امروز چهارشنبه 09 آبان 1403
0

داروشناسی، آلپیدو

الپیدو(®Elpidue) راهکاری نوین از داروسازی دکتر عبیدی برای بیماران نارسایی قلبی مزمن؛ کاهش 20 درصدی مرگ و میرهای قلبی-عروقی و افزایش چشمگیر کیفیت زندگی

الپیدو(®Elpidue) راهکاری نوین از داروسازی دکتر عبیدی برای بیماران نارسایی قلبی مزمن؛ کاهش 20 درصدی مرگ و میرهای قلبی-عروقی و افزایش چشمگیر کیفیت زندگی

داروی الپیدو ®Elpidue، مورد تایید سازمان غذا و داروی ایران است. این دارو با نسخه پزشک قابل تهیه بوده و در داروخانه‌های سراسر کشور در دسترس است.

IR-0923-ELP-8694-PR

نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

منابع: داروسازی دکتر عبیدی

[1] Am Heart J. 2009; 157(6): 1010-7. / Circulation. 2010; 122(19): 1975-96.

[2] Eur J Heart Fail. 2020 Aug;22(8):1342-1356 / J Clin Med. 2020 Nov 15;9(11):3669.

[3] Circ Heart Fail. 2013; 6(3): 606-19. / Circulation. 2010; 121(7): e46-e215.

[4] Sacubitril/Valsartan FDA Label 2021. Reference ID: 4747255.

[5] Sacubitril/Valsartan FDA Label 2021. Reference ID: 4747255. / N Engl J Med. 2014; 371(11): 993–1004.

[6] N Engl J Med. 2019; 380(6): 539-548.

[7] Circ Heart Fail. 2017; 10(8): e003430.

0

آستیگماتیسم چیست؟

یکی از شایع‌ترین مشکلات اپتیکی چشم آستیگمات چشم است که به حالتی که قرنیه چشم از حالت کروی خود خارج شود و به شکلی نامنظم و انحنادار تبدیل شود، گفته می‌شود.

گاهی هم این مشکل به علت انحنادار شدن و نا منظمی شکل لنز در پشت عنبیه است. آستیگماتیسم به حالتی در چشم اطلاق می‌شود که شما اشیا دور را تار و به صورت چین و چروک دار می‌بینید و این حالت نه تنها اعصاب را مختل می‌کند، بلکه باعث سردرد و ریزش اشک از چشم نیز می‌شود.

بیماری آستیگمات چشم چیست؟

اگر چشم هر شخص را به عنوان یک عدسی کروی در نظر بگیریم، در حالی که این عدسی از حالت کروی به حالت بیضی شکل متمایل شود، دو کانون خطی به جای یک کانون نقطه‌ای پیدا می‌کند و تصویر به در قسمت‌های نامساوی بر روی قرنیه تقسیم می‌شوند و روی شبکیه متمرکز نمی‌شوند و چه در دور و چه در نزدیک تار دیده می‌شوند.

هر چه درجه آستیگماتیسم چشم بیشتر باشد نه تنها تصاویر دور بلکه تصاویر نزدیک هم تار دیده می‌شوند.

آستیگمات به علت یکنواخت نبودن انحنای قرنیه به وجود می‌آید و موجب تاری دید در افراد چه در دور و چه در نزدیک می‌شود. آستیگماتیسم می‌تواند از بدو تولد وجود داشته باشد و بعد با دور بینی و یا نزدیک بینی ترکیب شود. این مشکل در طول زمان بدتر و یا بهتر اصولا نمی‌شود و در اشخاصی که این عارضه در حد سطحی باشد می‌تواند با عمل تصحیحی آن را رفع کنند.

بنا بر تحقیقات به وجود آمده دلیل خاصی بر این موضوع وجود ندارد و بیشتر تحقیقات ادله بر این است که این حالت یک عارضه ارثی است و از بدو تولد در همه وجود دارد و با بالا‌تر رفتن سن درجه آن تغییر می‌کند. در عده‌ای این حالت به اندازه‌ای خفیف است که روی دید آن‌ها تاثیری نمی‌گذارد و در بعضی اشخاص نیز درجه آستیگماتیسم چشم بالا‌تر رفته و تاری دید را موجب می‌شود که نیاز است بسته به نظر پزشک لنز یا عینک تجویز شود.

آستیگماتیسم در چشم کودکان

در نوزادان و کودکان نیز ممکن است این حالت به همان دلیل گفته شده وجود داشته باشد و تنها راه رفع آن استفاده از عینک در کودکان است. کودک باید در همه ساعات بیداری خود عینک را به چشم داشته باشند؛ نگران آستیگمات چشم در کودکان زیر سه سال نباشید، چون بعد از سه سالگی قابل درمان است و اگر درمان نشود تنبلی چشم در یک طرف چشم و یا هر دو طرف را به دنبال دارد.

البته ذکر این نکته قابل توجه است که در آستیگمات‌های زیر یک نیازی به درمان و عینک نیست و در بالاتر از یک و دو اگر درمان صورت نگیرد و عینک استفاده نشود، تنبلی چشم در کودکان را به دنبال دارد.

گرچه در زیر سه سال کودک استفاده دقیقی از چشم‌های خود نمی‌کند، اما والدین باید حرکات کودک را در هنگام دیدن اشیاء مانند ریزکردن چشم برای دیدن، نزدیک کردن جسم به چشم و ریزش اشک از چشم آن‌ها در برابر نور آفتاب را در نظر داشته باشند.

تنها اگر این عارضه در چشم کودک زیر سه سال با کلافه گی و بی قراری به علت نداشتن دید مناسب صورت بگیرد و بسیار شدید باشد باید در همان سنین درمان اتفاق بیافتد. استفاده از عینک به منظور این که در سنین بالاتر بتوان آن را حذف کرد، نیست و گاهی حتی در چند سال شماره چشم تغییری نمی‌کند.

راه‌های درمان آستیگمات چشم

آستیگمات در چشم می‌تواند به دو حالت منظم و یا نامنظم باشد و اگر آستیگماتیسم چشم منظم باشد، دید را با عینک می‌توان کامل کرد، اما در آستیگمات نامنظم که بیشتر در افرادی که مشکل قرنیه مانند قوز قرنیه، کدورت قرنیه، تبخال قرنیه، دارند دیده می‌شود و عمده علت آن می‌تواند ضربه یا ضرباتی باشد که در کودکی به چشم وارد شده باشد.

برای درمان می‌توان از عینک، لنز‌های تماسی که عدسی‌های تصحیح کننده هستند و عمل تصحیحی بهره برد.

این عدسی‌های تصحیح کننده انحنای نا یکنواخت قرنیه را بر طرف می‌کنند و لنز‌های تماسی آستیگمات‌های عدسی و قرنیه را تصحیح می‌کنند. لنز‌های تماسی انواع مختلفی مانند لنز‌های نرم، لنز‌های سخت، لنز‌های نفوذپذیر نسبت به اکسیژن، لنز‌های دو کانونی، لنز‌ها با کاربرد طولانی مدت، و … دارند؛ بسته به نظر پزشک شما را برای داشتن یکی از این لنز‌ها تشویق می‌کند.

در جراحی به شکل دهی مجدد سطح قرنیه می‌پردازند و آستیگمات چشم را برطرف می‌کنند. دو نوع عمل برای این منظور وجود دارد که روش عمل لیزیک چشم و روش برش قرنیه برای تصحیح انکسار نور است.

جراحی لیزیک چشم چیست؟

در این روش پزشک با میکروکراتوم برشی باریک و حلقوی شکل روی قرنیه ایجاد و سپس لایه بریده شده را بلند می‌کند و با استفاده از لیزر اکسایمر، قرنیه را در زیر این لایه برای تصحیح عیوب انکساری تراش می‌دهد و لایه برداشته شده را بر جای اولیه خود بر می‌گرداند. در این روش نیازی به بخیه زدن نیست و حرارتی ایجاد نمی‌کند.

این عمل، درد و ناراحتی بعد از جراحی را در پی ندارد و خطر به وجود آمدن لک واسکار قرنیه بسیار پایین است. در 97 درصد افراد بعد از یک روز دید کامل خود را به دست می‌آورند.

جراحی برش قرنیه برای تصحیح انکسار نور چیست؟

در این عمل لایه محافظتی بیرونی قرنیه را با استفاده از لیزر اکسایمر بر می‌دارند و بعد انحنای قرنیه را تغییر می‌دهند که یک تا دو دقیقه بیشتر طول نمی‌کشد و برای انجام آن چشم را با یک قطره بی حس می‌کنند و به وسیله یک بالا بر پلک را بالا نگه می‌دارند.

در آستیگماتیسم چشم، چه موقع باید نزد پزشک رفت؟

اگر درجه آستیگمات چشم‌های شما به اندازه‌ای است که در انجام امور روزمره شما را دچار مشکل می‌کند یا باعث نارضایتی شما از دیدتان شده است، به نزد پزشک بروید و پزشک بسته به درجه آستیگمات چشم شما بهترین روش درمان را به شما ارائه می‌دهد. معمولا با گذشت سال‌ها به کندی و به تدریج درجه چشم تغییر پیدا می‌کند و انجام معاینات چشم در زمان‌های مختلف بهترین راه تشخیص این تغییرات است. یک شخص بزرگسال سالم، تا سن 50 سالگی باید هر سه تا پنج سال یک بار معاینه چشم انجام دهد و بعد از 50 سال باید فواصل معاینه کمتر شود و اگر دچار آستیگماتیسم چشم هستید، بسته به نظر پزشک باید هر دو سال یک بار این معاینات اتفاق بیافتد.

