امروز جمعه 28 اردیبهشت 1403
0

نیایش

خدایا، جهان پادشاهی توراست

ز ما خدمت آید، خدایی توراست

خداوندا پادشاهیِ جهان از آن توست، ما باید بندگی و خدمت تو را به جا آوریم و خداوندی برای توست.

تعداد جملات این بیت: 4 جمله

نهاد: پادشاهی جهان، خدمت، خدایی

متمم: تو، ما

حرف اضافه: را، از

آرایه های ادبی:

آرایه‌ی تلمیح (تلمیح به آیه‌ی 189 سوره آل عمران – و لِلَّهِ مُلْکُ السَّمَاوَاتِ وَالْاَرْض: حکومت آسمان‌ها و زمین از آنِ خداوند است)

آرایه‌ی تضاد (خدمت و خدایی)

---

پناه بلندی و پستی تویی

همه نیستند، آنچه هستی تویی

نگهبانِ آسمانِ بلند و زمینِ پَست تو هستی، همه‌ی موجودات فانی و زوال‌پذیر هستند و آنچه می‌ماند فقط تو هستی.

تعداد جملات این بیت: 4 جمله

نهاد: تو (در مصراع اول)، همه (در مصراع دوم)، تو (در مصراع دوم)

ترکیب اضافی: پناه بلندی، پناه پستی

آرایه های ادبی: آرایه‌ی تلمیح (تلمیح به آیه‌ی 96 سوره نحل) - آرایه‌ی تضاد (بلندی و پستی)

---

همه آفریدست بالا و پست

تویی آفریننده‌ی هرچه هست

(خداوند) خالقِ آسمانِ بلند و زمینِ پَست است، (خداوندا) تو خالقِ هرچه وجود دارد هستی.

تعداد جملات این بیت: 3 جمله

نهاد: بالا و پست، تو

آرایه های ادبی: آرایه‌ی تلمیح (تلمیح به آیه‌ی 62 سوره زمر) - آرایه‌ی تضاد (بالا و پست)

---

خرد را تو روشن بصر کرده‌ای

چراغ هدایت تو بر کرده‌ای

تو عقل و خرد را مانند چشمی بینا کرده‌ای و هدایت را مانند چراغ روشنی به پا کرده‌ای.

تعداد جملات این بیت: 2 جمله

نهاد: تو (در مصراع اول)، تو (در مصراع دوم)

مفعول: خرد، چراغ هدایت

آرایه های ادبی: آرایه‌ی تشبیه (هدایت به چراغ تشبیه شده است) - آرایه‌ی تناسب (روشن، بصر، چراغ)- آرایه‌ی تشخیص (چشم داشتنِ خرد)

---

جهانی بدین خوبی آراستی

بُرون ز آنکه یاریگری خواستی

دنیا را به این زیبایی تزئین کردی بدون آنکه از کسی کمک بگیری.

تعداد جملات این بیت: 2 جمله

نهاد: تو (در مصراع اول)، تو (در مصراع دوم)

مفعول: جهانی، یاریگری

قید: بدین، خوبی

آرایه های ادبی: آرایه‌ی تلمیح (تلمیح به آیه‌ی 6 سوره صافات)

---

خداوندِ مایی و ما بنده‌ایم

به نیروی تو یک به یک زنده‌ایم

تو خدای ما هستی و ما بنده‌ی تو هستیم و یکایک ما به قدرت تو زنده هستیم.

تعداد جملات این بیت: 3 جمله

نهاد: تو، ما، یک به یک

آرایه های ادبی: آرایه‌ی تضاد (خدواند، بنده)

---

رهی پیشم آور که فرجام کار

تو خشنود باشی و من رستگار

(خدایا) راهی مقابل ما قرار بده که در پایان کار، تو از ما راضی باشی و من نجات یابم و به رستگاری برسم.

تعداد جملات این بیت: 3 جمله

نهاد: تو (در مصراع اول)، تو (در مصراع دوم)، من

مفعول: رهی

قید: فرجام کار

آرایه های ادبی: آرایه‌ی تلمیح (تلمیح به حدیث امام حسین: لا اَفْلَحَ قَوْمِ اشْتَرَوْا مَرْضاهَ الْمَخْلُوقِ بِسَخَطِ الْخالِقِ – ملّتى که خشنودى مردم را با خشم خالق معامله کند هرگز رستگار نخواهد شد.)

