینی مرتبطی را باید ذکر کنیم. به عنوان مثال اگر به دنبال هایپرکالمی درخواست ECG داریم باید بر روی نوار به سطح پتاسیم اشاره کنیم.

3. اندازه گیری ضربان قلب (rate) در ECG

ضربان قلب را به روش های مختلفی می‌توان از نوار محاسبه کرد:

راه اول: تعداد QRS ها را بر روی یکی از خطوط ECG (به طور معمول لید 2) بشمارید و ضربدر 6 کنید.

راه دوم: تعداد مربع‌های بزرگ بین دو موج R بشمارید و 300 را تقسیم بر آن کنید.(یا می‌توانید 1500 را تقسیم بر مربع‌های کوچک بین دو موج R کنید).

اگر بیمار دچار فیبریلاسیون دهلیزی (atrial fibrillation) است، بهتر است به جای یک عدد یک بازه را به عنوان ضربان قلب گزارش کنیم.

4. بررسی ریتم بر روی ECG(rhytm)

ریتم ضربان منظم است یا نامظم؟ اگر ریتم نامظم است این بی نظمی به صورت منظم اتفاق میافتد یا خیر؟

بررسی ریتم قلبی در برادی‌کاردی و تاکی‌کاردی دشوار است و در این موارد "تست کاغذ" به کمک می‌آید. برای اینکار باید یک کاغذ بر روی نوار قلب گذاشته و بر نوک دو کمپلکس QRS متوالی نقطه‌گذاری کنید. حال فاصله بین دو کمپلکس QRS را داریم و این فاصله باید در بخش های مختلف نوار قلب یکسان باشد تا آن نوار قلب ریتم منظم داشته باشد.

5. بررسی محور بر روی ECG(axis)

محور(axis) قلب، به مجموع همه فعالیت‌های الکتریکی قلب می‌گوییم.

انقباض قلب از دهلیز آغاز و سپس به بطن‌های راست و چپ می‌رود. از آنجایی که بطن چپ بزرگ‌تر و عضلانی‌تر است، محور نرمال مقداری به سمت چپ است (30- تا 90 درجه است – مطابق شکل 5)

  • به عنوان یک قانون کلی اگر انحنا(Deflection) در لید 1 و avf مثبت باشد، محور قلب نرمال است.
  • اگر لید 1 انحنای منفی داشته باشد و لید avf مثبت باشد محور قلب انحراف به راست دارد که به آن right axis deviation یا RAD می‌گویند.
  • اگر لید 1 انحنای مثبت داشته باشد و لید avf منفی باشد محور قلب انحراف به چپ دارد که به آن left axis deviation یا LAD می‌گویند.

اگر بخواهیم با دقت بیشتری محور قلب را محاسبه کنیم می‌توانیم از روش زیر استفاده کنیم:

تعدا مربع‌های کوچک که معادل انحنای مثبت یا منفی در لید avf است را شمرده و به آن مقدار بر روی محور avf با نقطه علامت گذاری می‌کنیم.(مطابق شکل 5) به ازای هر مربع کوچک یک میلی متر در جهت انحنا علامت گذاری می‌کنیم. به عنوان مثال برای انحنای منفی x میلی متر به سمت بالا یا برای انحنای مثبت x میلی متر به سمت پایین علامت‌گذاری می‌کنیم.

سپس همین کار را برای لید 1 انجام می‌دهیم و در راستای آن لید علامت‌گذاری می‌کنیم. به عنوان مثال x میلی‌متر به سمت راست برای انحنای مثبت حرکت می‌کنیم یا x میلی‌متر به سمت چپ برای انحنای منفی حرکت می‌کنیم.

حال با مشخص شدن مختصات محور قلب در راستای عمودی (محور avf) و افقی (محور لید 1) می‌توان مختصات محور قلب را مشخص کرد. که آن مختصات را به مرکز نمودار وصل می‌کنیم. خط که کشیده می‌شود به ما محور قلب را نشان خواهد داد.

علل انحراف محور قلبی

LAD انحراف به چپRAD انحراف به راست

در کودکان و بزرگان لاغرو جوان نرمال استاگر دیافراگم‌ها بال آمده باشند می‌تواند نرمال باشد (به عنوان مثال در آسیت و یا حاملگی)

در هایپرتروفی بطن راست (RVH)در هایپرتروفی بطن چپ که به آن LVF یا left ventricular hypertrophy می‌گویند

بیماری های تنفسیLeft anterior hemiblock

امبولی پولمونر (Pulmonary embolism یا PE)Inferior myocardial infaction

انفارکتوس میوکارد (Anterolateral myocardial infarction)هایپرکالمی

Left posterior hemiblock (rare)Vertricular tachycardia (VT)

Septal defectPaced rhythm

6. بررسی موج P و فاصله PR (P-wave و PR interval)

آیا می‌توانید موج P را ببینید؟

اگر ریتم قلبی به صورت فیبریلاسیون دهلیزی، فلاتر دهلیزی یا تاکی کاردی جانکشنال (junctional tachycardia) باشد ممکن است نتوانید ببینید.

آیا موج P با کمپلکس QRS همراهی دارد؟

اگر موج P با QRS همراهی نداشته باشد نشان از بلوک کامل قلبی است.

بررسی مورفولوژی موج P

در بعضی کیس ها ممکن است فرورفته یا دو تکه شده باشد (notched or bifid) که شبیه حرف M است و به اسم P Mitral نیز شناخته می‌شود و نشان از هایپرتروفی دهلیز راست است(ناشی از تنگی دریچه میترال یا سایر علل).

در بعضی کیس های دیگر ممکن است موج P بلند و نوک تیز باشد که به آن P pulmonate نیز می‌گویند و نشان از هایپرتروفی دهلیز چپ می‌باشد (عموماً به علت تنگی تریکاسپید و یا هایپرتانسیون پولمونر) همچنین مشابه این موج ممکن است در هیپوکالمی دیده شود که به آن pseudo p-pulmonale می‌گویند.

فاصله PR ممکن است در در بلوک قلبی درجه یک طولانی شود(Prolonged PR interval)

فاصله PR ممکن است در سندرم هایی مثل Wolff Parkinson White syndrome به علت پیدایش مسیرهای فرعی هدایتی کوتاه شود.

PR depression ممکن است در پریکاردیت دیده شود

7. بررسی موج Q و کمپلکس QRS (Q-WAVE و QRS complex)

موج Q

موج Q عبارت است از انحنای رو به پایین ابتدایی، در کمپلکس QRS. که در لیدهای سمت چپ قفسه سینه نرمال است (لید 1 و لید avl و لید V4 و V5)، چراکه این لیدها دپولاریزاسیون سپتال از چپ به راست را نشان می‌دهند.

موج نرمال Q، کمتر از 0.04 ثانیه و کمتر از 2mm عمق دارد. اگر از این موارد بزرگ تر باشد یا در سایر لیدها دیده شود پاتولوژیک است.

کمپلکس QRS

پهنای موج QRS:

عموماً مدت آن کمتر از 0.12 ثانیه (3 مربع کوچک است)

علل کمپلکس QRS پهن تر شامل:

  • بلوک باندل های شاخه ای(LBBB or RBBB)
  • هایپرکالمی
  • Paced rhythm
  • Ventricular pre-excitation (e.g. Wolf Parkinson White)
  • Ventricular rhythm
  • Tricyclic antidepressant (TCA) poisoning

شکل و ارتفاع موج QRS:

QRS می‌تواند در شرایطی مثل افیوژن پریکارد، BMI بالا، آمفیزم، کاردیومیوپاتی و آمیلیوئید قلبی کوچک (کم ولتاژ) باشد

QRS در LVH یا هایپرتروفی بطن چپ بلند است.

اگر مجموع ارتفاع موج R در لید V6 و موج S در لید V1 بزرگتر از 35 میلی متر باشد نشان دهنده LVH (هایپرتروفی بطن چپ) است

QRS همچنین می‌تواند در افراد لاغر و جوان نیز بلند باشد.

8. بررسی قطعه ST (ST segment)

قطعه ST می‌تواند نرمال، elevated یا depressed باشد. به بیان بهتر قطعه ST باید بیش از یک میلی متر در 2 لید اندامی متوالی یا بیش از دو میلی‌متر در دو لید قفسه سینه ای متوالی، elevated یا depressed باشد تا به آن elevation یا depression بگوییم.

به دنبال تغییرات دوطرفه (reciprocal) قطعه ST نیز بگردید.

ST Elevation نشان از افارکتوس است.

ST depression عموماً شان از ایسکمی است همچنین ممکن است در مسمومیت دیگوکسین (digoxin toxicity) به صورت نزولی دیده شود که به آن reverse tick می‌گویند.

ST صعودی

ST صعودی، شبیه ST elevation است که به آن benign early repolarization نیز می‌گویند. عموماً در افراد جوان سالم در لیدهای V2 V3 V4 V5 دیده می‌شود و بی خطر است.

بهترین راه افتراق آن از انفاکتوس موکارد موارد زیر است:

  • مقعر بودن آن
  • اینکه در لیدهای V2-V5 باشد
  • تغییرات دوطرفه ندارند
  • در طی زمان تغییر نمی‌کنند
  • وجود J-POINT

9. بررسی فاصله QT (QT interval)

فاصله QT زمان ما بین آغاز موج Q تا پایان موج T است.

فاصله QT به نسبت ضربان قلب اصلاح می‌شود که به آن QTc می‌گویند.

برای یک بررسی سریع، اگر موج T پس از نیمه راه بین دو کمپلکس QRS متوالی باشد QTc طولانی شده است.

این روش خیلی دقیق نیست اما سریع است.

فاصله QT طولانی برای بیماران که در شرح حال آنها از دست دادن موقت هوشیاری یا غش کردن و سنکوپ دارند اهمیت بالایی دارد.

علل QT طولانی

داروهاTricyclic antidepressants (TCAs)
Terfenadine
Erythromycin
Amiodarone
Phenothiazines
Quinidine

متابولیکHypothermia
Hypokalaemia
Hypocalcaemia
Hypothyroidism

خانوادگیLong QT syndrome
Brugada syndrome
Arrhythmogenic RV dysplasia

سایرIHD
Myocarditis

10. بررسی موج T (T-wave)

موج T ممکن است به علل مختلفی صاف یا معکوس شود از جمله:

  • انواع نرمال: در avr و v1 و v2 و v3 ممکن است دیده شود.
  • ایسکمی
  • هایپرتروفی بطبی در لیدهای جانبی
  • LBBB موجب معکوس شدن موج T در لیدهای قدامی جانبی می‌شود
  • دیگوکسین
  • هیپوکالمی موجب صاف شدن موج T می‌شود

دقت کنید که هایپرکالمی نیز موجب نوک تیز شدن موج T می‌شود.

تغییرات کلاسیک در هایپرکالمی عبارت اند از:

  • موج P کوچک
  • موج T قله دار و نوک تیز
  • QRS پهن
  • نکته:پهن شدن QRS نشان از سمیت قلبی شدید است

خلاصه

با دنبال کردن 10 مرحله فوق برای تفسیر ECG، شما نکته‌ی مهمی را از قلم نمی‌اندازید و یک روش نظام مند برای تفسیر آن را به همراه خواهید داشت. پس این مراحل را ابتدا بخونید و سپس تمرین کنید تا بر آن مسلط شوید.

نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

0

نرمی استخوان چیست و چه علت و علائمی دارد؟

نرمی استخوان یا راشیتیسم یا ریکتز (Rickets‎)، از جمله عارضه هایی هستند که کودکان به آن مبتلا می شوند. در این عارضه، استخوان های کودکان به طور غیرطبیعی نرم هستند. علت نرم شدن استخوان کودکان کمبود ویتامین دی و انواع مواد معدنی است، که برای بهبود و تقویت آن ها لازم است. در صورتی که نرمی استخوان در افراد بزرگسال ایجاد شود، به آن استئومالاسی می گویند. در این مقاله قصد داریم تا در مورد عوامل دخیل در نرمی استخوان، علائم، پیشگیری و درمان آن اطلاعات مفیدی در اختیارشما عزیزان قرار دهیم. چنانچه علاقه دارید در این زمینه اطلاعات جامعی کسب کنید، در ادامه مقاله با ما همراه باشید…

نرمی-استخوان

I نرمی استخوان چیست؟

II عوامل دخیل در راشیتیسم یا نرمی استخوان

III علائم و نشانه های نرمی استخوان در افراد

IV افراد مستعد ابتلا به بیماری نرمی استخوان

V نحوه تشخیص بیماری نرمی استخوان یا راشیتیسم

VI روش های پیشگیری از بروز نرمی استخوان

VII آیا نرمی استخوان درمان پذیر است؟

VIII روش های درمانی

IX دکتر نرمی استخوان در اهواز

نرمی استخوان چیست؟

نرمی استخوان، عارضه ای است که بیشتر در نوزادان و کودکان دیده می شود که باعث نرم و ضعیف شدن استخوان در آن ها می گردد. در این بیماری، استخوان های کودکان به دلایل مختلف نرم باقی می ماند. این عارضه، سبب خمیدگی و رشد ناقص استخوان ها و افزایش ریسک شکستن آن ها می شود. دلیل اصلی بیماری نرمی استخوان یا راشیتیسم، کمبود ویتامین D می باشد. همچنین کمبود کلسیم نیز در آن نقش دارد. نرمی استخوان بیشتر در کودکانی که سوءتغدیه دارند شایع می باشد، اما در بزرگسالان نیز دیده می شود. مشکلات نادر وراثتی نیز می تواند باعث ایجاد نرمی استخوان شود. به طور کلی افزودن ویتامین D یا کلسیم به رژیم غذایی مشکلات استخوانی مرتبط با نرمی استخوان را اصلاح می نماید. چنانچه نرمی استخوان به دلایل دیگر ایجاد شده باشد، ممکن است داروها و روش درمان نیز تغییر کند. برخی تغییرات مربوط به ساختار استخوان ها، برای اصلاح ممکن است به جراحی نیاز داشته باشد. بعضی از مشکلات نادر ارثی مرتبط با کاهش فسفر یا سایر مواد معدنی، به داروهای دیگری برای اصلاح نیاز دارند.

عوامل دخیل در راشیتیسم یا نرمی استخوان

از جمله مهم ترین عللی که در بروز عارضه نرمی استخوان دخیل هستند:

  • کمبود ویتامین دی: کمبود ویتامین دی در بدن، از جمله مهم ترین عللی است که در بروز نرمی استخوان اثر گذاری چشمگیری دارد. ویتامین دی در بدن، توسط نور خورشید تامین می شود. در بسیاری از کشور هایی که از نور خوشید بی بهره اند بروز نرمی استخوان عارضه ای طبیعی است.

مقدار کمی از ویتامین دی بدن از مواد غذایی تامین می شود که باید آن ها را در برنامه غذایی گنجاند و از مزایای آن بهره مند شد. مثل ماهی سالمون، کره گیاهی و تخم مرغ.

  • برخی از بیماری ها در بدن افراد موجب می شود که افراد در جذب این ویتامین ناتوان باشند. بیماری هایی همچون بیماری التهاب روده، التهاب لوزالمعده، بیماری کولیات و جراحی معده و جراحی روده ها
  • در بیماران مبتلا به انواع بیماری هایی همچون بیماری های مزمن کلیوی و کبد، احتمال ابتلا به نرمی استخوان نسبت به دیگران بیشتر وجود دارد.
  • کاهش فسفات و کلسیم در بدن: نقش این عامل نسبت به عوامل قبلی کمتر است، اما در مبتلایان به بیماری راشیتیسم این عامل مشاهده شده است. نارسایی در کلیه ها در اثر برخی از بیماری ها، منجر به این می شود که کلیه ها نتوانند فسفات لازم را بازیافت کنند. در نتیجه کاهش میزان فسفات و نرمی استخوان ایجاد می شود.

راشیتیسم

علائم و نشانه های نرمی استخوان در افراد

این بیماری چندان علائم آشکار و یا اختصاصی ندارد. از جمله علائمی که در افراد مبتلا گزارش می شود مثلا:

  • برخی از افراد گزارش می کنند که وضعیت جسمانی خوبی ندارند و بدن درد دارند.
  • این افراد در بخش های مختلفی از بدن مانند لگن، پاها و ستون فقرات احساس درد می کنند.
  • درد هایی که تجربه می شود در اغلب موارد در بخش های لگنی و تحتانی کمر است
  • استخوان ها در مبتلایان به بیماری راشیتیسم حساسیت بالایی دارند و ممکن است با فشار یا ضربه خفیف دچار خم شدگی یا شکستگی شود.
  • بالا رفتن از پله ها و یا پایین آمدن برای افراد مبتلا چندان راحت نیست و با مشکلاتی در این زمینه مواجه اند.
  • کمانی شدن فرم کلی پاها، جلو آمدن قفسه سینه، فرم منحنی ستون فقرات و کوتاه شدن قد از جمله نشانه هایی است که در کودکان مبتلا به نرمی استخوان مشاهده می شود.
  • تاخیر در رشد و مهارت های حرکتی
  • ضعف عضلانی

البته باید توجه داشته باشید که این علائم با توجه به شدت و ضعف این بیماری در افراد مختلف، متفاوت می باشد.

افراد مستعد ابتلا به بیماری نرمی استخوان

در مشاهدات و گزارش هایی که در خصوص مبتلایان به نرمی استخوان تهیه شده است، برخی از افراد مستعد ابتلا به این بیماری هستند:

  • کسانی که پوست های تیره دارند در جذب ویتامین دی مشکل دارند، در نتیجه مستعد ابتلا به نرمی استخوان هستند.
  • کسانی که گیاه خوارند، به دلیل کمبود ویتامین ها و مواد معدنی لازم در بدن شان مستعد راشیتیسم هستند.
  • کسانی که از کرم های ضد آفتاب به مقدار زیاد استفاده ی کنند، به دلیل عدم جذب ویتامین دی به اندازه کافی مستعد هستند.
  • کسانی که لباس های زیادی می پوشند و پوست بدن شان به طور کامل پوشیده است و در معرض نور آفتاب قرار نمی گیرد، دیگر افراد مستعد به این بیماری می باشند.

نرمی-استخوان-چیست؟

نحوه تشخیص بیماری نرمی استخوان یا راشیتیسم

کسانی که با علائم خاصی به متخصصین مراجعه می کنند، در ابتدا علائم و نشانه های بیماری در آن ها مورد بررسی قرار می گیرد، سپس سوابق پزشکی وی مورد ارزیابی خواهد بود.

در نهایت با انجام آزمایش خون می توانند میزان بسیاری از ویتامین ها و مواد معدنی در بدن اندازه گیری کنند. مثل ویتامین دی، فسفات و کلسیم.

در مواردی برای ارزیابی وضعیت کبد و کلیه از روش عکسبرداری استفاده می شود.

روش های پیشگیری از بروز نرمی استخوان

از مهم ترین راهکار هایی که در جهت پیشگیری از بروز نرمی استخوان از سوی بهترین متخصصین ارائه می شود می توان موارد زیر را نام برد:

  • برخورداری از برنامه غذایی سالم و تغذیه مقوی در جهت افزایش استحکام استخوان ها
  • استفاده از انواع لبنیات تازه از جمله شیر گاو تازه زیرا که سرشار از کلسیم هستند و می توانند به تقویت استخوان ها کمک کنند
  • استفاده از ماهی های چرب مانند ساردین، سالمون و خال خالی؛ این دسته از مواد غذایی غنی از ویتامین دی هستند. به همین دلیل استخوانها ویتامین دی لازم را از این مواد غذایی دریافت خواهند کرد.

آیا نرمی استخوان درمان پذیر است؟

این بیماری در صورتی که در دوران کودکی بهنگام تشخیص داده نشود و روند درمانی سریعاً آغاز نگردد، می تواند زمینه را برای بروز ناهنجاری های استخوانی در بزرگسالی فراهم کند. به همین دلیل توصیه می شود که نسبت به وضعیت کودکان خود حساس باشید و در صورت مشاهده علائم بیماری در آنان در اسرع وقت به بهترین متخصصین مراجعه کنید. در این صورت تشخیص و درمان بهنگام احتمال بروز عارضه و پیامدهای منفی در آینده را کاهش خواهد داد.

علت-نرمی-استخوان

روش های درمانی

  • استفاده از انواع مکمل های غذایی تجویز شده از سوی متخصصین؛ مکمل هایی که تجویز می شود ویتامین دی و کلسیم هستند.

البته باید توجه داشته باشید که برای هر بیمار دوز تجویز شده به دقت مورد بررسی قرار می گیرد، و بر اساس وضعیت جسمانی فرد دستور های پزشکی صادر می شود. بنابراین شما نمی توانید روند درمانی خودسرانه ای را دنبال کنید.

  • استفاده از بریس برای جهت دهی پاها و استخوان ها در روند رشدی و پیشگیری از بروز ناهنجاری های استخوانی

نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

منبع:نیما یگانه متخصص ارتوپدی

0

درد دست چپ و پشت کتف

درد دست چپ و پشت کتف؛ از اسپاسم ساده عضلانی تا بیماری‌های زمینه‌ای چون آرتروز، پوکی استخوان و بیرون زدگی دیسک

درد دست چپ و پشت کتف می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که شامل اسپاسم عضلانی، آرتروز، کار کشیدن بیش از حد از این عضو، شکستگی های استخوانی، پوکی استخوان، بیرون زدگی دیسک گردن (در صورت عدم درمان باعث کاهش حس و حرکت، فلج و ناتوانی و تحلیل رفتن عضلات دست می شود)، استرس های شدید، مشکلات قلبی-عروقی (در صورت عدم درمان به موقع می تواند باعث بیماری های قلبی خطرناکی مانند سکته قلبی شود) و مشکلات مربوط به معده است.

انواع درد دست چپ و پشت کتف

درد دست چپ به دو شکل درد حقیقی و درد انتشاری (ارجاعی) در اشخاص احساس می شود. که درد حقیقی به دردی گفته می شود که دلیل درد و ناراحتی آن عضو خود عضو باشد. اما در حالی که درد ارجاعی دردی است که دلیل درد دست سمت چپ یا هر عضو دیگری سایر اعضا باشند.

کلینیک تخصصی ارتوپدی ما با بهره مندی از بهترین متخصصین ارتوپدی و بهترین تجهیزات برای شناخت دلیل درد پشت کتف و دست چپ، بهترین روش های درمانی را برای بهبود بیماران انجام می دهند.

بنابراین ما به دلیل تنوع دلایل درد پشت کتف و دست چپ توصیه می کنیم در صورت بروز چنین دردی به پزشکان متخصص این حوزه مراجعه نمایید.

کلینیک ارتوپدی ما با بهره مندی از بهترین پزشکان فوق تخصص زانو و مجهز ترین تجهیزات در زمینه تشخیص و درمان بیماری های زانو در خدمت شما عزیزان است.

علت درد دست چپ و شانه با منشا درد حقیقی چیست؟

– کار کشیدن بیش از حد از دست چپ

یکی از دلایل اصلی درد پشت کتف و دست چپ می تواند فعالیت های بدنی شدید، ورزش های سنگین و کار کشیدن بیش از حد از دست چپ باشد. این درد پس از چند روز استراحت بهبود پیدا می کند و نیاز به درمان خاصی ندارد.