نحوه تشخیص بیماری از سوی پزشک چگونه است؟

پزشک معالج با استفاده از ابزار‌های زیر برای تشخیص این عارضه استفاده می‌کند:

دستگاه قرنیه سنج: چشم پزشک در قرنیه سنجی به وسیله کراتومتر میزان و جهت‌گیری آستیگماتیسم را با اندازه‌گیری میزان نور منعکس شده به سطح قرنیه تشخیص می‌دهد.

ویدئوکراتوسکوپ و کراتوسکوپ: از این وسایل برای تعیین و تشخیص مقدار انحنای سطح قرنیه استفاده می‌شود، در صورتی که آستیگماتیسم چشم موجود باشد.

ویتامین‌های مفید برای درمان این عارضه

مصرف ویتامین‌های A، B و C به علاوه ورزش‌های مفید برای چشم می‌تواند درمان موثری برای آستیگماتیسم چشم باشد.

در برنامه غذایی خود از کدو حلوایی، هویج و اسفناج که منابع خوبی از ویتامین A هستند، بگنجانید و برای برخورداری از ویتامین B از ماهی سالمون، گوشت پرندگان، تخم مرغ، خواص آووکادو، و … استفاده کنید و برای بهره مندی از ویتامین C می‌توانید از پرتقال، سبزی‌های تیره، توت فرنگی و … میل کنید.

همین‌طور منیزیم و کلسیم نیز در بهتر شدن دید چشم بسیار مؤثر هستند و در گوشت طیور، لوبیا، تخمه کدو، تخمه آفتابگردان و دانه سویا منیزیم و در شیر، پنیر، ماست و لوبیای چشم بلبلی کلسیم وجود دارند.

ورزش‌های مفید برای چشم را بشناسید

بر اثر مطالعه زیاد و خیره شدن بیش از اندازه به مانیتور، قابل درک است که شما چقدر با فشار و تاری بر روی چشم‌های خود مواجه هستید. حتی اگر پزشک درمان و راه حل مناسب بری شما پیشنهاد داده است، ورزش‌های زیر را نیز تجربه کنید:

استراحت دادن ماهیچه‌های چشم: انگشت اشاره خود را به فاصله ده سانتی متر جلو چشم خود قرار دهید و آن را تا جایی که قادر به دیدن آن نباشید بالا ببرید و دو ثانیه مکث کنید و انگشت خود را بعد از این‌که در چشم‌های خود احساس فشار کردید، پایین بیاورید و دفعه بعد انگشت خود را تنها تا پیشانی بالا ببرید و دوباره به جای اولش برگردانید. شما باید این تمرین را تا دو دقیقه و 4 تا 6 بار در طول روز انجام دهید.

ماساژ دادن کره چشم: این ورزش برای اشخاصی که از آستیگمات شدید چشم رنج می‌برند بسیار مفید است، چون باعث می‌شود که عدسی چشم به حالت اولیه خود برگردد. برای این کار پلک‌های خود را به آرامی روی هم بگذارید و با انگشت اشاره خود چشم‌ها را به سمت چپ و راست، بالا و پایین در جهت عقربه‌های ساعت و خلاف جهت عقربه‌های ساعت حرکت بدهید.

دقت داشته باشد که فشار نباید بیش از اندازه باشد و یک فشار متوسط کفایت می‌کند. باید این حرکت را به تعداد ده بار و به مدت یک دقیقه انجام دهید.

تمرین در حین مطالعه کردن: از این حرکت برای زمانی که کتاب می‌خوانید استفاده کنید. بعد از چند دقیقه مطالعه چشم‌های خود را به شیء دیگری بدوزید، به آن خیره شوید، دوباره به مطالعه کتاب روی آورید و این عمل را تا زمانی که چشم‌های شما خسته شوند، ادامه دهید. البته به یاد داشته باشید که برای انجام این حرکت چشم‌ها به هیچ وجه نباید لنز داشته باشید.

بررسی علایم آستیگمات

آستیگمات با یک سری علایم خود را نشان می‌دهد که این نشانه‌ها شامل:

• سردرد

• خستگی یا ناراحتی چشم

• دید تار یا به هم ریخته

• دو بینی

• مشکل دید در شب

انواع آستیگمات

آستیگمات دارای انواع مختلفی است که عبارت‌اند از:

نزدیک بین: یک یا دو هر دو نیمه چشم‌ها نزدیک بین هستند.

دوربین: یک یا هر دو نیمه چشم‌ها دوربین هستند.

ترکیبی: یک نیمه دور بین و نیمه دیگر نزدیک بین است.

بعد دیگر آستیگمات

در آستیگماتیسم چشم منظم، نصف کننده‌ها به حالت نود درجه هستند و در نوع نامنظم نصف کننده عمود بر هم نیستند که بیشتر آستیگماتیسم از نوع نامنظم بود و حالت بیضی شکل به سطح روی چشم خواهند داد.

راهکاری درمان ضعیفی چشم

در اکثر افرادی که از ضعیفی چشم‌ها رنج می‌برند، استفاده از ابزار‌های کمک بینایی کمک زیادی به درمان این مشکل خواهد کرد که عبارت‌اند از:

• عینک‌های ذره بین

• عینک‌های تلسکوپی

• ذره بین‌های دستی

• خواندن منشور‌ها

• لنز‌هایی که نور را فیلتر می‌کنند

افرادی که به رتینیت پیگمنتوزا مبتلا هستند و دید مناسبی ندارند امکان دارد واجد شرایط شبکیه Argus® II باشند که این دستگاه کمک زیادی به آن دسته از بیمارانی می‌کند که بینای ندارند و در برخی از بیماران باعث می‌شود که به صورت مستقل از پیاده رو‌ها و در‌ها عبور کنند و همچنین حروف‌های بزرگ را بتوانند بخوانند.

برای آن دسه از افرای که از ضعیفی چشم‌ها رنج می‌برند، کمک‌های غیر نوری طراحی شده است که عبارت‌اند از: ساعت‌های سخنگو، نرم افزار خواندن متن، ساعت و تلفن با شمار‌های بزرگ، انتشارات چاپی با حروف بزرگ، دستگاه بررسی راهنما‌ها و…

این توصیه‌ها را جدی بگیرید و به آن عمل کنید:

• حتما برای تهیه کردن لنز‌های آستیگماتیسم با پزشک معالج و مربوطه مشورت کنید تا بهترین و مناسب‌ترین لنز را به شما معرفی کند.

• باید سالیانه برای معاینه چشم خود اقدام کنید و از وضعیت جسمانی چشم خود مطلع شوید.

• اگر برای درمان آستیگماتیسم چشم از لنز‌های تماسی استفاده می‌کنید، نکته‌های استفاده و نگهداری آن‌ها را به صورت دقیق انجام دهید و بیش از حد جاز از این لنز‌ها استفاده نکنید. مخصوصا در هوای آلوده سعی کنید از مصرف لنز‌های تماسی خودداری کنید، زیرا این لنز‌ها آلودگی را جذب و به چشم منتقل می‌کنند و باعث بیماری‌های چشمی می‌شوند.

• اگر تمایل به عمل لیزیک چشم دارید حتما با پزشک خود مشورت کنید و در صورتی که می‌توانستید این عمل را انجام دهید، بعد از عمل توصیه‌های لازم را جدی بگیرید و به آن عمل کنید.

• اشخاصی که از مشکل آستیگماتیسم چشم رنج می‌برند، نباید به مدت طولانی به صفحه رایانه،تلویزیون یا صفحه کتاب خیره شوند و لازم است که به چشم‌های خود استراحت دهند و از فشار زیاد بر روی چشم‌های خود بپرهیزند.

• در اتاقی که نور کمی دارد و کافی نیست، به مطالعه نپردازید و هر گاه در چشم‌های خود احساس درد و فشار کردید، ده تا پانزده دقیقه به چشم‌های خود استراحت دهید.

توصیه‌ها و روش‌های درمانی ذکر شده در این جا برای درمان آستیگمات چشم مفید هستند، اما بهتر است قبل از هر اقدامی با پزشک خود مشورت کنید

نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

0

علائم هشدار دهنده و خاموش بیماری ریوی

علائم خاموش ریه خراب

از علائم خاموش ریه خراب می توان به تنگی نفس و مشکل در تنفس در هنگام بالا رفتن از پله ها اشاره کرد که خیلی از افراد این علائم را به موارد دیگر مانند اضافه وزن و یا کم تحرکی نسبت می دهند. این در حالی است که ریه ها، از اندام های بسیار مهم و حیاتی بدن می باشند. ضروری است که به دقت مراقب سلامتی ریه های خود باشیم.

هرگونه نشانه ی احتمالی نشان دهنده مشکل در ریه را باید جدی بگیریم و سریعا به پزشک مراجعه کنیم.

خس خس سینه، سرفه مداوم و تنگی نفس هنگام بالا رفتن از پله ها، برخی از علائم بیماری ریوی است که باید مراقب آنها باشید. هرچه زودتر مشکل احتمالی ریه تشخیص داده شود، دوره درمان، موثر تر، کوتاه تر و کم هزینه تر خواهد بود.

علائم هشدار دهنده و خاموش بیماری ریوی

بیماری های ریه شامل آسم، بیماری انسدادی مزمن ریوی و سرطان ریه است. اگر بیش از یکی از این علائم یا نشانه ها را تجربه کرده اید، با پزشک خود در مورد سلامت ریه خود مشورت کنید.

در ادامه این مقاله، برخی از علائم احتمالی ابتلا به مشکلات ریوی را بررسی می کنیم.