معنی کلمات درس نیایش فارسی ششم

  • خدمت: احترام، بندگی کردن
  • خرد: عقل
  • بصر: بینایی، روشنی دیده، دیدن
  • آراستی: زیبا کردی
  • رهی: راهی، مخفف راه + ی
  • فرجام: پایان، آخر، عاقبت کار
  • رستگار: نجات یافته، خوش بخت

تدوین: خانم بابایی

0

فرض کنید شما یک لیست طولانی از داده‌ها در اکسل دارید و می‌خواهید این لیست را بر اساس تعداد تکرار هر کلمه مرتب کنید. یعنی داده با بیشترین تکرار به عنوان مثال، چهار مرتبه ابتدا ذکر شده و سپس کلماتی که سه، دو و یک مرتبه تکرار شده‌اند در ادامه قرار بگیرند. برای آشنایی با نحوه انجام اینکار در اکسل در ادامه مطلب با پی‌سی‌ترفند همراه باشید.

در اکسل هیچ روش مستقیمی وجود ندارد که داده‌ها را برحسب تعداد تکرار مرتب کنید. برای اینکار باید ابتدا تعداد تکرار داده‌ها را حساب کنید و سپس داده‌ها را مرتب کنید.

بدین منظور مطابق تصویر زیر یک سلول خالی در کنار ستون اصلی انتخاب کنید و فرمول زیر را در آن وارد کنید و سپس با استفاده از AutoFill فرمول را در سایر سلول‌ها اعمال کنید.

=COUNTIF($A$2:$A$16,A2)

توجه کنید در فرمول بالا A2:A16 لیست مشخص شده است که در آن مرتب سازی بر اساس تکرار انجام می شود و A2 اولین داده های این لیست است.
در مرحله بعد مطابق تصویر زیر سلول های انتخاب شده را در حالت انتخاب نگه دارید و از تب Data روی Sort A to Z یا Sort Z to A بر حسب نیاز کلیک کنید.

در ادامه مطابق تصویر فوق در کادر باز شده Sort Warning، گزینه Expand the selection را تیک بزنید و بر روی دکمه Sort کلیک کنید.
اکنون ستون اصلی براساس تعداد تکرار مرتب شده شده است (تصویر زیر). در صورت لزوم، می‌توانید ستون جدید اضافه شده را حذف کنید.

منبع: extendoffice.com

0

در این مطلب به ترفندی می‌پردازیم که با استفاده از آن لیستی از کلمات در ورد را به طور همزمان جستجو کنید. برای انجام اینکار ابزار مستقیمی در ورد وجود ندارد. برای آشنایی با روش انجام آن در ادامه مطلب با پی‌سی‌ترفند همراه باشید.

برای این کار باید از ابزار ماکرو در ورد استفاده کنیم. اما قبل از ساخت ماکرو، در درجه نخست کلماتی که می‌خواهید جستجو شوند را در یک فایل ورد وارد کنید. برای اینکه ماکرو به درستی عمل کند باید در هر سطر یک کلمه قرار داشته باشد. پس از اینکار فایل ورد را ذخیره کنید.

سپس فایلی ورد که می‌خواهید در آن جستجو انجام شود باز کرده و برای ساخت ماکرو مراحل زیر را طی کنید:

1- در ورد 2003، از منوی Tools بر روی دکمه Macro و از آنجا Record New Macro را بزنید. به جای این مراحل می‌توانید به ترتیب کلیدهای Alt+T و M و R را تایپ کنید.

در نسخه‌های ورد 2010 به بعد به ترتیب کلیدهای Alt+T و M و R را تایپ کنید یا در ورد 2007 از تب،View گروه Macros، گزینه Record Macros را انتخاب کنید. با این کار، کادر Record Macro باز می‌شود.

2- در قسمت Macro Name عبارت FindMultiItemsInDoc را تایپ کنید.

3- بر روی شکل صفحه کلید کلیک کنید یا کلیدهای Alt+K را فشار دهید. کادر Customize Keyboard باز می‌شود.

4- یک ترکیب از صفحه کلید برای ایجاد میانبر در قسمت Press new shortcut key فشار دهید. مثلاً Alt+M. سپس دکمه Assign را بزنید و Close کنید.