– اسپاسم عضلانی

اسپاسم عضلانی در ناحیه بازو و ساعد می تواند از دلایل درد دست سمت چپ باشد.

– پوکی استخوان

پوکی استخوان که به دلیل کمبود مواد معدنی ضروری بدن رخ می دهد می تواند از دلایل ایجاد درد در هر مفصلی اعم از دست ها شود.

– آرتروز

یکی از رایج ترین دلایل درد دست سمت چپ به ویژه در زنان و چپ دستان آرتروز است. آرتروز دست باعث ایجاد درد دست چپ و پشت کتف، درد گردن، درد شانه خواهد شد و همچنین فرد احساس سوزن سوزن شدن، گز گز و یا تیر کشیدن را علاوه بر درد خواهد داشت.

از آنجا که آرتروز نوعی بیماری پیشرونده است و اگر برای درمان و کنترل آن اقدام نشود باعث ساییدگی و فرسودگی بیش از حد استخوان ها و مفاصل می شود که برای تسکین درد و درمان آرتروز متخصص ارتوپدی مجبور به روش های تهاجمی اعم از عمل جراحی خواهد شد. بنابراین در صورت مشاهده علائم آرتروز هرچه سریعتر به بهترین متخصص ارتوپدی مراجعه کنید.

در رفتگی و شکستگی‌ دست و استخوان کتف

در رفتگی و شکستگی دست و استخوان کتف اصولا در سالمندان و ورزشکارن دیده می شود که باعث درد دست سمت چپ خواهد شد

دلیل درد پشت کتف چپ با منشا درد ارجاعی چیست؟

از آنجا که دست، گردن و قلب از یک سلول تشکیل شده اند و منشا جنینی یکسانی نیز دارند، بنابراین ایجاد بیماری یا مشکل در هر یک از این سه اعضا ممکن است سایر اعضا را نیز درگیر کند و تشخیص دلیل بیماری برای پزشکان سخت تر شود.

– دیسک و آرتروز گردن

فتق دیسک گردن و آرتروز گردن یکی دیگر از دلایل درد پشت کتف چپ و دست چپ هستند. بیرون زدگی مهره های گردنی که به دلیل آرتروز و یا دیسک گردن است می تواند هر دو دست را درگیر کند و باعث عدم کارایی دست ها شوند.

– بیماری های قلبی- عروقی

یکی از دلایل درد درد پشت کتف چپ و دست چپ با منشا درد ارجاعی بیماری های قلبی-عروقی به خصوص در افراد میانسال و سالمند است. در این مواقع درد دست سمت چپ، درد گردن و درد قفسه سینه می تواند نشانه بیماری های قلبی-عروقی باشد و نیاز است به پزشکان متخصص قلب و عروق برای بررسی بیشتر مراجعه کنید.

درد دست چپ و پشت کتف

– بیماری های معده

درد ناشی از بیماری های معده می تواند باعث درد دست چپ و پشت کتف و همچنین درد قفسه سینه شود. از جمله بیماری های معده که باعث بروز چنین دردهایی می شوند؛ زخم معده، رفلاکس معده، مشکلات سوء هاضمه و گاستریت های مزمن است.

– استرس های شدید

متاسفانه امروز به دلیل استرس های شدید بسیاری از ما ممکن است درد دست سمت چپ و قفسه سینه، درد دست چپ و گردن و درد دست سمت چپ و نیمه چپ سر را تجربه کرده باشیم.

درد شانه و مشکلات شانه

شانه تشکیل شده از ماهیچه ها و تاندون ها است. نوعی مفصل است که توسط چندین تاندون احاطه شده و به این دلیل از سطح حرکتی زیادی برخوردار است. می توان گفت از انجام کوچک ترین فعالیت مانند نوشتن تا فعالیت های بزرگ دیگر مفصل شانه درگیر است. به همین علت مفصل به شدت حساس است و ممکن است در زمان حرکت دادن و یا در تمام روز درد پشت کتف چپ و راست را احساس کرد.

چگونگی ایجاد دیسک بین مهره‌ای گردن و علائم آن

هنگامی به عصب فشار وارد می شود که یکی از دیسک های بین مهره های گردن پاره شده باشد و در این زمان فرد دچار ضعف، درد پشت کتف و دست چپ می شود. علائم درد دیسک گردن همانند علائم حمله قلبی است و باید توسط پزشک مربوطه معاینه و بررسی شود. برای حفظ سلامتی خود کوشا باشید و در صورت مشاهده علائم و احساس درد در ناحیه گردن و شانه سریعا به متخصص ارتوپد مراجعه کرده و پس از تشخیص پزشک مربوطه، درمان خود را آغاز کنید.

روش های درمان درد دست چپ و پشت کتف

قبل از اینکه به دنبال روش های درمان درد پشت کتف و دست چپ باشید باید به دنبال بهترین پزشکان برای تشخیص علت درد باشید. تا ایشان پس از بررسی های لازم و تشخیص علت درد یکی از روش های درمانی زیر را برای شما تجویز کند:

– انجام حرکات ورزشی خاص

یکی از رایج ترین روش های درمانی درد پشت کتف و دست چپ توسط اکثر پزشکان انجام حرکات ورزشی خاص به صورت روزانه و یا دوره های فیزیوتراپی است.

در صورتی که علت این دردها آرتروز، اسپاسم و گرفتگی عضلات و همچنین ضعف عضلانی باشد؛ متخصصین ارتوپدی با تجویز حرکات ورزشی و توصیه رژیم غذایی حاوی سبزیجات، میوه ها و لبنیات و همچنین شرکت در جلسات آب درمانی و فیزیوتراپی می توانند این بیماری ها و دردهای ناشی از آن را بهبود بخشند یا کنترل کنند

– درمان مشکلات قلبی-عروقی

در صورتی که دلیل درد پشت کتف و دست چپ؛ مشکلات قلبی-عروقی باشد با مراجعه به پزشکان متخصص قلب و عروق نسبت به درمان این مشکلات اقدام کنید.

چنانچه دلیل درد دست چپ استرس باشد باید نسبت به کنترل آن با پیاده روی، استخر رفتن، ورزش و دویدن اقدام کنید. همچنین مصرف برخی دمنوش ها که شامل عرق بیدمشک، اسطوخودوس، گل گاو زبان و …. است، می تواند در کاهش استرس تاثیر بسزایی داشته باشند.

نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

منبع: میر، پزشک متخصص ارتوپدی

0

زخم معده چیست؟

در این مقاله به آن پاسخ خواهیم داد

زخم معده اصطلاحی است که برای توصیف وجود زخم باز در معده یا اثنی‌عشر استفاده می‌شود.

علائم زخم معده چیست؟

علائم آن ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد، اما اغلب شامل:

1)درد گزنده یا سوزش معده

2)سوءهاضمه

3)حالت تهوع، استفراغ

4)نفخ و دفع گاز زیاد

علل زخم معده چیست؟

بیشتر زخم‌های گوارشی توسط باکتری هلیکوباکترپیلوری یا استفاده بی‌رویه از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی ایجاد می‌شوند. چراکه باعث تحریک و تغییر لایه مخاطی محافظ دستگاه گوارش می‌شوند. عمدتا علت درد معده و روده بروز همین زخم‌های گوارشی است.

علت دیگر غذاهای طبخ شده در رستوران‌ها، عامل اصلی برای سرایت هلیکوباکتر به بدن هستند. به‌همین‌دلیل، بهتر است غذا در منزل طبخ شود.

ترشح طبیعی اسید معده برای هضم غذا و دفع میکروب‌های مواد غذایی ضروری است. اما در صورت وجود زخم معده، ترشح اسید می‌تواند باعث احساس درد فراگیر شود. به‌همین‌دلیل، انواع قرص یا شربت ضد اسید به‌منظور کاهش ترشح اسید معده توسط پزشک معالج زخم معده تجویز می‌شوند.

معمولا علت درد معده هنگام گرسنگی بیماران، تماس راحت‎تر اسید معده با زخم معده در نبود غذا است. درحالی‌که در افراد سالم هنگام احساس گرسنگی، درد معده بروز نمی‌کند.

یکی دیگر از نشانه ها مشکلات افراد مبتلا به زخم معده، درد معده عصبی است. در واقع هر بار که عصبی یا ناراحت می‌شوند، با افزایش ترشح اسید معده احساس درد شدیدی در ناحیه میانی شکم دارند. در صورت عدم درمان و گسترش زخم معده، ممکن است خونریزی معده رخ دهد که به‌عنوان علت درد معده شدید شناخته شده است.

درمان آن مدیریت تغذیه و پرهیز از غذاهای تند، عدم مصرف آب در هنگام غذا خوردن، پرهیز از خواب بعد غذا، پرهیز از استرس، پرهیز از خوردن داروهای خودسرانه.

نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

0

ضربان قلب نرمال بین 60 تا 100 در یک دقیقه است. اگرچه انتظار می رود که با بالا رفتن سن عملکرد بدن به طور کلی کند شود، اما کند شدن قلب و ضربان قلب پایین ممکن است ناشی از افزایش سن نباشد. منظور از ضربان قلب، تعداد ضربان قلب نرمال در یک دقیقه است. ضربان قلب، برای بررسی عملکرد قلب عامل مهمی بوده و ضربان قلب کمتر از حد معمول، می تواند نشان دهنده وجود یک اختلال در عملکرد قلب و همچنین برخی بیماریهای قلبی باشد.

در این مقاله، توضیحاتی در رابطه با ضربان قلب پایین خطرناک، علائم، تشخیص و همچنین درمان آن داده می شود.

ضربان قلب پایین

ضربان قلب آهسته یا ضربان قلب پایین، که اصطلاحا به آن برادی کاردی هم گفته می شود، اغلب در افراد مسن رخ می دهد. گاهی اوقات با افزایش سن، سیستم الکتریکی قلب دچار فرسودگی می شود که به دنبال آن، ریتم طبیعی قلب کند شده و در نتیجه کاهش ضربان قلب اتفاق می افتد.

تعداد ضربان کمتر از 60 بار در دقیقه (bpm) را ضربان قلب پایین یا برادی کاردی می گویند. فرد مبتلا به برادی کاردی، حتی در زمان بیداری و فعالیت نیز ضربان قلب کمتر از 60 دارد. در حالی که بازه طبیعی ضربان قلب در حالت بیداری 60 تا 100 ضربه در دقیقه است. همچنین در هنگام خواب، ضربان قلب معمولا به 40 تا 60 ضربه در دقیقه کاهش می یابد.

در مواردی هم داشتن ضربان قلب پایین طبیعی است. در اکثر جوانان، ورزشکاران حرفه ای و افرادی که به طور منظم ورزش می کنند، ضربان قلب کمتر از 60 هنگام فعالیت و ورزش، طبیعی و سالم در نظر گرفته می شود.

علائم ضربان قلب پایین خطرناک

علت بروز ضربان قلب پایین

اگرچه دلایل زیادی برای کاهش ضربان قلب وجود دارد، اما بیماری های احتمالی که می توانند منجر به بروز برادی کاردی شوند شامل موارد زیر می باشد:

1. وجود نقص در عملکرد قلب

شایع ترین علت برادی کاردی، عملکرد نامناسب ضربان ساز طبیعی قلب یعنی گره سینوسی، می باشد. این گره سرعت پمپاژ خون در حفره های بالا و پایین قلب، یعنی دهلیز ها و بطن ها را کنترل می کند.