احساس تنگی نفس

ویروس های سرماخوردگی یا آنفلوانزا توانایی این را دارند که بخش های زیادی از ریه های شما را درگیر کنند. اگر شما سابقه یک مشکل اساسی یا بیماری زمینه ای مربوط به ریه یا استرس زیادی دارید باید وضعیت خودتان را جدی بگیرید، زیرا شما بیشتر در معرض ابتلا به عفونت باکتریایی ایجاد کننده سرما خوردگی قرار دارید.

ریه های آسیب پذیر و در معرض خطر می توانند به ذات الریه باکتریایی یا برونشیت مبتلا شوند. برای تعیین مشکل احتمالی نیاز به ارزیابی پزشکی و در صورت نیاز، باید دوره درمانی با آنتی بیوتیک خود را شروع کنید. با این حال، برای درمان سرماخوردگی یا آنفولانزا های ویروسی از آنتی بیوتیک استفاده نکنید.

آنتی بیوتیک ها مشکلاتی که توسط ویروس ها ایجاد می شوند، را درمان نمی کنند. تنها در صورت ابتلا به عفونت باکتریایی و نه عفونت ویروسی، آنتی بیوتیک ها علائم تنفسی را درمان می کنند.

مشکل در تنفس در هنگام بالا رفتن از پله ها

اگر احساس می کنید که در حین انجام فعالیت های عادی تنفس شما دچار مشکل شده و یا دچار سرفه مزمن شده اید (بدون اینکه سرما خوردگی داشته باشید) یا تنگی نفس دارید، ممکن است پزشک آزمایش COPD را انجام دهد اما باید به این موضوع هم توجه داشته باشید که این علائم می تواند به دلیل آسم یا سایر موارد باشد.

طبق گفته انجمن ریه آمریکا، این اختلال سومین علت اصلی مرگ و میر در ایالات متحده است. در حالی که 11 میلیون نفر مبتلا تشخیص داده شده است، تعداد بیشتری از مردم به خصوص زنان از ابتلا خود به بیماری اطلاع ندارند. به علاوه، بسیاری از مردم فکر می کنند که احساس تنگی نفس هنگام بالا رفتن از پله ها به سادگی و به طور طبیعی با افزایش سن اتفاق میفتد، اما این مشکلات، عوارض طبیعی افزایش سن نیستند.

علت اصلی COPD سیگار کشیدن است، علاوه بر آن دود سیگار، قرار گرفتن در معرض گرد و غبار یا بخارات شیمیایی در محل کار یا محیط شهری یا یک بیماری ژنتیکی، از علل اصلی ایجاد آن است.

سرفه خونی

این یکی از هشدار دهنده ترین علائم بیماری ریوی است. خون ممکن است به رنگ قرمز روشن یا بیشتر قهوه ای و دارای خلط باشد.

گرچه این علامت می تواند نشانه ای از سرطان ریه باشد، اما به این معنی نیست که شما حتما به آن مبتلا هستید. بسیاری از موارد دیگر، از علل خوش خیم گرفته تا برونشیت مزمن یا آمفیزم می توانند باعث سرفه خونی شوند. صرف نظر از این، سرفه خونی علامتی نیست که بتوانید به سادگی آن را نادیده بگیرید. با پزشک خود صحبت کنید و مراقب این علائم غیر معمول سرطان ریه باشید. باید از این علائم آگاه باشید.

گرفتگی صدا

اگر اطرافیان تان به شما بگویند که صدای شما تغییر کرده است، به این گفته آنها توجه کنید. علت ایجاد این شرایط ممکن است به اندازه یک سرماخوردگی ساده باشد. اما گرفتگی صدا که بیش از دو هفته طول بکشد می تواند از علائم جدی بیماری ریوی باشد. طبق مطالعه ای که در سال 2018 در مجله Bronchology مصر انجام شد، از آنجا که مبتلایان به COPD نمی توانند هوا را به میزان زیادی در ریه های خود نگه دارند، می توانند در صدای خود تغییراتی را تجربه کنند یا در تولید کلمات دچار مشکل شوند.

سرفه های به ظاهر بدون علت

به بیماران می گوییم اگر احساس می کنید نمی توانید نفس عمیق بکشید، باید به پزشک مراجعه کنید.” پزشک شما می تواند احتمال ابتلا به بیماری هایی مانند COPD یا حتی کم خونی (که با یک آزمایش خون ساده قابل تشخیص است) را رد و یا تایید کند. یکی دیگر از دلایل احتمالی سرفه یا خس خس سینه، آسم در بزرگسالان است که نسبت به آسم که در دوران کودکی ایجاد می شود، دوام بیشتری دارد.

به طور کلی، علائم آسم می تواند شامل سرفه خشک، خس خس سینه، تنگی نفس و مشکل در نفس عمیق باشد.

درد در شانه

یکی از علائم مشکلات ریوی، دردی است که به ظاهر در شانه ایجاد می شود. در بیشتر موارد، درد شانه ناشی از کشیدگی عضله یا التهاب است. اما اگر کاری که باعث صدمه به عضله نشده است را انجام نداده اید و این درد هفته ها بدون هیچ گونه علت خارجی ادامه داشته باشد، ممکن است نیاز باشد برای رد احتمال سرطان ریه به پزشک مراجعه کنید. به خصوص اگر سیگاری هستید، حتما باید به پزشک مراجعه کنید.

انواع خاصی از تومورهای ریه ممکن است باعث درد شانه در همان طرف بدن که ریه آسیب دیده است، شوند. برخی از اولین علائم بیماری ریوی می تواند شامل درد در شانه ها باشد.

تغییر رنگ ناخن

هر شرایطی که اکسیژن رسانی به بافت شما را مختل می کند، می تواند منجر به تغییر رنگ در برخی از قسمت های بدن شود. به طور خاص، مراقب کبودی در لب ها، ناخن و پوست باشید. کمبود اکسیژن می تواند آنها را آبی، مایل به خاکستری یا بنفش تیره کند. تغییر رنگ ممکن است به آرامی شروع شود و به تدریج با پیشرفت بیماری، اندام های بیشتری را تحت تاثیر قرار دهد. یا ممکن است در هنگام حمله حاد COPD به طور ناگهانی ظاهر شود. اگر چنین اختلالی را تجربه کرده اید، به دکتر خود مراجعه کنید.

کاهش وزن و لاغری غیرعادی

بین 40 تا 70 درصد افراد مبتلا به COPD، کاهش وزن غیرمنتظره ای را تجربه می کنند. این کاهش وزن غیرعادی نشانه این است که بدن قادر به انجام متابولیسم به صورت موثر نیست. بدن شما در شرایط عادی فقط برای انجام عملکردهای اساسی مانند تنفس، به طور مداوم در حال کالری سوزی است. اما عضلات افراد مبتلا به COPD باید بیشتر کار کنند تا مطابق با خواسته های بدن، عملکرد موثر داشته باشند. کاهش وزن به تنهایی فقط نشانه مشکلات ریوی نیست، اما اگر با سایر علائم بیماری ریوی همراه باشد، برای انجام بررسی های بیشتر باید به پزشک مراجعه کنید.

سرفه های شبانه مختل کننده ی خواب

درمان سرفه مزمن، نسبتا آسان است، اما در افراد مبتلا به آسم، سرفه ی شبانه باید بیشتر بررسی شود. کوتاهی نکنید و برای دریافت برنامه درمانی مناسب به پزشک تان مراجعه کنید. آسم بدون مراقبت مناسب می تواند به مجاری تنفسی آسیب برساند. توجه داشته باشید، دلایل دیگری نیز برای سرفه شبانه مانند GERD، عفونت های ویروسی، آلرژی و استفاده از قطره بینی وجود دارد.

احساس خستگی دائمی

وقتی خسته هستید، یک خواب خوب می تواند خستگی ها و کمبود انرژی شما را جبران کند. اما با داشتن احساس خستگی دائمی، حتی یک خواب طولانی مدت هم نمی داند شما را سرحال کند. این اتفاق می تواند نشانه ی تعداد زیادی از بیماری ها، به خصوص برای بیماران مبتلا به سرطان ریه باشد. اگر علاوه بر علائم احتمالی دیگر بیماری ریه، احساس خستگی نیز دارید، حتما با پزشک خود مشورت کنید.

تورم، درد و حساسیت پا

در نگاه اول، به نظر نمی رسد که این تورم، درد و حساسیت پا نشان دهنده علائم بیماری ریوی باشد. دکتر مککی می گوید، این مشکلات پا می تواند نشانه آن باشد که فرد دچار ترومبوز ورید عمقی یا وجود یک لخته خون در پا شده است.

خطر اصلی این است که احتمال دارد لخته خون حرکت کرده و وارد ریه و منجر به آمبولی ریوی می شود. یک لخته در ریه شما می تواند جریان خون را مسدود کرده و آسیب جدی به بافت وارد کند. سایر نشانه های آمبولی ریه شامل تنگی نفس، مشکلات تنفسی و درد قفسه سینه است. (اما ممکن است علائم ریوی هم نداشته باشید). مهم است که هر چه زودتر از یک پزشک کمک بگیرید.

خراب شدن ریه بدون علائم

این اتفاق نسبتاً نادر است، اما سرطان ریه در مراحل اولیه ممکن است هیچ علائمی نداشته باشد. او می گوید: “ما معمولاً مرحله 1 سرطان ریه را به طور تصادفی تشخیص می دهیم.” این تشخیص تصادفی ممکن است به این دلیل باشد که بیمار برای مشکل کاملاً متفاوت دیگری به رادیوگرافی قفسه سینه یا ستون فقرات احتیاج داشته و در آزمان سرطان تشخیص داده شده است.