5- از منوی View گروه Macros، بر روی دکمه Stop Recording کلیک کنید یا از کلیدهای Alt+T و M و R استفاده کنید.

6- کلیدهای Alt+F8 را فشار دهید تا کادر ماکروها باز شود. ماکروی FindMultiItemsInDoc را پیدا نموده و روی آن کلیک کنید. دکمه Edit را فشار دهید تا وارد محیط Visual Basic شوید.

7- تمام عبارت‌ها از جمله ()Sub FindMultiItemsInDoc و End sub را پاک کنید و به جای آن‌ها، کدهای زیر را عیناً کپی و پیست کنید.

SubFindMultiItemsInDoc()Dim objListDoc AsDocument  Dim objTargetDoc AsDocument  Dim objParaRange AsRange, objFoundRange AsRange  Dim objParagraph AsParagraph  Dim sFname AsString  sFname =GetOpenFileName  Set objTargetDoc =ActiveDocument  Set objListDoc =Documents.Open(FileName:=sFname,Visible:=False)  objTargetDoc.Activate  ForEach objParagraph In objListDoc.Paragraphs  Set objParaRange = objParagraph.Range  objParaRange.End= objParaRange.End-1  WithSelection  .HomeKeyUnit:=wdStory   ' Find target items.  With Selection.Find .ClearFormatting    .Execute  End With   ' Highlight the found items.  DoWhile.Find.Found  Set objFoundRange =Selection.Range  objFoundRange.HighlightColorIndex= wdBrightGreen  .Collapse wdCollapseEnd  .Find.Execute  Loop  EndWith  Next objParagraph EndSubFunctionGetOpenFileName()AsString  WithDialogs(wdDialogFileOpen)  If.Display=-1Then  GetOpenFileName=WordBasic.FileNameInfo$(.Name,1)  Else  GetOpenFileName=""  EndIf  EndWith lbl_Exit:  ExitFunctionEndFunction

8- کلیدهای Ctrl+S را بفشارید تا کد ماکرو ذخیره شود. حال پنجره Microsoft Visual Basic را ببندید.

9- مراحل درست کردن ماکرو تمام شد. اکنون اگر در محیط ورد کلیدهای Alt+M را بزنید، کادری باز می‌شود که از شما آدرس فایل ورد کلمات را می‌خواهد آن را وارد کنید. نتیجه این می‌شود که کلمات مدنظرتان هایلایت می‌گردد.

منبع با تغییر: datanumen.com

0

قبلا در این مطلب نحوه ایجاد و استفاده از ماکرو در ورد آموزش داده شد. در حین ساخت ماکرو می‌توان برای آن میانبری تعیین کرد که در برای اجرای آن کلیدهای صفحه کلید را فشار دهید. اگر فراموش کرده‌اید در حین ساخت ماکرو برای آن میانبری درنظر بگیرید یا بدون هیچ دلیلی میانبر در نظر گرفته شده کار نمی‌کند در ادامه مطلب با پی‌سی‌ترفند همراه باشید تا نحوه تعیین کلید میانبر برای ماکروی موجود آشنا شوید.

برای اینکار در محیط ورد وارد تنظیمات آن شوید. در Word 2007 روی دکمه Office و سپس روی Word Options کلیک کنید. در Word 2010 یا نسخه‌های بعد از تب File روی Options کلیک کنید.

سپس مطابق تصویر فوق:

1- در پنجره باز شده در سمت چپ روی "Customize Ribbon" کلیک کنید.

2- سپس روی دکمه "Customize" در پایین پنجره کلیک کنید تا کادر "Customize Keyboard" ظاهر شود.

3- در کادر باز شده در لیست Categories، به پایین لیست بروید و روی "Macros" کلیک کنید.

4- در سمت راست لیستی از ماکروهای موجود نمایش داده می‌شود. اکنون، ماکروی مورد نظرتان برای تعیین میانبر را انتخاب کنید.
5- سپس، کافیست در قسمت Press New Shortcut Key کلیک کنید و کلید میانبر مورد نظر خود را فشار دهید مثلا ترکیبی از کلید Alt و یک حرف انگلیسی.
6- در پایان روی دکمه Assign کلیک کنید تا میانبر در نظر گرفته شده تایید شود. پنجره‌های باز را ببندید و میانبر مورد نظر را بررسی کنید.