2. بلوک دهلیزی – بطنی (A-V Block)

یکی دیگر از عوامل ایجاد برادی کاردی، بلوک دهلیزی – بطنی (A-V Block) است. در بلوک A-V، حفره های بالا و پایین قلب (دهلیز ها و بطن ها) ارتباط مناسبی نداشته و در نتیجه ضربان قلب کاهش می یابد.

مسیرهای هدایتی جریان الکتریکی در قلب که مانند کابل های الکتریکی در داخل قلب هستند، با افزایش سن دچار فرسودگی می شوند. داروهای متداولی که افراد مسن مصرف می کنند نیز می توانند علائم ناشی برادی کاردی را نمایان تر کنند.

3. افزایش سن

بالا رفتن سن، شایع ترین عامل خطر برای ابتلا به برادی کاردی است. این وضعیت به طور معمول در مردان و زنان بالای 65 سال دیده می شود.

4. داشتن یک بیماری و یا شرایط خاص

بیماری ها و یا عوامل دیگری که می توانند موجب بروز ضربان قلب پایین شوند، شامل موارد زیر است:

  • حملات قلبی ناشی از بیماری عروق کرونر (CAD)
  • ابتلای قلب به عفونت باکتریایی که در خون وجود دارد
  • التهاب عضله قلب
  • کاهش عملکرد تیروئید
  • عدم تعادل الکترولیت ها
  • وجود مقادیر بالای پتاسیم در خون
  • مصرف برخی داروها، از جمله داروهای بتا بلاکر و آنتی آریتمی
  • داشتن نقص قلبی مادرزادی، دیابت و یا فشار خون بالای طولانی مدت

کاهش ضربان قلب فیزیولوژیک

درصورتی‌که برادیکاردی علائمی ایجاد نکند به آن کاهش ضربان قلب فیزیولوژیک گفته می‌شود. علل شایع کاهش ضربان قلب فیزیولوژیک عبارت‌اند از:

  • تمرینات ورزشی سخت و شدید
  • فشار بر سینوس کاروتید (مانند محکم بستن یقه لباس)
  • سرفه یا استفراغ
  • قرار گرفتن در معرض هوای سرد به‌طور ناگهانی
  • کاهش دمای بدن
  • فشار آوردن زمان دفع مدفوع

علائم ضربان قلب پایین خطرناک

پایین بودن ضربان قلب ممکن است هیچگونه علائمی در پی نداشته باشد که در این صورت، نیازی به نگرانی نیست. با این حال، شناخت علائم برای تشخیص و درمان برادی کاردی، اهمیت زیادی دارد و نادیده گرفتن علائم، می تواند منجر به بروز مشکلات جدی تر شود. در صورت بروز علائم زیر به همراه کاهش ضربان قلب، بهتر است به پزشک مراجعه کنید:

  • کمبود انرژی
  • استقامت پایین
  • سر گیجه
  • ضعف
  • درد قفسه سینه
  • گیجی و مشکلات حافظه
  • تپش قلب

درمان ضربان قلب پایین خطرناک

پایین بودن ضربان قلب در برخی موارد نیاز به درمان دارد. به طور مثال، اگر ضربان قلب در 30 سالگی کاهش یابد، ممکن است اکسیژن کافی به مغز نرسد و در نتیجه، غش کردن، احساس سبکی سر و تنگی نفس ایجاد شود. همچنین، ممکن است خون در حفره های قلب جمع شده و بیماری نارسایی احتقانی قلب را ایجاد کند.

ضربان قلب 40

نحوه تشخیص ضربان قلب پایین

برای تشخیص این بیماری، پزشک ابتدا درباره فعالیت های معمول فرد سوال کرده و سپس یک معاینه فیزیکی انجام می دهد. همچنین ممکن است برای ارزیابی پیام های الکتریکی قلب، انجامالکتریوکاردیوگرام (EKG) یا نوار قلب را تجویز کند. استفاده از هولتر مانیتورینگ قلب به مدت 24 ساعت و یا بیشتر، برای بررسی نحوه عملکرد قلب به پزشک کمک می کند.

پس از تشخیص نیاز بیمار به درمان، پزشک نقش احتمالی داروهای مصرفی یا دیگر بیماری های زمینه ای را در بروز برادی کاردی بررسی می کند. در برخی موارد، تغییر داروها و یا اقداماتی از این قبیل، می تواند به رفع مشکل کمک کند. در صورت پاسخگو نبودن سایر روش ها، جایگذاری یک ضربان ساز قلبی از طریق یک جراحی، تنها گزینه برای رفع برادی کاردی خواهد بود.

پایین بودن ضربان قلب اغلب یک مشکل اورژانسی نبوده و پزشکان زمان کافی برای ارزیابی وضعیت، رد احتمال وجود بیماری های دیگر و انتخاب درمان مناسب را در اختیار دارند. پزشک پس از انجام بررسی های لازم، در صورت نیاز دوز مصرفی داروها را تنظیم کرده یا اقدامات درمانی دیگری را انجام می دهد.

نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

منبع: نادر افشاری متخصص قلب و عروق

0

علائم فشار خون بالا و راه‌های درمان آن

حتما تجارب گوناگونی از فشار خون را داشته یا دیده و شنیده اید. با مطالعه مقاله زیر بهتر می توانید با این بیماری را مدیریت کنید.

آیا می‌دانید علائم فشار خون بالا چیست؟ فشار خون بالا بیماری‌ای است که امروزه به دلیل سبک زندگی کم‌تحرک و رژیم‌های غذایی نامناسب به شدت در جوامع مختلف رواج پیدا کرده است. همه‌ی ما معمولا در خانواده‌هایمان با این بیماری از نزدیک برخورد داشته‌ایم و می‌دانیم با اینکه بیماری خاموشی به نظر می‌رسد اما بسیار خطرناک است و اگر درست کنترل نشود می‌تواند عوارض جدی در بر داشته باشد؛ بنابراین کنترل فشار خون موضوع مهمی است. همراه ما باشید، در این مقاله می‌خواهیم شما را با علائم فشار خون بالا آشنا کنیم.

فشار خون چیست و فشار خون نرمال چقدر است؟

فشار خون نیروی جریان خون شما در فشار بر دیواره‌های سرخرگ‌هاست. هر بار که قلبتان می‌تپد، خون را به سرخرگ‌ها پمپ می‌کند. وقتی قلب می‌تپد و خون را پمپ می‌کند، فشار خون شما در بالاترین حد است. به این فشار سیستولی می‌گویند. وقتی قلب شما بین تپش‌ها در حال استراحت است فشار خون می‌افتد. به این فشار دیاستولی گفته می‌شود.

برای خواندن فشار خون از این دو عدد استفاده می‌شود. معمولا عدد فشار سیستولی قبل یا بالای عدد فشار دیاستولی می‌آید. برای نمونه، 120/80 یا 120 روی 80 یعنی فشار سیستولی 120 و فشار دیاستولی 80.

جدول طبقه‌بندی فشار خون، بر اساس آمار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

جدول طبقه‌بندی فشار خون، بر اساس آمار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

فشار خون سیستول 180 میلی‌متر جیوه و بیشتر یا فشار دیاستول 110 میلی‌متر جیوه و بیشتر به‌عنوان کریز فشار خون محسوب می‌شود و به اقدام اورژانسی نیاز دارد.

در بعضی افراد ممکن است فقط فشار خون سیستولی بالاتر از حد طبیعی باشد (140 میلی‌متر جیوه یا بیشتر) مانند فشار خون 148/82 میلی‌متر جیوه که به آن فشار خون بالای سیستولی تنها می‌گویند. فشار خون بالای سیستولی تنها بیشتر در افراد سالمند دیده می‌شود.

در بعضی افراد ممکن است فقط فشار خون دیاستولی بالاتر از حد طبیعی باشد (90 میلی‌متر جیوه یا بیشتر) مانند فشار خون 134/96 میلی‌متر جیوه که به آن فشار خون بالای دیاستولی تنها می‌گویند.

جدول طبقه‌بندی فشار خون افراد بزرگسال، بر اساس طبقه‌بندی نهادهای درمانی آمریکا

جدول طبقه‌بندی فشار خون افراد بزرگسال، بر اساس طبقه‌بندی نهادهای درمانی آمریکا

فشار خون بالا چطور تشخیص داده می‌شود؟

معمولا فشار خون بالا علائمی ندارد، پس تنها راه برای اینکه بفهمید فشار خون بالا دارید، گرفتن اندازه آن با کمک فشارسنج است. اگر فشار سیستولی‌تان 140 یا بالاتر یا فشار خون دیاستولی‌‌تان 90 یا بالاتر باشد فشار خون بالا دارید.

بعضی پزشکان ممکن است فشار خون سیستولی بین 130 تا 139 یا فشار دیاستولی 80 تا 89 را هم جزو علائم فشار خون بالا در نظر بگیرند.

فشار خون بالا معمولا هیچ علائمی ندارد، پس شاید آن را حس نکنید. به همین دلیل، پرفشاری خون را کارشناسان سلامت در طول چکاپ روتین مشخص می‌کنند. اگر یکی از بستگانتان پرفشاری خون یا دیگر عوامل خطر دارد، بررسی فشار خون برای شما مهم‌تر می‌شود. اگر فشار خونتان خیلی بالا باشد، شاید سردردهای شدید، درد قفسه سینه، مشکل در تنفس یا قدرت تحمل کم در هنگام ورزش داشته باشید. اگر هرکدام از این علائم را داشتید فورا برای کنترل فشار خون به مراکز درمانی مراجعه کنید.

علائم فشار خون بالا چیست؟

فشار خون بالا یا پُرفشاری خون، یک بیماری مزمن است که معمولا با چند علامت و گاهی هم بدون هیچ نشانه‌ای بروز می‌کند. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که فشار خون به صورت ناگهانی بالا می‌رود و وضعیتی به وجود می‌آورد که بیمار باید تحت مراقبت‌های فوری پزشکی قرار بگیرد.

یکی از خطرناک‌ترین نکات درمورد فشار خون بالا این است که شاید متوجه نشوید فشار خون دارید. با این حال علائمی هستند که ممکن است مشاهده کنید. این علائم عبارت‌اند از:

  • خستگی یا گیجی
  • مشکلات دید
  • درد قفسه‌ سینه
  • مشکلات تنفسی
  • تپش قلب نامنظم
  • وجود خون در ادرار
  • احساس کوبش در سینه، گردن یا گوش

علائمی که معمولا به ندرت، دیده می‌شوند شامل سرگیجه، سردرد و خونریزی بینی هستند.

گاهی نیز علائمی وجود دارند که افراد گمان می‌کنند علائم فشار خون‌اند، ولی ممکن است دلیل اصلی آنها فشار خون نباشد. این علائم عبارت‌اند از:

  • گیجی
  • عصبی‌بودن
  • عرق‌کردن
  • مشکل در خواب
  • لکه‌های خونی در چشم
  • قرمزی صورت

علائم فشار خون بالا عموما محدود هستند و گاهی هیچ نشانه‌ای از این بیماری در فرد دیده نمی‌شود. خیلی از افراد بدون آنکه اطلاعی از آن داشته باشند، سال‌ها دچار این بیماری هستند. در حقیقت، فشار خون بالا اگر کنترل نشود، به سرخرگ‌ها آسیب می‌رساند و همچنین عاملی خطرناک برای بروز سکته قلبی و مغزی و بیماری های قلبی و عروقیاست.

فشار خون بالا معمولا شرایطی حاد و مزمن است. دو دسته‌بندی اصلی در فشار خون بالا وجود دارند: پُرفشاری خون ثانویه و پُرفشاری خون اولیه

پُرفشاری خون ثانویه به دلیل وجود یک بیماری دیگر اتفاق می‌افتد.
پُرفشاری خون اولیه، فشار خون بالایی است که از بیماری دیگری نشأت نگرفته و به مرور زمان به وجود می‌آید. دلیل عمده در این نوع فشار خون عوامل ارثی هستند.
معمولا تنها راه تشخیص این بیماری، آزمایش خون است.