به همین دلیل، اگر در معرض خطر ابتلا به سرطان ریه هستید (بیش از 55 سال دارید و 30 سال سابقه سیگار کشیدن دارید)، ممکن است کاندید غربالگری با سی تی اسکن باشید. غربالگری سرطان ریه بدون خطر نیست، بنابراین طبق بررسی های مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، بدانید که آیا می توانید این آزمایش را انجام‌ دهید یا خیر.

چگونه می توان ریه های خود را سالم نگه داشت؟

مهمترین کاری که می توانید انجام دهید اجتناب از مصرف دخانیات است. مردم باید بدانند که ریه ها فیلترهایی هستند که به بقیه بدن شما اکسیژن می رسانند و در از بین بردن مواد سرطان زا و سایر مواد ناسالم به بدن کمک می کنند.” شما نباید این فیلترها را مسدود کنید. او می گوید: “شما فقط یک جفت ریه دارید.” پس باید با آنها خوب رفتار کنید. در صورتی که مشکوک به ابتلا به مشکلات ریوی هستید، هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کنید. پزشک برنامه درمانی مناسب برای اختلال احتمالی تان را تجویز خواهد کرد.

نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

منبع: مهسا موسوی فوق تخصص ریه و آسم

0

کنترل پایدار فشار خون بالا با محصول جدید کوبل دارو

داروی آربیکور مراجعه فرمایید.

کوبل دارو، با بیش از 20 سال سابقه در زمینه تامین و تولید داروهای تحت لیسانس با شرکت های دارویی بین المللی همکاری می‌کند. این شرکت با تامین داروهای مورد نیاز بیماران کشور و به ویژه داروهای خاص، نقش بسزایی در ارتقای سطح سلامت جامعه و کیفیت زندگی افراد دارد.

IR-1123-ARB-8835-PR

نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

منبع: شرکت داروسازی دکتر عبیدی

0

در این مقاله با بیماری کاوازاکی در کودکان و عوارض قلبی آن آشنا می شوید

بیماری کاوازاکی چیست؟

کاوازاکی بیماری نادر کودکان زیر پنج سال است که اولین مورد آن را تومیساکو کاوازاکی پزشک متخصص کودکان در بیمارستان صلیب سرخ توکیو در سال 1961 مشاهده کرد. از آن زمان تاکنون روی این بیماری مطالعات و تجربیات زیادی انجام شده.درحدی که با دقت در تشخیص بموقع و درمان درست این بیماری می توان از عوارض مرگبار آن جلوگیری کرد.

بیماری کاوازاکی چیست؟

بیماری کاوازاکی در کودکان باتحت تاثیر قرار دادن سیستم ایمنی بدن و گرفتاری ارگانهای مختلف در بدن سبب بروز علائم و گرفتاری چند ارگانی می شود. این بیماری علت اصلی بیماریهای قلبی اکتسابی در شیرخواران و کودکان کم سن است. تفاوت شیوع و سن درگیری در بیماری کاوازاکی در کشورهای مختلف دنیا به نظر وابسته به نژاد است. گرفتاری عروق کرونر که عروق خونساز به خود قلب هستند. مهمترین عارضه این بیماریست.

این وضعیت باعث ایجاد التهاب در رگ های خونی می شود و علائم می تواند شدید باشد. علاوه بر تب چند روزه، در کودکان مبتلا به بیماری کاوازاکی ممکن است علائمی مانند ضایعات پوستی، تورم غدد گردن، تورم دست و پا و قرمزی چشم، لب و زبان ایجاد شود.

در اوایل سیر خود، بیماری کاوازاکی می تواند بر عملکرد عضله قلب یا دریچه های قلب تأثیر بگذارد. اگر زود تشخیص داده شود و درمان مناسب انجام شود شود. احتمال گرفتاری قلبی بسیار کاهش پیدا می کند.

دانستنی های جالب در این بیماری:

  • 80٪ تا 90٪ موارد بیماری کاوازاکی در کودکان زیر 5 سال و بالاتر از 6 ماه اتفاق می افتد. کودکان بزرگتر و بزرگسالان کمتر به این بیماری مبتلا می شوند، اما برخی از آنها این بیماری می گیرند.
  • بیماری کاوازاکی مسری نیست. این بیماری در میان اعضای خانواده یا کودکانی که در مراکز مراقبت از کودکان نگهداری می شوند. انتقال فرد به فرد پیدا نمی کند.
  • بیماری کاوازاکی در کودکان با نژاد آسیایی بیشتر اتفاق می افتد. با این حال، می تواند افراد را در تمام گروه های نژادی و قومی تحت تأثیر قرار دهد.
  • علت بیماری کاوازاکی مشخص نیست، اما تصور می شود این یک واکنش توسط سیستم ایمنی بدن باشد.

علائم و نشانه های بیماری کاوازاکی در کودکان:

بیماری کاوازاکی در کودکان با تب بالاتر از 39 درجه شروع می شود که حداقل برای پنج روز ادامه دارد. سایر علائم و نشانه ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • هرجای بدن ممکن است. راش بزند اما در ناحیه پوشک شدیدتر است.
  • چشم های قرمز بدون ترشح چرکی.
  • تورم و حساسیت غدد لنفاوی در یک طرف گردن.
  • دست ها و پاهای متورم همراه با قرمزی در کف دست ها و کف پا.
  • لب های بسیار قرمز، متورم و ترک خورده. زبانی توت فرنگی مانند با لکه های قرمز و خشن.
  • تحریک پذیری و بی قراری قابل توجه.
  • پوسته ریزی انگشتان دست و پا که به طور معمول 2 تا 3 هفته پس از شروع تب بروز می کند.

علائم کاوازاکی در کودکانعلائم بیماری قلبی در کودکان چگونه است؟

توجه: علائم و نشانه های کلیدی فوق ممکن است همزمان وجود نداشته باشد. در برخی از شیرخواران بسیار جوان، فقط تعداد کمی از این علائم خود را کامل نشان می دهد. علائم غیر اختصاصی دیگری نیز ممکن است وجود داشته باشد، مانند استفراغ، اسهال، معده درد، سرفه، آبریزش بینی، سردرد و درد یا تورم مفاصل.

کرونا و بیماری کاوازاکی در کودکان

بیماری کاوازاکی در کودکان ممکن است در طی ابتلاء کودکان به کرونا به شکلی خاص بروز کند.سندرم شوک کاوازاکی اتفاقی ست که تقریباً در 5٪ از کودکان مبتلا به بیماری کاوازاکی اتفاق می افتد. این شکل از کاوازاکی در کودکان بدنبال ابتلا به COVID-19 اتفاق می افتد.

این شکل بیماری بیشتر دارای علائم گوارشی شدید است. داده های آزمایشگاهی بنفع کاوازاکی ست. تقریباً 40٪ کودکان مبتلا به نارسایی متوسط تا شدید دریچه میترال قلب می شوند. و یک سوم آنها اجکشن فراکشن(توانایی انقباض عضله قلب) سمت چپ قلب کم می شود.سرانجام، کودکان دچار سندروم شوک کاوازاکی خطر بیشتری برای مقاومت به درمان با IVIG و ایجاد آنوریسم شریان کرونر دارند.

قرمزی چشم در کاوازاکیفوق متخصص قلب کودکان قرار بگیرند و به مراقبت و پیگیری ویژه طولانی مدت نیاز دارند.

نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

منبع: سعید بیطرفان فوق تخصص بیماری قلب کودکان

جهت مطالعه بیشتر می توانید از مقالات زیر استفاده نمایید.

https://healthline.com/health/kawasaki-disease

https://mayoclinic.org/diseases-conditions/kawasaki-disease/symptoms-causes/syc-20354598

https://cdc.gov/kawasaki/index.html

0

علائم بیماری گاستریت و دئودنیت (ورم معده و التهاب دوازدهه)

علائم بیماری گاستریت و دئودنیت | پیوند کبد اصفهان

علل و علائم بیماری گاستریت و دئودنیت (ورم معده و التهاب دوازدهه)

التهاب بافت پوششی معده را گاستریت، و التهاب دوازدهه را دئودنیت می نامند. دوازدهه اولین بخش از روده کوچک است که درست در زیر معده قرار دارد. گاستریت و دئودنیت علل و درمان های یکسانی دارند.در این مطلب از سایت دکتر امین بحرینی جراح پیوند کبد اصفهان قصد داریم درباره علائم بیماری گاستریت و دئودنیت توضیحاتی ارائه دهیم.

این دو بیماری ممکن است مزمن یا حاد بوده و در مردان و زنان در هر سنی رخ دهد. فرم های حاد به طور ناگهانی ظاهر شده و برای مدت کوتاهی ادامه می یابند. فرم مزمن این بیماری ها ممکن است به آهستگی پیشرفت کنند و ماه ها یا سال ها ادامه داشته باشند. این بیماری ها اغلب قابل درمان هستند و به طور کلی هیچگونه عارضه طولانی مدتی ایجاد نمی کنند.

چه عاملی باعث ورم معده و التهاب دوازدهه می شود؟

شایع ترین علت ورم معده و التهاب دوازدهه یک باکتری به نام هیلکوباکتر پیلوری است. هجوم مقادیر زیادی از این باکتری به معده یا روده کوچک می تواند باعث التهاب شود.