0

گاهی اوقات وقتی متنی را به یک جدول تبدیل می‌کنید یا اگر یک جدول را از برنامه دیگری وارد ورد می‌کنید، در برخی از سلول‌های جدول در ایتدای عبارات فاصله اضافه وجود دارد. در ادامه مطلب با پی‌سی‌ترفند همراه باشید تا با روش‌های حذف این فاصله‌ها آشنا شوید.

روش اول:

در واقع یک راه بسیار سریع برای خلاص شدن از شر فاصله‌های اضافه وجود دارد. برای اینکار این مراحل را دنبال کنید:

سلول‌هایی را که می‌خواهید فاصله‌های اضافه آن‌ها را حذف کنید انتخاب کنید.

سپس از تب Home روی ابزار وسط چین در گروه Paragraph کلیک کنید. تمام متن موجود در سلول های انتخاب شده اکنون در مرکز قرار دارد.

حال اگر از بخش Paragraph متن‌ها را راست چین کنید مشاهده خواهید کرد که فاصله‌های اضافه توسط ورد حذف شده اند.

روش دوم:

اگر به هر دلیل نمی‌خواهید از روش اول استفاده کنید، در روش دوم می‌توانید بوسیله ایزار Find and Replace به هدفتان برسید. باید توجه کرد که به صورت ساده نمی‌توان از این ابزار استفاده کرد. یعنی نمی‌توانید در قسمت Replace چیزی تایپ نکنید تا فاصله‌های اضافه پاک شود، چون با اینکار فاصله بین همه کلمات هم پاک می‌شود.

حذف فاصله اضافه در ابتدای عبارات در جدول با ابزار Find and Replace را باید در چند گام انجام دهید:

ابتدا جدول را انتخاب کنید. کلیدهای Ctrl+H را فشار دهید تا پنجره Find and Replace در تب فعال Replace باز شود. در صورت موجود بودن روی دکمه More کلیک کنید که در شکل زیر در محل دکمه Less قرار دارد.

هر چیزی را که در کادر Find What است پاک کنید، اما مطمئن شوید که نشانگر ماوس هنوز در این کادر است. روی دکمه Format و سپس Style کلیک کنید. ورد کادر محاوره ای Find Style را نمایش می‌دهد. (شکل زیر)

استایل مورد استفاده برای متن موجود در جدول را انتخاب کنید. (به احتمال زیاد این استایل Normal خواهد بود.)

در قسمت Replace عبارت زیر را وارد کنید:

$#$^&

این مشخص می‌کند که می‌خواهید به ایتدای هر چیزی که ورد پیدا کرده است مجموعه‌ای از کاراکترهای منحصر به فرد ($#$) اضافه کنید. سپس روی Replace All کلیک کنید.

در ادامه در کادر Find What عبارت زیر را وارد کنید.

$#$^w

این مشخص می‌کند که می‌خواهید کاراکترهای منحصر به فرد فوق و سپس هر فاصله اضافه ابتدای عبارات را پیدا کنید. روی دکمه No Formatting کلیک کنید. هر چیزی را در قسمت Replace With حذف کنید. روی Replace All کلیک کنید.

سپس در کادر Find What، عبارت $#$ را وارد کنید. این مشخص می‌کند که می‌خواهید این مجموعه کاراکتر را پیدا کنید. روی Replace All کلیک کنید.

روش سوم: استفاده از ماکرو

برای انجام مراحل گفته شده در روش دوم می‌توانید از کد ماکروی زیر استفاده کنید. روش ساخت ماکرو در این مطلب توضیح داده شده است.