علائم نادر در پُرفشاری خون

خیلی به ندرت پیش می‌آید افرادی که فشار خون بالا دارند این علائم را داشته باشند:

  • سردرد خفیف
  • سرگیجه‌های ناگهانی
  • خون‌ریزی مداوم بینی

علائم اورژانسی فشار خون بالا

معمولا علائم زمانی دیده می‌شوند که فشار خون به صورت ناگهانی و به شدت افزایش پیدا می‌کند. به این موقعیت «بحران پُرفشاری خون» گفته می‌شود.

بحران پُرفشاری خون که معمولا به دلیل پُرفشاری خون ثانویه رخ می‌دهد، زمانی اتفاق می‌افتد که فشار خون سیستولی (عدد اول) 180 به بالا و دیاستولی (عدد دوم) 110 به بالا باشد. اگر خودتان فشار خون‌تان را اندازه گرفته‌اید و این اعداد را بر روی فشار‌سنج دیده‌اید، ابتدا چند دقیقه صبر کنید و بعد دوباره فشارتان را اندازه بگیرید تا مطمئن شوید که عدد مشاهده شده‌ی اول درست بوده است. بعد از اینکه چند دقیقه صبر کردید، اگر عدد مشاهده شده‌ی دوم فشار خون‌تان، هنوز هم بیشتر از 180 است، منتظر کاهش فشار خون نباشید و در اسرع وقت خودتان را به مرکز اورژانس برسانید. دیگر علائم بحران پُرفشاری خون شامل موارد زیر هستند:

  • سردرد شدید
  • اضطراب شدید
  • تنگی نفس
  • خونریزی بینی

به این حالت فوریت پُرفشاری خون گفته می‌شود و می‌تواند باعث بروز عوارض جدی از جمله تجمع مایعات در ریه‌ها، تورم مغزی، پارگی سرخرگ اصلی قلب، سکته مغزی و در زنان باردار بروز تشنج شود.

دلایل فشار خون بالا چیست؟

با اینکه دلایل فشار خون بالا در بیشتر افراد مشخص نیست، فعالیت نداشتن، رژیم غذایی بد، اضافه‌وزن، سن بالا و عوامل ژنتیکی ممکن است در پُرفشاری خون اثر داشته باشند. در ادامه دلایل رایج فشار خون بالا را می‌خوانید:

1. افزایش سن
خطر افزایش فشار خون با بالارفتن سن افزایش می‌یابد. فشار خون بالا در مردان تا حدود 64سالگی و در زنان از 65 سال به بالا بیشتر دیده می‌شود.

2. نژاد
فشار خون بالا در سیاه‌پوستان بیشتر از سفیدپوستان دیده می‌شود. مشکلات جدی مانند سکته‌ مغزی، سکته‌ قلبی و نارسایی کلیوی نیز در سیاه‌پوستان بیشتر از سفیدپوستان رایج است.

3. سابقه خانوادگی
فشار خون بالا معمولا ارثی است.

4. اضافه‌وزن یا چاقی مفرط
هرقدر وزنتان بیشتر باشد برای رسیدن اکسیژن و مواد مغذی به بافت‌هایتان به خون بیشتری نیاز دارید. با افزایش حجم خونی که در رگ‌های شما جریان دارد، فشار بر روی دیواره سرخرگ‌ها هم افزایش می‌یابد.

5. فعالیت بدنی کم
افرادی که فعالیت بدنی کم دارند معمولا میزان تپش قلبشان بالاست. هرقدر میزان تپش قلب بالاتر باشد، قلب شما در هر انقباض باید سخت‌تر کار کند و نیرویی که بر سرخرگ‌هایتان وارد می‌شود بیشتر می‌شود. کمبود فعالیت بدنی باعث اضافه‌وزن هم می‌شود.

6. مصرف تنباکو
نه‌تنها سیگارکشیدن یا جویدن تنباکو فورا به‌صورت موقت فشار خونتان را افزایش می‌دهد، بلکه مواد شیمیایی موجود در تنباکو نیز ممکن است به آستر دیواره‌های سرخرگ‌هایتان آسیب برسانند و این باعث می‌شود سرخرگ‌هایتان باریک شوند و احتمال ابتلا به بیماری های قلبی در شما افزایش یابد. قرار گرفتن در معرض دود سیگار نیز ریسک بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد.

7. نمک زیاد (سدیم) در رژیم غذایی
مقدار بالای سدیم در رژیم غذایی سبب می‌شود بدن مایعات را در خود نگه دارد و این باعث افزایش فشار خون می‌شود.

8. پتاسیم کم در رژیم غذایی
پتاسیم به متعادل نگه‌داشتن مقدار سدیم در سلول‌های شما کمک می‌کند. اگر پتاسیم کافی در رژیم غذایی‌تان وجود نداشته باشد ممکن است سدیم زیادی در خونتان جمع شود.

9. مصرف بیش از ‌اندازه الکل
مصرف زیاد نوشیدنی‌های الکلی به‌مرور زمان به قلبتان آسیب می‌زند.

10. استرس
میزان بالای استرس به افزایش فشار خون منجر می‌شود. اگر بخواهید استرستان را با پرخوری یا سیگارکشیدن کاهش دهید، در اصل فقط مشکلاتتان را بیشتر می‌کنید.

11. بعضی بیماری‌های مزمن
بعضی بیماری‌های مزمن نیز خطر فشار خون را افزایش می‌دهند، مشکلاتی مانند بیماری های کلیوی، دیابت یا وقفه تنفسی در خواب.

12. بارداری
گاهی بارداری نیز باعث افزایش فشار خون می‌شود.

آیا دارویی وجود دارد که باعث فشار خون بالا شود؟

بعضی از داروها، که برای بیماری‌های دیگر مصرف می‌کنید، ممکن است فشار خونتان را افزایش دهند. این داروها شامل آمفتامین‌ها، متیل‌فنیدات (کانسرتا، متادیت، ریتالین)، کورتیکواستروئید، هورمون‌ها (از جمله قرص های ضد بارداری)، بعضی از داروهای میگرن، سیکلوسپورین و اریتروپوئیتین هستند.

همچنین خیلی از داروهایی که بدون تجویز پزشک تهیه می‌شوند و حاوی سودوافدرین و افدرین هستند (مثل داروهای آلرژی و سرماخوردگی و داروهای کاهش‌دهنده اشتها) نیز ممکن است فشار خون را افزایش دهند.

بدون مشورت با پزشک هیچ دارویی را قطع نکنید یا میزان مصرف آن را تغییر ندهید.

مشکلات سلامتی مربوط به فشار خون بالا کدام‌اند؟

مشکلات جدی زیادی به فشار خون بالا مرتبط‌اند. از جمله:

تصلب شرایین

بیماری سرخرگ‌ها که با تجمع پلاک‌ها یا چربی در بخش درونی دیواره رگ‌ها به وجود می‌آید. فشار خون با افزایش فشار اضافه بر دیواره سرخرگ‌ها این تجمع را تشدید می‌کند.

نارسایی قلبی

در نارسایی های قلبی، قلب به‌اندازه کافی قدرت ندارد که خون را به‌درستی پمپ کند.

بیماری سرخرگ کرونری

بافت قلب، خون و اکسیژن کافی دریافت نمی‌کند.

کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک

ماهیچه‌های قلب به‌شکلی غیرعادی ضخیم می‌شوند.

بیماری‌های کلیوی

پرفشاری خون می‌تواند به رگ‌های خونی و تصفیه‌کننده‌های کلیه آسیب بزند؛ به این شکل که کلیه‌ها دیگر نتوانند مواد زائد را به‌خوبی دفع کنند. بیماری های کلیوی می‌تواند باعث فشار خون بالا نیز بشود، زیرا الکترولیت‌ها (از جمله سدیم) ممکن است به‌راحتی نتوانند از بدن ترشح شوند.

سکته‌ مغزی

پرفشاری خون یا با فرایند تصلب شرایین (که می‌تواند منجر به مسدود شدن رگ‌ها شود) یا با ضعیف‌کردن رگ‌ها و پاره‌کردن آنها می‌تواند به سکته مغزی منجر شود.

بیماری‌های چشمی

پرفشاری خون ممکن است به رگ‌های بسیار کوچکی که در شبکیه چشم هستند آسیب بزند.

پیچیدگی‌ها و خطرات فشار خون بالا

فشار خون اگر مداوا نشود، در طول زمان باعث بروز بیماری‌های قلبی مانند سکته‌ و نارسایی‌های قلبی خواهد شد و حتی ممکن است به سکته‌ی مغزی هم منجر شود.

مشکلات دیگری که ممکن است بروز کنند شامل:

  • از دست دادن بینایی
  • نارسایی کلیوی
  • اختلال در نعوظ (ناتوانی جنسی)
  • تجمع مایعات در ریه‌ها
  • از دست دادن حافظه

درمان فشار خون بالا

درمان‌های متنوعی برای فشار خون بالا وجود دارند، از تغییرات در سبک زندگی گرفته تا کاهش وزن و درمان‌های دارویی. پزشکان معمولا بسته به اینکه دچار فشار خون بالا یا پُرفشاری خون هستید، برای درمان شما برنامه ریزی می‌کنند.

1. تغییرات در رژیم غذایی
تغذیه سالم یکی از مؤثرترین راه‌ها برای کاهش فشار خون است. توصیه می‌شود غذاهایی که حاوی مقادیر کمتری نمک و سدیم هستند و پتاسیم بیشتری دارند مصرف شوند.

رژیم غذایی «روشی برای توقف فشار خون» که به اختصار DASH نامیده می‌شود، یک برنامه‌ی غذایی‌ برای پایین نگه داشتن فشار خون است که پزشکان تجویز کرده‌اند. تمرکز این رژیم غذایی بر غذاهایی مانند میوه‌ها، سبزیجات و غلات سبوس‌داری است که دارای میزان سدیم و کلسترول پایینی هستند. غذاهای زیر برخی از این مواد غذایی مفید برای سلامت قلب هستند:

  • سیب، موز و پرتقال
  • کلم بروکلی و هویج
  • حبوبات
  • ماهی های سرشار از امگا 3 و روغن‌های مفید

و خوراکی‌هایی که باید از‌ آن‌ها دوری شود، شامل:

  • غذاها و نوشیدنی‌هایی که قند بالا دارند
  • گوشت قرمز
  • روغن نارگیل
  • همچنین توصیه می‌شود از مصرف نوشیدنی‌های الکلی خودداری شود.

2. ورزش
یکی دیگر از تغییرات مهم سبک زندگی برای مدیریت فشار خون بالا، تحرک و ورزش است. انجام ورزش هوازی (ایروبیک) چند بار در هفته برای داشتن قلبی سالم، بسیار مفید است چون باعث بهبود جریان خون می‌شود.

با تغذیه‌ی سالم و ورزش منظم، می‌توان به کاهش وزن نیز کمک کرد. مدیریت وزن باعث کاهش کلسترول و فشار خون می‌شود و در نتیجه خطراتی که ممکن است در صورت اضافه وزن رخ دهد نیز کاهش پیدا می‌کنند.

یکی دیگر از راه‌های پایین آوردن فشار خون، جلوگیری و از بین بردن استرس است. استرس باعث افزایش فشار خون می‌شود. برای این کار می‌‌توانید روش‌های مختلف کاهش استرس مانند ورزش، تمرکز ذهن (مدیتیشن) و موسیقی را امتحان کنید.