هلیکوباکتر پیلوری می تواند از فردی به فرد دیگر منتقل شود، ولی چگونگی انتقال آن دقیقا مشخص نیست. تصور بر این است که هلیکوباکتر پیلوری از طریق غذا و آب آلوده منتشر می شود، هر چند که این مورد در ایالات متحده کمتر دیده می شود. طبق اعلام مرکز اطلاعات ملی بیماری های گوارشی آمریکا، تقریبا 20 تا 50 درصد افراد در ایالات متحده ممکن است به این هلیکوباکتر پیلوری آلوده باشند. برای مقایسه، در برخی از کشورهای در حال توسعه حدود 80 درصد مردم به این باکتری آلوده هستند.

سایر عوامل شایع ورم معده و التهاب دوازدهه شامل استفاده طولانیمدت از داروها، مانند آسپرین، ایبوپروفن، یا ناپروکسن، و یا نوشیدن بیش ازحد الکل است.

عواملی که کمتر شایع اند شامل موارد زیر می باشند:

  • بیماری کرون
  • یک بیماری خودایمنی که منجر به گاستریت آتروفیک می شود
  • بیماری سلیاک
  • ریفلاکس صفرا
  • ترکیبی از عفونت های ویروسی خاص – مانند هرپس سیمپلکس – با سیستم ایمنی ضعیف
  • آسیب تروماتیک معده یا روده کوچک
  • استفاده از دستگاه تنفس مصنوعی
  • استرس شدید ناشی از یک عمل جراحی مهم، ترومای شدید بدن، یا شوک
  • فرو بردن مواد خورنده یا سموم
  • کشیدن سیگار
  • پرتودرمانی
  • شیمی درمانی

ورم معده، التهاب دوازدهه، و بیماری التهابی روده

بیماری التهابی روده (IBD) التهاب مزمن جزئی یا کلی دستگاه گوارش است. علت دقیق این بیماری ناشناخته است ولی پزشکان متخصص گوارش بر این باورند که IBD ممکن است نتیجه یک اختلال ایمنی باشد. مجموعه ای از عوامل محیطی و ترکیب ژنتیکی فرد نیز در این بیماری نقش دارد. کولیت اولسراتیو (زخمی) و بیماری کرون نمونه هایی از کولیت التهابی روده هستند.

بیماری کرون ممکن است هر بخش از دستگاه گوارش شما را تحت تاثیر قرار دهد و اغلب فراتر از بافت پوششی روده و به بافت های دیگر گسترش می یابد.

به گزارش یک مطالعه منتشرشده در مجله بیماری های التهابی روده، افراد مبتلا به IBD بیشتر از افرادی که به این بیماری مبتلا نیستند، به نوعی التهاب معده یا دوازدهه مبتلا می شوند که از هلیکوباکتر پیلوری ناشی نشده است.

نشانه های ورم معده و التهاب دوازدهه چیست؟

ورم معده و التهاب دوازدهه همیشه علامت و نشانه ایجاد نمی کنند. نشانه های شایع در صورت بروز عبارت اند از:

  • احساس تهوع
  • استفراغ
  • سوزش یا گرفتگی معده
  • درد معده که به کمر منتقل می شود
  • سوءهاضمه

احساس پر بودن، اندکی پس از شروع غذا خوردن

در برخی موارد ممکن است مدفوع شما سیاه رنگ به نظر برسد و استفراغ شما مانند تفاله قهوه مصرف شده باشد. این نشانه ها می توانند بیانگر خونریزی داخلی باشند. در صورت بروز هر یک از این نشانه ها فورا با پزشک خود تماس بگیرید.

علائم بیماری گاستریت و دئودنیت | پیوند کبد اصفهان

التهاب معده و دوازدهه چگونه تشخیص داده می شود؟

چندین آزمایش وجود دارد که پزشک گوارش و کبد می تواند برای تشخیص التهاب معده و دوازدهه مورد استفاده قرار دهد. غالبا هلیکوباکتر پیلوری را می توان از طرق آزمایش خون، مدفوع یا تنفس تشخیص داد. در مورد آزمایش تنفس، از شما خواسته می شود که یک مایع شفاف و بی مزه بنوشید و سپس درون یک کیسه نفس بکشید. اگر به هلیکوباکتری پیلوری آلوده باشید، این کار به پزشک کمک می کند که گاز دیاکسید کربن اضافی در تنفس شما را آشکار نماید.

همچنین ممکن است آندوسکوپی فوقانی با بافت برداری انجام شود. در طی این روش، یک دوربین کوچک متصل به یک لوله بلند، نازک و انعطاف پذیر از طریق دهان وارد معده و روده می شود. این آزمایش به پزشک اجازه می دهد که التهاب، خونریزی و هرگونه بافت غیرطبیعی را بررسی کند. پزشک ممکن است برای کمک به تشخیص، چند نمونه بافت کوچک برای آزمایش بیشتر بردارد.

نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

منبع: امین بحرینی فوق تخصص و جراح گوارش و کبد

0

عفونت و التهاب گوش میانی

اوتیت میانی همان به معنای عفونت گوش میانی است که می تواند سبب قرمزی و التهاب و تورم آن شده و سپس سبب جمع شدن مایع در پشت گوش شود. هر فردی در زندگی خود می تواند حداقل یک بار به عفونت گوش دچار شود. اما عفونت گوش میانی در نوزادان بین 6 الی 15 ماه رایج تر است. معمولا از بین هر 4 کودک، یک کودک به اوتیت میانی گوش دچار می شود. کودکان نیز تا 1- سالگی، یک بار این بیماری را تجربه می کنند. راه های انتقال این بیماری، باکتری ها و ویروس های است که همراه با التهاب و درد هستند.

عفونت-گوش-میانی-2

عفونت گوش در کودکان نسبت به بزرگسالان بسیار رایج تر است، تنها تفاوت آن وخامت و مدت زمان درمان آن است که برای کودکان به ترتیب آسان تر و طول درمان کوتاه تراست اما در بزرگسالان نشان دهنده بروز بیماری جدی می تواند با

عفونت گوش میانی چیست؟

ترشحات غیرطبیعی در پشت پرده گوش، و التهاب و تورم آن می تواند ناشی از مستقر شدن میکروب گوش میانی باشد و با تکثیر شدن، شاهد کبودی، قرمزی آن شویم. ای نوع عفونت، عفونت گوش میانی نام دارد.

در واقع وقتی یک عامل عفونی مانند باکتری یا ویروس در فضای پشت پرده گوش قرار می گیرد، عفونت گوش میانی اتفاق می افتد. مهم ترین عاملی که سبب عفونت گوش میانی می شود، باکتری ها هستند. عفونت باعث التهاب بافت گوش میانی می‌شود.

این نوع عفنت در هر بازه سنی ممکن است اتفاق بیفتد. کودکان از سن 6 تا 15 سال، بیش ترین شیوع به این عفونت را دارند.

علل عفونت گوش میانی چیست؟

معمولا عفونت گوش میانی در ابتدا به صورت سرماخوردگی بروز می کند که با عفونت ساده در گلو و بینی ایجاد می شود. همچنین عفونت در لوله استاش متورم و یا بسته می شود. ترشحات مخاطی گوش نیز به همین دلیل تخلیه نمی شود. با جمع شدن ترشحات مخاطی گوش میانی، محیط ایده آلی برای تکثیر و رشد عواملی که سبب عفونت می شوند، ایجاد می شوند.

در صورتی که لوزه سوم یا آدنوئید که همان بافت نرمی در انتهای دهان در حلقِ بینی است، هم بزرگ شود. همین امر می تواند باعث بسته شدن شیپور استاش گردد. اگر لوزه سوم یا آدنوئید علت عفونت گوش میانی به صورت مزمن یا مکرر باشد، می‌توان با یک عمل جراحی ساده آن را از بدن خارج نمود.

در حالت کلی، کودکان بیش تز از سایر گروه های سنی به عفونت گوش میانی دچار می شوند چرا که:

  • شیپور استاش در گوش کودکان، نسبت به سایر گروه های سنی کوچک تر و باریک تر است.
  • آدنوئید کودکان به طور معمول، نسبت به بزرگسالان بسیار بزرگ‌تر است.

یک سری شرایط هم وجود دارند که عفونت گوش میانی را افزایش می دهد. این شرایط به شرح زیر است:

  • کام شکری یا داشتن یک شکاف در سقف دهان؛ در این نقص مادرزادی، یک شکاف غیر طبیعی استخوان سقف دهان را از هم جدا و باز نگه می‌دارد
  • ابتلا به سندروم داون؛ این سندروم یک اختلال ژنتیکی به شمار می‌آید که به طور معمول، با درجاتی از مشکلات یادگیری و برخی خصوصیات خاص به لحاظ جسمی همراه است
  • آلرژی و عفونت سینوسی، از دیگر علل التهاب گوش میانی هستند.
  • دردناک شدن گوش
  • کاهش شنوایی
  • افزایش دما
  • افرایش ترشح از گوش

علائم عفونت گوش میانی

گوش میانی چیست؟عفونت گوش میانی در کودکان چیست؟عفونت گوش خارجی چگونه است؟داروی عفونت گوش میانی کدام است؟آیا قطره عفونت گوش برای درمان مناسب است؟ بهترین چرک خشک کن برای عفونت گوش کدام است؟عوارض عفونت گوش میانی در بزرگسالان چیست؟درمان خانگی عفونت گوش میانی چیست؟

التهاب گوش میانی، عفونتی است که توسط باکتری و عمدتا بعد از سرماخوردگی ایجاد می شود، و بیشتر در کودکان شایع می باشد. در صورتی که عفونت، از طریق شیپور استاش به گوش میانی منتقل شود، شاهد التهاب این قسمت از گوش خواهیم بود.