SubDeleteCellLeadingSpace()Dim aCell AsCellDim aRow AsRowDim cText AsStringIfSelection.Information(wdWithInTable)ThenForEach aRow InSelection.Tables(1).RowsForEach aCell In aRow.Cells cText = aCell.Range.Text cText =LTrim(cText) aCell.Range.Text=Left(cText,Len(cText)-2)Next aCell Next aRow ElseMsgBox"Insertion point must be in a table."EndIfEndSub

منبع: wordribbon.tips.net

0

احتمالأ برای شما پیش آمده باشد زمانی که برنامه ای با نرم افزار Access می سازید، بخواهید فرم اصلی بصورت تمام صفحه باشد و از نرم افزار Access خبری نباشد. برای این کار مراحل زیر را دنبال کنید:

1- در روال form_open فرم مربوطه، جهت پنهان نمودن Menu های Access و... کد زیر را درج نمائید:

Private Sub Form_Open(Cancel As Integer)
DoCmd.SetWarnings False
On Error GoTo 1

            DoCmd.ShowToolbar "ribbon", acToolbarNo
            CommandBars.ActiveMenuBar.Enabled = False

            CurrentDb.Properties("ShowDocumentTabs").Value = False
            Application.SetOption "Show Status Bar", False

            'select the navigation pange
            Call DoCmd.NavigateTo("acNavigationCategoryObjectType")
            'hide the selected object
            Call DoCmd.RunCommand(acCmdWindowHide)
            DoCmd.Maximize

1: End Sub

با روال بالا، زمانی که فرم مربوطه باز می شود بصورت کامل خواهد بود، البته پس از یکبار اجرا باید برنامه را کامل ببندید و دوباره باز کنید تا حذف Tab ها هم عمل کند. در ضمن خواص Pop up و modal فرم هم باید روی No تنظیم شده باشند.

پس از بستن فرم، باید همه چیز سر جای خودش برگردد وگرنه شما در برنامه Access خود menu و... را نخواهید دید. برای اینکار دستورات قسمت 2 را بنویسید

2- در روال form_close فرم مربوطه کد زیر را درج نمائید:

Private Sub Form_Close()
DoCmd.SetWarnings False
On Error GoTo 1

            DoCmd.ShowToolbar "ribbon", acToolbarYes
            CommandBars.ActiveMenuBar.Enabled = True

            CurrentDb.Properties("ShowDocumentTabs").Value = True
            Application.SetOption "Show Status Bar", True

            Call DoCmd.SelectObject(acTable, , True)
1: End Sub

امیدوارم مطلب فوق در بهبود برنامه نویسی شما مؤثر بوده باشد. البته تغییر آیکون Access و... نیز به ظاهر کار بسیار کمک خواهد کرد که در مطالب بعدی حتمأ درج خواهد گردید.

0

پیرو مطلب تمام صفحه کردن فرم های ساخته شده توسط نرم افزار Access و حذف ribbon و menu bar و...، شاید بدنبال این باشین که بخواین در زمان اجرای برنامه و لود شدن اولین فرم، آیکون Access به آیکون مورد دلخواه شما تغییر پیدا کنه. البته می دونم که اینکار رو می تونید در قسمت Option/application icon انجام بدین ولی مشکل اینجاست که با جابجا شدن برنامه یا انتقال از کامپیوتری به کامپیوتر دیگر، این آیکون عمل نخواهد کرد.

راهکار مناسب اینست که خود فایل Access و آیکون مربوطه در یک پوشه قرار داده شوند (البته درون پوشه می توانید یک فولدر بنام Data داشته باشید و آیکون را درون آن قرار دهید) و سپس در روال form_open به فرم دستور دهید از مسیر جاری برنامه (حالا فرقی نمی کند روی کدام درایو یا کامپیوتر باشد، هر جا که فایل Access شما باشد بنام مسیر جاری شناخته می شود) آیکون را بخواند و در فرم استفاده کند. برای اینکار کدهای زیر را در فرم اصلی برنامتان که از ابتدا تا آخر باز است وارد نمائید، البته می تواند آنرا بصورت ماژول دربیاورید و در تمام فرم ها استفاده کنید:

Private Sub Form_Load()

        ' other codes...

        ChangeProperty "AppIcon", dbText, CurrentProject.Path & "\\Data\myicon.ico"

        Application.RefreshTitleBar

      ' other codes...