3. درمان دارویی
اگر تغییر در سبک زندگی بی‌فایده‌ بود، داروهای مختلفی وجود دارند که می‌توان برای درمان فشار خون بالا از آن‌ها استفاده کرد. در اکثر موارد بیش از دو دارو مورد نیاز است.

  • داروهای مُدر، سدیم اضافی را از بدن خارج می‌کنند. این داروها معمولا به همراه قرص‌های دیگر استفاده می‌شوند.
  • مسدود کننده‌‌های گیرنده‌ی آدرنریک بتا، ضربان قلب را کُند می‌کنند که باعث کاهش جریان خون در شریان‌ها می‌شود.
  • بازدارنده‌های آنزیم مبدل آنژیوتانسین، از تنگ شدن شریان‌ها جلوگیری می‌کنند.
  • مسدود‌کننده‌های آلفا، اجازه نمی‌دهند عصب‌ها، شریان‌ها را تنگ کنند و در نتیجه، خون می‌تواند آزادانه جریان داشته باشد.
  • مسدود کننده‌های آلفا به علاوه‌ی بتا، کارکرد مشابهی دارند به علاوه‌ی اینکه ضربان قلب را نیز کُند می‌کنند.
  • بازدارنده‌های مرکزی آدرنالین، باعث کاهش فرستادن سیگنال‌های عصبی توسط مغز می‌شود. (این کار از تنگ‌تر شدن شریان رگ‌ها جلوگیری می‌کند.)

برای کاهش فشار خون بالا چه غذاهایی بخوریم؟

رژیم غذایی سالم برای کاهش فشار خون بالا مفید است. رژیم غذایی مناسب فشار خون رژیمی است که از گروه‌های مختلف غذایی از جمله میوه‌ها، سبزیجات و غلات کامل تشکیل شده باشد.

موارد زیر هم می‌توانند مفید باشند:

  • بیشترخوردن میوه‌ها، سبزیجات و محصولات لبنی کم‌چرب
  • کمترخوردن غذاهایی که چربی‌های اشباع و کلسترول زیاد دارند مانند غذاهای سرخ‌شده
  • بیشترخوردن غلات کامل، ماهی، مرغ و مغزها
  • خوردن کمتر گوشت و شیرینی
  • خوردن غذاهایی که منیزیم، پتاسیم و کسیم بالایی دارند
  • خوردن غذاهایی که سدیم کمتری دارند

برای پیشگیری از فشار خون بالا یا مدیریت فشار خون چه‌ کارهایی باید انجام دهم؟

خیلی از افرادی که فشار خون بالا دارند می‌توانند با تغییرات سبک زندگی سطح فشارشان را تا میزان سالمی کاهش دهند. روش‌های زیر برای تغییر سبک زندگی مفید است:

  • داشتن حداقل هفته‌ای 150 دقیقه فعالیت بدنی (حدود 30 دقیقه در روز، 5 روز در هفته)
  • ترک سیگار
  • داشتن رژیم غذایی سالم، از جمله محدودکردن سدیم (نمک) و الکل
  • مدیریت استرس
  • بعضی افراد علاوه بر ایجاد تغییرات مثبت در زندگی باید برای کاهش فشار خونشان دارو هم مصرف کنند

با اینکه فشار خون بالا بیشتر در بزر‌گ‌سالان دیده می‌شود، بچه‌ها هم در خطرند. برای بعضی از کودکان فشار خون بالا به‌دلیل بیماری‌های کلیوی یا قلبی به وجود می‌آید؛ اما برای تعداد زیادی از بچه‌ها، عادت‌های بد در زندگی مانند رژیم غذایی بد، چاقی مفرط یا ورزش نکردن ممکن است به فشار خون بالا منجر شوند.

چه زمانی باید برای فشار خون بالا به پزشک مراجعه کنم؟

اگر فشار خون بالا دارید، باید به‌صورت منظم به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر بعد از درمان‌هایی که در بالا ذکر شد هنوز هم فشار خون‌تان تغییری نکرد، حتما به پزشک مراجعه کنید. پایین نیامدن فشار خون نشان دهنده‌ی دلیل دیگری برای افزایش فشار خون شما است.

اگر هر کدام از علائم زیر را هم مشاهده کردید فورا به پزشک مراجعه کنید:

  • تاری دید
  • خستگی مفرط
  • حالت تهوع
  • گیج بودن
  • تنگی نفس

ممکن است موارد بالا، علائم مشکل دیگری یا عوارض منفی داروها باشند. در این حالت، شاید نیاز باشد که داروی دیگری برای شما تجویز شود که عوارض کمتری برای‌تان داشته باشد.

با این حال، موارد دیگری نیز هستند که باید در مواجهه با آنها با پزشک صحبت کنید، مثلا:

  • در صورت مشاهده هرکدام از علائم فشار خون که در ابتدای مطلب به ‌آنها اشاره کردیم؛
  • اگر بدنتان به دارویی که برای فشار تجویز شده است واکنش نشان نمی‌دهد و هنوز فشارتان بالاست؛
  • اگر داروی فشار خون عوارض جانبی برایتان داشته (اگر این اتفاق بیفتد، شاید نیاز باشد پزشکتان میزان مصرف دارو را تغییر دهد یا داروی دیگری برایتان تجویز کند).

اگر فشار خونتان 120 روی 80 است، پنج دقیقه صبر کنید و دوباره فشارتان را اندازه بگیرید. اگر تغییری نکرد، حتما به مراکز درمانی مراجعه کنید.

کلام آخر

وقتی متوجه شدید که فشار خون بالا دارید، باید برای همیشه فشار خون‌تان را کنترل و درمان کنید. این احتمال وجود دارد که فشار خون شما به حالت عادی برگردد، ولی خیلی به ندرت این اتفاق رخ می‌دهد. داروها و تغییراتی که در سبک زندگی به وجود می‌آورید باید ادامه‌دار باشند تا بتوانید همیشه فشار خون‌تان را ثابت نگه دارید. این روش‌های درمانی همچنین خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و سکته‌ مغزی را نیز کاهش می‌دهند.

شما می‌توانید با مراقبت و کنترل دائمی، یک زندگی سالم داشته باشید.

نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

منبع: chetor.com، مریم حسین پور

0

کمبود این ویتامین‌ها باعث پوسیدگی دندان می‌شود

پوسیدگی دندان نوعی بیماری است که در آن بافت سخت دندان (مینا و سپس عاج) تخریب می‌شود. این تخریب به وسیله اسیدی که از برخی باکتری‌ها خارج می‌شود به‌وقوع می‌پیوندد.

پوسیدگی دندان نوعی بیماری است که در آن بافت سخت دندان (مینا و سپس عاج) تخریب می‌شود. این تخریب به وسیله اسیدی که از برخی باکتری‌ها خارج می‌شود به‌وقوع می‌پیوندد. این اسید خارج شده از باکتری‌های مخرب باعث تخریب و پوسیدگی دندان‌ها می‌شود. مواد غذایی که قند و شکر زیادی دارند باعث تخریب دندان‌ها می‌شود. همین‌طور غذاهایی که نشاسته زیادی دارند نظیر (چیپس) هم در پوسیدگی دندان‌ها نقش دارند. از طرفی تحقیقات ثابت کرده که کمبود برخی از ویتامین‌ها در تغذیه فرد می‌تواند خطر پوسیدگی دندان‌ها را افزایش بدهد. سه ویتامین اساسی که کمبود آن‌ها می‌تواند سبب پوسیدگی و خراب شدن دندان‌ها شود عبارتند از: ویتامین A، ویتامین D، ویتامین C.

ویتامین A: کمبود ویتامین A سبب اختلال در سلول‌های اپیتلیال می‌شود. این سلول‌ها وظیفه ترشح کلسیم، فسفات، فلوراید، منیزیم و... را بر عهده دارند. همه این مواد به سالم ماندن دندان‌ها کمک می‌کنند. کمبود ویتامین A سبب ضعیف شدن مینای دندان می‌شود. نتیجه این کمبود کاهش تراکم مینای دندان می‌شود. تخم‌مرغ، شیر، جگر سیاه، هویج، سبزیجات زرد و نارنجی مانند کدو حلوایی، اسفناج و سایر سبزیجات برگ‌سبز، از منابع تأمین ویتامین A هستند.

ویتامین D: ویتامین D تعادل کلسیم و فسفر را بدن کنترل می‌ کند. کلسیم و فسفر برای سلامت عاج دندان ضروری هستند. مطالعات نشان داده است که کودکانی که سطح ویتامین D آن‌ها بالاست، پوسیدگی دندانی کمتری دارند. برخی منابع ویتامین D عبارتند از: آفتاب، منابع گیاهی (غلات و برخی سبزیجات و میوه‌ها)، منابع حیوانی (کره، روغن کبد ماهی، زرده تخم مرغ، خامه، جگر، ماهی ساردین)

ویتامین C: کمپود ویتامین C هم می‌تواند سبب التهاب لثه‌ها و خونریزی آن‌ها به‌ویژه هنگام مسواک زدن و سبب ضعف بافت همبند و پوسیدگی دندان‌ها شود. منابع آن هم عبارت است از: پرتقال، زردآلو، گیلاس.

نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

منبع: سلامت نیوز

0

فشارسنج چیست؟

یکی از ابزار و تجهیزات پزشکی موردنیاز در منزل فشارسنج است. افرادی که بیماری زمینه‌ای دارند یا در خطر ابتلا به بیماری خاصی قرار دارند، باید تجهیزات مرتبط با بیماری خود را در خانه داشته باشند. فشار سنج نیز برای افرادی که فشار خون بالا دارند، ضروری است.

اولین‌بار اندازه‌گیری فشارخون در سال 1733 انجام شد. اما اولین دستگاه فشارسنج در سال 1881 توسط ساموئل زیگفرید کارل ریتن فورباش اختراع شد. این دستگاه اولیه شامل دو بخش بود. یک بخش لاستیکی پرازآب و یک ستون جیوه. بخش لاستیکی آب برای محدودکردن فشار خون در شریان استفاده می‌شد. در سال 1896 اصلاحاتی در فشارسنج اولیه انجام شد. در این دستگاه دستبندی اضافه شد که به بازو وصل می‌شد. این دستبند به بازو فشار وارد می‌کند و از این طریق فشارخون اندازه‌گیری می‌شود.

در سال 1905 تفاوت فشارخون سیستولیک با دیاستولیک کشف شد. این کشف باعث شد، دستگاه‌های فشار خون مدرن به وجود بیاید. هنگامی که فشاری ایجاد می‌شود، دستگاه فشار سنج با ایجاد صدا و قطع‌شدن صدا در شریان‌ها اندازه‌گیری انجام می‌شود. صداهای سیستولیک و دیاستولیک به‌عنوان استاندارد محسوب شده و به صداهای کوروتکف معروف هستند.

Types of barometers

فشارسنج وسیله‌ای است که می‌توان با آن به راحتی در خانه فشار را اندازه گرفت.

طریقه استفاده صحیح از فشارسنج چیست؟

برای استفاده درست از فشار سنج باید به نوع دستگاه توجه کنید.هرچند به‌طورکلی همه‌ی دستگاه‌ها بر اساس یک اصل عمل می‌کنند. یک کاف دستی در قسمت بازوبند فشار وارد می‌کند و با یک سوپاپ فشار آزاد می‌شود. در این حین باید با گوشی پزشکی صداهای جریان خون شریانی را گوش بدهید.

در زمان تپیدن قلب، فشارخون در شریان‌ها افزایش پیدا می‌کند. زمانی که بطن‌ها برای ضربان بعدی آماده می‌شوند، این فشار کاهش پیدا می‌کند. این افزایش و کاهش فشارخون به ترتیب فشار سیستولیک و دیاستولیک نامیده می‌شود. باتوجه‌به این فرایندها در شریان‌ها اندازه‌گیری فشارخون انجام می‌شود.