علائم-عفونت-گوش-میانی

کانال استاش چه نقشی در عفونت گوش میانی دارد؟

نقش کانال استاش که به آن شیپور استاش نیز گفته می شود، در بروز عفونت گوش میانی تاثیر زیادی دارد و شباهت خاصی با سازهای موسیقی دارد. این کانال در واقعمجرایی باریک و ظریف شکل، است. این مجرا فضای گوش میانی را به ناحیه‌ای از حلق در پشت بینی ارتباط می‌دهد.

سوراخ کانال استاش در محوطه حلقِ بینی با نظم خاصی در حال باز یا بسته شدن است. در سلامت فرد، این باز و بسته شدن باعث ایجادحالتی متعادل و مناسب در شرایط زیر می‌شود:

  • تنظیم فشار هوا در گوش میانی
  • تهویه هوای موجود در فضای گوش میانی
  • تخلیه ترشحات طبیعی موجود از گوش میانی به داخل حلق

تشخیص التهاب گوش میانی

جهت تشخیص این التهاب، متخصص گوش و حلق و بینی از طریق اتوسکوپ، به بررسی و معاینه داخل گوش، و هم چنین ارزیابی علائم و نشانه ها می پردازد.

تیمپانومتری، تستی است که در آن، پزشک با استفاده از ابزاری، میزان فشار هوای داخل گوش را می سنجد و پارگی پرده گوش نیز با این تست مشخص می شود.

شنوایی سنجی، تست دیگری است که جهت بررسی میزان کاهش شنوایی انجام می شود.

عفونت گوش میانی می تواند به سمت استخوان پشت گوش برود.

در موارد نادر، احتمال بروز مننژیت و یا بی حس شدن موقت صورت وجود خواهد داشت.

کاهش شنوایی، موقتی خواهد بود. اما در صورتی که ادامه دار شود، می تواند تبدیل به حالتی مزمن، و منجر به بروز مشکلات گفتاری شود.

درمان التهاب گوش میانی

از آن جایی که التهاب گوش میانی با درد همراه است، ابتدا داروهای مسکن برای فرد در نظر گرفته می شود.

جهت کاهش التهاب مجاری بینی و پشت حلق، قطره بینی تجویز خواهد شد. قطره های بینی باعث می شوند تا مجاری گوش و شیپور استاش باز بمانند. باز شدن راه های هوایی، از شدت درد نیز می کاهد.

در صورتی که باکتری، علت ایجاد التهاب باشد، آنتی بیوتیک نیز برای بیمار تجویز می شود. معمولا تشخیص عفونت باکتریایی و ویروسی از یکدیگر دشوار می باشد، به همین خاطر درمان با آنتی بیوتیک اغلب موثر خواهد بود.

نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

منبع: رزیتا جعفری متخصص و جراح گوش و حلق و بینی

0

مننژیت – علائم خطرناک مننژیت چیست؟

مننژیت چیست؟ مغز مرکز هماهنگی و موجودیت ما در بدن است. برای محافظت از بافت نرم و ظریفی که مغز دارد لایه های محافظتی ای در اطراف آن می باشد. اگر در هر کدام از این لایه ها اختلال ایجاد شود فرد به بیماری مبتلا می شود. مغز ما دارای سه لایه محافظ بافت استخوانی (جمجمه)، لایه بافت خونی و در آخر لایه مننژ است. لایه بافت خونی همان عروق خونی ای است که حد فاصل جمجمه و پرده های مننژ قرار دارد.

شاید جدا از لایه مننژ، مننژیت هم برای شما واژه ی آشنایی باشد. این بیماری اگر به موقع تشخیص داده شود به خوبی درمان می شود و جای نگرانی نیست. شما هم اگر میخواهید درباره ی بیماری مننژیت، محل آناتومیکی دقیق آن، علائم، پیشگیری، ریسک فاکتور ها و درمان اطلاعات کافی به دست آورید در این مقاله به شکل کامل در مورد آن توضیح داده ایم.

مننژیت چیست؟

زمانی که استخوان جمجمه در اثر حوادثی مثل تصادفات شکسته شود ممکن است همین تکه های استخوان لایه های مننژ را پاره کند. اگر ترمیم‌ بافتی به درستی صورت نگیرد ممکن است باعث مننژیت مغزی شود. مننژ لایه ی محافظتی هم روی مغز و هم بر روی نخاع است پس اگر کسی دچار مننژیت یا التهاب پرده های مننژ شد باید مشخص شود که این مننژیت منشا نخاعی دارد و یا منشاء مغزی (مننژیت مغزی).

پرده های مننژ از چه بخش هایی تشکیل شده است؟

پرده مننژ دارای سه لایه اصلی است:

  • یک لایه نرم شامه که به خود سلول های خاکستری در قشر مغز متصل است و آن ها را تغذیه می کند.
  • لایه بعد لایه محکم تری به اسم عنکبوتیه است. این لایه در زیر میکروسکوپ مثل تار عنکبوت ریز و به هم تنیده شده به نظر می رسد. و محیطی با قابلیت ارتجاعی ایجاد می کند تا هروقت به طور مثال سر تکان خورد سریع به بافت استخوانی اصابت نکند. پس حالت یک ضربه گیر را دارد.
  • سخت شامه که لایه ای با بافت بافت محکم تر نسبت به دو لایه قبلی است و از آن ها محافظت می کند.

به اجتماع این سه لایه یعنی سخت شامه، عنکبوتیه و نرم شامه مننژ می گویند. همچنین در فضای مننژ مایعی قرار دارد که به آن مایع مننژ گفته شده و مغز را شناور نگه داشته است.

علل ایجاد مننژیت

  • اگر به هر طریقی میکروب یا ماده خارجی ای از طریق عروق خونی وارد این مایع شود و عفونت ایجاد کند؛
  • اگر استخوان های محافظت کننده از مننژ شکسته شده و آسیب بافتی ایجاد کنند؛
  • و یا هر عامل دیگری که باعث التهاب این پرده ها شود؛

ممکن است در مغز یا نخاع مننژیت رخ دهد. اکثر مردم به علت اطلاعات ناکافی از مننژیت این بیماری را نوعی عفونت می دانند اما همیشه این طور نیست.

غالبا منشا التهابی که در مننژیت دیده می شود ویروسی یا باکتریایی است. پزشک باید پس از اطلاع از منشا بیماری اقدام به درمان آن کند. نوع درمان و حتی شدت آن بسته به علت اصلی ایجاد مننژیت متفاوت است. در بعضی افراد حتی بدون درمان و تنها با درمان های حمایتی این بیماری بهبود پیدا می کند. اما در بعضی دیگر، به طور مثال اگر عامل مهاجم ویروس هرپس سیمپلکس باشد؛ درمان اختصاصی تری لازم است. به علاوه مننژیت های باکتریایی بسیار خطرناک تر بوده و نیاز به اقدام فوری دارند.

درمان بیمار باید به درستی و بر اساس علت اصلی ایجاد کننده ی التهاب باشد. اگر درمان به نادرستی انجام شود ممکن است بیمار تا کما یا حتی مرگ پیش رود.

علائم مننژیت ویروسی در نوزادان:

  • کاهش اشتها
  • تحریک پذیری بدن
  • خواب آلودگی
  • احساس ناراحتی و گریه
  • بی خوابی و بی قراری
  • ایجاد برآمدگی در قسمت نرم سر در نوزادان
  • خشکی گردن

اگر بیماری با علائم سردرد، تب، افت سطح هوشیاری و تشنج به پزشک مراجعه کند، پزشک احتمال مننژیت را بالا می داند.

علائم مننژیت ویروسی در بزرگسالان نسبت به بقیه رده های سنی متفاوت است و نشانه هایی به صورت سر درد، تب، گرفتگی گردن یا خشکی گردن، تشنج، فوتوفوبیا، خواب آلودگی، تهوع و استفراغ، کاهش اشتها و … نشان می دهد.

علائم مننژیت چیستhealthline بعضی از انواع مننژیت های ویروسی و باکتریایی مسری هستند. آن ها می توانند توسط سرفه، عطسه یا تماس نزدیک انتقال پیدا کنند.

البته مننژیت ویروسی به خصوص هرپس سیمپلکس از راه مدفوعی-دهانی هم منتقل می شود (بیمار دستان خود را پس از اجابت مزاج به درستی تمیز نکرده و در نتیجه آلودگی دست او به بقیه منتقل می شود).

انواع مننژیت بسته به علت ایجاد بیماری

مننژیت ویروسی:

شایع ترین نوع بوده و در 85 درصد از موارد دسته ی انتروویروس ها مسبب آن می باشند. این ویروس ها غشای محافظی دارند که از جنس چربی است و ویروس هایی مثل انتروویروس، هرپس سیمپلکس، ویروس زونا (در کسانی که آبله مرغان گرفته اند این ویروس در عصب آن ها لانه می کند و در شرایطی که به بدن فشار می آید خودش را بروز می دهد)، ویروس اوریون، ویروس HIV و … جزو آن ها هستند.

ویروس موجود زنده ای نیست؛ اما وقتی وارد میزبان زنده ای مثل انسان می شود با استفاده از ابزار های بدن میزبان شروع به تکثیر و آسیب به بافت ها می کند. این آسیب به سلول های سیستم عصبی می تواند مقدمه ای برای التهاب پرده های مغز باشد.

مننژیت باکتریایی:

باکتری از عوامل مهم و شایع بیماری مننژیت است و از روش های مختلفی وارد عصب و یا مایع مغزی نخاعی می شود. به طور مثال فردی که زخم بستر گرفته است و یا حتی عفونت، آپسه و زخمی در سایر بخش های بدنش داشته است؛ احتمال مننژیت دارد. باکتری هایی که وارد خون می شوند و طی مسیر خود به مغز و نخاع می رسند؛ مننژیت باکتریایی حاد ایجاد می کنند.