End Sub



Function ChangeProperty(strPropName As String, varPropType As String, varPropValue As Variant) As Integer

Dim dbs As DAO.Database

Dim prp As DAO.Property

Set dbs = CurrentDb

On Error GoTo PROC_ERROR

dbs.Properties(strPropName) = varPropValue

ChangeProperty = True

PROC_EXIT:

    On Error Resume Next

    Set prp = Nothing

    Set dbs = Nothing

    Exit Function

PROC_ERROR:

If Err.Number = 3270 Then

    Set prp = dbs.CreateProperty(strPropName, varPropType, varPropValue)

    dbs.Properties.Append prp

    Resume Next

Else

    ChangeProperty = False

    Resume PROC_EXIT

End If

End Function


Sub seticon()

     ChangeProperty "AppIcon", dbText, CurrentProject.Path & "\\Data\myicon.ico"

    Application.RefreshTitleBar

End Sub

در اینجا من در کنار نرم افزار Access خودم که فرقی نمی کنه تو چه پوشه و یا تو چه درایوی باشه، یک فولدر Data قرار دادم و داخل اون آیکون بنام myicon.ico را قرار داده ام و برنامه در زمان اجرا این آیکون رو بجای آیکون اصلی Access استفاده می کنه. شما حتی می تونید آیکون رو در کنار برنامتون قرار بدین و تو پوشه Data هم نزارید که در این صورت باید در کد بالا Data\\ حذف بشه
امیدوارم این مطلب هم براتون کارائی لازم رو داشته باشه
0

در زمانی که یک برنامه Access در شبکه Share شده و Userهای زیادی از آن استفاده می کنند، شاید نیاز داشته باشید در ثبت رکوردهای جداول خود Log داشته باشید و بفهمید چه رکوردی توسط چه User و در چه زمانی ویرایش شده است. روش ثبت همراه با پیغام تأئید در مطالب بعدی ذکر خواهد شد اما فعلأ به موضوع Username کاربری که در حال ویرایش رکوردها است می پردازیم.

جهت پیدا کردن User جاری سیستم کافی است در هر قسمت از برنامه که نیاز به استفاده از Username سیستم می باشد عبارت زیر را درج نمائید:

Environ("Username")

me.log=Environ("Username") & " " & Now

امیدوارم این مطلب نیز مفید واقع شده باشد

0

یکی دیگر از نیازهای ثبت لاگ های برنامه های ساخته شده که چند یوزر روی آن کار می کنند IP سیستمی است که با آن برنامه باز شده و یا ویرایش می شود. برای بدست آوردن IP سیستم بهتر است ابتدا کد مربوط به پیدا کردن IP در یک فانکشن تعریف شده، سپس در هر کجای فرم که نیاز بود از نام فانکشن استفاده نمود:

Public Function getMyIP()

   Dim myWMI As Object, myobj As Object, itm

   Set myWMI = GetObject("winmgmts:\\.\root\cimv2")

   Set myobj = myWMI.ExecQuery("Select * from Win32_NetworkAdapterConfiguration Where IPEnabled = True")

   For Each itm In myobj

        getMyIP = itm.IPAddress(0)

        Exit Function

   Next

End Function


me.text1=getMyIP

امیدوارم این موضوع نیز مفید واقع شود

0

در برنامه های ساخته شده توسط نرم افزار Access شاید نیاز باشد در قسمتی از برنامه با زدن یک دکمه، My Computer باز شود و مسیر دلخواه ما را نمایش دهد و بتوانیم محتویات آن فولدر یا درایو را ببینیم. برای اینکار از کدهای زیر می توان استفاده نمود:

Private Sub Command0_Click()

       Dim Path

       Path = "D:\"

       Shell "cmd /c start """" explorer.exe " & Path, vbHide

End Sub 


Private Sub Command1_Click()

       Dim Path

       Path = "E:\New folder"

       Shell "cmd /c start """" explorer.exe " & Path, vbHide

End Sub 

البته می توان صفحه Explorer را در خود فرم Access تعریف نمود تا بدون اینکه My Computer باز شود، در همان فرم Access بتوان محتویات را مشاهده نمود. برای این منظور در فرم Access یک کنترل Web browser تعریف نموده و نام آنرا WebBrowser1 قرار دهید. سپس می توانید کد زیر را در روال کلیک Command0 قرار دهید:
Private Sub Command0_Click()
       Dim Path
       Path = "E:\New folder"
       Me.WebBrowser1.ControlSource = "='" & Path & "'"
End Sub
البته این موارد صرفأ ایده هایی هستند که با خلاقیت می توان استفاده های بیشتری از آنها نمود