مراحل اندازه‌گیری فشارخون چیست؟

مراحل اندازه‌گیری دقیق فشار خون به‌صورت زیر است:

  1. باید شما دانش اولیه‌ای برای خواندن فشار خون داشته باشید. عددی که در این اندازه‌گیری اعلام می‌شود، فشار سیستولیک بر فشار دیاستولیک است. فشارخون طبیعی یک فرد بالغ و سالم باید در حدود 80/120 باشد.
  2. هنگام خرید فشار سنج به‌اندازه کاف دقت داشته باشید. بازوبند باید در اندازه‌ای باشد که خیلی شل یا خیلی تنگ نشود. اندازه کاف می‌تواند روی عدد به‌دست‌آمده تاثیر بگذارد. زمان اندازه‌گیری فشار خون کاف را روی لباس قرار ندهید. بازوبند دقیقا باید با بازو تماس داشته باشد.
  3. کاف را به‌درستی دور بازو بپیچید. باید کاف طوری قرار بگیرد که لبه پایینی آن حدود 2 سانتی‌متر بالاتر از ناحیه اتصال بازو و ساعد باشد.
  4. گوشی پزشکی را زیر کاف قرار دهید. باید گوشی دقیقا در قسمتی باشد که شریان بازو رد می‌شود. بهترین قسمت برای قراردادن گوشی زیر لبه پایینی کاف است.
  5. به‌آرامی کاف را باد کنید. کاف باید تا 180 میلی‌متر جیوه باد شود. به‌آرامی سوپاپ را باز کنید تا فشار حدود 3 میلی‌متر در ثانیه خالی شود.
  6. در حین خالی‌شدن باد فشارسنج صدا را به‌دقت گوش دهید. اولین صدایی که می‌شنوید، صدای سیستولیک است. پس از آن باید به آخرین صدا هم توجه کنید. آخرین صدایی که می‌شنوید، فشار دیاستولیک است.
  7. همین کار را روی بازوی دیگر نیز انجام دهید تا اندازه‌گیری دقیق باشد. باید به تفاوت اندازه‌گیری هر دو بازو، موقعیت و اندازه کاف توجه کنید. این موارد می‌توانند اعداد متفاوتی را ثبت کنند.

در هنگام اندازه‌گیری فشارخون اولین صدایی که می‌شنوید فشار سیستولیک و دومین صدا فشار دیاستولیک است که در حالت نرمال باید 80/120 باشد.

انواع فشارسنج

پیشرفت فشارسنج‌ها در سال‌های اخیر بسیار زیاد بوده‌است. به‌طورکلی دستگاه‌های پزشکی پیشرفت زیادی داشته‌اند. در این میان نیز انواع فشارسنج به بازار عرضه شده‌است. در ادامه انواع فشار سنج جیوه‌ای، عقربه‌ای و دیجیتالی را معرفی می‌کنیم.

1. فشارسنج جیوه‌ای

متداول‌ترین نوع دستگاه فشار سنج، دستگاه‌های جیوه‌ای است. این نوع دستگاه‌ها در صنعت سلامت تحول عظیمی ایجاد کردند. فشارسنج جیوه‌ای یک کاف بادی دستی دارد که از طریق لوله جیوه‌ای به واحدهای اندازه‌گیری متصل است. زمانی که می‌خواهید از این دستگاه استفاده کنید، باید به‌طور عمودی و کاملا صاف قرار بگیرد. در این شرایط اعداد کاملا دقیق خواهند بود.

این نوع دستگاه‌ها بسیار حساس هستند. باید مراقب باشید، ضربه‌ای نخورد. زیرا مخزن جیوه پاره شده و دستگاه بی‌مصرف می‌شود. مهمترین مزیت این دستگاه‌های جیوه‌ای این است که استفاده از آنها آسان است. اگر در نگهداری از آن دقت لازم را داشته باشید تا مادام‌العمر می‌توان آن را استفاده کرد. ازآنجایی‌که جیوه سمی است، در برخی کشورها استفاده از این دستگاه‌ها ممنوع شده‌است و باید از دستگاه‌های دیگر استفاده کرد.

2. فشارسنج عقربه‌ای

در این نوع دستگاه‌های فشارسنج از جیوه استفاده نمی‌شود و بدون مایع کار می‌کند. ایمن‌ترین دستگاه که می‌تواند جایگزین دستگاه جیوه‌ای شود، فشارسنج عقربه‌ای است. روش اندازه‌گیری فشار خون با این دستگاه مشابه فشارسنج جیوه‌ای است. در این نوع فشار سنج گوشی پزشکی باید به کاف وصل شود. کاف در ادامه به یک عددسنج متصل است تا اندازه فشار مشخص شود.

فشارسنج‌های عقربه‌ای انواع مختلفی دارند که نحوه استفاده از آنها کمی متفاوت است. این دستگاه‌ها شامل فشارسنج جیبی عقربه‌ای، کف‌دستی و عقربه‌ای می‌شود.

اگر به دنبال دستگاه مقرون‌به‌صرفه و کوچک هستید، این نوع دستگاه بهترین فشارسنج برای شما است. این نوع دستگاه‌ها مکانیزم بسیار دقیق و ظریفی دارند و باید در نگهداری از آنها دقت کافی داشت. در این فشار سنج‌ها برای جلوگیری از اشتباه خواندن فشارخون باید توسط پزشک یا پرستار خوانده شود.

Hand barometer

برای کار با دستگاه فشارسنج عقربه‌ای باید مهارت لازم را داشته باشید تا با گوشی پزشکی صدا را بشنوید.

3. فشارسنج دیجیتالی

پیشرفته‌ترین دستگاه از نظر تکنولوژی تا به امروز فشارسنج دیجیتالی است. این دستگاه‌ها سنسور فشار الکتریکی دارند و به‌راحتی می‌توان اندازه فشارخون را روی صفحه‌نمایش مشاهده کرد. همانند فشارسنج‌های جیوه‌ای و عقربه‌ای این نوع دستگاه هم یک کاف بادی دارد.

برای اندازه‌گیری فشار خون در خانه شاید بهترین فشار سنج دستگاه‌های دیجیتالی باشد. اندازه‌گیری فشار خون در دستگاه دیجیتال متفاوت است. در این دستگاه نوسانات شریان‌ها به‌صورت خودکار ارزیابی و اندازه‌گیری می‌شود. کار با این دستگاه‌ها بسیار آسان است. به همین دلیل می‌توان به‌راحتی در خانه از آن استفاده کرد. برای جلوگیری از خطا هنگام خواندن فشارخون بهتر است به‌طور دوره‌ای گاهی فشار خون خود را با دستگاه جیوه‌ای اندازه بگیرید تا از دقیق بودن اندازه‌گیری فشارسنج دیجیتالی مطمئن شوید.

Digital sphygmomanometer

کار با فشارسنج دیجیتال بسیار ساده است و برای استفاده از منزل مناسب است.

فشارسنج مچی یا فشارسنج بازویی؟

فشارسنج‌های دیجیتال به دو دسته‌ی مچی و بازویی تقسیم‌بندی می‌شوند. نکته مهم این است که فشارسنج های بازویی دقت بالاتری از فشارسنج‌های مچی دارند اما استفاده از فشارسنج های مچی راحت‌تر است. فشارسنج مچی روی مچ دست بسته می‌شود و دیگر نیازی نیست شما آستینتان را بالا بزنید یا چاقی و لاغری دیگر مانع بستن کاف به دور بازو نمی‌شود.

درست است که فشارسنج های مچی نسبت به موقعیت بدنی حساس هستند و برای اندازه گیری صحیح، باید دست و مچ در سطح قلب قرار گیرد. اما به طور معمول کار با آنها برای مردم راحت‌تر از مدل بازویی است. فشارسنج های بازویی باید بالاتر از آرنج قرار گرفته و دستها صاف و مچ ها بسته نباشد. کاف باید از جهت صحیح روی بازو قرار بگیرد. کاف نباید خیلی سفت یا شل باشد. بنابراین بستن کاف فشارسنج بازویی ممکن است کمی مشکل به نظر برسد. اما فشارسنج مچی را می‌توانید به‌سرعت روی مچ بسته و در هر شرایطی فشار خود را اندازه‌گیری کنید.

اما به‌طورکلی برای کسانی که استفاده‌ی صحیح از فشارسنج دیجیتال را بلد باشند، فرق چندانی بین دقت این دو فشارسنج وجود ندارد.

کدام نوع از فشارسنج بهتر است؟

انتخاب بهترین نوع فشارسنج باتوجه‌به نیاز شما و استفاده آن در خانه یا استفاده حرفه‌ای تعیین می‌شود. اگر مشکل فشارخون دارید، باید یک دستگاه فشارسنج خریداری کنید. زیرا افزایش و افت فشارخون می‌تواند نشانه‌ی یک بیماری جدی باشد. بررسی این ناهنجاری‌ها برای پیشگیری از فشار خون بالا، سکته مغزی یا حمله قلبی ضروری است. قبل از انتخاب و خرید دستگاه فشار سنج باید به عوامل زیر دقت کنید تا بهترین فشارسنج را انتخاب کنید.

1. نیاز شما و قیمت دستگاه فشار خون

فشارسنج مناسب باتوجه‌به نیاز شما تعیین می‌شود. فشار سنج‌های عقربه‌ای دقت بسیار بالایی در اندازه‌گیری دارند. اما برای استفاده از آنها باید دانش و مهارت استفاده از آن را داشته باشید. پرستاران، پزشکان و متخصصان از این نوع دستگاه استفاده می‌کنند. زیرا دوام آن بسیار خوب است و از انعطاف‌پذیری و دقت بالایی برخوردارند.

اما معمولا افرادی که به دنبال فشارسنجی برای مصارف خانگی هستند، می‌خواهند دستگاه به‌آسانی کار کند و در اندازه‌گیری فشارخون با مشکل مواجه نشوند. فشارسنج‌های دیجیتالی طوری طراحی شده‌اند که بسیار کاربرپسند هستند. افرادی که سابقه پزشکی ندارند، می‌توانند بدون گوشی پزشکی با این دستگاه فشارخون را اندازه‌گیری کنند.

یکی از مهمترین عوامل تعیین‌کننده برای انتخاب بهترین فشار سنج، قیمت آن است. دستگاه‌هایی که برای مصارف خانگی کاربرد دارند، قیمت مناسبی داشته و مقرون‌به‌صرفه هستند. بسیاری از فشارسنج‌های گران‌قیمت در بازار برای متخصصان طراحی شده‌اند و در خانه کاربرد زیادی ندارند.

2. دقت دستگاه فشارسنج

هر نوع ابزار پزشکی باید دقت بسیار بالایی داشته باشد. در انواع فشارسنج دقت اندازه‌گیری تفاوت دارد. بالاترین دقت اندازه‌گیری مربوط به فشارسنج‌های جیوه‌ای است. این دستگاه‌ها در حد استاندارد هستند. فشار سنج‌های عقربه‌ای هم دقت بسیار بالایی دارند. اما در این نوع فشارسنج مهارت و تخصص شخص هم مهم است، زیرا برای خواندن آن باید از گوشی پزشکی استفاده کرد و به‌دقت به صدا گوش داد.

فشارسنج‌های دیجیتال نسبت به دو فشارسنج دیگر دقت پایین‌تری دارند. اما چون استفاده از آنها بسیار ساده و راحت است، طرفداران زیادی دارد.