در اکثر این موارد در طی عفونت باکتری وارد خون می شود؛ خون را آلوده می کند. (به زبان علمی ایجاد سپتی سمی و باکتریمی می کند)؛ سپس باکتری طی تبادلات عروقی وارد بافت های دیگر مثل بافت عصبی می شود. به طور مثال:

  • طی جراحی با وسایل آلوده یا حتی در مراجعه به دندانپزشکی، اگر پزشک وسایل نامرغوب و آلوده استفاده کند، باکتری از طریق خون یا عصب دندان به سایر قسمت های سیستم عصبی راه پیدا می کند.
  • طی تصادفات و شکستگی استخوان عامل عفونی مستقیما از پوست سر آسیب دیده وارد می شود.
  • در طی LP یا Lumbar Puncture که پزشک برای نمونه برداری از مایع مغزی نخاعی سوزنی را وارد این ناحیه می کند. اگر وسایل طی این عمل تهاجمی آلوده باشند باکتری احتمال دارد مستقیما وارد مایع مننژ شود.
  • حتی عفونت های دندانی که به گوش سرایت می کنند و خود عفونت هایی که از گوش شروع می شوند؛ در اثر عدم رسیدگی به عصب شنوایی یا عصب تعادل؛ انتقال پیدا می کنند و راه خود را به مغز و نخاع باز می کنند.

مننژیت قارچی:

نوعی نادر است که بعد از آلوده کردن قسمتی از بدن وارد جریان خون می شود و سراغ مغز و نخاع می رود.

مننژیت انگلی:

کمتر از نوع ویروس و باکتری دیده شده است. به طور مثال انگل هایی که در خاک، مدفوع، حلزون و ماهی و مرغ خام و … وجود دارند یا کیست هایی که این انگل ها ایجاد می کنند اگر پاره شوند، می توانند از طریق خون وارد سیستم عصبی شوند.

متفرقه: این دسته از مننژیت ها می توانند بعد از تماس با مواد شیمیایی و آلرژی به آن ها، بعضی سرطان ها، بیماری های التهابی مثل سارکیدوز و … هم ایجاد شوند.

چه نوع باکتری هایی این بیماری را ایجاد می کنند؟

متاسفانه مننژیت باکتریایی که طی عفونت با باکتری های خاص ایجاد می شود مسری است و اگر درمان نشود به شدت مرگبار است. حتی ممکن است باکتری طی نمونه برداری LP و ورود به مایع مغزی نخاعی وارد خون هم بشود و فرد دچار سپتی سمی، تشنج و در نتیجه مرگ شود. بین 5 تا 40 درصد از کودکان و 20 تا 50 درصد از بزرگسالانی که چنین وضعیتی دارند می میرند. از جمله باکتری هایی که ایجاد مننژیت می کنند شامل موارد زیر اند:

  • استرپتوکوک نومونیا یا پنوموکوک: شایع ترین علت مننژیت باکتریایی در کودکان و بزرگسالان است.
  • نایسریا مننژایتیدیس یا مننژیکوکوس: معمولا می تواند از راه جنسی و عفونت های دستگاه تنفس فوقانی هم انتقال پیدا کند.
  • لیستریا مونوسایتوژنز: یک باکتری مهم است که در فرمانتور ها یا مواد تخمیری مثل پنیر های غیر پاستوریزه و هات داگ های محلی در محیط های آلوده وجود دارد.

علائم مننژیت چیست؟

علائم مننژیت ویروسی و باکتریایی در ابتدا مکن است مشابه هم باشند. اما در یک سری جزئیات با یکدیگر متفاوت هستند. علامت های مننژیت باکتریایی شدید تر است و بیمار نشانه هایی از سپتی سمی هم بروز می دهد. در سپتی سمی بیمار نشانه هایی از عفونت کلی بدن مثل تب بالا، التهاب، CRP یا پروتئین های فاز التهابی بالا در خون و … را دارد. البته شدت این علائم بسته به سن و جنسیت افراد متفاوت است.

در کسانی که به مننژیت قارچی مبتلا هستند، علائم کلی عفونت قارچی مثل حالت تهوع، استفراغ، حساسیت به نور، سر درد و … به وجود می آید.

ریسک فاکتور های ابتلا به مننژیت

  • کسانی که در کودکی واکسن نمی زنند(شیوع مننژیت در کودکان زیر 5 سال بیشتر است و به همین علت در این افراد واکسن از اهمیت بالایی برخوردار است.)
  • سکونت در محل های عمومی مثل سرباز خانه و خوابگاه ها(سهولت انتقال عفونت های ویروسی و باکتریایی به خصوص در افراد مبتلا به نقص ایمنی)
  • افراد مسن و باردار
  • بیماران مبتلا به ایدز، دیابت و نقص ایمنی
  • افراد الکلی

تشخیص مننژیت

قبل از شروع روش های روتین تشخیص پزشکی لازم به ذکر است که

  • اگر کسی بدون دلایلی دچار سفتی گردن شده است (مثلا شب به خوبی خوابیده است ولی گردنش سفت شده است)
  • اگر کسی از نور یا صدا می ترسد

ممکن است دچار مننژیت شده باشد و باید سریع به پزشک مراجعه کند.

همانند تمامی بیماری ها تشخیص زود هنگام بیماری در بهبود سریع و کامل آن بسیار تاثیر گذار است. خوشبختانه تشخیص سریع مننژیت کار سختی نیست و با انجام تست های ایمونولوژیکی و آنتی ژنی می توان به سرعت التهاب در مغز و نخاع را متوجه شد.

همچنین معمولا سوابق بیمار، برای مثال حضور در مکان های عمومی مثل سرباز خانه ها یا اینکه واکسن نزده باشد؛ پزشک را مشکوک به بیماری مننژیت می کند.

پزشک برای پیدا کردن منشا بیماری نمونه برداری مایع داخل نخاعی یا LP را انجام می دهد تا متوجه ویروسی، قارچی و یا باکتریایی بودن بیماری شود. سپس نمونه برداشت شده را در آزمایشگاه پاتولوژی کشت می دهند تا اگر مقاومت دارویی، برای مثال مقاومت آنتی بیوتیکی در باکتری ها وجود دارد؛ از مصرف آن دارو ها اجتناب شود.

درمان مننژیت چگونه انجام می شود؟

  • در مورد مننژیت حاد باکتریایی این درمان با تزریق سریع آنتی بیوتیک های داخل وریدی انجام می شود. همچنین تزریق کورتون هم از اقدامات لازم است تا التهاب از بین برود و از آسیب بیشتر سیستم ایمنی به سلول های عصبی جلوگیری شود.
  • درمان مننژیت ویروسی با تزریق آنتی بیوتیک انجام نمی شود چراکه ویروس موجودی زنده نیست بلکه پزشک با دارو های خاصی از اینکه چرخه های عفونت زایی ویروس کامل شود؛ جلوگیری می کند.
  • درمان های حمایتی هم لازم است. منظور از درمانهای حمایتی این است که بیمار به اندازه کافی استراحت کند و به اندازه کافی مایعات بنوشد. از آن جا که مایعات بدن مرتبا در حال تصفیه و گردش هستند با خوردن مایعات فراوان تا حدی غلظت میکروب ها را در مایع مغزی نخاعی کاهش می کنند.
  • دارو های مسکن برای کاهش درد و تب استفاده می شود. هر چقدر تب بیمار کاهش پیدا کند احتمال تشنج هم کمتر می شود.
  • اگر منشا مننژیت به هر دلیلی مشخص نشود پزشک مجبور است با دارو های آنتی ویروسی و آنتی بیوتیک های خاص حالت بیمار را پایدار تر کند تا زمانی که بیمار توانایی نمونه برداری داخل نخاعی و یا LP را داشته باشد.
  • مننژیت های قارچی هم با دارو های ضد قارچ درمان ‌می شود.
  • در مننژیت هایی که در اثر شکستگی استخوان ایجاد شده اند اولویت با درمان و از بین بردن خطر شکستگی می باشد.

اگر تشخیص بیماری و درمان آن سریع و به درستی انجام شود احتمال مرگ در اثر این بیماری به شدت کاهش می یابد.

عوارض جانبی بیماری چیست؟

همان طور که گفته شد امکان دارد در اثر انتقال عفونت توسط اعصاب، به طور مثال عصب دندان و گوش، خود این اعصاب از بین برود. حتی احتمالا با درگیر شدن عصب تعادلی که در کنار عصب شنوایی قرار دارد، فرد در برقراری تعادل بدن دچار مشکل می شود و یا حس شنوایی اش را از دست می دهد.

همچنین مننژیت می تواند در اثر عدم رسیدگی به موقع باعث مشکل حافظه، ناتوانایی در یادگیری، تشنج، فلج شدن قسمتی از بدن، نارسایی کلیه، شوک و مرگ هم بشود.

پیشگیری از مننژیت چگونه انجام می شود؟

مننژیت باکتریایی یا ویروسی به سرعت بیماری سرماخوردگی منتقل نمی شوند پس چندان جای نگرانی نیست اما بهتر است موارد زیر برای پیشگیری از مننژیت انجام شود.

  • پیگیری کامل انجام شدن واکسن در کودکان و نوزادان
  • کسانی که به مکان های عمومی می روند باید حتما قبل از ورود به آن جا واکسن های مورد نظر را زده باشند.
  • حفظ بهداشت فردی

نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

منابع:

مجید کیهانی فرد، متخصص مغز و اعصاب

مجله اینترنتی ویمد

مجله سلامتی هلث لاین

0

بیماری ماکولای شبکیه چشم

بیماری ماکولای شبکیه چشم

بیماری ماکولای شبکیه چشم چه نوع بیماری است؟ چه عواملی باعث بروز بیماری ماکولای شبکیه چشم می شود؟ روش های درمان بیماری ماکولای شبکیه چشم کدامند؟ برای دانستن پاسخ این پرسش ها مطلب ذیل را بخوانید.

ماکولا قسمتی از شبکیه چشم می باشد، که این قسمت حساس به نور، وظیفه دید مستقیم و واضح را بر عهده دارد. بیماری ماکولا وابسته به سن می باشد.

بسیاری از فعالیت هایی که انسان انجام می دهد مانند: رانندگی، خواندن،نوشتن، تماشای تلویزیون و یا تشخیص چهره افراد بر عهده ماکولای شبکیه چشم می باشد.

بیماری ماکولای شبکیه چشم یا AMD (Age-related macular degeneration) به این صورت است که در آن جزئیات بخوبی دیده نمی شوند یا فرد برای دیدن موارد نزدیک و دور با مشکل مواجه می شوند یا دید مرکزیش مشکل پیدا می کند به این شکل که مثلا وقتی به ساعت نگاه می کند، شماره ها را می بیند اما عقربه ها را نمی بیند. ماکولای شبکیه چشم در افراد بالای 50 سال بسیار شایع است.

بیماری ماکولای شبکیه چشم

بیماری تخریب ماکولای شبکیه چشم به دو دسته تقسیم می شود:

  • خشک

در این نوع بیماری یک سری رسوبات زیر شبکیه چشم ایجاد می شود که رسوباتی زرد رنگ بوده و با کاهش دید همراه است و اگر به موقع تشخیص و درمان نشود ممکن است به نوع دوم که خطرناک است تبدیل شود.

  • تر

نوع تر این بیماری کمتر شایع می باشد و 10 الی 15 درصد موارد ابتلا را شامل می شود و با خونریزی زیر شبکیه خود را نشان می دهد این خونریزی ممکن است باعث کاهش دید شدید در فرد شود، و فرد نتواند به خوبی جهت مستقیم را ببیند. این بیماری سبب نابینایی کامل فرد نمی شود ولی فعالیت های فرد را محدود می کند.

چه عواملی باعث بروز بیماری ماکولای شبکیه چشم می شود؟

  • کهولت سن:

این بیماری معمولا در افراد بالای 60 سال نمایان می شود و میزان شیوع این بیماری در سالمندان بیشتر از جوانان می باشد.

  • فشار خون بالا
  • استعمال دخانیات
  • دوربینی
  • چشم های با رنگ روشن

در این افراد احتمال بروز این بیماری بسیار شایع است.

علائم بیماری ماکولای شبکیه چشم

در نوع خشک این بیماری علائم قابل توجهی وجود ندارد.

علائم نوع تر این بیماری عبارتند از:

  • کج دیدن خطوط راست
  • مختل شدن دید رنگی
  • تار شدن بینایی

در این مرحله بیمار باید به یک متخصص چشم پزشک خوب مراجعه کند تا چشم پزشک با استفاده از دستگاه افتالموسکوپا عمق حفره چشم را معاینه کند و مناطق تخریب شده را تشخیص دهد و روش های درمان را بررسی کند.

روش های تشخیص بیماری ماکولای شبکیه چشم

پزشک بعد از انجام معاینات معمولی چشم می تواند ماکولای شبکیه چشم را شناسایی کند. یکی از اولین علائم بروز این بیماری لکه های کوچک زرد رنگی است که زیر شبکیه بوجود می آید. پزشک در زمان معاینه چشم می تواند این لکه ها را شناسایی کند. معاینه دیگر هم نگاه کردن به Amsler grid است که مجموعه ای از خطوط مشبک را تشکیل می دهد. ممکن است برخی از خطوط مواج به نظر بیایند یا دیده نشوند. این گونه موارد می توانند علائم ماکولای شبکیه باشند.

وقتی تشخیص اولیه انجام شد ادامه روند درمان آنژیوگرافی یا OCT خواهد بود، در آنژیوگرافی پزشک مایعی رنگی را به بازوی فرد تزریق می کند و زمانی که دارو همراه با خون در شبکیه به جریان در می آید عکسبرداری را انجام می دهد. با اینکار رگ های جدید یا لکه های خون و نوع و محل دقیق آنها پیدا خواهد شد. OCT مایعات و خون در شبکیه را بدون اینکه نیاز به رنگ باشد نشان می دهد.

برای تشخیص این بیماری در مراحل اولیه لازم است که برای معاینات منظم به پزشک خود مراجعه کنید. درمان ها روند پیشروی بیماری را کاهش می دهد یا از شدت آن می کاهد.

روش های درمان بیماری ماکولا شبکیه چشم

در نوع خشک نیازی به درمان قابل توجهی نمی باشد ولی با استفاده از مکمل های غذایی می توان از پیشرفت این بیماری به نوع تر آن پیشگیری کرد.

درمان نوع تر:

تزریق داخل چشمی داروی بواسیزوماب که در مرحله اولیه می تواند بیماری را کنترل کند و موجب بازگشت دید فرد شود.

درمان لیزری:

در درمان لیزری ابتدا با انجام آنژیوگرافی محل رگ های تخریب شده توسط پزشک مشخص می شود. زمانی که رگ های غیر طبیعی مشخص شد. با تاباندان لیزر رگ های غیر طبیعی می سوزند که در این حالت بهبودی نسبی حاصل می شود.

چه عواملی در پیشگیری از بیماری های چشمی موثر هستند؟

استفاده از سبزیجات تازه که حاوی ویتامین آ، ث باشند.

استفاده ازمواد غذایی حاوی روی در سلامت چشم بسیار مهم هستند.

استفاده از ماهی به دلیل وجود ترکیبات امگا3 و امگا 6 که در سلامت چشم بسیار مهم هستند.

جمع بندی

ماکولای شبکیه چشم به ندرت باعث می شود که دید افراد کاملا از بین برود. شاید دید مرکزی آنها بد باشد اما هنوز قادر به انجام فعالیت های روزمره خود هستند چون می توانند از دید جانبی به خوبی استفاده کنند.

نوع تر این بیماری به آرامی پیشرفت می کند و دید شما تا مدت زیادی حفظ می شود اما در صورت پیشرفت، قابل در مان نیست و اگر در هر دو چشم باشد کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. درمان های این نوع از بیماری باید دائما ادامه پیدا کنند و معاینات دوره ای هم همیشه انجام شوند.

نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

منبع: ماریا شارع پورجراح و متخصص چشم، فوق تخصص جراحی پلاستیک زیبایی و ترمیمی پلک

0

فرو فورت قطره آهن دندان کودکان

معرفی قطره آهن خوب بدون سیاهی دندان کودکان

بهترین قطره آهن برای کودکبهترین قطره آهن کودکان

نحوه مصرف قطره آهن: در صورت امکان بهتر است سعی کنیم کودک قطره مکمل آهن را با معده خالی (حدود 1 ساعت قبل یا 2 ساعت بعد از غذا) مصرف کند. در برخی از کودکان ممکن است برای جلوگیری از معده درد لازم باشد مکمل آهن همراه با غذا مصرف شود (براساس صلاحدید پزشک). هم چنین به خاطر داشته باشیم که ویتامین سی به جذب آهن در بدن کمک می‌کند. جهت جذب حداکثری قطره آهن در کودکان و شیرخواران، باید نوشیدنی‌های کافئین‌دار و شیر با فاصله زمانی مورد استفاده قرار گیرند. هم چنین در صورتی که کودک یا شیرخوار نیاز به دریافت داروی آنتی‌اسید (کاهنده اسید معده) دارد بایستی حتما با پزشک مشورت صورت پذیرد.

بهترین قطره آهن ایرانی بدون سیاهی دندان کودکان

بهترین قطره آهن کودکان بایستی میزان بهینه آهن المنتال روزانه کودک و شیرخوار را با یک بار استفاده فراهم کند. همچنین جهت افزایش پذیرش کودک، حداقل طعم فلزی آهن را دارا باشد. یک قطره آهن خوب دارای حداقل عوارض جانبی مربوط به آهن بوده (از جمله عوارض گوارشی) و موجب تغییر رنگ دندان کودک نمی‌شود.

قطره فروفورت کودکان (Children Ferro Fort®) با کمک به رشد جسمی و تقویت ذهنی کودک، گامی موثر برای داشتن نسلی هوشمند به حساب می‌آید.

قطره فروفورت کودکان (Children Ferro Fort®)، قطره مکمل آهن لیپوزومال ساخت شرکت داروسازی دکتر عبیدی است. این محصول با تامین بهینه نیاز روزانه آهن در

کودکان، داشتن طعمی مطلوب و عدم تغییر رنگ دندان‌ها، در پیشگیری و درمان کم‌خونی ناشی از فقر آهن کاربرد دارد.

قطره آهن فروفورت کودکان (Children Ferro Fort®) مورد تایید سازمان غذا و داروی ایران بوده و بدون نیاز به نسخه پزشک و با مشورت دکتر داروساز در داروخانه‌های سراسر کشور در دسترس قرار دارد.

نگارش و گردآورنده: رضا رحیمی

منابع:

داروسازی دکتر عبیدی UptoDate، Mayoclinic، دستورالعمل کشوری مکمل یاری آهن،بروشور داروی فروفورت کودکان