3. کیفیت و نوع طراحی دستگاه فشارسنج

کیفیت، جنس و نوع طراحی دستگاه فشارخون در عملکرد آن تاثیر زیادی دارد. تمامی قطعات از کاف تا سوپاپ و پمپ فشار همگی باید کیفیت قابل قبولی داشته‌باشند. قسمتی که با پوست در ارتباط است، باید ضدحساسیت و نچسب باشد تا آلرژی ایجاد نکند. اندازه کاف هم باید استاندارد باشد. اگر بازوبند خیلی گشاد یا خیلی تنگ باشد، در اندازه‌گیری مشکل ایجاد می‌کند.

4. راحتی و قابلیت حمل دستگاه فشارخون

فرقی ندارد فشارسنج را برای مصارف خانگی خریداری کنید یا مصارف حرفه‌ای. درهرصورت باید راحتی و سهولت جابه‌جایی آن را در نظر داشت. البته دستگاه‌های سبک و قابل‌حمل کمی گران‌تر هستند. پزشکان حتما باید این نوع فشار سنج را خریداری کنند تا حین کار راحت باشند. اما برای مصارف خانگی می‌توان به دنبال دستگاه‌های فشار خون کمی سنگین‌تر اما مقرون‌به‌صرفه بود.

در خرید دستگاه فشارخون باید به نیاز خود و قیمت، دقت دستگاه، کیفیت قطعات و قابلیت حمل دقت کنید. فشارسنج جیوه‌ای بالاترین و دیجیتالی پایین‌ترین دقت را دارد.

تفاوت فشارسنج دیجیتالی، عقربه‌ای و جیوه‌ای چیست؟

اساس کار این فشار سنج‌ها با هم یکسان است. اگر می‌خواهید در خانه به‌راحتی فشار خود را اندازه بگیرید، بهترین فشارسنج برای شما فشارسنج دیجیتال است. این نوع دستگاه نیازی به گوشی پزشکی ندارد و به‌صورت خودکار صدا را ثبت می‌کند. هر فردی با خواندن برگه‌ی راهنمای استفاده از فشارسنج دیجیتالی می‌تواند از آن استفاده کند.

فشارسنج جیوه‌ای و سپس فشارسنج عقربه‌ای بیشترین دقت را دارند، اما با گوشی پزشکی کار می‌کنند. برای استفاده از این دستگاه‌ها باید آموزش دیده‌ باشید. ازاین‌رو این دو نوع فشارسنج با وجود دقت بسیار بالا، مصرف خانگی ندارند و بیشتر توسط پزشکان و در مراکز درمانی استفاده می‌شوند.

مقایسه بهترین برندهای فشارسنج

امروزه شرکت‌های زیادی فشارسنج تولید می‌کنند. از فشارسنج‌های ساده جیوه‌ای تا فشار سنج‌های دیجیتالی در بازار موجود است. در ادامه چند مورد از بهترین فشارسنج‌ها را معرفی می‌کنیم که می‌توان در خانه یا حتی بیمارستان از آنها استفاده کرد.

1. فشارسنج حرفه‌ای عقربه‌ای PARAMED

قیمت این دستگاه در مقایسه با عملکرد آن بسیار مناسب است. اندازه‌گیری این دستگاه کاملا دقیق است و کاف آن کیفیت بالایی دارد. برای افرادی که واکنش آلرژیک نسبت به لاتکس دارند، این نوع دستگاه بهترین فشارسنج است، زیرا خاصیت ضدحساسیت دارد. این دستگاه برای مصارف خانگی، یادگیری نحوه اندازه‌گیری فشار خون استفاده حرفه‌ای ایده‌آل است.

2. فشارسنج دیجیتالی OMRON

یکی از بهترین فشارسنج‌های موجود در بازار دستگاه‌های امرون است. دستگاه فشارخون امرون دیجیتالی است و برای افرادی که می‌خواهند به تنهایی در منزل فشارخون خود را اندازه بگیرند، مناسب است. فشارسنج‌های دیجیتالی امرون دو نوع فشارسنج مچی و بازویی است. کار با نوع مچی بسیار ساده‌تر است و می‌توان با بستن آن دور مچ فشار را اندازه گرفت. فشارسنج امرون از بهترین دستگاه های فشارسنج است.

3. فشارسنج دیجیتالی Beurer

دستگاه فشارسنج بیورر از پرفروشترین دستگاه های فشارسنج است. این دستگاه برای سالمندان گزینه بسیار مناسبی است. دستگاه فشارسنج بیورر دیجیتالی بوده و روی بازو بسته می‌شود. این دستگاه فشارخون و ضربان قلب را روی صفحه نمایش نشان می‌دهد و سخنگو هم است. برای راحتی افراد سالمند میزان فشارخون با رنگ‌های خاص نیز نمایش داده می‌شود تا تعیین آن آسان‌تر شود. بیورر انواع مختلفی دارد که به صورت فشارسنج های مچی و بازویی در بازار موجود است.

4. فشارسنج دیجیتالی GLAMOR

فشارسنج دیجیتالی گلامور علاوه بر فشارخون، ضربان قلب را نیز نشان می‌دهد. این دستگاه از نوع بازویی بوده و با باتری کار می‌کند. برای استفاده در منزل گزینه بسیار خوبی است و نحوه کار آن آسان است.

5. فشارسنج دستی GreaterGoods

این دستگاه صفحه‌خوان آسانی دارد که وضوح و دقت آن بالا است. همچنین یک کیف نگهدارنده دارد که می‌توانید به‌راحتی آن را حمل کنید. قسمت پمپ این دستگاه یک نوار فلزی دارد که باعث کنترل بهتر اندازه‌گیری و جلوگیری از لرزش آن می‌شود.

6. فشارسنج عقربه‌ای Santamedical

برای استفاده حرفه‌ای و مداوم می‌توان گفت این دستگاه بهترین فشار سنج است. کاف آن به‌گونه‌ای طراحی شده‌است که در برابر سایش، مواد شیمیایی و رطوبت مقاومت دارد. این نوع دستگاه هم برای مصارف حرفه‌ای و هم برای استفاده در خانه گزینه خوبی است.

Santamedical sphygmomanometer

فشارسنج عقربه‌ای سانتامدیکال یکی از بهترین گزینه‌ها برای فشارسنج است.

بهرحال انتخاب فشارسنج برای حرفه پزشکی یکی از ضروریات و ملزومات مهم در ارزیابی بیمار است، با مطالعه این مقاله هم در هزینه و هم در برند دست شما باز خواهد بود.

نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

0

علت بیدار شدن از خواب با سرگیجه چیست؟

علت سرگیجه

اگر از آن دسته افرادی هستید که با سرگیجه از خواب بیدار می‌شوید، حتما خبر زیر را بخوانید.

به نظر نقل از هلث کلیولند کلینیک، جدا شدن از رختخواب می‌تواند به تنهایی یک مبارزه باشد. اگر بیدار شدن با سرگیجه باشد، این کار را سخت‌تر می‌کند.

دکتر جولی هوناکر، شنوایی سنج، می‌گوید: «سرگیجه یکی از شایع‌ترین دلایلی است که مردم به دنبال مراقبت‌های پزشکی هستند، اما می‌تواند دلایل زیادی داشته باشد. با افزایش سن، بیشتر مستعد ابتلا به بیماری‌ها و مشکلات فشار خونی هستیم که باعث سرگیجه صبحگاهی می‌شوند.»

اگر هر چند وقت یک‌بار با سر‌گیجه از خواب بیدار می‌شوید، احتمالاً نیازی به نگرانی نیست. بیشتر مردم گاهی اوقات در صبح دچار سرگیجه می‌شوند، اما اگر شما بیشتر اوقات، با سرگیجه از خواب بیدار می‌شوید قضیه فرق می‌کند. دلایل رایج احساس سرگیجه بعد از بیدار شدن از خواب شامل موارد زیر است:

  • فشار خون پایین
  • سرگیجه وضعیتی حمله‌ای خوش خیم
  • کم آبی بدن
  • دارو
  • آپنه خواب
  • نارسایی قلبی

دکتر هوناکر ارتباط بین این علل حس سرگیجه صبحگاهی را توضیح داده، به علاوه اینکه چه کارهایی می توانید برای یافتن تسکین انجام دهید.

فهرست عنوان ها راهنمای مطالعه آسان شماست:

  • علت بیدار شدن از خواب با سرگیجه چیست؟
  • چرا وقتی از خواب بیدار می شوم سرم گیج می رود؟
    • 1- فشار خون پایین
    • 2- سرگیجه وضعیتی حمله‌ای خوش خیم (BPPV)

علت بیدار شدن از خواب با سرگیجه چیست؟

دکتر هوناکر می‌گوید سرگیجه ذهنی است. نوع سرگیجه ممکن است با شخص دیگری متفاوت باشد. افرادی که سبکی سر، سرگیجه یا عدم تعادل را تجربه می‌کنند ممکن است آن را به عنوان سرگیجه توصیف کنند.» ایشان توضیح می‌دهد: “بهترین راه برای توصیف سرگیجه، احساس اختلال یا اختلال جهت گیری فضایی نسبت به محیط اطراف است.”

سرگیجه حالتیست، مثل این که شما در حال چرخش هستید یا دنیای اطراف شما با یا بدون حرکت سر و بدن شما در حال چرخش است.

چرا وقتی از خواب بیدار می شوم سرم گیج می رود؟

دکتر هوناکر شش دلیل رایج که ممکن است هنگام بیدار شدن از خواب دچار سرگیجه شوید را فهرست می‌کند:

1- فشار خون پایین

خوابیدن به پشت، شکم یا پهلو می‌تواند فشار خون شما را در اول صبح تحت تاثیر قرار دهد: «وقتی دراز می کشید، خون در قسمت میان تنه‌ی شما جمع می‌شود. دکتر هوناکر توضیح می‌دهد که وقتی بلند می‌شوید، خون به سمت پاها و قسمت میانی بدن شما جریان پیدا کرده و باعث افت فشار خون می‌شود.

به طور معمول، بدن می‌تواند فشار خون شما را به سرعت بازیابی کند. اما زمانی که این روند خیلی کند اتفاق بیفتد، هیپوتانسیون ارتواستاتیک نامیده می‌شود که می‌تواند باعث سرگیجه شود.

فشار خون پایین، که به عنوان افت فشار خون ارتواستاتیک یا افت فشار خون وضعیتی شناخته می‌شود، در افراد مسن شایع تر است.

افت فشار خون ارتواستاتیک برای شما هم اتفاق می‌افتد اگر:

  • برخی از انواع داروها (مانند برخی از داروهای ضد افسردگی یا دیورتیک‌ها) را مصرف کنید
  • و مشکلات قلبی یا اختلالات سیستم عصبی داشته باشید

دکتر هوناکر می‌گوید: در حالی که افت فشار خون ارتواستاتیک می‌تواند باعث احساس ناراحتی سرگیجه یا سبکی سر در هنگام بیدار شدن شود، اما این شرایط کاملا موقتی است.

این وضعیت فقط چند دقیقه طول می‌کشد، اما اگر به طور منظم این احساسات را تجربه می‌کنید، بهتر است با پزشک مشورت کنید.

2- سرگیجه وضعیتی حمله‌ای خوش خیم (BPPV)

اگر این علائم را تجربه کردید، دکتر هوناکر توصیه می‌کند با پزشک خود صحبت کنید.

دکتر هوناکر می‌گوید: «متخصصانی مانند شنوایی سنج و فیزیوتراپیست‌ها می‌توانند این بیماری را تشخیص دهند. آنها همچنین می‌توانند به شما در انجام حرکات سر و بدن کمک کنند که کریستال‌ها را به جایی که تعلق دارند برگرداند.

از عوامل دیگر این سرگیجه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کم آبی بدن
  • تاثیر بعضی از دارو‌ها
  • آپنه خواب
  • و نارسایی قلبی

نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

منبع: سلامت نیوز